Home PDC Kwartfinales PDC WK: Anderson verslaat Humphries in leuke wedstrijd

Kwartfinales PDC WK: Anderson verslaat Humphries in leuke wedstrijd

WILLIAM HILL WORLD DARTS CHAMPIONSHIP 2022 ALEXANDRA PALACE, LONDON PIC;LAWRENCE LUSTIG ROUND2 GARY ANDERSON V ADRIAN LEWIS GARY ANDERSON IN ACTION

Op zaterdag 1 januari stond direct ook de eerste dartssessie van 2022 op het programma. Het PDC World Championship Darts was aangekomen bij de laatste acht. In de middag mocht James Wade aantreden tegen Mervyn King en vond er een vermakelijk duel plaats tussen Gary Anderson en Luke Humphries. Vanavond zal regerend wereldkampioen Gerwyn Price het opnemen tegen Michael Smith en voormalig wereldkampioen Peter Wright tegen Callan Rydz.

Vanmiddag stonden er al twee kwartfinales gepland, het nieuwe jaar begon met James Wade die de comeback ‘kid’ Mervyn King trof. Echter kon King geen vuist maken tegen Wade tijdens zijn wedstrijd. Ondanks dat het geen hoogstaand duel was van Wade, was de wedstrijd bijna volledig in handen van ‘The Machine’, die rond de 86 gemiddeld gooide. Hij toonde zich wederom ijzersterk op dubbel twintig en dubbel tien en troefde daarmee Mervyn King af met een whitewash. 

In de tweede wedstrijd de Schot Anderson tegen Luke Humphries  die twee keer eerder de kwartfinale haalde tijdens het PDC WK. Anderson wist twee keer de wereldtitel te pakken bij de PDC. De wedstrijd begon erg sterk van de kant van Humphries, die de eerste set met 3-0 won. Het was een wedstrijd van hoog niveau en tot en met de 2-2 in sets ging het erg gelijkop. Hierna wist Anderson zich steeds beter in de wedstrijd te gooien met onder andere een 110 en 148 finish. In de laatste drie sets gooide Humphries ook sterk, maar toch werden deze sets alle drie gewonnen door Anderson. Hiermee wist de Schot met 5-2 te winnen en verzekerde hij zich van een plaats in de halve finale.

De wedstrijden:
James Wade (85.35) 5-0 Mervyn King (83.18) (3-2; 3-2; 3-1; 3-2; 3-1;)
De eerste set wordt begonnen door King, alle legs gaan met de darts mee tot de vijfde leg waarin King dubbel achttien mist en Wade profiteert door de set af te snoepen in 15-darts. In set twee wordt elke leg gebroken, the machine gooit ook zijn eerste 180-score van dit WK. Vervolgens weet Wade ook nog zijn tweede maximale te gooien in de vijfde leg die King begon en via een 58-finish Wade de set brengt. In de derde set maakt The Machine met een 13-darts break het verschil, King weet niet te re-breaken waardoor met 3-1 Wade op 3-0 voorsprong brengt in sets. In de vierde set gaan alle legs met de darts mee waardoor Wade favoriet is om ook deze set te pakken. De 38-jarige inwoner van Aldershot maakt geen fouten en pakt via tops ook set vier waardoor King ‘houdini’ voor een bijna onmogelijke opgave staat om vijf sets op rij te winnen. Ook in de vijfde set van de wedstrijd lijkt Mervyn King niet in staat om terug te komen in de wedstrijd. Wade komt al snel op een 2-0 voorsprong in de set, hij laat King nog terugkomen tot 2-1, maar pakt zijn eigen leg beslist hiermee de wedstrijd. James Wade is daarmee de eerste halve finalist en zien we morgen terug. 

Weetje: James Wade is de tweede speler, met Wayne Mardle, die twee kwartfinales op een PDC WK wint met een 3-darts gemiddelde van onder de 90.

Luke Humphries (94.09) 2-5 Gary Anderson (95.07) (3-0; 2-3; 1-3; 3-1; 2-3; 2-3; 2-3;)

De eerste leg van de wedstrijd was voor Humphries, die één pijl nodig had om dubbel zes uit te gooien. In de tweede leg mist Anderson vier pijlen op een dubbel en biedt hiermee de kans aan Humphries. Hij laat zijn kans op dubbel tien niet liggen en maakt er 2-0 in legs van. De eerste set is snel voorbij want de 3-0 in het voordeel van Humphries volgt al erg snel.

In de tweede set weet Gary Anderson op het scorebord te komen door de eerste leg van de set te pakken via dubbel zestien. Hierna heeft Humphries twee missers van Anderson nodig om zelf de tweede leg te pakken. Anderson weet zichzelf te herpakken in de leg hierna en pakt deze zonder een dubbel te missen. Beide spelers houden en goed tempo aan en gooien rond de 100 gemiddeld, waardoor het een leuke wedstrijd is om te kijken. De set wordt uiteindelijk beslist door een beslissende leg, die Anderson naar zich toe weet te trekken. 

De Schot zet deze lijn door en begint in de derde set erg sterk met een 104 finish om de eerste leg te pakken. Tevens was dit een break van Anderson, want Humphries mocht de eerste leg van de derde set beginnen. In de tweede leg mist Anderson vier pijlen op dubbel vier, waarna Humphries de leg pakte. Ook Humphries mist dubbels in zijn eigen leg waardoor Anderson weer terug kan breaken. De eerste die zijn eigen leg weet te houden is Anderson, waarmee hij de derde set pakt en op voorsprong staat. 

De vierde set is belangrijk voor Humphries, die graag gelijk wil maken. Hij begint goed door de eerste leg te pakken. In de tweede en derde leg regent het 180’s. Uiteindelijk wordt de set met 3-1 gewonnen door Humphries.

Humphries komt in de vijfde set op een 2-0 voorsprong. In de derde leg staat Anderson op 132, raakt twee keer de bull, maar mist de laatste pijl op dubbel zestien. Hij weet de leg wel te winnen en pakt ook de leg hierna. Daardoor gaan beide heren in de laatste leg beslissen wie er op voorsprong komt in sets. Deze laatste leg wordt door Anderson gewonnen met een erg knappe 110 finish van The Flying Scotsman.

Anderson begint de zesde set op een geweldige manier. Hij gooit 148 uit en pakt daarmee de eerste leg van deze set. Maar ook Humphries laat zich zien, in de tweede leg gooit hij met twee pijlen 72 uit. Ook deze set draait uit op een beslissende leg, die Anderson mag beginnen. In deze leg mist Anderson een pijl op 124, ook Humphries mist een pijl om 112 uit te gooien. Uiteindelijk weet Anderson de leg te winnen en is hij nog maar één set verwijderd van een plek in de halve finale. 

Ook in de zevende set is het erg spannend. Bij een 2-2 tussenstand in legs, mag Humphries beginnen aan de beslissende leg. Humphries vecht voor zijn laatste kans, maar mist 170 op een millimeter na. Hierna mag de Engelsman terugkomen, maar mist hij twee pijlen op dubbel acht. Eén matchdart op tops blijkt voor Anderson genoeg te zijn om de halve finale te halen, hij wint met 5-2 van Luke Humphries.