Home PDC EC Kwartfinales: Dolan “stunt” tegen Taylor, Barney verliest van Kim

EC Kwartfinales: Dolan “stunt” tegen Taylor, Barney verliest van Kim

Huybrechts_Kim_Duitsland

We zijn beland op de dag van de kwartfinales, halve finales en de finale. Vanmiddag gingen de kwartfinales van start, waar acht spelers streden voor een plek bij de laatste vier. Raymond van Barneveld en Kim Huybrechts behoren ook tot de acht kandidaten die in de tweede ronde aan het langste eind hebben getrokken.

Van Barneveld versloeg zijn jonge landgenoot Michael van Gerwen in een ware thriller met 10-9. In de eerste ronde wist hij heel overtuigend langs Terry Jenkins te komen door hem met 6-1 en een gemiddelde van 113,04 te verslaan. Huybrechts wist in de tweede ronde Ian White met 10-5 achter zich te laten. In de eerste ronde stuurde hij Vincent van der Voort met 6-4 naar huis.

Voor Raymond van Barnveld eindigde de European Championship 2012 in de kwartfinale. Hij trof “angstgegener” Kim Huybrechts in de kwartfinale van wie hij eerder al vier keer verloor. Ook vandaag bleek de Belg te sterk voor van Barneveld. Na twee fantastische partijen van Raymond van Barneveld, viel vandaag het doek voor de Nederlander. Kim speelde wederom een sterke partij tegen Barney die een zwakke start kende en minder overtuigend overkwam dan in zijn eerdere rondes. Even leek het alsof de Nederlander nog terug zou komen toen hij er 8-8 van maakte. Maar de vijfvoudig wereldkampioen zette niet door en moest het toernooi uiteindelijk met 10-8 verlaten. Voor Huybrechts is deze halve finale plek zijn beste op een tv toernooi. Zie uitgebreid verslag onderaan.

Ik kan het niet geloven, stamelde Kim Huybrechts na zijn overwinning. Raymond is een icoon en één van de beste spelers van de wereld. Om hem in de kwartfinale van de European Championship te verslaan, is dus wonderbaarlijk voor mij. Ik heb net een grote naam verslagen en ik tref een andere grote naam in de halve finale. Maar ik zal heel zelfverzekerd zijn en ik weet dat ik, na deze overwinning, iedereen kan verslaan’.

We kregen ook nog een herhaling van de finale World Grand Prix 2011 te zien. Winnaar van dit toernooi Phil Taylor en runner-up Brendan Dolan kwamen elkaar namelijk in de kwartfinale tegen. Hun partij stond als tweede ingepland op het schema. Finalist van het wereldkampioenschap 2012 Andy Hamilton en de nummer vijf van de wereld Wes Newton beten het spits af. Simon Whitlock, nummer zeven van de wereld en Colin ‘Jaws’ Lloyd sloten de kwartfinales af.

Ondanks Phil Taylor in de vorige rondes niet zijn beste spel en vorm had laten zien, was hij toch de grote favoriet om de halve finale te bereiken en Brendan Dolan de underdog. Dolan wist echter vriend en vijand te verrassen door de titelhouder en viervoudig European Championship van zijn vijfde titel af te houden. De Ier begon de partij meteen overtuigend door de eerste voorsprong te pakken en zich goed staande te houden tegen The Power. Net als in de eerste en tweede ronde, wankelde Taylor ook gedurende deze partij en kon niet op zijn gebruikelijke wijze domineren. Hij liep de gehele partij tegen een achterstand aan en heeft niet op voorsprong kunnen komen. Slechts twee keer heeft de nummer één van de wereld de stand in evenwicht kunnen brengen. Uiteindelijk zorgde Dolan.voor revenge op de verloren finale van de World Grand Prix 2011 en hield de titelhouder ook nog van zijn vijfde European Championship titel op rij af. Zie uitgebreid verslag onderaan.

Phil Taylor: ‘Ik heb geen excuses. Brendan was de betere speler en hij heeft verdiend gewonnen. Mijn vorm was niet goed genoeg in zowel mijn twee voorgaande partijen als in de kwartfinale. Mijn voorbereiding was niet goed genoeg. Ik ben niet tevreden met mijn huidige vorm en ik zal hieraan moeten werken voor de World Grand Prix die over een paar weken begint’.

Brendan Dolan die het niet kon geloven: ‘Ik heb Phil Taylor nog nooit verslagen en het is briljant om hem te verslaan. Het is een droom van mij geweest en ik heb het nu waargemaakt. Maar ik wil nu verder en dit toernooi winnen. Phil was niet op zijn best en ik heb elke gelegenheid aangegrepen die hij mij bood’.

Ook Wes Newton en Simon Whitlock waren hun tegenstanders de baas. Beide mannen wonnen hun kwartfinale partij met 10-7. In de halve finale mag de nummer vijf van de wereld het tegen Brendan Doaln opnemen en Simon Whitlock zal het podium met Kim Huybrechts betreden.

De kwartfinales werden gespeeld over best of 19 legs.

Het speelschema en de uitslagen van de kwartfinales:

2.10u Andy Hamilton 7-10 Wes Newton
3.10u Phil Taylor 7-10 Brendan Dolan
4.10u Kim Huybrechts 10-8 Raymond van Barneveld
5.10u Simon Whitlock 10-7 Colin Lloyd

De halve finales vangen rond 20:10 uur aan en de finale begint ongeveer om 22:30 uur. Zie ook ons toernooicenter.

Hieronder zijn de samenvattingen van de kwartfinales te zien.

Andy Hamilton (90.33) v Wes Newton (92.03) 7-10
Andy Hamilton mag beginnen nadat hij de bull wist te winnen. In de eerste leg staat The Hammer al meteen op een hoge finish zoals we die van hem gewend zijn. Hij mist echter de dubbel 16 voor zijn 104 finish. Newton kan de misser echter niet afstraffen aangezien hij dubbel tops en 10 mist. Hamilton komt terug en pakt de leg met dubbel 8. Met dubbel 5 kan Wes Newton de tweede leg wel naar zich toetrekken. Hamilton gooit een 180 in de volgende leg en houdt 24 over maar kan alleen maar toekijken als Newton de leg pakt met een prachtige 119 finish via dubbel 19. Beide spelers gooien in de vierde leg gooien beide spelers een 180 maar Hamilton pakt de leg en breekt zijn tegenstander via tops. Ook de vijfde leg schrijft Andy op zijn naam en gaat met een 3-2 voorsprong de eerste pauze in. Na de pauze gooit Wes zijn tweede 180 en met dubbel 8 maakt hij er 3-3 van. In de volgende leg kan Newton zijn tegenstander niet breken met een mooie 117 finish. Hamilton profiteert met tops en heeft de voorsprong weer te pakken. Hamilton gooit een 180 en laat 82 over na 9 pijlen. Hij mist echter vier pijlen in drie beurten voor de leg. Met dubbel 10 straft zijn tegenstander deze misser af. Met Newton op een finish, weet Hamilton de negende leg naar zich toe te trekken met dubbel 12.

Vóór de tweede pauze kan Newton de stand nog gelijk trekken met een 80 finish via tops. Newton gooit onde andere een 180 na de tweede pauze, Hamilton mist de bull en Newton kan de voorsprong pakken met dubbel 9. Met dubbel acht vergroot de nummer vijf van de wereld zijn voorsprong naar 7-5. Met een 32 finish slaat The Hammer terug. Met een rake dubbel 16 in de 14e leg, is Newton dichtbij de overwinning. Maar Andy knokt verder en met dubbel 12 verkleint hij zijn achterstand weer naar 1 leg. Newton gooit een 180 in de volgende leg en houdt 44 over. Hamilton staat op 114 en kan de stand gelijk maken maar hij mist tops. Met dubbel 13 kan Newton van de misser profiteren en staat met één been in de halve finale. Newton gooit in leg 17 een score van 177 en houdt 129 over. Hamilton kan hem van de overwinning afhouden als hij zijn 140 finish uitgooit. Dit lukt hem niet. Newton komt terug en sluit de partij in stijl af. Hij gooit zijn 129 finish uit door zijn laatste pijl raak in de bull te gooien. Newton treft in de halve finale de winnaar uit de partij Taylor – Dolan.

Phil Taylor (89.88) v Brendan Dolan (89.90) 7-10
Dolan wint de openingsleg met een 106 finish. Zijn dubbel 16 is raak. Taylor mist dubbel tops voor een 112 finish maar krijgt de gelegenheid terug te komen en de stand in evenwicht te brengen. Met zijn derde pijl via dubbel 8 eist de Ier zijn voorsprong weer op. Met een 12-dart leg zit Taylor zijn tegenstander achterna. Hij gooit in deze leg drie keer 140 en eindigt met een 81 finish via dubbel 16. Brendan houdt in leg vijf 40 over na 12 darts. Met tops maakt hij er 3-2 van en gaat met een kleine voorsprong de eerste pauze in. Taylor mist twee pijlen op dubbel 8 voor zijn 70 finish. Met een rake bull straft Dolan dit af. Met tops kan Dolan zijn voorsprong vergroten en staat “verrassend” met 5-2 voor. De nummer één van de wereld lijkt het kwijt te zijn. In de volgende leg komt hij terug met een 177 finish en slaat terug met een 93 finish. Taylor gooit een 180 maar mist twee pijlen om te breken. Dolan mist twee pijlen voor de dubbel 16. De regerend European Championship kampioen krijgt de gelegenheid terug te komen. Hij raakt uiteindelijk de dubbel 5 en verkleint zijn achterstand naar 1 leg.

Taylor mist 1 pijl op tops om met een gelijkstand de tweede pauze in te gaan. Dolan straft dit af met een 80 finish en vergroot zijn voorsprong opnieuw naar 2 legs. Na de pauze zet Dolan zijn “verrassende” vorm voort. Hij gooit onder anderer een 180 en houdt 81 over na 9 pijlen. Hij mist eerder op de dubbel 12 maar kan terugkomen en gooit dubbel 6 raak. De runner-up van Grand Prix 2011 heeft nog 3 legs nodig voor de halve finale. Dolan gooit in leg 13 zijn tweede 180 van de partij en met dubbel 18 dendert hij verder over de vijftienvoudig wereldkampioen heen. De Ier leidt met 8-5. In de volgende leg komt de grootmeester op een 114 finish te staan maar komt goed weg doordat zijn tegenstander top mist op de 141. Phil komt terug en verkleint zijn achterstand naar 2 legs. The Power wankelt verder en kan niet tot zijn spel komen. Hij kan in leg 15 zijn 104 finish niet uitgooien. Dolan weet de misser wederom af te straffen met een 84 finish via een mooie bullseye, dubbel 16 combinatie. De Ier is nog 1 leg verwijderd van een “verrassende” zege op de titelhouder en viervoudig European Championship kampioen. Dolan mist dubbel 16 voor een 106 uitgooi. Taylor mist zijn 95 finish om in de wedstrijd te blijven. Dolan gooit een rake dubbel 8 uit en gooit de titelhouder “verrassend” uit het toernooi.

Kim Huybrechts (92.50) v Raymond van Barneveld (94.81) 10-8
Het onderonsje tussen de “buurlanden
is van start gegaan. Kim laat zijn pijlen als eerste spreken. De Belg maakt een zelfverzekerde start met een 180 en een rake dubbel 12 voor de openingsleg. Ook in de tweede leg gooit Kim een 180 maar mist twee pijlen om de Nederlander te breken. Met dubbel 16 kan Barney van de misser profiteren en de stand gelijk maken. Van Barneveld mist op dubbel 10 en 5. Huybrechts straft af met dubbel 16 om een mogelijke break te voorkomen. Huybrechts zet zijn vorm voort en gooit zijn derde 180 van de partij maar mist de bull en ook nog 2 pijlen op dubbel 8. Hij krijgt echter de gelegenheid terug te komen doordat Barney vier pijlen op tops mist. Met dubbel 4 breekt Huybrechts zijn tegenstander. Barney mist dubbel tops voor zijn 157 finish maar niets aan de hand. Hutbrechts mist dezelfde dubbels en Raymond keert terug. Hij breekt zijn tegenstander terug met dubbel 10. Het is 3-2 voor Huybrechts bij de eerste pauze. Van Barneveld begint leg 6 met een 177 score en met dubbel 18 brengt hij de stand in evenwicht. Met tops heeft de Nederlander zijn eerste voorsprong te pakken. Van Barneveld heeft zijn vorm weer te pakken. Hij gooit zijn eerste 180 en wint ook de volgende leg met een 61 finish via dubbel acht.

Huybrechts slaat terug in de 9e leg met een 74 finish. In leg 10 mist de Belg de bull voor een 126 uitgooi en kan de stand niet gelijk trekken. Met een rake dubbel 2 kan de nederlander profiteren en wint zijn vijfde leg uit 6. Huybrechts gooit een 177 maar mist wat dubbels voor de 11e leg.  Hij heeft echter genoeg tijd om alsnog terug te komen en deze leg ook op zijn naam te schrijven. Kim gooit in de volgende leg een 180 en 177 en houdt 44 over na 9 pijlen. Hij gooit zijn 12-dart leg uit via dubbel 16 en maakt er 6-6 van. Weer een 180 voor de Belg in de volgende leg. Barney mist de bull voor een 161 finish en met tops maakt Huybrechts er 7-6 van. Huybrechts zet zijn vorm voort en gooit wederom de maximale score. Zijn zesde of de partij al. Hij mist echter 3 pijlen op de dubbel 16 voor de leg. Maar Barney mist ook zijn dubbel 16 en 3 pijlen op dubbel 8. Kim krijgt de gelenheid de leg alsnog naar zich toe te trekken en doet dat ook met dubbel 4 en wint zijn vierde leg op rij. Met een briljante 113 finish slaat Barney terug. De Nederlander maakt er 8-8 van Met een 74 finish via dubbel 16 is de Belg nog 1 leg verwijderd van de overwinning. Barney kan een beslissende leg forceren maar is niet in staat zijn 106 finish uit te gooien. Huybrechts heft er genoeg van en gooit de dubbel 16 raak. Hij bereikt voor de eerste keer de halve finale op de European Championship.

Simon Whitlock (93.01) v Colin Lloyd (89.68) 10-7
Whitlock mag aanvangen. Met dunnel 16 heeft Simon de eerste leg op zak. Met zijn 94 finish via dubbel 6, breekt hij zijn tegenstander en verdubbelt zijn voorsprong. Whitlock zet zijn sensationele start voort door ook de derde leg naar zich toe te trekken met een prachtige 121 finish via dubbel 8. In leg 4 mist de Australiër dubbel tops twee keer om voor de tweede keer te breken. Lloyd gooit tops wel uit en komt van de nul op het scorebord af. Lloyd gooit een 180 en breekt zijn tegenstander voor de eerste keer. Met een achterstand van 1 leg gaat Jaws de eerste pauze in. Met een briljante 164 finish maakt Lloyd het na de pauze gelijk. Whitlock laat het niet hierbij en met onder andere een 180 en dubbel 16, eist hij zijn voorsprong weer op. Met dubbel 18 brengt Lloyd de stand weer in evenwicht. Simon gooit zijn tweede 180 van de partij en met met zijn derde pijl raakt hij tops. Hij heeft de voorsprong weer te pakken. Jaws gooit een 180 en houdt 16 over maar mist drie keer voor de leg. Hij krijgt echter de gelegenheid terug te komen doordat zijn tegenstander 5 pijlen mist voor de break. De rake dubbel 4 van Colin zorgt ervoor dat de mannen met 5-5 op het scorebord de tweede pauze ingaan.

De voormalige World Matchplay kampioen gooit weer een 180 maar mist de bull voor een 90 finish. Ook kan hij zijn tegenstander niet breken. Met dubbel 19 profiteert Simon van de misser. Whitlock mist tops voor een 148 finish en ook nog 3 pijlen voor de leg. Lloyd mist ook nog 4 pijlen om zijn achterstand te verkleinen. Whitlock komt terug en met dubbel 10 maakt hij er 7-5 van. Met tops heeft de Australiër nog 2 legs nodig voor de halve finale. Simon gooit een 180 maar mist de bullseye voor de leg. Lloyd knokt terug en gooit de dubbel 16 raak. Lloyd mist tops in de volgende leg om zijn vechtlust voort te zetten maar doordat Whitlock 3 pijlen mist op tops en dubbel 10, kan hij zich herstellen en zijn achterstand verkleinen naar 1 leg. Het is 8-7 in het voordeel van Simon Whitlock. Lloyd zal in de volgende leg 92 nodig hebben. Hij mist de single 7 om tops over te houden. Whitlock scoort een 180 en met zijn 64 finish is hij heel dichtbij de laatste vier. Simon Whitlock is vastberaden het in de volgende leg af te maken en begint met een 180, zijn vijfde van de partij. Bij zijn vierde beurt raakt hij dubbel tops en mag zich de tegenstander van Kim Huybrechts in de halve finale noemen.