Home PDC Lisa Ashton: “Ik wil geen speciale behandeling, nee bedankt”

Lisa Ashton: “Ik wil geen speciale behandeling, nee bedankt”

BOYLE SPORTS GRANDSLAMOF DARTS 2019 ALDERSLEY LEISURE VILLAGE,WOLVERHAMPTON PIC LAWRENCE LUSTIG GROUP STAGE1 ROB CROSS V LISA ASHTON LISA ASHTON IN ACTION

In de afgelopen maanden heeft het dames darts meer aandacht gekregen dan voorheen. Op het afgelopen PDC wereldkampioenschap boekte Fallon Sherrock historische overwinningen. Lisa Ashton schreef daarna ook geschiedenis en wel als eerste dame die een tourkaart wist te verdienen en hiermee de eerste dame die samen met de heren voor hetzelfde prijzengeld mag spelen op de Pro Tour. Ashton pakte de tourkaart via de Qualifying School Order of Merit en is nu een fulltime PDC professional voor in elk geval twee jaar.

Ashton is zelf nuchter over haar prestatie. “Ik wil geen speciale behandeling” geeft de viervoudige BDO wereldkampioene aan in The Guardian. “Ik wil niet het stempel krijgen van ‘Lisa Ashton, de eerste vrouw die op de mannen tour speelt’. Nee, bedankt. Ik wil gezien worden als Lisa Ashton, de dartspeler. Als iemand mij verslaat, is dat verdiend. Het zou niet mogen uitmaken of ik een man of vrouw ben”.

Ashton heeft eerder tegen heren gespeeld en heeft dus al ervaring met mannelijke tegenstanders. Twee jaar geleden verloor zij nipt van Jan Dekker in de eerste ronde van het het PDC wereldkampioenschap. Ook heeft zij jaren tegenover heren gestaan tijdens demotoernooien. Maar Ashton geeft aan dat er nog wat rancune is jegens het dames darts. “Er zijn nog enkele spelers die de druk voelen omdat zij niet van een vrouw willen verliezen. Hopelijk zal dit mij helpen zegt ze lachend”.

Dankzij haar prestaties in Alexandra Palace, is Fallon Sherrock het gezicht geworden van het dames darts. Ashton heeft hier echter geen last van. “Vorig jaar kwam ik een punt tekort voor een tourkaart maar dit jaar kwam ik terug en was vastbesloten een tourkaart te bemachtigen. In de afgelopen jaren heb ik het dames darts zien groeien en ik wist dat de volgende stap was: een dame die een tourkaart wint”.

“Fallon heeft de voorpagina’s gehaald, was ze niet geweldig in Ally Pally? Maar behalve Fallon, Mikuru en ik breken er meer namen door. Ik denk dat dit maar het begin is. Barry Hearn zei dat de dames mogelijkheden hebben, als ze goed genoeg zijn. Wij hebben bewezen dat dit kan gebeuren”.

Met haar tourkaart heeft de Engelse ook de mogelijkheid om zich te kwalificeren voor de UK Open. Fallon Sherrock heeft zich reeds voor deze major gekwalificeerd via een lokaal kwalificatietoernooi. Een terugkeer in de Alexandra Palace is ook hoge prioriteit in de agenda van de 49-jarige. Maar voorlopig richt Ashton zich op haar nieuwe leven als professional.

“Zal het niet geweldig zijn als Fallon en ik tegen elkaar spelen op een PDC tv toernooi? vervolgt Ashton. Het zal geweldig zijn want dan is één van ons sowieso door. Maar als we elkaar op een tv toernooi treffen, hoop ik dat dit in een latere ronde gebeurt”.

“De dames hebben nu laten zien dat ze kunnen darten benadrukt Ashton. Jaren dachten mensen dat het dames darts een soort van innovatie was maar nu zien mensen dat we goed genoeg zijn. De taboe doorbreken, meer dames inspireren om het darten serious op te pakken en het geloof hebben dat zij met de heren kunnen spelen zal op gelijke voet zijn met alles wat ik heb gedaan in het darten. Het is spanning, maar gezonde spanning”.