Home PDC Loting EC 2013: Geen “makkies” voor de Nederlanders en Belgen

Loting EC 2013: Geen “makkies” voor de Nederlanders en Belgen

Vinnie vinger omhoog

Na de Players Championship zes te Crawley, die de ‘cut-off’ was voor de European Championship, is de eerste ronde loting voor het Europees hoofdtoernooi meteen verricht. Deze loting laat zien dat de Nederlanders en Belgen hard aan de bak mogen. De pittigste loting is die van Vincent van der Voort, die met Phil Taylor te maken krijgt. Jelle Klaasen mag tegen de nummer zeven van de wereld, Wes Newton. Alleen Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen hebben niet met een zware loting te maken. The Man treft de Duitser Tomas Seyler. Toch zal Barney rekening moeten houden met zijn tegenstander, die zijn publiek mee zal hebben.

Mighty Mike moet tegen de Belg Kurt van de Rijck. Van de Rijck zal zich even achter de oren gekrabt hebben toen hij te horen kreeg dat hij met de gevreesde tegenstander Michael van Gerwen te maken krijgt. Op de in maart gehouden UK Masters kwamen van de Rijck en van Gerwen elkaar al tegen. De Belg verloor in de tweede ronde met 6-1. Kim Huybrechts zal titelverdediger Simon Whitlock van zich af moeten schudden, broer Ronny zal met de ‘onvoorspelbare’ Stuart Kellett, finalist van de UK Masters en de Players Championship 2, aan de oche verschijnen.

Naast bovenstaande partijen, zijn er nog wat mooie duels uit de loting voortgekomen. De partij tussen UK Open 2013 winnaar Robert Thornton en Brendan Dolan belooft ook een mooie te worden, evenals de partij tussen Collin Lloyd en kersverse Players Championship vijf winnaar Peter Wright. Het duel tussen James Wade en Gary Anderson is er ook één om voor te gaan zitten. Winnaar van de Players Championship drie en vier, Jamie Caven, neemt het op tegen Dave Chisnall. Ronnie Baxter zal de strijd aangaan met Mervyn King. UK Open 2013 finalist Andy Hamilton heeft Terry Jenkins tegen zich geloot. Paul Nicholson treft nieuw en jong Duits talent Max Hopp. Players Championship 2011 winnaar Kevin Painter zal de degens met drievoudig wereldkampioen John Part kruisen.

De European Championship wordt van 4 tot en met 7 juli in Meulheim, Duitsland gehouden. Het deelnemersveld wordt bepaald door de top 16 van de wereldranglijst, de beste acht ongeplaatste spelers van de Pro Tour Order of Merit, de beste zeven ongeplaatste spelers  van de European Order of Merit en de huidige nummer één van de Scandinavische Order of Merit, Jani Haavisto. De top acht van de wereldranglijst is geplaatst.


De volledige loting ziet er als volgt uit:

Phil Taylor (1) v Vincent van der Voort
Stuart Kellett v Ronny Huybrechts
Raymond van Barneveld (8) v Tomas Seyler
Robert Thornton v Brendan Dolan
Simon Whitlock (5) v Kim Huybrechts
Colin Lloyd v Peter Wright
James Wade (4) v Gary Anderson
Jamie Caven v Dave Chisnall
Michael van Gerwen (2) v Kurt van de Rijck
Ronnie Baxter v Mervyn King
Wes Newton (7) v Jelle Klaasen
Jani Haavisto v Justin Pipe
Andy Hamilton (6) v Terry Jenkins
Max Hopp v Paul Nicholson
Adrian Lewis (3) v Mensur Suljovic
Kevin Painter v John Part


PDC Order of Merit Qualifiers
(Top 8 geplaatst)

1 Phil Taylor
2 Michael van Gerwen
3 Adrian Lewis
4 James Wade
5 Simon Whitlock
6 Andy Hamilton
7 Wes Newton
8 Raymond van Barneveld
9 Justin Pipe
10 Dave Chisnall
11 Robert Thornton
12 Kevin Painter
13 Mervyn King
14 Kim Huybrechts
15 Brendan Dolan
16 Terry Jenkins

ProTour Order of Merit Qualifiers
Jamie Caven
Peter Wright
John Part
Stuart Kellett
Paul Nicholson
Gary Anderson
Ronnie Baxter
Colin Lloyd

European Order of Merit Qualifiers
Mensur Suljovic
Jelle Klaasen
Tomas Seyler
Max Hopp
Kurt Van De Rijck
Ronny Huybrechts
Vincent van der Voort

Nummer 1 Scandinavian Order of Merit
Jani Haavisto