Home PDC Jacht naar punten in schaduw van Exeter: Voorbeschouwing week 4

Jacht naar punten in schaduw van Exeter: Voorbeschouwing week 4

andersonwinspl2011

Het Premier League circus van de PDC is vanavond via omzwervingen in Aberdeen en Belfast weer terug in Engeland. Vanavond zien we de 8 sterspelers in actie in de Westpoint Arena in Exeter, en die speelgelegenheid is er nog niet heel lang bij. Er zijn flink wat spelers die tegen de statistieken in flink wat druk op zichzelf hebben gezet in de strijd om de nodige punten om de top 4 te halen. Raymond van Barneveld mag in de 2e wedstrijd van de avond de degens kruisen met PDC WK finalist Andy Hamilton. Je leest meer over de kansen van Barney verderop in het artikel.

Het complete programma, alle uitslagen en gemiddelden en meer informatie is terug te vinden in de Premier League Toernooizone 2012.


Speelprogramma McCoy’s Premier League wk 4:

Don 1 maart, Westpoint Arena (Exeter)
Kevin Painter v James Wade
Raymond van Barneveld v Andy Hamilton
Simon Whitlock v Phil Taylor 
Gary Anderson v Adrian Lewis

Kevin Painter v James Wade
Deze mannen stonden in totaal al 11 keer eerder tegenover elkaar en het voordeel is nog altijd stevig in handen van James Wade. Slechts 1 keer speelden de mannen gelijk en 7 keer won Wade, tegenover 3 gewonnen wedstrijden van Painter. Maar het is alweer 2012 en de realiteit van dit jaar is simpel: Wade staat onderaan en Painter heeft met 2 van de 3 gewonnen wedstrijden de 3e plaats in het klassement te pakken. Painter heeft zichzelf nadrukkelijk in de underdog positie geschoven en alle druk ligt bij Wade. De jonge Engelsman won de titel in 2009 en stond in de jaren 2008-2010 telkens weer in de finale. Wade jaagt naar eigen zeggen op de punten en heeft genoeg van zijn slechte spel, maar de geschiedenis spreekt hem tegen. Exeter is namelijk niet echt zijn favoriete speelhal. Zijn laatste overwinning in de Westpoint Arena stamt uit 2009 toen hij met 8-5 van Raymond van Barneveld won. Vorig jaar verloor hij met 8-3 van Gary Anderson en het jaar ervoor speelde hij gelijk tegen Adrian Lewis. Het zal dan ook een zware opgave worden om vandaag de nodige punten te pakken. Over het algemeen is Wade in iedere categorie binnen de statistieken de betere speler, en hij won dit jaar in Benidorm ook nog met 6-1 van Painter, maar zal hij zijn gewone vorm vandaag laten zien? Wade blijft zich vasthouden aan het jaar 2010: “Ik won in 2010 de eerste 5 wedstrijden niet, maar haalde wel de finale. Het zou mooi zijn om nu vast 1 overwinning te pakken, want ik kan niet doorgaan met slecht spelen. Ik heb al niet meer mijn beste spel laten zien sinds 2009 en ben niet tevreden met de hoek waarin mijn darts het bord in gaan. De start is frustrerend en ik presteer onder de maat. Ik ben mijlen beter dan ik tot nu toe laat zien.”
.

Raymond van Barneveld v Andy Hamilton
Wat een verademing voor Raymond van Barneveld. Dat zal hij waarschijnlijk zelf ook wel in gedachten hebben. Eindelijk een keer geen Phil Taylor in speelweek 4. Telkens komt van Barneveld ‘The Power’ tegen bij de 4e speelweek in Exeter. De enige uitzondering is 2009, maar toen kwam hij de goed spelende James Wade tegen die met 8-5 won en uiteindelijk ook de titel pakte dat jaar. De Nederlander staat er nu stukken beter voor. De laatste overwinning van Andy Hamilton stamt uit 2006 en dat is ook de enige overwinning die de Engelsman boekte, in 15 onderlinge ontmoetingen. Maar de debutant laat zich niet kennen: “Ik maak me geen zorgen over Raymond van Barneveld, hij mag zich zorgen maken over mij. Ik heb dit jaar een sterke comeback gemaakt en heb er zin om tegen Raymond te spelen in Exeter. Ik heb enorm veel respect voor hem, maar ik zal voor iedere leg vechten. Ik versloeg hem bij de World Matchplay kwalificaties in 2006 en dat was ook meteen de beste wedstrijd die we gespeeld hebben. Dat is ook de laatste keer dat ik hem versloeg!”, aldus Hamilton. De Engelsman staat 1 plaatsje hoger in het klassement, maar Van Barneveld heeft de grootste klasbakken al voor zijn kiezen gehad en krijgt alleen Anderson nog als zware kandidaat. Beide mannen hebben wel 1 ding met elkaar gemeen: ze speelden beide gelijk tegen regerend wereldkampioen Adrian Lewis. Vanavond zullen we zien hoe goed ze aan elkaar gewaagd zijn.
.

Simon Whitlock v Phil Taylor

Deze mannen vochten na speelweek 2 nog om de 1e plaats en nu staat het er iets anders voor met Taylor op nummer 1 en Whitlock op nummer 5 in het huidige klassement. Maar Whitlock heeft weer niet het nadeel dat veel andere spelers tegen Taylor hebben. Whitlock hoeft namelijk niet lang te graven om eenoverwinning op Taylor tevoorschijn te toveren. In 2011 won hij in de groepsfase van de Championship League Darts nog met 6-4 van Taylor, en dat kunnen niet veel spelers zeggen. Taylor heeft wel weer het voordeel van een straatlengte aan overwinningen op zijn naam. De Engelsman won al 19 keer van de Australiër, die op zijn beurt 4 overwinningen mee wist te pakken. De mannen kwamen elkaar pas in 2006 voor het eerst tegen bij de International Darts League en toen won Whitlock de kwartfinale nipt met 6-5 van Taylor. Het heeft daarna 4 jaar geduurd voordat ‘The Wizard’ weer een overwinning uit de hoed wist te toveren. In de statistieken zijn de mannen toch elkaars gelijke. Taylor heeft een beter winstpercentage achter zijn naam staan en noteert altijd een veel hoger gemiddelde, maar juist op 2 andere belangrijke punten is Whitlock heer en meester. De Australiër is namelijk beter in het gooien van 180 scores en staat bekend om zijn geweldige finishwerk. In de Premier League is het Whitlock bij de voorgaande 2 edities nog niet gelukt om van Taylor te winnen. Blijft Taylor overheersen in de Premier League of toont Whitlock zijn kwaliteiten? 
.

Gary Anderson v Adrian Lewis
Tijd voor een moderne dartsklassieker, de Barney vs Taylor van deze tijd. Het is de finale van et PDC WK van 2011 en ook de finale van de Premier League van vorig jaar. Titelverdediger tegen regerend wereldkampioen, Schotland vs Engeland. Lewis heeft sinds vorige week een nieuw record op zijn naam staan en dat is dat van de grootste gelijkspeler van de Premier League. Die eer heeft Lewis voor een deel aan Anderson te danken. Nog niet eerder speelde een speler 4 keer op rij gelijk in de Premier League en Lewis kreeg dat wel voor elkaar. Hij speelde de eerste 3 weken gelijk tegen Phil Taylor, Raymond van Barneveld en Andy Hamilton, maar sloot de groepsfase in 2011 ook af met een gelijkspel tegen zijn Schotse tegenstander van vandaag. Is dat gelijkspel tussen Anderson en Lewis voor herhaling vatbaar? Als de beide heren op weg naar dat gelijkspel het nodige vuurwerk laten zien zal iedere toeschouwer volmondig ja zeggen! Lewis heeft wel een klein nadeeltje: Exeter is niet zijn speelplekje. Hij laat er wel zijn goede spel zien, maar kan maar niet winnen in de Westpoint Arena. In 2009 was hij er niet bij, maar in 2010 kon hij ondanks het beste gemiddelde van de avond per pijl niet winnen van James Wade. Lewis pakte slechts 1 puntje mee tegen James Wade. En vorig jaar kreeg de wereldkampioen flink wat tegengas van een andere twintiger uit Wales. Mark Webster speelde namelijk de sterren van de hemel en overklaste Lewis met een gemiddelde van dik 110 en won met 8-2. En ook vandaag spreken de cijfers niet in het voordeel van Lewis. De wereldkampioen won 9 keer, en Anderson won 5 keer en 1 keer speelden de mannen gelijk, maar Anderson is ondanks een wankele start goed op weg en staat op de 2e plaats in het klassement met 2 overwinningen op zak. Lewis kan ook vandaag een zware dobber verwachten als Anderson die vorm door weet te trekken. 

Klik hier en bekijk je voorspellingen, vanaf deze speelweek interactief je voorspelling beheren en bekijken.
.