Home PDC Thornton herstelt zich van de zaterdag en wint vandaag de PC 14

Thornton herstelt zich van de zaterdag en wint vandaag de PC 14

Thornton_2

Het Pro Tour weekend te Dublin vóór de aftrap van de World Grand Prix 2012, werd vervolgd met de 14e tour. De deelnemers aan de World Grand Prix konden zich vandaag nog opwarmen voor het hoofdtoernooi, dat morgen van start. Zaterdag wist Michael van Gerwen de 13e tour tevens zijn 4e Pro Tour van het jaar op een briljante wijze naar zich toe te trekken.

In de finale van vandaag troffen we het Schots onderonsje aan tussen Robert Thornton en Gary Anderson. Robert Thornton die op de zaterdag de hoofdprijs aan zijn neus zag voorbij gaan, herstelde zich vandaag en won in een spannende finale nipt van zijn landgenoot Gary Anderson, die na een mindere periode weer zijn goede vloervorm liet zien en goed op dreef was. Voor de tweede dag op rij speelde Thornton het maximaal aantal legs in de finale. Zaterdag zag hij zijn tegenstander Michael van Gerwen van een 4-1 achterstand terugkomen en de finale maar nipt winnen. Ook vandaag kwam het tot een beslissende leg. Dit keer lukte het de Schot wel aan het langste eind te trekken.

Robert Thornton heeft met zijn overwinning en finaleplek goede zaken gedaan voor de wereldranglijst , waar hij momenteel de 21ste positie bezet. Met deze vorm laat hij ook zien dat er rekening met hem gehouden moet worden op de komende World Grand Prix. Nadat The Thorn met een bye begon, was hij op weg naar zijn tweede finaleplek ook nog te sterk voor Darren Johnson, Vincent van der Voort, Scott Rand, Mervyn King en Wes Newton. Voor de UK Open 2012 winnaar is deze Pro Tour overwinning de eerste van het jaar.

Ook vandaag zagen wij de 6 Nederlanders en Kim Huybrechts aan de oche verschijnen. Vandaag was Raymond van Barneveld de beste Nederlander. Zaterdag verloor de Hagenees zijn eerste en enige partij maar kwam vandaag sterk terug. In de kwartfinale werd hem echter een halt toegeroepen door Gary Anderson. De Belg Kim Huybrechts bereikte eveneens de kwartfinale, waar hij zijn meerdere moest erkennen in Dave Chisnall. Michael van Gerwen scheen vandaag een “off-day” te hebben. De jonge Nederlander begon met een bye en verloor vervolgens in de tweede ronde van Terry Temple met 4-6. Dezelfde Terry Temple sneuvelde in de volgende ronde met een whitewash tegen Gary Anderson. Gino Vos die het op de zaterdag voor mekaar kreeg om tijdens het ingooien een 9-darter te gooien, had geen goed weekend. Ook vandaag kwam hij niet verder dan de eerste ronde, waar jeugdspeler Michael Smith hem uitschakelde. Ook voor Mareno Michels was het in de eerste ronde voorbij. Hij slaagde er niet in van Steve Grubb te winnen. Roland Scholten bereikte de derde ronde net niet. Hij verloor nipt van Stuart Kellett in de tweede ronde. Vincent van der Voort verloor in de derde ronde van de latere winnaar Robert Thornton.

De partijen werden zoals gebruikelijk gespeeld over best of 11 legs. Hieronder zijn updates, uitslagen en een samenvatting van de finale te zien.

Updates Nederlanders en Huybrechts
Update 13:15u: Van der Voort, Huybrechts, van Gerwen en van Barneveld ontvangen een bye. Vos, Michels en Scholten mogen wel aan de bak in de eerste ronde.
Update 13:45u: Gino vos sneuvelt ook vandaag in de eerste ronde. Hij verliest van de sterke jeugdspeler Michael Smith met 6-2.
Update 14:05u: Mareno Michels bereikt de tweede ronde niet. Hij verliest met 6-4 van Steve Grubb.
Update 14:15u: Roland Scholten bereikt de tweede ronde met een 6-1 overwinning op John Scott.
Update 14:30u: Geen double voor Michael van Gerwen in Dublin. Hij ligt er in de tweede ronde uit tegen Terry Temple met 6-4.
Update 14:55u: Kim Huybrechts belandt met een nipte overwinning op Joe Murnan in de derde ronde. Ook een derde ronde plek voor Barney. Hij wint met 6-4 van Dean Winstanley.
Update 15:05u: Vincent van der Voort treft in de tweede ronde Michael Mansell. De Nederlander wint de partij met 6-2.
Update 15:32u: Scholten bereikte de derde ronde niet. De Nederlander verlaat het toernooi met een nipte nederlaag tegen Stuart Kellett.
Update 15:45u: Vincent verliest zijn derde ronde partij van Robert Thornton met 3-6.
Update 15:50u: Kim Huybrechts voegt zich bij de laatste 16 met een 6-2 overwinning op Mark Walsh. In de vierde ronde mag hij tegen Adrian Lewis.
Update 16:05u: Raymond van Barneveld stroomt door naar de laatste 16. In de derde ronde is hij Michael Barnard met 6-3 te sterk af.
Update 16:25u: Kim Huybrechts schakelt Adrian Lewis uit. De Belg is de wereldkampioen met 6-3 te sterk af. In de kwartfinale treft hij Dave Chisnall.
Update 16:55u: Barney wint ook zijn vierde ronde partij met 6-1 van Gareth Pass en speelt in de kwartfinale tegen Gary Anderson.
Update 17:15u: Chisnall houdt Huybrechts van een plek in de halve finale af. De Engelsman verslaat de Belg met 6-4.
Update 17:30u: Ook voor Barney valt het doek in de kwartfinale. Hij verliest met 6-4 van Gary Anderson.

Borduitslagen Nederlanders en Huybrechts (eerste ronde)
(Vanaf de laatste 16 alle uitslagen, voor alle overige uitslagen klik hier)
Bord 2:
Vincent van der Voort (16) Bye
Michael Mansell 6-2 Bernd Roith
Robert Thornton (17) Bye
Darren Johnson 6-5 John MaGowan
Bord 3:
Ian White (8) Bye
Tony West 6-4 Jim Walker
Michael Smith (25) 6-2 Gino Vos
Peter Hudson 6-5 Steve Maish
Bord 7:
Wes Newton (4) Bye
John Bowles 6-4 Arron Monk
Wayne Jones 6-3 Jamie Caven (29)
Steve Grubb 6-4 Mareno Michels
Bord 9:
Dave Chisnall (2) Bye
Dennis Priestley 6-4 Shaun Griffiths
Stuart Kellett 6-4 James Richardson (31)
Roland Scholten 6-1 John Scott
Bord 12:
Kim Huybrechts (10) Bye
Joe Murnan 6-3 Ted Hankey
Mark Walsh (23) 6-2 Ross Smith
Kevin Dowling 6-2 Mick McGowan
Bord 13:
Michael van Gerwen (6) Bye
Terry Temple 6-3 Andrew Gilding
Gary Anderson (27) 6-1 Adam Smith-Neale
Nigel Heydon 6-1 Mark Jones
Bord 15:
Raymond van Barneveld (3) Bye
Dean Winstanley 6-2 Stephen Hardy
Joe Cullen (30) 6-4 Matthew Edgar
Michael Barnard 6-5 Darren Whittingham

Uitslagen Nederlanders en Huybrechts tweede ronde
Vincent van der Voort 6-2 Michael Mansell
Kim Huybrechts 6-5 Joe Murnan
Stuart Kellett 6-5 Roland Scholten
Terry Temple 6-4 Michael van Gerwen
Raymond van Barneveld 6-4 Dean Winstanley

Uitslagen Nederlanders en Huybrechts derde ronde
Robert Thornton 6-3 Vincent van der Voort
Kim Huybrechts 6-2 Mark Walsh
Raymond van Barneveld 6-3 Michael Barnard

Vierde ronde/Laatste 16
Robert Thornton 6-3 Scott Rand
Mervyn King 6-4 Peter Hudson
Ronnie Baxter 6-3 Kevin Painter
Wes Newton 6-3 Andy Hamilton
Dave Chisnall 6-5 Mark Webster
Kim Huybrechts 6-3 Adrian Lewis
Gary Anderson 6-3 James Hubbard
Raymond van Barneveld 6-1 Gareth Pass

Kwartfinales
Robert Thornton 6-3 Mervyn King
Wes Newton 6-3 Ronnie Baxter
Dave Chisnall 6-4 Kim Huybrechts
Gary Anderson 6-4 Raymond van Barneveld

Halve finales
Robert Thornton 6-3 Wes Newton
Gary Anderson 6-3 Dave Chisnall

Finale
Robert Thornton 6-5 Gary Anderson

-0:0: Thornton wint de bull en zal als eerste beginnen
-1-0: Anderson gooit een 180, maar met tops kan Thornton de leg naar zich toetrekken
-2-0: Thornton breekt met een briljante 11-darter. Dit doet hij met scores van 140,140,131 en een 90 finish via de bullseye,dubbel top combinatie
-2-1: Anderson breekt terug met tops. Hiervoor miste zijn landgenoot de bull voor een 167 uitgooi
-2-2: Een dramatische leg voor beide mannen. Anderson scoort zijn tweede 180 en laat 82 over, Thornton scoort 174. Anderson mist de bull voor de leg maar Thornton weet tweemaal de tops niet te raken. Met dubbel 16 wint Gary uiteindelijk de vierde leg en brengt de stand in evenwicht.
-2-3: Met scores van onder andere 180,140,121 en dubbel 10 trekt Anderson ook de 5e leg naar zich toe. Zijn tegenstander stond op 60.
-3-3: Thornton mist tops om te breken maar Anderson mist ook op tops. Met dubbel 10 kan Robert profiteren en de stand gelijk trekken.
-4-3: Thornton begint met een 180 en met tops heeft hij de voorsprong weer te pakken
-4-4: Beide spelers gooien 180. Thornton mist de bull en ook nog 2 pijlen op dubbel 4 voor de leg. Anderson straft dit af met dubbel 4.
-4-5: Thornton mist tops voor een 68 finish. Met een 110 finish is Anderson nog 1 leg verwijderd van de zege.
-5-5: Anderson faalt op zijn 121 finish. Thornton straft dit af met zijn 84 finish en forceert een beslissende leg.
-6-5: Het wordt een neck aan neck race in de laatste leg. Thornton is echter de gelukkige. Hij benut zijn 89 finish voor de titel en Anderson kan alleen maar toekijken.