Home PDC Van Gerwen verslaat Taylor in finale PC Finals na ijzersterke comeback

Van Gerwen verslaat Taylor in finale PC Finals na ijzersterke comeback

Lawrence Lustig/PDC

Michael van Gerwen heeft op sensationele wijze de Players Championship Finals 2013 gewonnen. Na een 3-6 achterstand kwam Mighty Mike ijzersterk terug en gaf Phil Taylor met 11-7 het nakijken. De man uit Vlijmen is hierdoor de eerste darter ooit die The Power twee keer heeft verslagen in de finale van een TV-toernooi. Sterker nog, onze landgenoot deed dit twee keer in één jaar, namelijk op dit toernooi en bij de Premier League of Darts van dit jaar. In de begin van de wedstrijd leek Taylor de overhand te hebben en hij won de eerste twee sessies met 2-3 en kwam dus 4-6 voor. Echter plaatste Van Gerwen net als in zijn partij tegen Adrian Lewis een versnelling na de tweede onderbreking en stoomde door naar 10-6. Taylor mocht nog wat terug doen tot 10-7, maar daarna maakte Van Gerwen het via dubbel 12 af. MvG verdient met deze eindoverwinning ruim 60.000 Britse ponden voor de Order of Merit, Taylor moet het doen met 24.000 Britse ponden.

Michael van Gerwen (1) (102.45) 11-7 (102.64) Phil Taylor (19)

Na het spelen van de halve finales op de Players Championship Finals is het nu tijd voor de ontknoping van dit toernooi. De nummer één van de wereld tegen de nummer twee, oftewel Phil Taylor versus Michael van Gerwen. Dit is de tiende ontmoeting van dit jaar tussen de twee beste darters van dit moment. Vijf van deze duels gingen naar Mighty Mike, waaronder de finale van de Premier League of Darts. Taylor won vier duels, onder meer de finales op het WK en die van de Sydney Darts Masters. In de totale head-2-head leidt The Power ruim, namelijk met 19-8, één ontmoeting in de Premier League eindigde in een gelijkspel. 

Phil Taylor wint het potje op de bull en mag hierdoor de partij beginnen. The Power opent met een 140 score, Mighty Mike met 124. Taylor komt via dubbel 16 op 0-1. Van Gerwen opent zijn eerste eigen leg met zijn eerste 180 van de wedstrijd. Sterke scores van MvG en een zwakke beurt van Taylor brengen de Vlijmenaar op een 1-1 tussenstand. De huidige wereldkampioen trapt leg 3 af met zijn eerste maximale score van dit duel. Deze leg gaat eenvoudig naar de Engelsman middels tops, 1-2. In de vierde leg zit Van Gerwen in de problemen. Via triple 20 en dubbel 12 weet hij zich hier echter uit te redden en komt naast de Brit, 2-2. In leg 5 laten beide spelers hoge scores noteren (Taylor 180, Van Gerwen 177). Middels dubbel 16 gaat de vijfde leg naar de Players Championship-winnaar van 2012. De eerste sessie gaat met 2-3 naar Taylor. 

Van Gerwen gooit in zijn eigen leg 104 niet uit, hierdoor krijgt Taylor vanaf 88 de kans om de Nederlander te breken, de Engelsman doet dit dan via dubbel 7. Door in de beurt daarna dubbel 16 uit te gooien, brengt The Power het verschil op drie legs. Mighty Mike begint de achtste leg met zijn tweede 180’er van de wedstrijd. Onze landgenoot mist bulls-eye om een 132 finish te noteren, een beurt later gooit hij wel dubbel 4 uit om terug te komen tot 3-5. Taylor mist twee kansen om op 6-3 te komen. Van Gerwen op zijn beurt mist twee pijlen om terug te komen tot 4-5. De wereldkampioen pakt nu wel zijn eigen leg. Dubbel 16 namens MvG zorgt er voor dat we de tweede pauze in gaan met 4-6 voor Taylor. 

Beide spelers openen de elfde leg met een 180 score. Echter volgt er geen 9-darter. Taylor gooit 164 niet uit en Van Gerwen kan toeslaan vanaf dubbel 4 en doet dit. Op 71 gooit Mighty Mike triple 13 en dubbel 16, hiermee verzilverd hij de break en komt hij terug tot 6-6. In leg 13 gooien beide spelers een 180 score. Taylor gooit 100 niet uit, Van Gerwen slaat toe via 10 en dubbel 16 en komt hierdoor op een 7-6. MvG stoomt door en pakt middels dubbel 18 op 110 zijn vijfde leg op een rij, 8-6 voor onze landgenoot. De man uit Vlijmen start de vijftiende leg met een 140, 180 en een 100. Dit brengt hem op 81, deze gooit hij via triple 19 en dubbel 12 uit. Beide heren gaan de laatste onderbreking in met een tussenstand van 9-6 voor Van Gerwen.

Beide mannen scoren goed in de eerste leg na de derde pauze. Van Gerwen houdt echter weer zijn eigen leg via 81 met triple 19 en dubbel 12. Dubbel 12 loopt goed bij onze Mighty Mike. Via dubbel 16 doet Taylor wel iets terug en komt tot 10-7. MvG zet 201 weg op dubbel 12 in de achttiende leg. Van Gerwen raakt met zijn eerste pijl de dubbel 12 en wint hiermee de Players Championship Finals! Hij schrijft hiermee geschiedenis, aangezien hij de eerste speler is die Phil Taylor twee keer verslaat in een finale op een TV-toernooi. 

Halve finales: 

Nadat in de middagsessie de vier kwartfinales zijn afgewerkt, is het vanavond tijd voor de halve finales en vervolgens de finale van de Cash Converters Players Championship Finals 2013. De eerste halve eindstrijd is die tussen Michael van Gerwen en Andy Hamilton. Mighty Mike rekende in de kwartfinale eenvoudig met 9-3 af met Wes Newton. In de eerste twee rondes werden Adrian Lewis (9-6) en Jamie Lewis (6-1) opzij gezet. Dat The Hammer in de halve finale staat, is een wonder in de noemen. Hamilton overleefde in de openingsronde maar liefst achttien matchdarts tegen de Canadees John Part. Na deze thriller versloeg hij achtereenvolgens Brendan Dolan en Ian White. De tweede halve finale wordt gespeeld tussen Justin Pipe en Phil Taylor. The Force bereikte deze ronde door respectievelijk Simon Whitlock (6-4), Jamie Caven (9-4) en Gary Anderson (9-7) te verslaan. Zijn tegenstander, The Power, schakelde in de vorige ronde onze landgenoot Raymond van Barneveld uit met een 2-9 overwinning. In de eerdere rondes kleineerde de regerend wereldkampioen Peter Wright (9-3) en Paul Nicholson (6-2).

Michael van Gerwen (1)  (96.2) 10-5 (96.09) Andy Hamilton (20) 

Van Gerwen en Hamilton ontmoeten elkaar voor de achtste keer dit jaar aan de oche. Zes van de voorgaande zeven partijen gingen naar de Nederlander. Onder andere op de Champions League of Darts, de Dubai Masters en in de Premier League of Darts wist hij zijn Engelse opponent te verslaan. Ook in de totale head-2-head staat de nummer twee van de wereld in het voordeel, weliswaar met een kleine marge. Zeventien van de 33 duels werden door Van Gerwen gewonnen. Lichtpuntje voor The Hammer; vorig jaar schakelde hij MvG uit op de Players Championship Finals, dus de man uit Stoke-on-Trent weet hoe het is om op dit toernooi te winnen van Van Gerwen.

De spelers hebben het podium betreden. De eerste halve finale in Minehead tussen Michael van Gerwen en Andy Hamilton gaat van start. Van Gerwen heeft het bull’en gewonnen en mag beginnen aan deze wedstrijd. Mighty Mike opent met 140, The Hammer laat meteen zijn eerste 180’er noteren. Toch is het onze landgenoot die de openingsleg binnen sleept, zijn eerste pijl op dubbel 20 gaat er gelijk in. In de tweede leg gooit Van Gerwen bijna 161 uit terwijl Hamilton op 72 staat te wachten, maar hij mist op bulls-eye. De Engelsman weet zijn finish ook niet uit te gooien, daardoor krijgt de regerend Premier League of Darts-winnaar de kans om vanaf 25 zijn tegenstander te breken, via single 9 en dubbel 8 doet hij dit dan ook. In leg 3 blijft de Vlijmenaar de man uit Stoke-on-Trent scorend ver voor en door dubbel 18 te raken komt hij op een 3-0 voorsprong. The Hammer doet via tops iets terug en komt op 3-1. Van Gerwen brengt de marge echter direct weer op een verschil van drie legs door dubbel 4 uit te gooien. 

In de eerste leg na de onderbreking mist Mighty Mike een pijl op bulls-eye om voor de tweede keer vandaag een 170 finish te noteren. Vervolgens mist hij twee dubbels op dubbel 8 en hierdoor kan Hamilton de leg binnen halen, 4-2. Van Gerwen houdt daarna via tops wel zijn eigen leg en brengt de stand op 5-2. In de achtste leg gooit MvG zijn eerste maximale score van deze wedstrijd. Hij mist daarna twee pijlen op dubbel 16 op zijn tegenstander voor de tweede maal te breken. Hamilton mist vervolgens ook twee pijlen op D16, in de herkansing slaat de Nederlander nu wel toe en komt op 6-2. The Hammer kan het scorend niet bijbenen, maar doordat Van Gerwen zijn dubbel mist, breekt de Engelsman zijn opponent en komt terug tot 6-3. Via single 15 en dubbel 20 houdt Hamilton zijn eigen leg en hierdoor staat hij nog maar twee legs achter, 6-4. 

Van Gerwen opent met zijn tweede 180’er van de wedstrijd in de eerste leg na de tweede pauze. Onze landgenoot gooit via single 52 en dubbel 20 een 52 finish. Hij heeft nog drie legs nodig voor de overwinning in deze partij. MvG houdt het goede gevoel vast en start de twaalfde leg met een 177, 140 en een 136. Een 48 check-out brengt hem op een 8-4 voorsprong, deze zege ligt binnen handbereik. Vervolgens komt hij eenvoudig op 9-4. Via tops komt Hamilton terug tot 9-5. In leg 15 noteert Mighty Mike zijn derde maximale score. Een 76 finish bezorgd Van Gerwen de overwinning in deze wedstrijd, 10-5 voor de voormalig World Grand Prix-kampioen. 

Justin Pipe (23) (95.78) 4-10 (106.09) Phil Taylor (19) 

In de tweede halve finale spelen Pipe en Taylor voor de tweede maal in dit jaargang tegen elkaar. De enige ontmoeting tussen de beide mannen resulteerde in een 16-10 overwinning voor de nummer één van de wereld, dit was in de kwartfinale op de World Matchplay. Ook in de overall records leidt Taylor, namelijk met 7-2. Echter waren de twee nederlagen die hij leed, in een finale van een toernooi. Vorig jaar won The Force, de huidige nummer elf op de Order of Merit, in de finale van een round-robin op de Champions League of Darts. In 2011 wist hij The Power te verslaan in de finale van een Players Championship in Ierland. Overigens eindigde beide overwinningen in een nipte 6-5. 

Phil Taylor mag deze wedstrijd beginnen en opent met 93, Justin Pipe volgt met 85. The Power gaat goed van start en gooit 40 via single 20 en dubbel 10 uit. Pipe gaat op zijn beurt nu goed van start in zijn eerste eigen leg, hij gooit twee keer 140 achter elkaar. Dit brengt hem tot een voorsprong in leg twee en hij zet weg op tops. De eerste pijl gaat boven de dubbel 20, de eerste er onderdoor, maar middels dubbel 10 komt hij op gelijke hoogte. Taylor opent de derde leg met zijn eerste 180 score van deze wedstrijd. Na een zwakke beurt (59) gooit hij er gelijk zijn tweede maximale score er achter aan. De regerend wereldkampioen gooit 82 uit en komt weer op voorsprong. Via bulls-eye, single 8 en dubbel 4 komt de nummer elf van de wereld weer terug tot 2-2. Taylor gooit 70 niet uit en Pipe kan vanaf 120 voor de eerste break van de wedstrijd zorgen. The Force vindt de triple echter niet en kan niet uit. The Power slaat vervolgens toe op dubbel 5 en wint de eerste sessie met 3-2.

Beide spelers gaan de zesde leg van start met een 140 score. Pipe zet 98 weg op dubbel 20 en omdat Taylor 164 niet uitgooit, krijgt hij drie kansen op een dubbel. Echter mist hij ze alle drie en krijgt Taylor een kans vanaf 75 om zijn opponent te breken, maar de man uit Stoke-on-Trent laat dat na. Dubbel 1 brengt Pipe vervolgens op 3-3. In de zevende leg gooit Pipe zijn eerste maximale score van deze partij. Hij krijgt een kansje op 124 om Taylor te breken, maar mist de bulls-eye. The Power pakt de leg middels bull en dubbel 20 en leidt weer. The Force blijft in het spoor van Taylor en gooit dubbel 15 uit om op 4-4 te komen, alles met de darts mee tot nu toe. De zestienvoudig wereldkampioen houdt vervolgens zijn eigen leg om weer op voorsprong te komen, 5-4. Een sterke eigen leg van Pipe gaat toch naar Taylor. Hij gooit op fabuleuze wijze bulls-eye op 132 check-out waar de bulls-eye enigszins geblokkeerd leek door een pijl in de bull, 6-4 voor de maestro. Hiermee is de eerste break van de wedstrijd een feit.

In leg 11 gooit Taylor zijn derde 180 score van dit duel. Hij zet 121 weg op 32 en gooit vervolgens met zijn eerste pijl raak in de dubbel 16. The Power heeft nog drie legs nodig om een finaleplaats veilig te stellen. Middels dubbel 11 gooit de huidige wereldkampioen 84 uit en breekt hij zijn tegenstander voor de tweede keer. Taylor houdt vervolgens gemakkelijk via dubbel 16 op een 9-4 voorsprong. The Power opent de veertiende leg met zijn vierde maximale score van deze wedstrijd, gevolgd door een 177. De zevende pijl vliegt ook in de triple, maar bij de achtste dart gaat het mis, geen 9-darter dus. Wel wint hij een beurt later de leg via dubbel 16 en hiermee ook de partij.