Home PDC Phil Taylor is de Players Championship Finals kampioen van 2012

Phil Taylor is de Players Championship Finals kampioen van 2012

taylor_pcf_2012

Phil Taylor heeft de Players Championship 2012 op zijn naam geschreven door de Belg Kim Huybrechts in de finale met 13-6 te verslaan. Taylor trekt deze titel voor de derde keer naar zich toe. Ook in 2009, het eerste jaar van de Players Championship Finals en in 2011 ging de man uit Stoke on Trent er met de hoofdprijs vandoor. Voor de nummer één van de wereld is deze tv titel de derde van 2012. Dit jaar won hij ook de Premier League Darts en de World Matchplay.

Tot 6-6 speelde Huybrechts, die in zijn eerste tv finale stond, een sterke partij. Hij kon zich goed staande houden maar leek na deze score uitgeblust. Het lukte hem daarna niet meer om een leg te winnen, Taylor walste over hem heen en won de daaropvolgende zeven legs zonder problemen. Zie verslag finale onderaan. The Power eindigde met een gemiddelde van 103.57, Huybrechts was goed voor een gemiddelde van 91.70. Naast de beker, neemt Phil Taylor ook de cheque van £60.000,- mee naar huis. Kim Huybrechts krijgt £24.000,- op zijn conto gestort.

Taylor na zijn overwinning: ‘Ik ben verschrikkelijk blij dat ik dit gewonnen heb. Het is een grote uitdaging om drie partijen te winnen en de titel te pakken. Ik ben dus ‘over the moon’. De overwinning op Andy Hamilton was mogelijk mijn grootste ontsnapping. Het is een zware dag geweest, om eerlijk te zijn.

Kim kwam vol vertrouwen de finale in, maar ik wilde hem onder druk blijven zetten en uiteindelijk had ik de partij in handen, vervolgt de kersverse kampioen. Degene die tegen hem zal spelen op het wereldkampioenschap, mag op zijn hoede zijn. Hij zal nog in vele finales staan in de toekomst.

Huybrechts: Ik ben heel trots. Om in mijn eerste tv finale tegen Phil Taylor uit te komen, is een droom. Ik had beter kunnen presteren maar ik was wat nerveus en ik gooide niet zoveel 180-ers en dubbels zoals in de andere partijen en dat maakte het verschil. Het is mijn eerste jaar bij de PDC en ik heb een geweldig jaar achter de rug. Ik heb veel zelfvertrouwen en ik denk dat ik iedereen kan verslaan als ik op mijn niveau speel. Ik kom terug op het WK. Het vorig jaar kwam ik tot de kwartfinale tijdens mijn debuut, maar heb nu meer zelfvertrouwen dus ik kijk er erg naar uit.

De finale werd gespeeld over best of 25 legs. Voor alle uitslagen zie ons toernooicenter.

De finale:
Phil Taylor wint de bull en mag aanvangen. Kim gooit 180 in de openingsleg. Taylor faalt op de dubbel 16 voor zijn 61 finish, uybrechts profiteert met dubbel 3. Taylor slaat in de volgende leg terug en begint met 180. Hij houdt 88 over maar mist de bull voor deze finish. Huybrechts staat op 36 en maakt er via dubbel negen 2-0 van. De Belg mist tops voor zijn 160 finish om er 3-0 van te maken. Taylor profiteert met dubbel 16 en wint zijn eerste leg. Taylor gooit zijn tweede 180, Huybrechts gooit later in de leg ook de maximale score. The Power wint de leg met zijn 52 finish via dubbel 16. Taylor komt in de volgende leg als eerste op een finish van 40 te staan, Huybrechts is nog ver weg. Met tops pakt Taylor de leg en gaat met de voorsprong de eerste pauze in. 

Kim mist maar net de dubbel 13 voor zijn 146 finish. Huybrechts pakt de leg met dubbel 2. Taylor mist zijn dubbels voor zijn 62 finish maar komt terug en benut zijn 32 finish. Kim begint leg 8 met 180. Hij komt in deze leg op 109 en deze gooit hij uit. Taylor stond met 28 te wachten. Het is 4-4. Taylor gooit 140, zijn Belgische tegenstander beantwoordt met 180. Phil gooit zijn 121 niet uit maar kan terugkomen aangezien Kim nog niet op een finish staat. Met dubbel 16 eist The Power zijn voorsprong weer op. Het lukt Phil Taylor niet om zijn 158 finish uit te gooien, Huybrechts maakt er 5-5 van via dubbel 4. Na de tweede pauze pakt Phil de 11e leg. Taylor mist tops voor zijn 80 finish, de Belg straft af met zijn 97 via dubbel 12 en brengt de stand weer in evenwicht.

De spelers zijn tot nu toe aan elkaar gewaagd. De partij gaat gelijk opgaand. Met dubbel 2 pakt de nummer één van de wereld de volgende leg. Kim benut zijn 114 finish niet en laat 18 staan. Taylor profiteert met dubbel 10. De grootmeester mist dubbel 14 om 145 uit te gooien maar kan terugkomen aangezien Huybrechts ver weg is. Phil houdt 8 over en Huybrechts legt de druk met de maximale score. Met dubbel 4 is het 9-6 voor The Power. Met dubbel 16 maakt de vijftienvoudig kampioen er 10-6 van. Taylor dendert verder met een 140 en houdt 121 over. Deze gooit hij niet uit maar kan terugkomen. Met zijn 32 finish is het 11-6 en heeft de nummer één van de wereld nog maar twee legs nodig voor de zege. Beide spelers gooien 140 in de volgende leg. Met dubbel 16 is The Power heel dichtbij de overwinning. Met zijn 60 finish via tops heeft Phil Taylor zijn derde Players Championship Finals titel te pakken.