Home PDC PDC Jaaroverzicht 2009

PDC Jaaroverzicht 2009

PDC_EK_2009_dag_2_28

Het leek ons tijd voor een PDC Jaaroverzicht van 2009. Alle hoogtepunten, winnaars en bijzondere momenten op een rijtje. 2009 Was natuurlijk weer het jaar van Phil Taylor, er was wederom niemand die hem echt kon stoppen. Hij won o.a. de World Match Play, Uk Open, Desert Classic, World Grand prix, German Darts Championship, European Darts Championship, Grand Slam of Darts en natuurlijk het grote PDC WK. De enige twee grote prijzen die aan hem voorbij gingen waren de Premier League of Darts en de Championship League of Darts. De premier League ging naar Wade en de Championship League naar Osborne. Verder wist Taylor nog een lijst aan vloertoernooien te winnen.

Taylor ging er dan wel vandoor met de meeste prijzen, toch waren er meerdere spelers erg succesvol dit jaar. Zo wist James Wade de Premier League of Darts te winnen door Mervyn King in de finale te verslaan. King die overigens eerder op de avond voor een sensatie had gezorgt door Phil Taylor uit te schakelen in de halve finale. Wade wist verder een aantal vloertoernooien te pakken en had daarmee een redelijk geslaagd jaar.

Voor de Nederlanders waren er verschillende kansen op prijzen maar het bleef maar bij één. Michael van Gerwen wist namelijk het Players Championship in Taunton te winnen op 11 april en is daarmee de enige Nederlander die dit jaar een prijs wist te pakken. Van Gerwen kreeg later in het jaar nog een kans om een Players Championship te pakken maar kwam toen in de finale te kort tegen Colin Osborne.

Natuurlijk waren er meerdere kansen op nederlands succes, zo was Raymond van Barneveld er verschillende keren dichtbij. Hij wist finales te bereiken tijdens het PDC WK, de Desert Classic en de World Grand Prix. Helaas kwam hij alle drie de keren te kort tegen Phil Taylor, al was hij er bij de Desert Classic dichterbij dan ooit. Van Barneveld leek lange tijd aan het langste eind te trekken op dat moment maar zakte op een begeven moment twee tot drie legs in en dit koste hem uiteindelijk de titel. Raymond wist verder de halve finale van de Premier League of Darts te bereiken waar hij te kort kwam tegen James Wade, verder kwam hij ook tot de halve finale bij de Grand Slam of Darts maar kwam hij hier wederom Taylor tegen. Hij wist ook nog een finale te bereiken tijdens een Players Championship en kwam hier goed op voorsprong en leek zelfs te winnen die dag, helaas zag hij Mark Walsh de comeback van zijn leven maken en alsnog met de dagzege ervandoor gaan.

Mark Walsh was overigens de man van de vloertoernooien dit jaar hij wist er maar liefst vier op zijn naam te schrijven. Hij won in Barnsley, Dinslaken, Coventry en Derby. Op de vloertoernooien was het dus allemaal erg goed van Walsh maar op de tv toernooien heeft hij wederom het hele jaar niet echt kunnen overtuigen.

Naast Walsh kende ook Steve Beaton een erg sterk jaar, misschien wel het jaar van zijn leven. Hij wist in de loop van het jaar flink te klimmen op de Order of Merit en op het einde van het jaar zelfs nog een Players Championship op zijn naam te schrijven. Daarnaast bereikte hij de finale van het European Darts Championship maar moest hier in Taylor zijn meerdere erkennen. Beaton staat door zijn opmars inmiddels in de top 20 van de Order of Merit en lijkt hier voorlopig nog wel even te blijven zolang hij in deze vorm blijft.

Beaton was dus misschien wel één van de hoogtepunten dit jaar. Als we het toch over hoogte punten hebben, er werden ook weer verschillende negen darters gegooid dit jaar. Jelle Klaasen wist er één te gooien tijdens de Championship League of Darts, Phil Taylor deed het ook tijdens dit toernooi. Andy Smith wist er een te gooien in Dinslaken, Lewis in Salzburg en Van der Voort deed het in Nuland. Verder waren er nog negen darters van o.a. Colin Monk en Raymond van Barneveld tijdens vloertoernooien.

2009 Was dan misschien niet het grootste dartjaar voor het Nederlandse publiek met maar één eindoverwinning. Maar misschien brengt 2010 meer voor de Nederlanders laten we het hopen met zijn allen. Hieronder nog een compleet overzicht van alle winnaars dit jaar.

Uitslagen 2009:

PDC WK 2009: Phil Taylor
Bobby Bourn Memorial Players Championship: Terry Jenkins
Blue Square UK Open NE Regional Finale (Doncaster): Colin Lloyd
Eddie Cox Memorial Players Championship: Phil Taylor
Stan James.com Players Championship: Phil Taylor
Coral.co.uk. Players Championship: Phil Taylor
Players Championship Gladbach Zaterdag: Phil Taylor
Players Championship Gladbach Zondag: Phil Taylor
Players Championship Irvine: Robert Thornton
Blue Square UK Open Scottish Regional Final: Robert Thornton
Players Championship Wigan: Dennis Priestley
Blue Square UK Open NW Regional Final: James Wade
Players Championship Brentwood: Phil Taylor
Blue Square UK Open SE Regional Final: Phil Taylor
Players Championship Coventry: Mark Walsh
Blue Square UK Open WM Regional Final: Phil Taylor
Players Championship Nuland Zaterdag: Phil Taylor
Players Championship Nuland Zondag: Phil Taylor
Players Championship Taunton: Michael van Gerwen
Blue Square UK Open SW Regional Final: Phil Taylor
Players Championship Derby: James Wade
Blue Square UK Open EM Regional Final: Mark Walsh
Players Championship Newport: Gary Anderson
Blue Square UK Open Welsh Regional Final: Jamie Caven
Premier League of Darts 2009: James Wade
Norh American Darts Championship: Scott Burnet
UK Open 2009: Phil Taylor
Players Championship Barnsley Zaterdag: Mark Walsh
Players Championship Barnsley Zondag: Colin Osborne
Players Championship Dinslaken Zaterdag: Andy Smith
Players Championship Dinslaken Zondag: Mark Walsh
Players Championship Las Vegas: Ronnie Baxter
Las Vegas Desert Classic 2009: Phil Taylor
World Match Play 2009: Phil Taylor
Australian Open Players Championship: Paul Nicholson
Canadian Players Championship: Dennis Priestley
Atlanta Players Championship: Colin Lloyd
PDC US Open 2009: Dennis Priestley
Players Championshinship Salzburg Zaterdag: Adrian Lewis
Players Championship Salzburg Zondag: Jamie Caven
South African Open: Les Francis
South African Masters: Phil Taylor
Players Championship Dublin  Zaterdag: Adrian Lewis:
Players Championship Dublin Zondag: Phil Taylor
Skybet World Grand Prix 2009: Phil Taylor
John Mcevoy Gold Dart Classic Players Championship: Phil Taylor
Championship League of Darts 2009: Colin Osborne
Players Championship Nuland Zaterdag: Steve Beaton
Players Championship Nuland Zondag: James Wade
European Darts Championship 2009: Phil Taylor
Players Championship Irvine Zaterdag: Wes Newton
Players Championship Irvine Zondag: Colin Osborne
Grand Slam of Darts 2009: Phil Taylor
German Darts Championship 2009: Phil Taylor
Jocky Wilson Cup: Phil Taylor en James Wade