Michael Smith wint PDC WK 2023 finale, Van Gerwen runner-up PDC
PDC

Michael Smith wint PDC WK 2023 finale, Van Gerwen runner-up

Michael Smith is winnaar geworden van het PDC WK 2023. Daarmee is hij ook direct de nummer 1 van de wereld op de PDC Order of Merit geworden. Met 7-4 in sets versloeg hij Michael van Gerwen en ook wist BullyBoy een 9-darter te gooien in de beste leg die we ooit hebben gezien.

Finale PDC WK 2023 (best of 13 sets)
Michael Smith (100,87) 7-4 in sets Michael van Gerwen (99,58) (1-3, 3-1, 3-1, 0-3, 2-3, 3-1, 3-2, 3-1, 3-0, 2-3, 3-2)

Set 1: De eerste set is met 3-1 naar Van Gerwen gegaan met 99,36 gemiddeld. Smith liet enkele kansen liggen en de Nederlander sloeg toe.

Set 2: In de tweede set zagen we de beste leg ooit waarbij Van Gerwen en Smith voor een 9-darter mochten aanleggen. De meest bizarre leg ooit met een 9-darter is te bekijken op deze beelden. Smith won met 3-1 de set en gooide daarbij een gemiddelde van 128,1 tegen 120,7 van de Nederlander.

Set 3: De derde set was ook een prooi voor Michael Smith in de cijfers 3-1. Daarmee is de Engelsman degene die in deze partij nu aan de leiding gaat met 2-1 in sets.

Set 4: Het record van 880 stuks aan 180-ers op een PDC WK is in deze set verbroken. Van Gerwen wist een prachtige 90-finish via twee keer dubbel 18 te gooien en bracht de partij met 3-0 winst weer in balans, 2-2 in sets.

Set 5: We zagen in deze partij al een bijna 9-darter en een 9-darter en nu ook een 10-darter waarmee Van Gerwen voor het eerst een beslissende vijfde leg afdwong. Deze mocht Smith beginnen maar de Nederlander sloeg toe en forceert de break, 3-2 in sets.

Set 6: De zesde set is met 3-1 voor BullyBoy mede doordat Van Gerwen zijn slechste set van de finale gooit op dit moment. Hiermee is de stand weer volledig in balans met 3-3 in sets en daarmee is de finale ongeveer op de helft.

Set 7: In de zevende set gooit Van Gerwen een 180-er op een belangrijk moment maar Smith antwoord met een 130-finish voor 2-2. Van Gerwen pakte zijn pijlen al in en dacht dat de set voorbij was maar er volgde nog een vijfde leg. Deze keer wist Smith die te winnen en boog zo een 0-2 achterstand om in setwinst en 4-3 in sets voor.

Set 8: Ook de achtste set gaat naar Michael Smith en daarmee brengt hij Van Gerwen nu serieus in de problemen. De Engelsman lijkt op dit moment de favoriet om de titel te pakken en daarmee zou hij de 11e winnaar ooit worden.

Set 9: Van Gerwen lijkt in te storten en ziet met 3-0 de set naar Michael Smith gaan. Hiermee komt hij op een 6-3 voorsprong in sets en daarmee is hij nog maar 1 set verwijderd van de wereldtitel.

Set 10: De Nederlander opent de set met een 105-finish en hij mist een 151-finish in de beslissende vijfde leg. Smith mag daarom aanleggen vanaf 167 voor de wereldtitel maar de eerste pijl gaat niet in de triple 20. Van Gerwen slaat toe en wint de set maar het kan uitstel van excecutie zijn.

Set 11: Met een 11-darter opent Van Gerwen set 11 en de focus lijkt weer helemaal terug. Hij maakt er zelfs 2-0 van en met de wetenschap dat hij de volgende set zelf zou mogen beginnen leek het er weer in te zitten dat de partij volledig in balans kon komen. Maar Smith dacht er anders om en wist de set alsnog te keren. In de vijfde leg mocht hij beginnen en deed dat met tweemaal 180. Een afsluitende 9-darter kwam er niet maar de wereldtitel wel via dubbel 8.