PDC WK Dag 1: Wright wint, Michels verliest en Taylor heeft mazzel PDC
PDC

PDC WK Dag 1: Wright wint, Michels verliest en Taylor heeft mazzel

Voor Mareno Michels zit het toernooi er na de eerste ronde al op. De Ridderkerker toonde veerkracht na een 0-2 achterstand, maar uiteindelijk was drievoudig wereldkampioen John Part toch te sterk voor hem. Peter Wright, die opviel door zijn kleurrijke outfit, won redelijk eenvoudig met 3-0 van Joe Cullen. Szabo, die de voorronde-partij met 4-3 van Ian Moss won, begon nog heel aardig tegen Phil Taylor en kwam zelfs 1-0 in sets en een break in de tweede set voor, maar daarna schakelde er wat tandjes bij en verzekerde zo zijn plek in de tweede ronde. In de laatste partij van de avond rekende een sterke Ritchie Burnett af met Dean Winstanley, het duel eindigde in een 3-1 overwinning voor de Welshman.

Speelschema eerste ronde:
Vrijdag 13 december:
John Part 3-2 Mareno Michels
Rob Szabo 4-3 Ian Moss (voorronde, werd over best of 7 legs gespeeld)
Peter Wright 3-0 Joe Cullen
Phil Taylor 3-1 Rob Szabo
Richie Burnett 3-1 Dean Winstanley

John Part (82,48) - Mareno Michels (79,70) 3-2 in sets (3-2, 3-2, 2-3, 2-3, 3-0)

De eerste 180-er van het PDC WK 2014 komt op naam van Mareno Michels. De eerste dubbel van het toernooi wordt echter gegooid door John Part die op een 1-0 voorsprong komt. In de tweede leg tekent ook de Canadees aan voor een maximale score waarna hij wederom de dubbel als eerste weet te vinden. Michels voorkomt dat de set zonder legwinst naar zijn tegenstander gaat en gooit een 136-finish uit voor een break. Hij maakt er nog 2-2 van maar in de vijfde leg slaat Part toe die met 3-2 de eerste set wint.

In de tweede set krijgt Mareno Michels de kans vanaf 161 welke hij mist op de bulls-eye. John Part breekt de Nederlander maar de Canadees wordt in de volgende leg direct weer terug gebroken. In leg 3 mist Michels een 125-finish op de bulls-eye maar in de herkansing slaat hij alsnog toe. John Part mist, eveneens op de bulls-eye, een 164-finish maar maakt vervolgens alsnog 2-2. In de vijfde leg blijft Michels wederom achter en Part pakt evenals in de eerste set de winst met 3-2.

Part lijkt hard op weg naar de winst in de eerste ronde wanneer hij 2-0 voorkomt in de derde set. Michels weet echter nog een verrassing te brengen door een break te maken in de derde leg. Leg 4 gaat ook naar de Nederlander en met nog een break in leg 5 pakt hij de derde set en is hij nog niet afgeschreven in deze wedstrijd.

In de vierde set loopt Mareno Michels uit naar een 2-0 voorsprong maar bij beide spelers kennen grote problemen op de dubbels. Een voorsprong van 2-0 in legs geeft geen enkele garantie bleek al eerder in deze partij. Ook nu komt Part weer terug en na veel gemiste dubbels wordt het toch weer 2-2 waarbij de Canadees nog een 160-finish mist. John Part mist een pijl voor de wedstrijd en met een 120-finish houdt Michels zichzelf in leven en maakt hij er 2-2 in sets van.

Nadat John Part eerder met 2-0 in sets en 2-0 in legs voor stond leek hij de partij al binnen te hebben. Met nu 2-2 in sets op het scorebord is de spanning in de partij volledig terug. John Part voert het temp op en dit komt zijn spel ten goede. De triples vallen weer veelvuldig en de dubbels worden direct geraakt. Michels kan dit keer niet aanhaken en met 3-0 wint Part de beslissende set en dus de partij met 3-2 in sets.

Rob Szabo (76.78) 4-3 (78.63) Ian Moss (voorronde)

In een zeer zwakke eerste leg is het Ian Moss die zijn Nieuw-Zeelandse tegenstander direct breekt door met zijn vijfde pijl op tops de dubbel te raken. Rob Szabo gooit momenteel een gemiddelde van 48, de Engelsman gooide de eerste leg uit met een gemiddelde van ongeveer 68. De gemiddeldes kruipen in de tweede leg iets omhoog, beide spelers staan nu boven de 70 gemiddeld. Szabo staat het eerst op een dubbel, maar mist vijf kansen om zijn eerste leg binnen te halen. De zesde pijl is wel raak, 1-1. Moss mist vervolgens drie pijlen om voor de derde break van de partij te zorgen. Hierdoor kan Szabo zijn eigen leg houden en voor het eerst in deze partij op voorsprong komen. In leg vier neemt Szabo een voorsprong, maar door een mooie 118 finish komt Moss naast de Nieuw-Zeelander. Door dubbel 20 te gooien komt de 51-jarige Engelsman op 3-2, hij heeft nog één leg nodig om later vanavond aan te treden tegen Phil Taylor. Szabo mist een pijl op dubbel 10 om een 140 finish te noteren, vervolgens mist Moss een pijl op tops voor de wedstrijd. De Nieuw-Zeelander slaat daarna toe via dubbel 5 en zorgt voor de 3-3 en mag de deciding leg beginnen. Met een 100-finish beslist Szabo de wedstrijd, 4-3

Peter Wright (98.68) 3-0 (90.83) Joe Cullen (3-2, 3-2, 3-1)

Deze wedstrijd wordt begonnen door Peter Wright, die vandaag zeer kleurrijk op het podium is verschenen. Wright begint scherp aan de wedstrijd en gooit gelijk zijn eerste pijl op een dubbel raak. Joe Cullen brengt de stand direct gelijk door dubbel 16 uit te gooien. Snakebite blijft sterk op de finishes en gooit via dubbel 16 de 2-1 op het scorebord. The Rockstar houdt zich vervolgens in de eerste set door op briljante wijze een 147 check-out te noteren. De Schot blijft goed scoren in zijn eigen leg en krijgt een kans om zijn leg te houden via D16, maar hij mist. Cullen komt vervolgens ook niet uit en dat kost hem de eerste set. Peter Wright ontsnapt en wint de eerste set met 3-2.

Snakebite mist na de onderbreking vier pijlen om zijn Engelse opponent te breken, met zijn vijfde dart weet hij wel de break te realiseren. Wright mist vervolgens drie pijlen om de break te realiseren. Cullen slaat wel toe en trekt de stand in de tweede set weer gelijk. In leg 8 ligt de Schot scorend ver voor op zijn tegenstander. Middels dubbel 20 zorgt hij voor de derde break op rij. De Engelsman mist D16 om iets terug te doen. In de beurt daarna mist Wright twee pijlen om de set binnen te halen. Cullen straft dit af en komt op 2-2. In leg 5 van deze set gooit de Engelsman zijn eerste 180 score van deze wedstrijd, maar dit blijkt tevergeefs, de Schot gooit een 121 finish om de set binnen te halen.

De eerste leg van de derde set gaat met de darts mee en valt dus in het voordeel van Wright. Joe Cullen moet de volgende leg houden om zijn tegenstander niet uit het oog te verliezen. De Schot zet 155 weg op 16 als Cullen op 121 staat. De Engelsman komt niet uit en hierdoor kan Snakebite op 2-0 in set 3 komen. Via dubbel 8 op 76 doet The Rockstar iets terug en komt op 1-2. Met een fantastische 151 finish gooit Wright de wedstrijd in het slot, hij wint de wedstrijd met 3-0 en komt in de volgende ronde uit tegen Terry Jenkins of een qualifier.

Phil Taylor (96.68) 3-1 (90.06) Rob Szabo (1-3, 3-1, 3-0, 3-1)

De kampioen van Nieuw-Zeeland mag beginnen aan deze wedstrijd, hij begint met 26. De regerend wereldkampioen start met 100. Taylor komt in de eerste leg al ruim voor op zijn tegenstander en via dubbel 16 breekt hij direct zijn tegenstander. Szabo straft een zwakke leg van The Power af met een 90 finish en komt gelijk terug op 1-1. De Nieuw-Zeelander gooit 128 uit via bulls-eye en komt dus op een 2-1 voorsprong in de eerste set. Taylor gooit 84 niet uit en hierdoor kan Szabo de eerste set pakken als hij 105 uitgooit. Hij krijgt een pijl op tops en pakt zijn kans en komt direct op een 1-0 voorsprong in sets.

In de eerste leg na de onderbreking mist Taylor een pijl op tops om op voorsprong te komen. Szabo slaat toe via dubbel 19 en breekt de beste darter aller tijde gelijk. De Nieuw-Zeelander grijpt twee kansen op tops niet en geeft hiermee Taylor de kans op 115. The Power pakt deze kans via dubbel 20. In leg 7 gooit Szabo de eerste maximale score van deze wedstrijd. De zestienvoudig wereldkampioen redt zichzelf in deze leg door ditmaal 114 uit te gooien terwijl zijn tegenstander op 47 staat te wachten. Een mindere leg van Szabo geeft Taylor via dubbel 16 de kans om de set gelijk te trekken in sets, dit laat de maestro niet na.

Taylor gaat de negende leg van start met zijn tweede maximale score van dit duel. De regerend wereldkampioen mist dubbel 5 voor een 130 check-out. Een beurt later nog eens drie pijlen voor dubbel 5, zijn opponent straf dit niet af. Hierna slaat Phil Taylor wel toe, ditmaal via dubbel 2. Langzamerhand komt The Power beter in de partij en gaat zijn Nieuw-Zeelandse tegenstander minder scoren. Via dubbel 20 op een 80 finish komt Taylor op 2-0 in de derde set. In de derde leg van deze set gooit de winnaar van vorig jaar zijn derde maximale score van deze partij. Ook de derde leg in leg 3 gaat naar Taylor, en zo haalt hij deze set binnen.

Taylor wint zijn vierde leg op rij en komt op 1-0 in de vierde set. Via dubbel 16 komt hij ook op 2-0 in deze set. Het duel brand als een nachtkaars uit. Szabo gooit in de derde leg van set 4 zijn tweede 180'er van deze wedstrijd. De Nieuw-Zeelander gooit 94 niet uit, Taylor krijgt via bulls-eye de kans om het duel uit te gooien, maar laat dit na. De man uit Wellington doet iets terug en komt tot 1-2. Taylor mist vervolgens nog drie pijlen om de wedstrijd te beslissen, hierdoor pakt zijn opponent zijn laatste kans en komt terug tot 2-2. The Power raakt echter niet van slag en gooit via dubbel 16 de partij op slot na wederom vier wedstrijddarts gemist te hebben.

Richie Burnett (97.19) 3-1 (95.48) Dean Winstanley (3-2, 3-2, 0-3, 3-2)

Dean Winstanley heeft het 'bullen' gewonnen en mag deze wedstrijd beginnen. Winstanley maakt geen fout en gooit 55 uit. Richie Burnett volgt het voorbeeld van zijn Engelse tegenstander en komt via tops op 1-1. In deze fase van de wedstrijd is degene die de leg begint scorend beduidend beter dan de andere speler. Zodoende maakt Over The Top er middels dubbel 3 2-1 van. De Engelsman mist een kans op bulls-eye om The Prince of Wales voor het eerst te breken, via een 96 finish komt Burnett terug tot 2-2. De Welshman zet aan in de leg die Winstanley is begonnen. Burnett komt echter niet uit, Winstanley ook niet en hierdoor krijgt de Lakeside-kampioen van 1995 de kans op tops en pakt deze mogelijkheid.

Twee maximale scores en een dubbel 8 finish bezorgen Burnett in de eerste leg na de onderbreking een 11-darter en de 1-0 voorsprong in deze tweede set. In de daaropvolgende leg laat de man uit Wales zijn derde 180'er van de wedstrijd noteren. Winstanley mist dubbel 18 om zijn eigen leg te houden. Burnett maakt een grote rekenfout en verzuimt dus zijn tegenstander te breken. Hierdoor kan de Engelsman alsnog zijn leg binnen halen. In leg 8 gooit Burnett zijn vierde 180-score van de partij. The Prince of Wales kan redelijk eenvoudig zijn eigen leg houden, ondanks een aantal gemiste pijlen, en komt op een 2-1 voorsprong in de tweede set. Winstanley slaakt een oerkreet als hij dubbel 16 uitgooit voor de 2-2 in de set en probeert zich op te peppen om zijn tegenstander te breken. Burnett noteert een 10-darter door dubbel 8 uit te gooien, klasse darts van de man uit Wales.

Winstanley pakt via dubbel 16 de eerste leg na de tweede pauze. Burnett mist bulls-eye op een 167 finish om zijn leg te houden, Over The Top gooit dubbel 8 uit en komt op een 2-0 voorsprong in de derde set. De Engelsman pakt vervolgens ook de derde leg en daarmee de set en verkleint de stand tot 1-2 in sets.

In de vierde set laat Ritchie Burnett zijn zesde maximale score noteren. Hij is ook de eerste die mag gaan wegzetten. Middels dubbel 16 komt hij op een 1-0 voorsprong. Burnett zet 180 goed weg op tops en via dubbel 20 zet hij een beurt later de 2-0 op het bord. De man uit Wales is dichtbij een plek in de tweede ronde. Burnett mist een pijl op tops om te wedstrijd te beslissen, hierdoor kan Winstanley wat terug doen en doet dit dan ook, 1-2. Hij houdt ook zijn eigen leg en komt op 2-2. De Engelsman krijgt een kans op tops om op 2-2 in sets te komen maar hij mist. Een beurt later gooit Burnett de wedstrijd uit via dubbel 16.