Home PDC PDC WK dag 11 middag: Van Gerwen treft Whitlock na zege op...

PDC WK dag 11 middag: Van Gerwen treft Whitlock na zege op King

Gerwen_michael_epc11

Michael van Gerwen houdt de Nederlandse eer op het PDC WK darts in Londen vooralsnog met verve hoog. De 22-jarige Brabander plaatste zich woensdag voor de achtste finale met een klinkende 4-1 overwinning op de als twaalfde ingeschaalde Engelsman Mervyn King. De 4-1 doet een makkelijke wedstrijd voor Mighty Mike vermoeden, maar eenvoudig was het allerminst. Hij mocht zich echter gelukkig prijzen dat King allesbehalve scherp was op het uitgooien.

Van Gerwen is de enig overgebleven Nederlander in het Alexandra Palace. Roland Scholten, Co Stompé, Vincent van der Voort en Jelle Klaasen overleefden de tweede ronde niet. Raymond van Barneveld ging al in de openingsronde onderuit. Donderdag speelt Van Gerwen voor een plek in de kwartfinale tegen Simon Whitlock, die Steve Beaton met dezelfde cijfers klopte. Ook Colin Lloyd schaarde zich met een 4-1 zege bij de beste zestien. Debutant Scott Rand was Jaws’ slachtoffer.

PDC WK darts dag 11 – middagsessie
Mervyn King (ENG, 12) – Michael van Gerwen (NED) 1-4 (gem. 98.91-91.59)
Simon Whitlock (AUS, 5) – Steve Beaton (ENG, 28) 4-1 (gem. 96.42-90.74)
Colin Lloyd (ENG, 13) – Scott Rand (ENG) 4-1 (gem. 90.78-92.90)

Mervyn King (ENG, 12) – Michael van Gerwen (NED) 1-4 (2-3, 3-0, 1-3, 2-3, 2-3)
Mervyn King heeft een belabberde 1,5 jaar achter de rug, maar in de laatste maanden is hij zijn oude vorm aan het hervinden. Dat onderstreepte de 45-jarige speler uit Ipswich begin deze maand door Phil Taylor uit te schakelen op de Players Championship Finals. Toch lagen er mogelijkheden voor Van Gerwen, want ook hij is de laatste maanden steeds beter gaan spelen. Bovendien is de staat van dienst van King tegen Nederlanders nou niet bepaald florissant.

King kende evenwel een voortvarende start. Vijf van zijn zes eerste darts vielen in de triple 20 en daarmee legde hij de basis voor de break in de openingsleg, na drie missers op de dubbel van Van Gerwen. Onze landgenoot brak echter meteen terug. Scorend bleef hij in de tweede leg ver achter bij King, maar die wist twee pijlen op dubbel 18 niet te verzilveren. Met een fraaie 148-finish zorgde Van Gerwen vervolgens voor de rebreak. Uiteindelijk ging de set over de volle lengte. In de beslissende vijfde leg werd King de spanning te veel. Liefst vier darts op dubbel 8 voor setwinst liet hij liggen. Van Gerwen benutte het buitenkansje; met een 74-uitworp eigende hij zich de eerste set toe.

De dubbels waren in de openingsset echter een groot probleem voor Van Gerwen. Hij finishte slechts tegen de 27 procent. Ook in het tweede bedrijf liet hij zijn twee kansen op de dubbel liggen en derhalve pakte King zonder legverlies de set (3-0). Saillant genoeg liepen de dubbels ‘in beweging’ wel bij Van Gerwen. Mede door 158 en 64 uit te gooien, veroverde hij de derde set met 3-1.

In het vierde bedrijf was King hard op weg om het evenwicht te herstellen. Met een fraaie 132-finish nam hij een 2-1 voorsprong, maar hij kon het niet afmaken. Nadat Van Gerwen er met een 85-uitgooi een beslissende vijfde leg had uitgepeurd, kreeg King één pijl op dubbel 9 voor setwinst, maar hij miste. En die misser werd hem fataal, want door twee keer 180 te gooien en 25 te finishen sleepte Van Gerwen de set met 3-2 in de wacht.

Met een gezicht als een oorwurm beende King van het podium in de pauze. De irritaties over zijn gemiste dubbels zaten hem zichtbaar hoog. In het vijfde bedrijf ging King evenwel verder met het missen op de finishes. In de eerste drie legs liet hij drie breekkansen onbenut en daardoor nam Van Gerwen een 2-1 voorsprong. Doordat King het vierde spelletje niet afstond, moest er opnieuw een beslissende leg gespeeld worden. Daarin piekte Van Gerwen evenals in de vierde set. Over de hele partij gooide hij slechts vijfmaal 180, maar twee keer deed hij dat in de vijfde leg van de vijfde set. Daardoor kon hij zich vier gemiste matchdarts op dubbel 16 permitteren. Zijn vijfde pijl viel vervolgens wel in het groene vlakje, links onderin het bord.

“Ik ben heel blij met deze overwinning. Ik sta voor het eerst in mijn carrière in de derde ronde van het WK. Dat is een belangrijke stap voor mij”, grijnsde Van Gerwen na afloop voor de camera van SkySports. “Mervyn heeft goed gespeeld, maar miste de dubbels op de belangrijke momenten. Mijn finishes met drie pijlen liepen heel goed. Daar ben ik blij om, al moet ik zorgen dat ik op de dubbels zelf wel beter word. Maar ik heb veel vertrouwen in mezelf. Nu Phil Taylor eruit ligt, wat ik niet had verwacht overigens, ligt het toernooi helemaal open. Iedereen kan winnen.”

Simon Whitlock (AUS, 5) – Steve Beaton (ENG, 28) 4-1 (3-2, 3-0, 2-3, 3-2, 3-2)
Simon Whitlock (5) en Steve Beaton (28): twee gemankeerde spelers tegenover elkaar. Beaton onderging kort na zijn benauwde overwinning op Magnis Caris (3-2) in de eerste ronde een kijkoperatie aan de knie, terwijl Whitlock nog altijd herstellende is van een enkelbreuk, twee maanden geleden opgelopen tijdens een toernooi in Spanje. In de openingsronde leek de tweevoudig vicewereldkampioen echter geen last te hebben van de enkelkwetsuur. Daarin smeet de Australiër Dennis Smith met 3-0 van het bord, met een gemiddelde van 105.11 punten per beurt.

Maar de pijn bij Whitlock zou wat toegenomen zijn. En dat uitte zich in de openingsfase ook op het bord. Want de 42-jarige Wizard moest de eerste twee legs aan Beaton laten, maar daarna kwam hij beter in de wedstrijd. Hij ging de triples makkelijker vinden, overleefde drie setdarts van zijn 47-jarige Engelse opponent en ging er alsnog met de set vandoor (3-2).

De daaropvolgende vijf spelletjes waren eveneens voor Whitlock. Maar toen kwam er zand in zijn machine. Een omgekeerd scenario van het eerste bedrijf deed zich voor in de derde set. Nu overleefde Beaton drie setdarts van Whitlock, om vervolgens de set met 3-2 te winnen na een mooie 108-finish.

De setzege van The Bronzed Adonis, wereldkampioen in 1996, deed Whitlock ontwaken. In rap tempo nam hij een 2-0 voorsprong in het vierde bedrijf. Maar opnieuw verspilde hij deze, onder meer doordat Beaton een 121-finish uit de hoge hoed toverde. In de beslissende leg was Whitlock echter op tijd bij de les. Met een 60-uitgooi nam hij een 3-1 voorsprong in sets. In het vijfde bedrijf maakte hij het af, ondanks een 2-1 achterstand. Beaton had twee pijlen om de wedstrijd te verlengen, maar miste. Daarop raakte Whitlock tops om zijn plek in de achtste finale tegen Michael van Gerwen te claimen.

Colin Lloyd (ENG, 13) – Scott Rand (ENG) 4-1 (3-1, 2-3, 3-1, 3-2, 3-2)
Eerder deze maand haalde Scott Rand toch wel uit het niets de halve finale op de Players Championship Finals. Op dat evenement in Doncaster was de 36-jarige speler uit het Engelse Coventry onder meer te sterk voor Raymond van Barneveld en James Wade. Het leverde hem een sponsordeal voor in elk geval één jaar op. En dus zegde hij dinsdag, één dag voor zijn partij in de tweede ronde tegen zijn landgenoot Colin Lloyd, zijn baan als vrachtwagenchauffeur op.

Een beslissing die de nodige druk met zich zal meebrengen, maar tegen Lloyd oogde Rand behoorlijk ontspannen. Soms zelfs te ontspannen. In de door hem begonnen eerste set had hij vier pijlen om er een beslissende vijfde leg uit te slepen, maar Cool Hand deed zijn bijnaam geen eer aan en hielp de mogelijkheden stuk voor stuk om zeep. Ook Lloyd had moeite om de dubbels te vinden. Pas zijn vijfde setdart, op dubbel 9, was raak.

Lloyd leek al vroeg op rozen te zitten. Zeker toen de 38-jarige dartsprof uit Colchester in het tweede bedrijf een 2-0 voorsprong nam met finishes van 60 en 90, en zelf mocht gooien voor de winst. Maar Rand knokte zich terug tot 2-2 en ging er zelfs vandoor met de set. Lloyd miste vanaf 148 één pijl op dubbel 14 voor een 2-0 voorsprong in sets. Dat strafte Rand af; met zijn derde dart raakte hij dubbel 10: 1-1.

De daaropvolgende drie sets waren minstens net zo spannend als de voorgaande twee, maar Lloyd zat telkens aan de goede kant van de score. En derhalve schaarde de voormalig nummer één van de wereld zich bij de beste zestien van het WK. Belangrijk moment was de vijfde leg in de vierde set. Daarin had Rand, die in het derde bedrijf 140 uitgooide, scorend de overhand. Hij stond te wachten op dubbel 4 om er 2-2 in sets van te maken, maar zag Lloyd stunten met een 167-finish. Ook de vijfde set ging over de volle lengte. In dat bedrijf kreeg Rand, die nog zes pijlen onderweg was voor een 9-darter, twee kansen voor setwinst. De bullseye werkte tot twee keer toe echter niet mee. Dat werd hem fataal, want de vierde matchdart van Lloyd verdween in de dubbel 5.