PDC WK dag 12 avond: Michael te laat op gang tegen Whitlock PDC
PDC

PDC WK dag 12 avond: Michael te laat op gang tegen Whitlock

Vanavond zullen de laatste drie partijen bij de laatste 16 gespeeld worden. De eerste partij ging tussen Michael van Gerwen, die wellicht als een van de outsiders voor de titel beschouwd kan worden, tegen Simon Whitlock, die vooralsnog fantastisch gooit ondanks zijn enkelblessure. Michael miste in de beginfase teveel dubbels, waardoor Whitlock redelijk eenvoudig kon uitlopen tot een 3-0 voorsprong. Daarna knokte Michael zich fantastisch terug tot 3-3, maar in de beslissede zevende set toonde Whitlock waarom hij de nummer 5 van de wereld is. Desondanks kan Michael op een mooi toernooi terug kijken; zeker gezien zijn prachtige overwinning op Mervyn King en zijn goede spel tegen Colin Osborne en Simon Whitlock.

Vervolgens neemt Dave Chisnall, die verrassend wist te winnen van Phil Taylor, en Andy Hamilton, die na een zeer goede eerste ronde in een mooie partij onze landgenoot Vincent van der Voort klopte. Chisnall kwam nauwelijks in de partij vol en de sterk spelende Hamilton bereikte zodoende zonder al te veel moeite de kwartfinale. Hierdoor wist Hamilton voor het eerst sinds 2007 voorbij de derde ronde te komen.

De laatste kwartfinalist zal komen uit de partij tussen Gary Anderson, een van de topfavorieten hoewel hij vooralsnog nauwelijks heeft kunnen imponeren, en Colin Lloyd. Anderson toonde in deze partij voor het eerst dit toernooi waarom hij een van de titelfavorieten is en Lloyd gooide niet op de toppen van zijn kunnen.

Speelschema donderdagavond 29 december
20.10: Michael van Gerwen 3-4 Simon Whitlock (gem. 92,43 - 95,84)
21.30: Dave Chisnall 0-4 Andy Hamilton (gem. 90,36 - 99,08)
22.50: Gary Anderson 4-1 Colin Lloyd

Michael van Gerwen - Simon Whitlock 3-4 (0-3, 1-3, 0-3, 3-1, 3-2, 3-0, 0-3)
Michael mist enkele kansen om zijn eigen leg te houden en ziet Whitlock breken. Whitlock finisht 68 om 2-0 voor te komen in de eerste set. Whitlock pakt de eerste set, die door van Gerwen is begonnen, met 3-0 via een 62-finish. Michael finisht 70 om tegen de darts in 1-0 voor te komen in de tweede set. Michael heeft vooralsnog de nodige moeite met zijn dubbels en ziet Whitlock er 1-1 van maken. Whitlock finisht 50 om de tweede set met 3-1 naar zich toe te trekken.

Wederom mist Michael zijn dubbels, wellicht omdat hij te gehaast gooit, en Whitlock profiteert hier opnieuw van en komt 1-0 voor in de derde set. Whitlock finisht 112 om ook de derde set met 3-0 te winnen en het ziet er heel somber uit voor Michael van Gerwen. Whitlock finisht 76 om 1-0 voor te komen in de vierde set. Michael gooit dubbel 16 om er 1-1 van te maken en dat lucht hem duidelijk op. Michael finisht 72 om een 2-1 voorsprong te nemen en mag gaan gooien voor setwinst in de vierde set. Michael gooit 53 uit om de vierde set met 3-1 te winnen.

Michael finisht 25 voor een 1-0 voorsprong in de set, die hij moet winnen om in het toernooi te blijven. Whitlock gooit 81 uit om er 1-1 van te maken. Via een 82-finish komt Whitlock op 2-1 en mag gaan gooien voor de wedstrijd. Michael finisht 170 ruim op de bull’s eye, maar in de herkansing gooit hij 31 uit om er een beslissende leg uit te slepen. Whitlock mist een 96-finish ruimschoots op de dubbel 9 en Michael finisht 60 om er nog een set uit te slepen. Michael finisht 41 om direct de benodigde break te forceren. Michael lijkt herboren en gooit 78 uit om 2-0 voor te komen in de zesde set. Whitlock mist een 57 finish om er 1-2 van te maken in de zesde set en via dubbel 8 pakt Whitlock de zesde set met maar liefst 3-0. Michael mist twee legdarts om 1-0 voor te komen in de beslissende zevende set en Whitlock finisht 60 om wel 1-0 voor te komen. Whitlock finisht 96 voor een 2-0 voorsprong en dwingt daardoor Michael om minstens twee legs op rij te winnen om in het toernooi te blijven. Whitlock pakt de beslissende set met 3-0.

Dave Chisnall - Andy Hamilton 0-4 (1-3, 2-3, 1-3, 1-3)
Hamilton finisht 67 om 2-1 voor te komen in de eerste set. Hamilton mist dubbel 19 voor een 155 finish om de eerste set binnen te slepen, maar Chisnall heeft vooralsnog de nodige moeite met de dubbels. In de herkansing finisht Hamilton alsnog 38 om de eerste set met 3-1 winnend af te sluiten. Hamilton finisht 50 om de stand op 1-1 te brengen in de tweede set. Chisnall finisht 127, waar hij hem op had weggezet na een 180 score, via dubbel 8 om 2-1 voor te komen in de tweede set. Hamilton weet via een 120 finish alsnog de tweede set met 3-2 naar zich toe te trekken.

Hamilton gooit 180, gevolgd door een 58-finish met twee pijlen om 1-0 voor te komen in de derde set. Hamilton mist drie legdarts om Chisnall te breken en 2-0 voor te komen in de door Hamilton begonnen derde set. Chisnall profiteert hiervan en maakt het via Tops 1-1. Hamilton zet hem op bull’s eye weg vanaf 164, maar moest even navragen of hij daadwerkelijk de trippel 18 had gegooid wat hem uit zijn concentratie haalde. Hamilton miste de bull’s eye ruim, maar gooit in de herkansing 36 uit om 2-1 voor te komen. Via een 88-finish op de bull’s eye komt Hamilton 3-0 in sets voor. Hamilton gooit tops om via een break 2-1 voor te komen in de vierde set, die Chisnall moet winnen om in het toernooi te blijven. Hamilton mist 170 op de bull’s eye voor de wedstrijd. Chisnall gooit nog wel 180, maar Hamilton krijgt zes pijlen voor de resterende 25. Hamilton mist en Chisnall weet via een 137 nog wel 36 over te laten, maar Hamilton mist niet nogmaals en wint met maar liefst 4-0 in sets van Chisnall. Daarmee komt Chisnall in het rijtje van spelers die Taylor verslaan en vervolgens al snel huiswaarts mogen.

Gary Anderson - Colin Lloyd 4-1 (3-2, 3-0, 3-0, 2-3, 3-0)
Lloyd gooit 70 uit om op 1-1 te komen. Anderson finisht 120 om een 2-1 voorsprong te nemen. Anderson leek zonder problemen de vijfde leg van de eerste set binnen te slepen, maar had erg veel moeite met de dubbels. Uiteindelijk sleept Anderson via dubbel 1 dan toch de eerste set binnen.
Anderson gooit een 11-darter om 1-0 voor te komen in de tweede set. Anderson finisht 71 voor een 2-0 voorsprong in de tweede set, die door Lloyd is begonnen. Anderson pakt deze set vervolgens met 3-0 met een setgemiddelde van 125,25.

Lloyd mist drie keer dubbel 4 op het ijzer, waar Anderson van profiteert door er 2-0 van te maken in de derde set. Anderson laat zien waarom hij tot de titelkandidaten hoort en pakt ook de derde set met 3-0 met een setgemiddelde van 107,4.
Lloyd mist drie legdarts om 1-0 voor te komen in de vierde set en Anderson komt 1-0 voor. Anderson blijkt toch ook maar een mens, aangezien hij een 156 finish mist op dubbel 18. Lloyd profiteert hiervan door 64 te finishen om de stand weer op 1-1 te brengen. Lloyd geniet duidelijk van deze partij. Ook de volgende twee legs gaan met de darts mee wat de stand op 2-2 brengt. Lloyd pakt de set en blijft zodoende in het toernooi.

Anderson finisht 86 om 1-0 voor te komen in de vijfde set. Anderson gooit 28 uit om Lloyd te breken en 2-0 voor te komen. Anderson finisht 82 voor een 3-0 overwinning in de vijfde set.