Home PDC PDC WK dag 7: Gino Vos er uit, Wade wint nipt van...

PDC WK dag 7: Gino Vos er uit, Wade wint nipt van Darren Webster

Vanavond werden de laatste partijen van de eerste ronde afgewerkt. Met onder andere de laatste Nederlander: Hemeco speler Gino Vos speelde zijn voorronde partij tegen de man uit Hongkong: Royden Lam. Helaas wist Vos deze ontmoeting niet te winnen. Roydem Lam was scorend de sterkere van de twee en kon zo de ontmoeting met 4-1 winnen.

De avond werd geopend door Mark Webster en Mensur Suljovic. Suljovic begon heel sterk aan de partij en won de eerste set met 3-1 en stond 2-0 in de tweede set voor, maar toen stortte de Oostenrijker in en Webster ging beter spelen en zo kon Webster toch nog 3-2 winnnen. Ook James Wade tegen Darren Webster werd 3-2. The Demolition Man kwam 2-1 voor en kreeg pijlen voor de wedstrijd, maar miste en Wade kon profiteren en de partij toch nog naar zich toe trekken.

Daarna speelde Wes Newton tegen degene die Gino Vos had verslagen: Royden Lam. Newton had nog redelijk veel moeite met Royden Lam en Lam won zelfs nog een set, maar Newton speelde het uiteindelijk professioneel uit en won 3-1. De avond werd afgesloten met Kevin Painter tegen Tomas Seyler. Painter speelde een zeer sterke partij en was scorend veruit de beste. Hij won de laatste partij van de eerste ronde dan ook zeer gemakkelijk met 3-0.

Programma donderdag 19 december 2013 vanaf 20:00
Mark Webster 3-2 Mensur Suljovic
Voorronde: Gino Vos 1-4 Royden Lam
James Wade 3-2 Darren Webster
Wes Newton 3-1 Royden Lam
Kevin Painter v Tomas Seyler

Mark Webster (86.70) 3-2 Mensur Suljovic (84.02) (1-3) (3-2) (2-3) (3-0) (4-2)
Mark Webster begint sterk aan de eerste leg en wint de leg makkelijk met een 58 finish. Suljovic begint de tweede leg met 180 en 140. Via dubbel 2 wint de Oostenrijker de tweede leg. Ook de derde leg begint de Oostenrijker met 180. De eerste break komt via dubbel 10 op het scorebord in het voordeel van Suljovic. Via dubbel 8 pakt de Oostenrijker de eerste set en maakt meteen een statement.

Beide mannen gooien 180 in de eerste leg van set 2 en het is Suljovic die opnieuw scorend de voorsprong pakt en de eerste leg wint. Ook de tweede leg gaat naar The Gentle via een 70-finish die Spider zo opnieuw breekt. Webster gooit zijn vierde 180 in de derde leg en weet voor het eerst in de wedstrijd Suljovic te breken. The Gentle mist een paar dubbels in de vierde leg en de Welshman maakt hier gebruik van en komt op 2-2. Via dubbel 7 wint Mark Webster de tweede set.

Suljovic mist 8 dubbels in de eerste leg van set 3 en Webster profiteert hiervan via dubbel 11. Beide heren missen heel veel dubbels in de tweede leg. Dit keer is Suljovic degene die kan profiteren voor 1-1. De man uit Oostenrijk is het ritme kwijt en Webster kan eenvoudig de derde leg winnen. De vierde leg gaat nog wel naar The Gentle en in de vijfde leg heeft hij het ritme weer teruggevonden lijkt het want hij is de sterkere in de leg en weet Webster te breken via dubbel 8 voor 2-1.

De wereldkampioen van 2008 gooit dubbel 10 voor 1-0 en gooit in de tweede leg nog een maximale score. Ook de tweede leg gaat naar Spider en zijn tegenstander heeft de set al opgegeven. Zo kan Webster ook de derde leg naar zich toetrekken om weer in sets gelijk te komen: 2-2.

In een moeizame eerste leg van de beslissende set gooit Suljovic onverwacht 130 uit op bullseye met Webster op tops. Hij kan de break niet verzilveren. Webster staat in een goede leg na 9 pijlen op tops en gooit deze ook uit voor 1-1. Webster raakt dubbel 5 voor 2-1. Suljovic geeft nog niet op en brengt de wedstrijd naar een verlenging via een 53 finish. Via een 150 finish brengt the Spider zichzelf op 3-2. Suljovic bezwijkt onder de druk en mist twee grote nummers om zichzelf op een dubbel te krijgen en Webster gooit tops voor de winst en een plaats in de tweede ronde.

Gino Vos (79.45) 1-4 Royden Lam (79.40)
Royden Lam weet de Nederlander in de eerste leg gelijk te breken via een finish van 60. Ook de tweede leg gaat naar de man uit Hongkong via dubbel 4. In de derde leg neemt Vos het initiatief en gooit dubbel 16 met de eerste pijl uit voor 2-1. De vierde leg is opnieuw voor Lam die met name scorend de betere is. Met een finish van 58 wint Royden Lam ook de vierde leg en gooit zichzelf naar de overwinning ten koste van de laatste Nederlander dit toernooi.

James Wade (91.92) 3-2 Darren Webster (90.12) (3-2) (
De 47-jarige Demolition Man wist in 2007 de kwartfinale van het PDC Wk te halen. Met 5-1 was toen Taylor oppermachtig. The power verloor later de finale van Raymond van Barneveld die in 2007 gekroond werd tot de beste van de wereld. The machine begint het onderonsje met Webster en pakt via dubbel tien de openings-leg. Leg twee tot en met vier blijven vervolgens bij de speler die de eerste pijl gooit. James Wade begint de laatste leg sterk met een 140 score en gooit 60 uit met zijn tweede pijl om de eerste set met 3-2 te winnen.

Wade mist een aantal dubbels in de eerste leg van set 2 en Darren Webster maakt hier gebruik van via tops. Via dubbel 10 pakt Wade de tweede leg en zo gaat het voorlopig nog gelijk op tussen beide heren. Darren Webster neemt opnieuw de leiding in de eigen leg en mist niet op tops. Ook de vierde leg gaat met de darts mee: beide heren gaan opnieuw gelijk op en gooit voor de ogen van zijn tegenstander 110 uit voor de gelijke stand. Weinig verrassend gaat ook leg 5 met de darts mee want Darren Webster gooit 81 uit voor de 1-1 in sets.

Traditiegetrouw gaat ook leg 11 naar degene die hem begonnen is, in dit geval The Machine, met een 63 finish. In de tweede leg van de derde set wordt de eerste break geplaatst: via tops komt Wade op een 2-0 voorsprong. Via een finish van 70 breekt Darren Webster echter meteen terug na wat missers van Wade. Wade mist opnieuw in de vierde leg en opnieuw profiteert Webster hiervan. Zo staat het toch weer 2-2 in de set, ondanks een voorsprong van 2-0 voor The Machine. De nummer 6 van de wereld mist nog tops voor 104 en Webster gooit opnieuw tops om de derde set van Wade af te snoepen.

The Demolition Man wint zijn vierde leg op rij met dubbel 10. Wade weet eindelijk ook weer een leg te winnen en heel behoorlijk: met een 141 finish. Webster is hier niet van onder de indruk, hij gooit 68 uit en komt op één leg van de overwinning. De leg daarop gaat weer met de darts mee naar James Wade. Webster krijgt in de vijfde leg tweemaal drie pijlen vanaf 40 maar mist. Wade doet dit niet en komt zo op 2-2 in sets.

Gesterkt hierdoor gaat Wade in de vijfde set een stuk beter spelen. Hij wint de eerste twee
legs makkelijk met Webster op ruime achterstand. Wade mist zijn eerste matchdart vanaf 120 op tops en Webster is er als de kippen bij om te profiteren en gooit 65 uit. Het is echter al te laat voor The Demolition Man. Wade gooit 56 uit en kruipt door het oog van de naald naar de tweede ronde.

Wes Newton (88.41) 3-1 Royden Lam (83.45)
Wes Newton breekt gelijk in de eerste leg zijn tegenstander uit Hong Kong via 71. De volgende twee legs gaan met de darts mee. The Warrior mist vier dubbels in de vierde leg en Royden Lam pakt de leg af van Newton om gelijk te komen. Met een finish van 42 pakt Newton alsnog de eerste set en komt op 1-0.

In de tweede set is Newton de sterkere van de twee. Hij wint de eerste leg gemakkelijk en wint de tweede leg ook dankzij een aantal missers van zijn tegenstander. In de derde leg komt de Engelsman opnieuw op ruime voorsprong en heeft alle tijd voor dubbel 16. Zo wordt de tweede set met 3-0 gewonnen door Wes Newton.

Lam mist bullseye voor 123 in de eerste leg van de derde set maar na een aantal beurten van missers van beide mannen gooit hij dubbel 1 voor de 1-0 voorsprong en in leg 2 gooit hij zijn eerste maximale score en wint de leg ook en breekt Wes Newton. De break wordt meteen weer ongedaan gemaakt door The Warrior met een finish van 104. Toch gaat de man uit Hongkong er met de set vandoor: op een finish van 50 raakt Royden Lam bullseye om deze uit te gooien voor 2-1 in sets.

Royden Lam breekt Newton in de eerste leg van de vierde set via dubbel 10. Via dezelfde dubbel breekt Newton terug. Lam mist nog dubbel 8 voor een 101 finish en ziet Newton zijn dubbel wel raken voor de 2-1 voorsprong in de vierde set. Lam weet nog wel de vierde leg te winnen maar hij heeft er niks meer aan: Wes Newton speelt nog één sterke legen gooit 69 uit om nog een 12-darter te gooien voor de overwinning.

Kevin Painter (98.59) 3-0 Tomas Seyler (86.98)
Tomas Seyler begint de eerste leg met 180 en gooit 56 uit voor een vroege voorsprong. De tweede leg speelt Painter sterk en via dubbel 12 komt hij op 1-1. Met een finish van 68 komt Painter op 2-1 en breekt zijn Duitse tegenstander. Painter pakt ook zijn derde leg op rij en pakt zo meteen de eerste leg af van Tomas Seyler.

Na de pauze pakt Painter gelijk de eerste leg in de tweede set via dubbel 16. Seyler kan The Artist scorend maar moeilijk bijbenen. Ook een break volgt nog in de tweede leg en Seyler kan weinig tegen Painter inbrengen. Met een 104 finish gaat ook de vijfde leg op rij naar de finalist van 2004 en hij is voorlopig heer en meester op het podium.

Seyler mist twee pijlen op dubbel 10 voor 80 voor de eerste leg in de derde set. Hierdoor kan Painter 25 uit gooien en zijn zevende leg op rij winnen. Ook de achtste leg komt op het scorebord als Painter 81 uitgooit op bullseye terwijl Seyler nog steeds ruim achter staat. Ook in de derde leg van de derde set neemt Painter scorend een ruime voorsprong en met een 72 finish wint Kevin Painter zijn eerste ronde partij zeer makkelijk van Tomas Seyler.