Home PDC PDC WK dag14: Anderson 1e Schot ooit in finale: ”SBS6 heeft darten...

PDC WK dag14: Anderson 1e Schot ooit in finale: ”SBS6 heeft darten in Nederland kapot gemaakt”

Al vanaf de eerste dag van het PDC WK 2011 heeft de Schot Gary Anderson laten zien dat hij met een 100+ gemiddelde te torenhoge favoriet is voor de titel. Vanaf vandaag heeft hij de grootste stap in die richting ook daadwerkelijk gezet. Hij versloeg in de halve finale Terry Jenkins met 6-2. Hiermee is hij de allereerste Schot die in de finale van het PDC WK staat. Dit is sinds de start van de eerste editie van het toernooi in 1994 nooit eerder gebeurd. Helaas was het nu niet mogelijk om een uitgebreid interview met Gary te doen na de wedstrijd. Maar Dartfreakz was wel in de gelegenheid om een paar vragen te stellen. Een opmerkelijk antwoord op de vraag of darts nu nog groter zal worden in Schotland zoals dat destijds in Nederland gebeurde antwoorde hij o.a.”Ik ben ervan overtuigd dat SBS6 het darten in Nederland kapot heeft gemaakt.” Later zullen we de overige vragen publiceren die we aan de sympathieke Schot hebben voorgelegd. De antwoorden zijn wederom ook in geluid beschikbaar, en zullen in de toekomst op de website worden geplaatst zodra de techniek dit toelaat en indien de kwaliteit van de opname gegarandeerd is.

Halve finale: Terry Jenkins – Gary Anderson

Jenkins begint verassend goed aan de wedstrijd en pakt de eerste set. In de volgende set loopt Anderson uit tot 2-1 in legs met een kans om via tops de set te pakken maar hij mist met Jenkins op 111. Het ziet ernaar uit dat ‘The Bull’ de leg gaat pakken. Hij mist toch met de laatste pijl de beslissende dubbel om in de set te blijven en Anderson komt via dubbel 10 terug tot 1-1 in sets. Met een begin van 140 en 180 gaat de 1e leg al snel met gemak naar Anderson. In het vervolg begint Jenkins goed met 180 en via tops pakt hij een 117 finish voor 1-1 gelijk. Anderson begint zwak aan de 3e leg en Jenkins is veel overtuigender op dit moment tot het moment dat Anderson bijna 180 gooit maar de laatste pijl uit het bord ziet vallen zodat 120 blijft staan. Het is nagenoeg gelijk, maar Jenkins mag eerst voor tops met Anderson op 50. De kans is genoeg om Jenkins op 2-1 te brengen in de 3e set. ‘The Raging Bull’ begint goed, maar de Schot bied een prima antwoord. Nu haalt de Schot er met 180 het maximale uit en via een ruime voorsprong van 56 komt hij terug tot 2-2 in legs. Hij begint de eigen beslissende leg van de 3e set goed tegenover een zwak begin van Jenkins. Met Jenkins nog op 158 mag Anderson het eerst proberen. Hij maakt een uitglijdertje maar herstelt zich prima en pakt via tops de leg en hiermee de 2-1 voorsprong in sets.

Na de pauze komt Jenkins prima terug en hij pakt ook de eerste leg. In de 2e leg van de 4e set zijn de rollen omgedraaid en levert Anderson een prima leg af voor 1-1. Jenkins mist dubbel 12 voor een 97 finish met Anderson op 136 maar dat blijkt te hoog gegrepen en Jenkins pakt de leg nu wel voor 2-1. Dan zijn de mannen aan elkaar gewaagd en het is Anderson die de leg pakt voor 2-2. Tegen de darts in gooit hij 2 maal de maximale score op koers voor de perfecte leg, maar de 7e is mis. De Schot kan de set paken met een 11-darter maar maakt wederom een fout. Omdat Jenkins 161 niet pakt mag Anderson terug komen voor 3-1 in sets. Jenkins mist tops voor 82 in de 1e leg van de 5e set en Anderson straft dit af met een 72 finish voor 1-0. Jenkins geeft nog niet op terwijl Anderson zijn 45e 180 van het toernooi gooit en nog maar 3 maximale scores van het record van Hankey af isen 13 van het record van Whitlock. De leg gaat uiteindelijk toch naar Jenkins voor 1-1. Anderson pakt een ruime voorsprong in de leg erna maar mist 3 pijlen op dubbel 12. Bij terugkomst is het wel raak op dubbel 6 voor 2-1. De volgende leg is ook een prooi voor de Schot die hiermee op 4-1 in sets komt.

Anderson mist tops voor een 120 finish ondanks de 180 in deze leg. Hij is er nu nog 2, respectievelijk 12 verwijderd van de records en Jenkins staat op tops. Die heeft aan 1 pijl voldoende voor 1-0. Anderson pakt een ruime voorsprong in de 2e leg maar mist 3 pijlen op de dubbel met Jenkins op 141. Hij mag terugkomen en de Schot maakt 1-1. Er volgt weer een goede leg van Anderson met een 180 en ook nog een 144 finish komt hij 2-1 voor. Via tops pakt Anderson de set komt hij 5-1 in sets voor. Jenkins begint goed en pakt de openingsleg, maar Anderson komt meteen terug tot 1-1. De Schot mist dan 6 pijlen voor de leg en Jenkins komt 2-1 voor. Via Sjanghai pakt Jenkins de set met 3-1 voor 5-2 in sets.

Na de pauze mist Anderson bull voor 122 met Jenkins op 65. Die mist en Anderson mag terugkomen maar die mist 3 pijlen op tops en Jenkins komt op 1-0. ‘The Bull’ gelooft er nog zichtbaar in maar raakt iets achterop. Anderson mist dubbel 18 voor een 107 finish. Er komt druk van Jenkins maar de laatste pijl van de Schot raakt toch doel voor 1-1. De schot begint prima aan 3e leg van de 8e set met 140 en 180. Hij staat nu gelijk met het record Hankey over 5 wedstrijden en is slechts 10 keer de maximale score verwijderd om het record van Whitlock over 6 wedstrijden te evenaren. Weer zet Jenkins druk op de Schot maar met een mooie 93 finish komt Anderson toch 2-1 voor en is hij nog maar 1 leg verwijderd van finale. Jenkins mist in de volgende leg dubbel 12 en dubbel 6 om in de wedstrijd te blijven en via tops maakt Gary Anderson het af en gaat via een 6-2 overwinning naar de finale.