Home PDC PDC WK halve finales: Lewis wint bizarre pot en treft Hamilton

PDC WK halve finales: Lewis wint bizarre pot en treft Hamilton

Door misschien wel de meest bizarre dartswedstrijd ooit te winnen, heeft Adrian Lewis zich geplaatst voor de finale van het PDC WK darts in Londen. De titelverdediger maakte zondag in de halve finale tegen James Wade, die enige tijd stil lag vanwege een briesje dat over het podium ging, een 5-1 achterstand goed: 6-5.

Maandag treft Lewis in de eindstrijd Andy Hamilton. The Hammer werkte tegen Simon Whitlock eveneens een thriller af. Hij kwam met 3-1 voor, maar moest de daaropvolgende vier sets aan de Australiër laten. Een krachtige eindsprint bezorgde hem toch de winst: 6-5.

PDC WK darts dag 14 – halve finales
Andy Hamilton (ENG, 17) – Simon Whitlock (AUS, 5) 6-5 (gem. 95.61-98.62 | finish 58%-36%)
Adrian Lewis (ENG, 2) – James Wade (ENG, 3) 6-5 (gem. 95.55-94.19 | finish 42%-45%)

Adrian Lewis (ENG, 2) – James Wade (ENG, 3) 6-5 (1-3, 2-3, 3-2, 0-3, 1-3, 1-3, 3-1, 3-2, 3-0, 3-0, 3-0)
Van de voorgaande elf wedstrijden op televisie tegen James Wade (3) won Adrian Lewis (2) er slechts één. Nummer twee is daar vanavond aan toegevoegd. In een bizarre partij vloerde de 26-jarige Engelsman zijn 28-jarige landgenoot met 6-5, na een 5-1 achterstand. De kraker kreeg een extra pigment doordat deze na de tweede set werd gestaakt omdat er een briesje over het podium ging. Dat leek Lewis mentaal helemaal geknakt te hebben. Niet dus.

In de eerste anderhalve set was er nog niets aan de hand. Toen sprong met name het goede finishwerk van beide mannen in het oog. Met 76- (single 1, single bull en bullseye) en 157-finishes snoepte Wade de eerste set af van Lewis. Maar Lewis was in het tweede bedrijf hard op weg om de balans te herstellen. Ondanks een 105-uitgooi van Wade nam de speler uit Stoke-on-Trent met een 130-finish een break voorsprong (2-1). In de vierde leg mocht hij vervolgens aanleggen op tops voor de set, maar toen begon de ellende.

Doordat de eerste pijl niet goed in het bord stond, constateerde Lewis een briesje op het podium. Na wat overleg werd er toch verder gespeeld, maar Lewis miste de setdarts. Via dubbel 10 brak Wade terug en via hetzelfde vlakje pakte hij een 2-0 voorsprong in sets. Die kreeg de darter uit Aldershot min of meer cadeau van Lewis, want die was er met z’n aandacht absoluut niet bij. Na de set weigerden beide heren verder te spelen. Eerst moest het probleem opgelost worden.

En dat was een knap lastige opdracht. Niemand wist waar de wind vandaan kwam. Uiteindelijk werden alle ventilatiesystemen in de zaal uitgeschakeld. Daarmee werd het nóg warmer, maar na een onderbreking van bijna een half uur konden de darts wel weer worden opgepakt. In eerste instantie was Lewis er absoluut niet bij. De eerste twee legs van de derde set gingen probleemloos naar Wade. Maar daarna zette Lewis zijn woede om in prestaties.  Hij kwam terug tot 2-2 en pakte de set met een mooie 114-finish.

Daarmee bleef het finishwerk van beide mannen goed verzorgd en dat continueerde Wade in het vierde bedrijf. Die set greep de zesvoudig Major-winnaar met 3-0, onder meer door 104 en 143 uit te werpen. Met een 126-finish in de derde leg van de vijfde set brak hij de titelhouder opnieuw en stoomde vervolgens door naar een comfortabele marge: 4-1.

Daarmee leek de ontmoeting beslist. Zeker toen Wade, ondanks een break achterstand, óók de zesde set won. Maar Lewis knokte zich terug. Met een 94-finish greep The Jackpot de zevende set, waarna hij zich ook de achtste set toe-eigende.  Dat bedrijf ving hij aan met een break, met een 85-finish, en hield vervolgens zijn eigen leg: 2-0. Wade vocht zich echter terug tot 2-2 en kreeg in de beslissende vijfde leg één pijl voor zijn eerste WK-finale ooit. Vanaf 108 viel de dubbel 18 echter op het ijzerdraad. Daarop sloeg Lewis toe met een 98-uitgooi voor setwinst.

Wade was zijn concentratie helemaal kwijt en zou geen enkel spelletje meer winnen, zoveel zand zat er in The Machine. In de tiende set haalde hij een moyenne van niet eens 80 punten per beurt. Dat bedrijf verloor hij dan ook met 3-0. Ook in de voorgaande set ging hij met die cijfers onderuit en dus moest er een beslissende elfde set gespeeld worden. De comeback van Lewis was compleet.

De protegé van Phil Taylor ging verder: hij hield de eerste leg. Het dieptepunt van de vormcrisis van Wade diende zich aan in het tweede spelletje. Daarin had hij zeven pijlen voor de 1-1, maar stuk voor stuk werden ze verprutst. Ook Lewis kon de dubbel maar moeizaam vinden, maar met zijn zevende dart pakte hij de noodzakelijke break om het vervolgens in stijl af te maken met een 161-finish.

Niemand gaf na set zes nog een cent voor Lewis. Het briesje bracht hem dusdanig uit zijn concentratie dat hij op wel heel harde wijze van zijn troon geblazen dreigde te worden. Maar nu heeft hij nog alle kans op titelprolongatie. Andy Hamilton bewees het eerder op de avond al: nooit opgeven vóórdat de laatste pijl is geworpen.

Andy Hamilton (ENG, 17) – Simon Whitlock (AUS, 5) 6-5 (3-0, 2-3, 3-1, 3-1, 0-3, 2-3, 0-3, 0-3, 3-2, 3-1, 4-2)

Simon Whitlock (5) en Andy Hamilton (17) hebben een vreemde onderlinge balans. Van de elf gespeelde partijen won de 42-jarige Australiër er liefst acht. Maar in de drie onderlinge potjes op televisie was Hamilton twee keer de beste. En ook vanavond triomfeerde de 44-jarige Engelsman voor de camera’s. Een ongekende thriller won hij met 6-5.

Onder het toeziend oog van Oranje-international Rafael van der Vaart begonnen beide heren slordig aan de partij. Door slecht rekenwerk van Hamilton kreeg Whitlock in de openingsleg meteen een breekkans, maar vanaf 116 viel tops er niet in. In het tweede spelletje schoot Whitlock zelf in de fout bij het uitgooien. Vanaf 60 miste hij tot twee keer toe de single, waarna Hamilton toesloeg. The Hammer benutte zijn breekkans wél en haalde vervolgens met een 68-finish de eerste set met overtuigende cijfers binnen (3-0).

In de beslissende fase van het tweede bedrijf haperde Whitlock opnieuw. In de vierde leg had The Wizard drie pijlen voor setwinst, maar miste. Ook in het vijfde spelletje liet hij drie pijlen voor een gelijke stand liggen. Maar doordat Hamilton de bullseye vanaf 124 miste, ging de set alsnog naar Whitlock. Zwaarbevochten. Met een 11-darter, een 84-finish en een gemiddelde van 108.6 punten per beurt was het derde bedrijf weer voor Hamilton en moest Whitlock dus opnieuw knokken tegen een achterstand.

De speler uit Cessnock zat absoluut nog niet in het ritme dat hem vrijdag een klinkende overwinning op Gary Anderson bracht (5-1) en daar profiteerde Hamilton van. De darter uit Stoke-on-Trent speelde een ijzersterke vierde set, waarin hij een gemiddelde van 108.9 punten met drie darts haalde. Dat bracht hem een 3-1 setzege. Breekpunt was de tweede leg. Whitlock miste een 170-finish op bullseye nipt, waarop Hamilton een 118-uitworp produceerde.

Whitlock was zoekende. In de pauze schroefde hij een setje nieuwe shafts op zijn pijlen en het hielp. In de openingsleg van de vijfde set miste de tweevoudig vicewereldkampioen opnieuw een 170-finish, desondanks pakte hij de leg wel. In het tweede spelletje bleek drie keer scheepsrecht voor Whitlock, want nu viel de 170-uitgooi dan eindelijk wel. Daarmee was het verschil gemaakt in de set, die met 3-0 (gemiddelde van 115.5 per beurt) naar de Australiër ging. Whitlock drukte meteen door. Ondanks een 2-0 achterstand eigende hij zich ook de door hem aangevangen zesde set toe. Een 74-finish bracht hem een 3-3 gelijke stand. Ook set zeven, van Hamilton, ging naar Whitlock. Nota bene met 3-0.

Whitlock had het helemaal gevonden na zijn materiaalwissel, want ook de achtste set pakte hij met 3-0. Hamilton was volledig geknakt. Z’n splijtende vorm van in het begin van de partij was weggevloeid. Na zijn 2-0 voorsprong in de zesde set, moest de halve finalist van 2007 negen legs op rij aan Whitlock laten. Pas in het eerste spelletje van het negende bedrijf kreeg Hamilton het weer eens voor elkaar de dubbel eerder te raken dan zijn opponent, die wel een handvol kansen verprutste om een nieuwe tik uit te delen. Het was het begin van de wederopstanding van Hamilton. Mede vanwege een aantal beslissende missers van Whitlock én 130-, 115 en 110-finishes van hemzelf kwam de Engelsman terug tot 5-5 in sets. Hij etaleerde eens te meer z’n vechterskwaliteiten en peurde er daarmee een beslissende elfde set uit.

Hamilton had het momentum en dat buitte hij uit. De eerste vijf legs gingen met de darts mee, maar in de zesde leg sloeg The Hammer toe. Vanaf 82 raakte hij eerst bullseye, om het af te maken met dubbel 16. Voor het eerst in zijn loopbaan mag Hamilton zich opmaken voor een WK-finale.