Home PDC PDC WK onder 21: Arron Monk pakt eerste WK U21 titel met...

PDC WK onder 21: Arron Monk pakt eerste WK U21 titel met 6-4 overwinning op Van Gerwen

ArronMonkWintPDCu21WK

We hebben er even op moeten wachten want al op 6 november vorig jaar was bekend dat Michael van Gerwen vandaag de finale van het PDC Unicorn WK onder 21 zal spelen. Hij mag om 20.10 uur Nederlandse tijd aantreden om de strijd aan te gaan met de Engelse jongeling Arron Monk. De statistieken spreken niet in het voordeel van Michael. De talenten stonden in totaal 4 keer eerder tegenover elkaar. Monk won hiervan 3 wedstrijden en Van Gerwen 1 wedstrijd. De jonge honden stonden voor het laatst tegen elkaar op 28 november bij een Players Championship in Engeland. Toen won Monk met 6-2. Het winstpercentage is weer in het voordeel van Van Gerwen, maar het scorend vermogen en gemiddelde spreekt in het voordeel van Monk. Het zal een mooie finale worden die een goede opmaat zal zijn voor de herenfinale die daarna van start gaat tussen Gary Anderson en Adrian Lewis. Het succes van dit PDC WK onder 21 heeft er nu al voor gezorgd dat er in 2011 ook een PDC Jeugd Tour van start gaat zodat meer talent de kans zal krijgen om op het mooie podium van Alexandra Palace te spelen. 

In totaal waren er 66 jeugdige spelers in de race om de finale te halen, waaronder ook de Nederlandse talenten Rico Dera, Dirk van Duijvenbode en Benito van de Pas. In Barnsley werd er gespeeld tot en met de halve finale. Opvallend was de aanvoering van de lijst met geplaatste spelers, wat geen Engels talent was, maar onze eigen Michael van Gerwen. Deze druk heeft hij doorstaan. Bij de laatste 16 versloeg ´Mighty Mike´ Michael Bushby met 4-0. In de kwartfinale was Van Gerwen met 4-3 net te sterk voor Shaun Griffiths en in de halve finale werd een Nederlands onderonsje uitgevochten. Niet alleen Michael maar ook het 17-jarige talent Benito van de Pas deed het namelijk prima in Barnsley en nu moesten beide jongelingen het tegen elkaar opnemen. Uiteindelijk was Michael met 4-1 te sterk voor Van de Pas en stelde hij als eerste geplaatste een Nederlandse finaleplaats veilig. 

Het PDC Unicorn WK onder 21 kent een totale prijzen pot van £30,000,- voor de spelers tussen de 16 en 21 jaar en de finalisten krijgen tevens een ProTour Card voor 2011 en mogen ook deelnemen aan de Grand Slam of Darts 2010. De finale zal op het podium van het PDC WK in december in Alexandra Palace in Londen. De winnaar ontvangt £10,000,- en voor de runner-up ligt er een cheque van £5,000,- klaar. 

Finale PDC Unicorn WK U21

Michael van Gerwen – Arron Monk

Beide talenten beginnen de wedstrijd met een magere score van 60. Zowel Monk als Van Gerwen moeten zichtbaar wennen aan het podium. Monk mag het eerste proberen van 78 maar hij komt tekort met Van Gerwen op 102. Die pakt de leg ook niet en via tops komt Monk 1-0 voor.

Monk gooit in de 2e leg zijn eerste 140 van de wedstrijd en pakt het initiatief om Van Gerwen te breken, maar mist 2 pijlen op tops en Van Gerwen zet de leg weg op tops, maar dat is niet genoeg. Monk pakt met de eerste pijl in zijn hand de break en hiermee de 2-0 voorsprong.

Van Gerwen vervolgt wat beter maar dan pakt Monk 2 keer 180 in een leg en lijkt de ruime voorsprong daar. Van Gerwen voert de druk op maar Monk blijft staan en pakt de 3e leg. Van Gerwen begint aan het herstel van zijn spel en pakt zijn 2e keer 180 van de wedstrijd. Zijn eerste echte kans op een dubbel is meteen raakt en via dubbel 1 komt hij terug tot 1-3.

Nu maken de talenten er een echte pot van met beide 140 op het bord. Van Gerwen heeft via 140 een goede kans om terug te breken. Van Gerwen mist dubbel 12 om terug te breken en Monk komt 4-1 voor. Van Gerwen komt dan prima terug tot 2-4.

Monk is dan weer goed weg met 140 en Van Gerwen blijft met een score van 60 achter. De beurt erna is het precies andersom en de stand is weer gelijk. Van Gerwen mist bull voor 130 met Monk op 164 maar Monk mist de triple met de 1e pijl en Van Gerwen pakt zijn kans om terug te komen tot 3-4.

Het herstel kan nog beter want in 8e leg pakt Van Gerwen een goede voorsprong. De jonge Brabander staat op dubbel 16 met Monk nog op 112. Via dubbel 8 is de stand weer helemaal gelijk op 4-4. De volgende leg begint Monk met 100 tegenover 140 van Van Gerwen. Maar dan trekt het spel van Monk ook aan en gaan beide talenten redelijk gelijk op. Met een fantastische 121 finish pakt Monk de leg voor 5-4 voor en is de jonge Engelsman nog maar 1 leg verwijderd van de titel. 

Van Gerwen moet dan 164 uitgooien omdat Monk net een 180 gooit en 67 laat staan. Van Gerwen mist en Monk mag terugkomen. Via een 67 finish pakt Arron Monk de eerste WK titel voor spelers onder 21 jaar met een 6-4 overwinning.