Home PDC PL-dag 9: persoonlijk record Barney, Phil Taylor naar play-offs

PL-dag 9: persoonlijk record Barney, Phil Taylor naar play-offs

RayVanBarneveld_PDCWK2011

Raymond van Barneveld heeft een persoonlijk record gevestigd in de Premier League of Darts. De vijfvoudig wereldkampioen uit Den Haag gooide donderdag, tijdens de negende speelronde in Nottingham, een gemiddelde van 112.28 punten per beurt. Nooit eerder scoorde hij zo goed in een wedstrijd op televisie. Het leverde hem een 8-6 overwinning op Kevin Painter op.

Als gevolg van de winstpartij houdt Van Barneveld uitstekende papieren met het oog op de play-offs. Na negen duels heeft hij tien punten, goed voor een tweede plaats. De achterstand op koploper Phil Taylor bedraagt zeven punten. Komende week staan beide heren tegenover elkaar in Sheffield. The Power versloeg Andy Hamilton vanavond met 8-6 en verzekerde zich daarmee van deelname aan de halve finales.

Van Barneveld deelt de tweede plek met Whitlock, die Gary Anderson met 8-2 versloeg. Anderson kwam vorige week vanwege het overlijden van zijn vader niet in actie en was er vanavond, begrijpelijk, niet echt bij met zijn aandacht. De Schot heeft zes punten en deelt daarmee de rode lantaarn met Painter en Hamilton, maar hij heeft nog wel een duel tegoed.

Adrian Lewis staat met een wedstrijd meer gespeeld vierde met negen punten, één punt voor op nummer vijf James Wade. Beide heren stonden vanavond tegenover elkaar en maakten er een merkwaardige pot van. Bij de pauze leidde Wade met 4-2 en leek er geen vuiltje aan de lucht voor hem. Na de rust raakte The Machine echter geïrriteerd. Er zat een plank los onder het podium en in zijn ogen maakte Lewis daar met opzet misbruik van om de ontmoeting te beïnvloeden. De regerend wereldkampioen, die met 8-5 won, sprak dat na afloop echter met klem tegen: “Dat heb ik niet nodig”, zei hij tegen SkySports.

Uitslagen speelronde 9 Premier League of Darts, Nottingham

Kevin Painter – Raymond van Barneveld 6-8
Adrian Lewis – James Wade 8-5
Andy Hamilton – Phil Taylor 6-8
Simon Whitlock – Gary Anderson 8-2

Kevin Painter – Raymond van Barneveld 6-8
Raymond van Barneveld stond zeker niet okselfris op het podium. De Hagenaar kampte in de afgelopen dagen met een griepje, maar Kevin Painter lijkt dan een ideaal medicijn. The Artist versloeg Barney in twaalf eerdere onderlinge duels slechts twee keer en verloor bovendien zijn laatste drie Premier League-wedstrijden.

En inderdaad. Van Barneveld speelde subliem. Voor de pauze benaderde zijn gemiddelde een niet kinderachtige 120 punten per beurt. Painter weigerde zich te laten overlopen en zorgde er met onder meer een 100-finish voor dat zijn winstkansen niet voor de rust al vervlogen waren: 4-2 voor Van Barneveld.

De opdracht voor Painter werd er niet makkelijker op, nadat hij zich direct na de pauze opnieuw liet breken. De Engelsman kreeg in de zevende leg één pijl voor een 122-finish, maar bullseye werkte niet mee. Van Barneveld strafte het af met een fraaie 100-finish. Painter bleef knokken en plaatste met een 71-finish een rebreak. Maar daarna was het gedaan. Van Barneveld, die nog zes pijlen onderweg was voor een 9-darter, liep uit tot 7-3.

Althans, het léék gedaan. Maar Painter perste nog even een eindsprint uit de benen en knokte zich terug tot 7-6, onder meer door 90 (op bullseye) en 120 uit te gooien. In de beslissende veertiende leg maakte Van Barneveld het alsnog af. Dubbel 10, zijn derde matchdart, was raak. Uiteindelijk eindigde onze landgenoot op een gemiddelde van 112.28 punten per beurt. Een persoonlijk record op televisie.

“Hier ben ik natuurlijk heel trots op”, vertelde Van Barneveld na afloop bij SkySports over zijn vertoonde spel. “Ik was de hele wedstrijd gefocust en voelde me goed. Maar ik gooide een gemiddelde van 112 punten per beurt en toch heb ik nog moeten knokken voor de winst, want Kevin vocht zich knap terug. Tegen Phil Taylor (volgende week, red.) moet ik opnieuw zo spelen, want hij speelt al weken fantastisch, met gemiddeldes van boven de 110. Alles moet op z’n plek vallen tegen hem. Je krijgt altijd kansen, maar je moet ze wel grijpen.”

Adrian Lewis – James Wade 8-5
De opmars van James Wade is gestuit. De speler uit Aldershot, die vrijdag zijn 29ste verjaardag viert, werd verslagen door Adrian Lewis. De tweevoudig wereldkampioen was hem in een merkwaardig duel met 8-5 de baas.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Wade, die vier van zijn laatste vijf duels in winst omzette. Voor de pauze speelde de Engelsman prima en zocht hij via een tops-tops-finish met een 4-2 voorsprong de kleedkamer op.

Maar in het tweede bedrijf werd Wade met de minuut geïrriteerder en dat werkte door in zijn spel. Het podium kraakte en The Machine vond dat Lewis daar met opzet gebruik van maakte, maar veel verkeerd leek zijn tegenstander toch niet te doen. Lewis waste na afloop zijn handen dan ook in onschuld: “Onsportief zijn heb ik niet nodig”, zei hij.

Wade, die voor zijn gedrag nog een waarschuwing kreeg van de scheidsrechter, was er in elk geval helemaal klaar mee en kon zijn woede niet in sportieve prestaties omzetten. Lewis profiteerde dankbaar en zegevierde met 8-5. Met een 78-finish was het gedaan. Evenals in die merkwaardige halve finale op het afgelopen WK heeft The Jackpot prijs in een wedstrijd tegen zijn angstgegner Wade, van wie hij na afloop een wel heel slap handje kreeg.

Andy Hamilton – Phil Taylor 6-8
Phil Taylor heeft zijn achtste overwinning op rij geboekt. De Engelse vijftienvoudig wereldkampioen kreeg Andy Hamilton pas na een beslissende veertiende leg op de knieën: 8-6.

Hamilton begon goed aan de partij en nam zelfs een 2-0 voorsprong. Niet dat Taylor als een krant stond te spelen; in de eerste twee legs ramde The Power uit Stoke-on-Trent wel even een gemiddelde van 114 punten per beurt op het bord. In het vervolg van de partij kwam dat ook tot uiting op het scorebord. Nog voor de pauze had Taylor de score gekanteld tot 4-2 in zijn voordeel.

Toch bleef het een wedstrijd. Doordat Taylor wat slordig was bij het finishen bleef Hamilton in het spoor van zijn stadgenoot. The Hammer, die en passant de 2500ste 180’er ooit in de Premier League liet aantekenen, was juist uiterst trefzeker bij het uitgooien. Met 141-, 100- en 86-finishes sleepte hij er een veertiende leg uit. Ook in het doorslaggevende spelletje kreeg Hamilton een kans, maar vanaf 84 miste hij de bullseye. Op 124 had Taylor een beurt eerder hetzelfde vlakje gemist, maar bij zijn volgende bezoek aan de oche maakte hij het alsnog af via dubbel 8.

Simon Whitlock – Gary Anderson 8-2
Simon Whitlock heeft revanche genomen voor zijn blamage van vorige week, 8-0 verliezen tegen James Wade. De Australiër vloerde Gary Anderson, die afgelopen speelronde vanwege het overlijden van zijn vader niet in actie kwam, met 8-2.

Een wedstrijd maakten Whitlock en Anderson er nooit van. De Schot was er, om begrijpelijke redenen, niet echt bij met zijn aandacht en legde daarmee de rode loper uit voor Whitlock. Anderson smeet in de tweede leg wel even een 143-finish in het bord, maar dat was eigenlijk zijn enige wapenfeit. Whitlock bleef zoals altijd stoïcijns en liep uit naar een 8-2 zege, besloten met een 74-finish.
.