Home PDC Premier League of Darts Play-Offs: De Voorbeschouwing

Premier League of Darts Play-Offs: De Voorbeschouwing

taylor_lewis_pl2011

A.s. donderdag zal de Premier League darts 2011 haar climax bereiken en moeten alle liefhebbers weer afkicken na 15 donderdagen darts op televisie. RTL7 zal donderdag vanaf 20.00 uur alles live uitzenden en er is orkaankracht 5 op komst. Phil Taylor, Raymond van Barneveld, Gary Anderson en Adrian Lewis zijn de smaakmakers en hebben allemaal wat mooie feiten achter hun naam staan. Wist u dat het hier allemaal om major winnaars gaat, en dat alleen Anderson geen wereldtitel bij de PDC op zak heeft? Wist u ook dat deze 4 spelers het dit seizoen allemaal voor elkaar kregen om de hoogste uitgooi op naam te schrijven? Taylor deed het o.a. in speelweek 4 (147), Raymond van Barneveld o.a. in speelweek 6 (161) Gary Anderson o.a. in speelweek 1 (120) en Adrian Lewis o.a. in speelweek 3 (170). Wist u ook dat er ooit maar 1 Nederlander is geweest die de finale wist te halen van de Premier League en dat dit Roland Scholten (2006) was in plaats van ‘Barney’? En dat Scholten in dat jaar juist Van Barneveld met 11-3 uit de finale wist te houden? Dat zijn mooie feiten. Het lukte tot nu toe alleen Phil Taylor en James Wade om dit toernooi te winnen en Gary Anderson is de allereerst Schot in de geschiedenis die aan dit prestigieuze toernooi mocht deelnemen. We gaan terug naar dit seizoen.

Er worden a.s. donderdag 4 wedstrijden gespeeld. We beginnen met de halve finales op volgorde van de voorbeschouwing. Daarna zal een wedstrijd om de 3e/4e plaats gespeeld worden omdat er een verschil van £10,000,- tussen die plaatsen zit. Daarna zal de finale gespeeld worden om de titel en een dikke cheque van £125.000,-. Er gaat over best of 15 legs gespeeld worden in de halve finales en in de play-off om de 3e plaats en de finale is best of 19 legs. Het speelschema en de verdeling van het prijzengeld staan onder het artikel. Het prijzengeld telt niet mee voor de Order of Merit.

Voorbeschouwing:

Phil Taylor – Adrian Lewis

Deze geheel Engelse halve finale werd al 35 keer gespeeld en niet allemaal in finalevariant. Maar liefst 31 keer was Taylor de winnaar en 4 keer was de eer aan Lewis. Ondanks het leeftijdsverschil zijn beide heren toch veteranen van het darten te noemen. Lewis heeft al 4 seizoenen aan Premier League achter zijn naam staan, en Taylor 7 seizoenen (incl. 2011). Als tiener schreef Lewis al titels op zijn naam en dat zou voor Taylor ongetwijfeld ook gelden als hij zo jong was begonnen. Taylor gaf al aan dat hij er alles aan gaat doen om Lewis hard aan te pakken, maar Lewis is absoluut niet van plan zich de kaas van het brood te laten eten. Beide heren kunnen de hoofdprijs ook wel gebruiken. Taylor omdat hij na zijn scheiding de helft van zijn prijzengeld in kan leveren bij moeder de vrouw en Lewis omdat zijn flinke pot van het WK bij Jantje Belastingdienst ingeleverd moest worden. Maar wat beide mannen vooral willen halen…mannelijke eer natuurlijk en daar is geen leeftijdsgrens aan gebonden. De feiten spreken in alle opzichten in het voordeel van Taylor. Maar feit of niet, Lewis is de te kloppen wereldkampioen die de hevige concurrentie van James Wade en Simon Whitlock wel even achter zich hield en Taylor ook nog even als enige wist te verslaan tijdens dit seizoen Premier League. Lewis won niet even met 8-6 maar gaf Taylor de grootste oorveeg van zijn carrière toen hij in de 1e speelweek met 8-2 wist te winnen. Kunnen we het nog spannender maken? Waarschijnlijk niet, daar zorgen de heren zelf voor in de 1e halve finale van de play-offs.

Raymond van Barneveld – Gary Anderson

Het gekkengetal, nr. 11 is bekend van carnaval. Zo vaak speelden Van Barneveld en Anderson tegen elkaar. Beide heren staan bekend als de grootste uitdagers van Phil Taylor en hebben als buitenlanders het darten naar een volgende dimensie gebracht. Van Barneveld als eerste Nederlandse wereldkampioen, toen nog in de Country Club in Frimley Green en Anderson als eerste Schot die deel mocht nemen aan de Premier League. Eén van hen gaat er hoe dan ook voor zorgen dat de finale geen Engels feestje gaat worden. Van de 11 keer dat beide heren tegenover elkaar stonden werd Anderson 3 keer tot winnaar uitgeroepen en Van Barneveld 8 keer. Vooral in de BDO periode kon Anderson helemaal niet van de Nederlander winnen. Toen Anderson de overstap naar de PDC maakte was hij altijd de betere speler, ook op de beslissende momenten zoals de kwartfinale van het WK. Dat is met ingang van de Premier League afgelopen. Van Barneveld wist beide wedstrijden ogenschijnlijk makkelijk te winnen en Anderson heeft vooral last van een hele oude kwaal, zijn dubbels. Betreft winstpercentage en gemiddelde is Van Barneveld absoluut de betere speler, maar op scorend vermogen kunnen weinig spelers Anderson voorbij. De Schot staat niet voor niets bekend als 180 kanon. Van Barneveld blinkt op zijn beurt weer uit in de categorie 140. Tijdens dit seizoen is Van Barneveld na James Wade ook nog het sterkst als het om 100+ scores gaat.  Als Van Barneveld goed door blijft scoren met zijn nieuwe setup en Anderson het wat beter doet op de dubbels gaan we een zeer spannende wedstrijd tegemoet.

Speelschema Play-offs Premier League 2011:

Halve Finales
20.00 uur Phil Taylor – Adrian Lewis 
21.00 uur Raymond van Barneveld – Gary Anderson
Best of 15 legs – first to eight

Play-Off 3e/4e plaats
22.00 uur Best of 15 legs – first to eight

Finale
23.00 uur Best of 19 legs – first to ten

(Speeltijden bij benadering)

Prijzengeld
Winnaar: £125,000
Runner-Up: £65,000
3e plaats: £50,000
4e plaats: £40,000
5e plaats: £32,500 (James Wade)
6e plaats: £30,000 (Simon Whitlock)
7e plaats: £27,500 (Terry Jenkins)
8e plaats: £25,000 (Mark Webster)
Hoogste finish (per avond): £1,000
Totaal: £400,000