Home Interviews Raymond van Barneveld over zijn moeilijke periode: “Ik heb een burnout”

Raymond van Barneveld over zijn moeilijke periode: “Ik heb een burnout”

2018 bwin Grand Slam of Darts Raymond van Barneveld v Krzysztof Ratajski Pic: Christopher Dean / Scantech Media Ltd/PDC Darts 07930 364436 chris@scantechmedia.com www.scantechmedia.com

Raymond van Barneveld zit momenteel in een lastige positie, misschien zelfs wel de moeilijkste periode van zijn carrière.
De 5-voudig wereldkampioen hangt op het randje van de top 16 en dreigt daar uit te vallen en dat kon nog wel eens grote gevolgen hebben voor Van Barneveld.

Hij is niet meer rechtstreeks geplaatst voor televisie toernooien en hij staat op dit moment op een lastige plek voor zichzelf.

In een artikel van het blad “Helden” is Raymond uitgebreid ingegaan op deze lastige periode waar hij inzit en geeft toe dat hij een burnout heeft.

Op de Grand Slam of Darts dit jaar ging het in de poulefase al mis voor van Barneveld. En dit is niet het eerste toernooi waar het voor hem in een vroegtijdig stadium al misging.

“Vroeger waren het maar een paar tegenstanders tegen wie ik in de problemen kon komen, nu lijkt het of iedereen voor mij een lastige tegenstander is. Het is alsof ik m’n concentratie niet vast kan houden.”

“Hoelang wil ik mezelf nog pijnigen? Ik heb hele mooie dingen gedaan, maar het lijkt nu niet meer te lukken” aldus RvB.

Van Barneveld heeft er wel wat verklaringen voor. In het artikel van “Helden” geeft hij aan naast zijn diabetes ook een burnout te hebben.

“Misschien is mijn diabetes niet door verkeerde voeding ontstaan, maar door de stress. Ik probeer nog steeds op mijn gewicht te letten, maar tegenwoordig wil ik af en toe ook gewoon iets kunnen snacken. Ik ben in 7 jaar 30 kilo afgevallen, heb er alles aan gedaan, maar de diabetes blijft. Koude handen, tintelende vingers, wazig zicht. Dat is een ramp.”

Hij vervolgt: “Ik ben nu dus van mening dat het door spanningen komt waarmee ik te maken heb tijdens wedstrijden. We hebben met een soort scanner gemeten hoe hoog m’n stressniveau was op het podium. Dat was 3 keer zo hoog dan normaal. Als ik vier dagen achter elkaar moet spelen, dan heb ik te maken met heel veel stress. Het lichaam reageert daar gewoon op. Als je dan ook nog bedenkt dat ik zo’n beetje 48 van de 52 weker per jaar op pad ben..”

“Je kunt wel spreken van een depressie waar ik al een jaar of 4 in zit. Het lichaam sputtert steeds meer tegen en ik heb geen zin om een keer neer te vallen. Mensen hebben het over een burnout, die hebben ze in het ziekenhuis bij me vastgesteld. Ik heb een kleinzoon van bijna 3 jaar en ik ben nog nooit op zijn verjaardag geweest. Mijn kleindochter is bijna één, haar verjaardag gaan we later vieren, omdat het samenvalt met een toernooi van opa.”

“Ik heb veel vrienden met wie ik bijna nooit leuke dingen kan doen. Het komt ook voor dat iemand overlijdt en dat ik niet bij de begrafenis kan zijn, omdat ik in Australië zit. Dat zijn dingen die je vormen en waardoor ik me afvraag: Hoelang houd ik dit nog vol? Ik dart al 35 jaar. Welke sporter houdt het zo lang vol?”

Hoelang gaat van Barneveld nog door is de grote vraag. En het is ook de vraag waar RvB zelf mee rond blijft spoken in zijn hoofd.

“Telkens weer die pijn, dat ben ik zat. Tegelijkertijd is de kick om dat podium op te gaan er nog.”

“Reizen naar de andere kant van de wereld en daar aanbeden worden went nooit. Maar uiteindelijk moet je van binnen happy zijn. Neem de avonden waarop we voor de Premier League in Ahoy spelen, dan ben ik een gelukkig mens.”

Het volledige interview met Raymond van Barneveld is te lezen in Helden.