Home PDC Simon Whitlock heeft 8-0 overwinning nodig op Phil Taylor

Simon Whitlock heeft 8-0 overwinning nodig op Phil Taylor

De laatste speelweek van de groepsfase van de 888.com Premier League of Darts staat voor de deur en er staan nog wat mooie wedstrijden op het programma voor de eer in Newcastle. Phil Taylor, Gary Anderson en Raymond van Barneveld zijn immers al zeker van de play-offs in het Wembley stadion op donderdag 19 mei. Maar ook Adrian Lewis is gewoon zeker van de play-offs. Mooier kunnen we het niet maken voor de Whitlock liefhebber. Lewis staat op 13 punten en Whitlock op 11 punten. Alleen een overwinning van Whitlock brengt de play-offs dichterbij. Dan is hij ook afhankelijk van Lewis want die moet hoe dan ook verliezen van Anderson. Bij een gelijkspel staat Lewis gewoon in Wembley.

Dan is er ook nog het verschil in legs en dat verschil is dusdanig groot dat Whitlock van Taylor moet winnen. In iedere vorm van theorie moet Lewis dan wel zijn wedstrijd tegen Anderson verliezen. In theorie kan Whitlock met 8-6 van Taylor winnen, maar dan zal Lewis met minimaal 8-1 van Anderson moeten verliezen. Een grotere overwinning voor Whitlock zorgt ervoor dat Lewis met een kleiner verlies uitgeschakeld kan worden. Als Whitlock bijvoorbeeld met 8-2 van Taylor zou winnen moet Lewis met 8-4 van Anderson verliezen. Een mooi theoretisch verhaal, maar totaal onrealistisch in de praktijk met Whitlock op -1 legs en Lewis op +8.  Adrian Lewis is dan ook gewoon zeker van zijn plaats in de play-offs.

Er zal donderdag ook niet meer gespeeld worden om de volgorde in Wembley. Taylor is niet meer in te halen en is als 1e geplaatst dus die speelt tegen de nummer 4, Adrian Lewis. Van Barneveld en Anderson kunnen nog een stoelendans doen betreft de 2e en 3e plaats maar die spelen tegen elkaar dus dat zal voor de play-offs niets uitmaken. 

Speelschema 888.com Premier League Darts

Week 14, donderdag 12 mei (Metro Radio Arena, Newcastle)

James Wade v Terry Jenkins
Mark Webster v Raymond van Barneveld 
Adrian Lewis v Gary Anderson
Phil Taylor v Simon Whitlock

Alle overige uitslagen en statistieken van voorafgaande weken vind je in de Premier League zone

Voorbeschouwing:

James Wade v Terry Jenkins
Zoals gezegd spelen vanavond voor de eer. Dat zal ook Terry Jenkins in zijn achterhoofd hebben. Jenkins heeft tijdens de diverse seizoenen Premier League nog nooit een wedstrijd van Wade gewonnen. De jonge Engelsman bleef de antiekhandelaar al 7 keer eerder de baas. Tijdens de eerste wedstrijd van dit seizoen in week 6 in Glasgow was Jenkins wel heel dichtbij, maar wederom wist Wade te winnen, met 8-6 deze keer. Zal Jenkins toch nog voor opschudding gaan zorgen en eerherstel halen? Of wil Wade als finalist van de vorige editie het seizoen toch met opgeheven hoofd verlaten? Beide mannen speelden in het verleden maar liefst 24 keer tegen elkaar. Wade won 17 wedstrijden en Jenkins won er 7. In de categorieën winstpercentage, gemiddelde en scorend vermogen is Wade ook duidelijk de bovenliggende partij, maar Jenkins heeft dit seizoen laten zien dat hij scorend wat heeft bijgeleerd. Een mooie opening van de laatste speelweek in de groepsfase. 

Mark Webster v Raymond van Barneveld
De tweede wedstrijd van de avond is een mooie strijd tussen 2 oud-wereldkampioenen en 2 linkshandigen. Van Barneveld gooit wel rechts maar doet verder alles met links en dat schept toch een band met Webster. Bijna blanco gaan beide heren de wedstrijd in. Van Barneveld als geplaatste speler voor de play-offs en Webster is hoe dan ook uitgeschakeld. Maar betreft onderlinge wedstrijden is de lijst ook bijna blanco. Slechts 2 keer stonden de heren tegenover elkaar, beide keren in 2011. De eerste wedstrijd was in Halle tijdens een Players Championship. Webster won met 6-4 van ‘Barney’. Die andere wedstrijd was een thuiswedstrijd voor Van Barneveld. In de 6e speelweek in Glasgow kreeg Van Barneveld een staande ovatie van de aanwezige Schotten toen hij met 8-4 wist te winnen van Webster. Beide heren gaan met een stand van 1-1 dus zonder psychologisch voordeel de wedstrijd in. Met de statistieken in de hand zou dit een duidelijke overwinning voor Van Barneveld moeten worden want betreft winstpercentage, gemiddelde en scorend vermogen is de Hagenees absoluut de sterkste van de 2. Maar Webster heeft niets meer te verliezen en wil natuurlijk met opgeheven hoofd het strijdtoneel verlaten. Zal de rode draak de oranje leeuw verassen? Dat moeten we nog even afwachten. 

Adrian Lewis v Gary Anderson
Daar is hij weer, de herhaling van de PDC WK finale van 2011. Een hoogtepunt waar veel liefhebber weken naar uit hadden gekeken liep in Glasgow uit op een deceptie door wangedrag van het publiek. Ondanks het vele bier, de penny’s en aanstekers die Lewis letterlijk naar zijn hoofd geslingerd kreeg, bleef de wereldkampioen heel knap overeind en won de wedstrijd met 8-3 nadat hij eerder met 3-0 achter had gestaan. Anders ging uiteindelijk gebukt onder de aandacht van zijn landgenoten en kwam niet meer in zijn spel. Anderson heeft dit daarna weer prima in orde gemaakt door de kwartfinale van de RTL7 International Masters met 8-5 te winnen en ook nog eens een kwartfinale bij de UK Open Qualifier in Wigan met 6-5. Beide heren liggen gezien de onderlinge resultaten dicht bij elkaar. De mannen speelden 12 keer tegen elkaar waarvan Anderson 4 wedstrijden won en Lewis er 8 won. De statistieken spreken in iedere categorie weer in het voordeel van Anderson. Een ouderwets spannende Engeland vs Schotland waarvan we de uitkomst pas op donderdag met zekerheid vast stellen. 

Phil Taylor v Simon Whitlock
Naast de PDC WK finale van 2011 staat er nog een remake op het programma en dat is natuurlijk de PDC WK finale van 2010. Die werd met 7-3 gewonnen door Taylor en ook in de 6e speelweek in Glasgow was Taylor met 8-5 de sterkste. Whitlock staat voor een vrijwel onmogelijke opgave. Hij zal met 8-0 van Taylor moeten winnen om Lewis te evenaren op punten en legsaldo. Alleen dan kan Whitlock een plaats in de play-offs verzekeren. Dat wonderen kunnen gebeuren heeft Lewis in de 1e speelweek in Londen laten zien toen hij met een 8-2 overwinning de zwaarste nederlaag van de carrière toebracht bij Taylor. Het lijkt niet realistisch dat Whitlock met 8-0 gaat winnen, zeker niet gezien de huidige vorm van de in Engeland wonende Australiër. De grootste nederlaag die Whitlock toe wist te brengen aan Taylor dateert al uit 2010. In april van dat jaar was Whitlock met 6-2 te sterk voor Taylor tijdens een UK Open qualifier.