Home PDC The Masters kwartfinales: Van Barneveld wint Nederlands onderonsje

The Masters kwartfinales: Van Barneveld wint Nederlands onderonsje

Vanavond stonden in Edinburgh de kwartfinales van The Masters op het programma met als hoogtepunt een Nederlandse ontmoeting tussen Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. Van Barneveld won met 8-6 en won voor het eerst in dit jaar van zijn landgenoot. De avond werd geopend met een ontmoeting tussen James Wade en Simon Whitlock. In een partij die aan het begin gelijk op ging, was het Whitlock die aan het eind van de wedstrijd dubbels ging missen. James Wade kon ondanks luid gejoel van het publiek hier gebruik van maken en Whitlock met de nipte cijfers van 8-7 verslaan. De andere twee partijen waren vrij eenzijdig. Adrian Lewis verslaat thuisspeler Robert Thornton zonder problemen met de ruime cijfers van 8-2. Robert Thornton speelde geen goede wedstrijd en werd door een sterk spelende Adrian Lewis overtroffen. Ook Phil Taylor denderde over Wes Newton heen. De grootmeester gunde The Warrior slechts twee legs.

Hiermee zijn de vier halve finalisten van The Masters bekend. De halve finales zien er als volgt uit:
Zondag 3 november 19:45 uur
Phil Taylor v James Wade
Raymond van Barneveld v Adrian Lewis
Best of 19 legs

De wedstrijden zullen live worden uitgezonden op RTL7. U kunt alle wedstrijden ook volgen via deze livestream op de RTL7darts website.

Samenvattingen kwartfinales:

James Wade (97.17) 8-7 Simon Whitlock (94.13)
Simon Whitlock begint aan de partij en noteert 1-0 via dubbel 10. Wade mist tops voor 120 en ziet The Wizard de eerste break plaatsen via 112. De heren noteren beide hun eerste maximale score in de derde leg. Wade ziet zijn kans en breekt terug voor 2-1. Ondanks een aantal missers houdt James Wade ook zijn eigen vierde leg op dubbel 2. Voor de pauze worden door beide spelers nog een groot aantal dubbels gemist maar via dubbel 1 pakt Whitlock de leg nog voor 3-2. Na de pauze worden de eerste twee legs gewonnen door degene die hem begonnen is. De achtste leg gaat ook naar The Machine via tops en zo staat het 4-4. Whitlock begint zijn eigen leg maximaal en finisht via dubbel 9. Onder luid gejoel mist James Wade nog enkele dubbels en Whitlock kan mede hierdoor een break plaatsen voor 6-4. Na de pauze lijkt James Wade helemaal met het luid joelende publiek klaar te zijn. Whitlock kan redelijk gemakkelijk de elfde leg winnen voor 7-4. Wade wint nog wel een leg om terug te komen tot 7-5. Whitlock gooit tweemaal 180 in de volgende leg maar gaat wederom dubbels missen en ziet Wade breken. The Machine brengt het tot een beslissende leg via 81 in 2 darts. Whitlock wist wederom matchdarts. Hierdoor kan Wade een finish op 91 via bullseye plaatsen voor de wedstrijd.

Robert Thornton (98.80) 2-8 Adrian Lewis (107.93)
Adrian Lewis plaatst meteen een break in de eerste leg via tops en komt op 1-0. Lewis is er op uit om het publiek zo snel mogelijk stil te krijgen want gooit in de tweede leg een indrukwekkende 136 finish. In de derde leg mist The Thorn bullseye en wordt een aantal seconden later gebroken via bullseye als Lewis 80 uitgooit voor 3-0. Beide heren gooien 180 in leg 4. Thornton trekt aan het langste eind en komt op het scorebord via een break. Lewis pakt de break weer terug en komt voor de pauze op 4-1. Na de pauze gaat Lewis lekker door en finisht 82 voor 5-1. In de volgende leg mist Thornton nog enkele dubbels en ziet Lewis nog een 80-finish uitgooien om zijn 100% finishpercentage in stand te houden. Lewis mist zijn eerste dubbel in leg 7 maar kan de leg bij de herkansing alsnog binnenhalen voor de kille cijfers van 7-1. Thornton hengelt nog wel een leg binnen voor 7-2 maar een comeback zit er niet in want Lewis haalt de partij via dubbel 18 binnen en staat in de halve finale.

Phil Taylor (109.28) 8-2 Wes Newton (99.27)
Taylor opent overtuigend met een maximale score en haalt de leg ook binnen. Newton pakt zijn eigen tweede leg via dubbel 8 en komt op 1-1. De volgende twee legs gaan The Power en hij pakt zo een voorsprong van 3-1. Newton mist twee pijlen op dubbel 12 om terug tot 3-2 te komen maar ziet toch hoe de leg naar de wereldkampioen gaat die in de pauze op 4-1 komt. Na de pauze plaatst Taylor de tweede break voor 5-1. Via dubbel 10 wordt 6-1 ook realiteit en Newton lijkt niet aan bod te komen in de partij. Newton kan nog wel een leg binnenhalen via dubbel 8. De volgende leg gaat echter weer naar The Power en Newton ziet Taylor in de tiende leg nog 40 uitgooien en verliest kansloos. Phil Taylor staat in de halve finale.

Michael van Gerwen (94.26) 6-8 Raymond van Barneveld (97.08)
Van Gerwen opent de wedstrijd en haalt de eerste leg via dubbel 12 binnen. Van Barneveld gooit een goede tweede leg en komt via dubbel 4 ook op het scorebord. De volgende twee legs gaan naar Van Gerwen, die een aantal missers van Van Barneveld afstraft met een 110 finish en een break. Barney opent de vijfde leg met 180 maar krijgt geen kans meer want het geweld dat Van Gerwen heet stormt gewoon door en komt op 4-1 voor de pauze. In de zesde leg gooit Barney zich dood op 120 maar weet hem bij de herkansing toch nog te gooien om terug te komen tot 4-2. Mighty Mike mist dubbel 16 nipt voor 112 en ziet dit afgestraft worden met een 105 finish op dubbel 18 voor de vijfvoudig wereldkampioen. Hij wordt echter meteen weer teruggebroken en kijkt weer tegen een achterstand van 2 legs aan. De negende leg resulteert wederom in een break: Van Barneveld gooit dubbel 8 voor 5-4. In de tiende leg gooit Barney zijn zesde 180 van de partij en ondanks een aantal slordige pijlen kan hij de stand toch nog gelijk brengen: 5-5. Na de pauze komt Raymond van Barneveld als beste uit de startblokken en gooit zichzelf op een voorsprong voor het eerst in de partij via dubbel 9. Van Gerwen mist tops voor 118 in leg 12 en Van Barneveld ziet zijn kans schoon en smijt zichzelf naar één leg van de overwinning. Van Barneveld mist tops voor 78 en Van Gerwen weet zijn eigen leg nog nipt te houden. Het is echter al te laat want Barney haalt zijn eerste overwinning op Michael van Gerwen in 2013 en komt tot de halve finale.