Home PDC UK Open 1/2 finales: Andy Hamilton en Phil Taylor zijn de finalisten

UK Open 1/2 finales: Andy Hamilton en Phil Taylor zijn de finalisten

Andy Hamilton 2 Lawrence Lustig

Het is Andy Hamilton eindelijk gelukt om zijn ‘angstgegner’ Raymond van Barneveld op een tv toernooi te verslaan. In een krankzinnige halve finale werd de Nederlander met 10-9 verslagen. The Hammer zal met Phil Taylor om de titel strijden. De grootmeester had geen kind aan de verrassing van dit toernooi, Peter Wright die met 10-5 aan de kant werd gezet.

Vanmiddag won Raymond van Barneveld zijn kwartfinale partij in een ware thriller van Ronnie Baxter. The Man kon zich met een nipte overwinning (10-9) bij de laatste vier voegen.

Phil Taylor nam wraak op zijn verloren Premier League 2013 finale en zette Michael van Gerwen met 10-7 uit het toernooi. Hiermee bracht The Power een eind aan Michael’s zegereeks van 25 gewonnen partijen op rij. Andy Hamilton was zijn landgenoot James Wade met 10-8 de baas. De verrassing van dit toernooi, Peter ‘Snakebite’ Wright, liet tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis met 10-6 achter zich.

De partijen in de halve finale worden gespeeld over best of 19 legs. De UK Open is via RTL7 te zien. Klik hier voor het uitzendschema. Enkele partijen kunnen ook via het live scorecenter van de PDC gevolgd worden. De finale wordt na de halve finales gespeeld over best of 21 legs.

Het speelschema van de halve finales:
Raymond van Barneveld v Andy Hamilton
Phil Taylor v Peter Wright

Raymond van Barneveld (92.93) 9-10 Andy Hamilton (90.20)
Van Barneveld wint de bull en mag aan de halve finale partij beginnen. The Man begint met 100. Hamilton zet meteen de toon door met een 180 te beginnen. Hij komt als eerste op een finish van 129 te staan maar benut die niet en laat 32 staan. Ook deze finish wordt niet benut. Barney straft af met zijn 58 finish. Net als in leg 1 begint barney weer met 100. Met zijn 20 finish brengt The Hammer de stand in evenwicht. Met dubbel 11 wordt Barney in leg 3 gebroken. Ook de volgende leg is een prooi voor de Engelsman maar Barney kan met een achterstand van 1 leg de pauze ingaan. Met een prachtige 116 finish maakt The Hamme rer 4-2 van maar de Nederlander verkleint zijn achterstand wederom naar 1 leg met een rake dubbel 18.

Ook de volgende leg is een prooi vor Barney. Dit doet hij met zijn 88 finish, om vervolgens ook leg 9 naar zich toe te trekken. Raymond mist dubbel 9 voor de 5-5, Hamilton straft af met dubbel 16. De mannen gaan met een gelijkstand de tweede pauze in. In leg 11 gooit Barney zijn 90 finish niet uit en Hamilton profiteert via tops. De Engelsman dendert verder door de volgende leg met dubbel 16 naar zich toe te trekken. In leg 13 krijgt van Barneveld krijgt een prachtige 132 finish om de oren van zijn tegenstander. The Hammer heeft nog 2 legs nodig voor de felbegeerde finale. Met dubbel 8 kan Barney een grotere achterstand voorkomen.

Beide mannen komen in de volgende leg op 125 te staan. Deze finish wordt niet door het duo benut. Het wordt verder een geknoei op de dubbels door beide mannen. Uiteindelijk pakt Barney de leg met dubbel 10 en maakt er 7-8 van. Hamilton gooit zich dood bij zijn 59 finish, Barney kan profiteren met tops en maakt er 8-8 van. Met onder andere een 180 en via tops wordt Barney gebroken en Hamilton staat al met een been in de finale. Barney komt op 160, Hamilton op 32. De finishes worden niet benut. De Nederlander maakt 9-9 via tops. Nadat de mannen tal van matchdarts hebben gemist trekt Andy Hamilton uiteindelijk aan het langste eind via dubbel 16.

Phil Taylor (106.84) 10-5 Peter Wright (97.05)
Peter Wright begint aan de partij maar wordt door Taylor gebroken met dubbel 16. De nummer één van de wereld mist dubbel 16 voor zijn 143 finish en lan zijn voorsprong niet verdubbelen. Hij krijgt de gelegenheid terug te komen en pakt de leg alsnog met dubbel 8. Met dubbel 18 voorkomt Snakebite een 3-0 achterstand. Met dubbel 10 eist Phil Taylor zijn voorsprong van 2 legs weer op. Wright kan zijn 97 finish niet uitgooien maar kan terugkomen en pakt de leg met dubbel 10. Het is 3-2 voor The Power bij de eerste pauze.

Met dubbel 6, dubbel 18 en dubbel 16 dendert The Power verder en is het al gauw 6-2 voor de grootmeester. Met dubbel 8 verkleint de man uit Schotland zijn achterstand naar 3 legs. Toch gaat The Power met een leg voorsprong van 4 de pauze in. Met onder andere een 180 is ook de volgende leg een prooi voor ‘The Maestro’. Het is 8-3 voor Taylor. ‘Vanuit het niets’ gooit Peter Wright een prachtige 161 finish uit in leg 12. Leg 13 pakt Wright ook nog met een 109 finish. Met dubbel 12 is Taylor nog 1 leg verwijderd van de finale tegen Andy Hamilton.  Met een 11-darter is de zege en feit.