Home PDC UK Open L8: van Barneveld door na thriller, Taylor neemt wraak

UK Open L8: van Barneveld door na thriller, Taylor neemt wraak

alt

De middag begon met de eerste Nederlander Raymond van Barneveld. Hij moest het opnemen tegen The Rocket: Ronnie Baxter. In een ontzettend spannende wedstrijd die tot een beslissende negentiende leg gaat is het onze landgenoot die aan het langste eind trekt en de eerste halve finalist wordt.

Voor de andere Nederlander, Mighty Michael van Gerwen is er minder goed nieuws. In de nieuwe klassieker Taylor – Van Gerwen is het ditmaal Taylor die aan het langste eind trekt en een eind maakt aan Michael’s zegereeks van 25 overwinningen op rij. Beide mannen hebben kansen en het gaat lange tijd gelijik op, maar aan het eind van de wedstrijd is het toch de wereldkampioen die de langste adem heeft en 10-7 wint en waarmaakt wat hij recentelijk in een interview heeft voorspeld: “Van Gerwen is mijn nieuw doelwit”

Ook Hamilton wint van Wade in een partij die heel lang gelijk op gaat. Beide mannen winnen hun eigen legs vooral en het verschil wordt pas op het eind gemaakt ten voordele van The Hammer: hij wint met 10-8. In de laatste partij van de middag moest Peter Wright tegen Adrian Lewis. De Schot komt toch enigszins verrassend op een ruime 8-1 en 9-2 voorsprong, maar geeft Lewis toch nog kansen en Jackpot komt terug tot 9-6 met kansen voor 9-7. Toch is het Wright die als eerste de dubbel weet te vinden in die leg en zo wint met 10-6 en de verrassende vierde halve finalist is.

De UK Open is via RTL7 te zien. Klik hier voor het uitzendschema. Enkele partijen kunnen ook via het live scorecenter van de PDC gevolgd worden.

Na de kwartfinales zal er weer een loting verricht worden voor de halve finales.

Speelschema kwartfinales UK Open 2013 (14:00 uur)
Best of 19 legs

Raymond van Barneveld v Ronnie Baxter
Andy Hamilton v James Wade
Phil Taylor v Michael van Gerwen
Peter Wright v Adrian Lewis

Raymond van Barneveld (95.32) 10-9 Ronnie Baxter (97.13)

De Nederlander begint aan de eerste leg en gooit zichzelf via een finish van 80 op een vroege voorsprong. Baxter begint de tweede leg met de eerste 180 van de partij, wat Barney een beurt later ook doet. Beide mannen missen pijlen op dubbel 16 voor de leg en het is Raymond die weet te breken via dubbel 4 voor 2-0. In de derde leg mist van Barneveld wederom dubbels maar kan de leg toch nog binnenslepen. The Rocket gooit zijn tweede maximale score en staat na 9 darts op 36. Met een 11-darter komt de Engelsman ook op het scorebord. Ondanks een aantal missers op de dubbels van beide mannen kan Baxter terugbreken via dubbel 1 terug tot 3-2.

Barney begint de zesde leg met driemaal 140 maar mist wederom dubbels en Baxter kan hiervan profiteren en terugkomen tot 3-3. Ook in leg 7 worden weer twee pijlen op dubbel 18 gemist en The Rocket kan opnieuw profiteren en voor het eerst deze partij op voorsprong komen: 4-3. Hiermee lijkt het vertrouwen bij de Nederlander weg te zijn en in een dramatische leg kan de Engelsman verder uitlopen tot 5-3 via dubbel 8. Barney kan het ritme van the Rocket toch nog stoppen en komt via dubbel 16 terug tot 5-4. Baxter laat zich niet zomaar terugbreken en staat na 9 darts op 43 in de tiende leg en produceert een 11-darter om met 6-4 te leiden bij de tweede pauze.

Baxter begint uitstekend aan de elfde leg en kan via een finish van 121 de Nederlander opnieuw breken voor 7-4. Deze break wordt meteen ongedaan gemaakt door de Nederlander via dubbel 8. Barney begint leg 13 met nog een maximale score en lijkt het vertrouwen teruggevonden te hebben en komt via tops terug tot 7-6. Barney mist dubbel 16 nipt voor een 132 finish in de veertiende leg en Baxter straft dit af via tops en komt op 8-6. Via onder andere 180 komt Baxter op voorsprong in de door Barney begonnen leg maar mist dubbel 16. Als hij bij de herkansing nog drie pijlen mist kan Barney via dubbel 4 zijn leg alsnog houden en terugkomen tot 8-7.

Dankzij een slordige leg van Baxter kan Barney terugbreken en de stand gelijk trekken via dubbel 8. Ondanks een 180 en 177 van Baxter in de zeventiende leg staat Barney als eerste op tops en gooit deze om op één leg van de overwinning te komen. Baxter mist twee pijlen op de dubbel en geeft Barney de kans op 101, maar de vijfvoudig wereldkampioen mist zijn eerste matchdart met dubbel 16 en via dubbel 1 brengt Baxter het tot een beslissende leg. In de beslissende leg gaat het aanvankelijk gelijk op maar Baxter gaat als eerste op een dubbel gooien maar mist dubbel 16 ruim. Barney mist niet opnieuw en boekt via dubbel 8 zijn plaats in de halve finale.

Andy Hamilton (98.25) 10-8 James Wade (97.33)

The Hammer begint aan de eerste leg en en drukt meteen zijn stempel op de partij via een finish van 152. Ook Wade begint met een finish boven de 100 via 104. In de derde leg krijgt Wade de kans voor de eerste break in de partij maar benut deze niet door tops te missen. Hamilton mist echter ook twee pijlen op tops en zo kan The Machine alsnog de eerste break plaatsen. Ook in de vierde leg neemt Wade de voorsprong en via tops verzilvert hij de geplaatste break en komt tot 3-1. Een tweede break zit er voorlopig nog niet in want Hamilton gooit 42 uit en komt terug tot 3-2 bij de eerste pauze.

The Hammer breekt meteen terug na de pauze via een finish van 118. Maar via onder andere een 180 komt Wade op voorsprong in de door Hamilton begonnen leg. Hij mist twee pijlen op dubbel 20 en Hamilton straft dit af via 100 en verzilvert de break zo. De man uit Stoke-on-Trent is op dreef en breekt Wade opnieuw voor 5-3 en begint de negende leg met zijn eerste 180. Ook Wade gooit later een 180 en via dubbel 10 kan The Machine terugkomen tot 5-4. In de tiende leg neemt Wade een comfortabele voorsprong en via 46 op tops trekt hij de stand gelijk.

The Hammer komt goed uit de pauze met 180 en via een finish van 112 gooit hij zichzelf opnieuw op voorsprong: 6-5. Wade weet in de twaalfde leg de stand opniuew gelijk te trekken dankzij dubbel 12. Een eventuele break lijkt er nog niet in te zitten want The Hammer begint de dertiende leg met 180 en 140 en komt ook op 7-6. Wade mist nipt dubbel 12 voor een 141-finish maar met Hamilton nog op ruime afstand zit een break er voorlopig nog niet in en zo komt Wade toch weer terug tot 7-7. Ook de vijftiende leg gaat met de darts mee en Hamilton komt op 8-7.

Ook in de zestiende leg komt er geen verrassing want Wade komt via dubbel 5 op 8-8 en zo staan beide mannen op twee legs van de overwinning. Wade lijkt zich te realiseren dat hij moet breken om te winnen en neemt een lichte voorsprong. Hamilton mist 134 en geeft Wade de kans op 72, maar deze mist op tops. Via 84 op bullseye komt toch the Hammer op één leg van de overwinning. Wade mist twee pijlen op tops voor een beslissende leg en Hamilton gooit dubbel 10 voor een plaats in de halve finale.

Phil Taylor (106.56) 10-7 Michael van Gerwen (101.67)

Van Gerwen begint aan de eerste leg en staat als eerste op dubbel 16 en mist niet en komt op een vroege voorsprong van 1-0. Taylor gooit in de tweede leg zijn eerste 180 en via een finish van 49 komt The Power terug tot 1-1. In de derde leg krijgt e wereldkampioen een eerste kans om te breken op 92 en doet dit via dubbel 16: 2-1. Van Gerwen mist een pijl op tops om terug te breken en Taylor mist niet vanaf 72 en komt op 3-1. Van Gerwen mist dubbel 10 voor 128 in de vierde leg maar mag nog een keer terugkomen en mist niet opnieuw om terug te komen tot 3-2.

The Power begint de zesde leg en via dubbel 16 wint hij de leg ook om weer op twee legs verschil te komen. Via tweemaal 180 staat Van Gerwen na 9 darts op 45, maar mist twee pijlen op een dubbel met Taylor op 89. The Power mist twee pijlen op dubbel 16 en bij de herkansing vindt Van Gerwen dubbel 4 wel: 4-3. Een break zit er voor Van Gerwen voorlopig nog niet in want Taylor neemt opnieuw de voorsprong in de door hem begonnen leg en via 84 komt de nummer 1 van de wereld op 5-3. Ondanks twee bouncers voor Mighty Mike staat hij in de negende leg na 12 darts op dubbel 16. De man uit Boxtel mist niet en wint de leg. In de tiende leg krijgt Van Gerwen kans om te breken op dubbel 12. Hij mist niet en komt zo op 5-5 voor de tweede pauze.

Van Gerwen begint aan de elfde leg maar toch is het Taylor die de leg binnenhaalt via een 11-darter op dubbel 12. Van Gerwen krijgt echter meteen weer de kans om terug te breken nadat beide mannen dubbels hebben gemist. Van Gerwen trekt aan het langste eind via dubbel 9: 6-6. Lang kan hij echter niet genieten van de break want via tops breekt Taylor wederom en komt weer op voorsprong. Het is de wereldkampioen die als eerste de break weet te verzilveren en komt op 8-6. Via een finish van 125 breekt Taylor de Nederlander opnieuw en komt op één leg van de overwinning. Van Gerwen is echter nog niet van plan op te geven en maakt een break ongedaan via tops: 9-7. Van Gerwen krijgt drie pijlen op dubbel 18 om terug te komen tot 9-8 maar mist. Via dubbel 4 wint Taylor de partij en gaat naar de halve finale.

Peter Wright (98.82) 10-6 Adrian Lewis (93.57)

Peter Wright mag beginnen aan de eerste leg en via tops komt hij ook op een 1-0 voorsprong. Snakebite begint de tweede leg ook met 180, toch is het Lewis die als eerste op dubbel 18 mag gooien, nadat Wright bullseye voor 130 mist. Lewis mist niet en komt terug tot 1-1. Ondanks een pijl in de 1 gooit Wright 96 uit om op een 2-1 voorsprong te komen. Wright krijgt de eerste kans om te breken vanaf 124 en mist niet op dubbel 8 om op 3-1 te komen met een break voorsprong. In de vijfde leg mist Snakebite dubbel 15 voor 150. Beide mannen missen vervolgens dubbels maar de Schot vindt dubbel 1 als eerste en gaat met een voorsprong van 4-1 de pauze in.

Lewis begint na de tweede pauze goed met een maximale score maar mist opnieuw dubbels en Peter Wright straft dit opnieuw af voor nog een break en 5-1. In de zevende leg gooit Wright opnieuw 180 en via een finish van 90 breidt hij de voorsprong uit naar 6-1. Lewis mist opnieuw veel dubbels in de achtste leg en het is opnieuw de Schot die met de leg aan de haal gaat. Wright zet z’n ritme door en wint ook de negende leg via 96 en komt zo al op twee legs van de overwinning. Lewis slaat toch nog terug voor de tweede pauze en gooit dubbel 5 om de achterstand te verkleinen naar 8-2.

Ook in de elfde leg komt Wright op ruime voorsprong en kan makkelijk uitlopen naar één leg van de overwinning: 9-2. Lewis geeft zijn eigen leg niet opnieuw weg en komt terug tot 9-3. De tweevoudig wereldkampioen lijkt nog niet van plan het op te geven want hij breekt zijn tegenstander voor het eerst en komt terug tot 9-4 en een leg later ook tot 9-5. Lewis mist tops in de vijftiende leg om Snakebite opnieuw te breken, maar de Schot mist zelf ook nog en bij de herkansing komt Lewis via dubbel 10 alsnog terug tot 9-6. Lewis kan nog een leg terugkomen via 114 maar mist tops op het nippertje en gunt zijn tegenstander nog drie legs op tops. Deze heeft maar één nodig en zo bijt Snakebite zijn tegenstander alsnog en wordt de laatste halve finalist.