Podium:
Ronnie Baxter – Andy Hamilton 7-9
In een spannende partij die alle kanten op kon gaan heeft Andy Hamilton uiteindelijk aan het langste eind getrokken. De Engelsman wist op 1-0 te komen doormiddel van een 14-darter waarna Baxter met dubbel tien de stand weer gelijk trok. ‘The Rocket’ wist hierna 74 te checken en hierna ook zijn eigen leg te pakken om zo twee legs los te komen. Baxter ging hierna goed door en wist op 4-2 voor te komen maar zag hierna Hamilton terug komen tot 4-3 en 4-4. In de 9e leg gooide Hamilton zich ‘dood’ vanaf 90, Baxter profiteerde hiervan en pakte de leg alsnog. Hierna noteerde Baxter een 165 score om zich op dubbel acht weg te zetten, deze wist hij met zijn 2e pijl te pakken. ‘The Hammer’ bleef vechten en kwam terug tot 6-5. Baxter wist wederom uit te lopen maar daarna gaf Hamilton niks meer weg. Hij pakte met pijn en moeite de 13e leg waarna hij 104 uitgooide om op 8-7 te komen. In de laatste leg kon Baxter de triple niet meer vinden, Hamilton daarintegen bleef constant door gooien en stelde de zege veilig.
Kevin McDine – James Wade 2-9
James Wade heeft redelijk eenvoudig gewonnen van Kevin McDine. ‘The Machine’ kwam al snel op een 4-0 voorsprong zonder al teveel problemen. McDine deed hierna eindelijk wat terug door 107 te finishen. Ondanks deze knappe finish kwam McDine eigenlijk helemaal niet in de partij voor, het leek zelfs alsof hij er niet eens 100% voor ging. Wade knalde door naar 8-1, zag McDine nog één leg stelen op dubbel 19 en besloot daarna zelf de partij via een 56 check-out op tops.
Phil taylor – Simon Whitlock 9-6
Whitlock begon goed aan de partij aangezien hij meteen een maximum noteerde, ondanks de 180-er wist Taylor alsnog de leg te pakken door missers op de dubbel van Simon Whitlock. Via dubbel drie maakte ‘The Power’ er 2-0 van, een 98 check-out bracht hem naar 3-0 en via dubbel zestien was het alweer snel 4-0. Hierna pakte Whitlock ook zijn eerste leg door 90 te finishen. In de leg erop miste Taylor een 164 check-out op bullseye, Whitlock profiteerde doormiddel van 66 uit te gooien. In de 7e leg mocht Whitlock op 130 aanleggen voor de leg, hij miste de bullseye maar mocht terug komen en pakte alsnog de leg. Taylor pakte meteen de break terug en stelde zo weer orde op zaken. Een 80 check-out bracht hem zelfs naar een comfortabele 6-3 voorsprong. Whitlock bleef vechten en noteerde een 81 finish om in de race te blijven. In de 11e leg miste ‘The Wizard’ een 164 check-out op de bullseye, ondanks de misser mocht hij alsnog terug komen om er zo 6-5 van te maken. Taylor wist er hierna 7-5 van te maken, waarna Whitlock nog terug kwam naar 7-6. Hierna pakte Taylor een cruciale break door een misser op dubbel vijftien van Whitlock. Dit bleek de genadeslag aangezien Taylor hierna de partij besliste met een 101 check-out op dubbel zestien.
Gary Anderson – Mervyn King 9-8
King begint wedstrijd op koers voor 9 darter maar mist 7e pijl. Toch is de eerste leg voor hem. Door gepruts op de dubbels van Anderson komt de stand op 3-0. Anderson heeft 17 pijlen nodig om er 3-1 van te maken maar een fantastische 160 finish brengt Anderson terug in de wedstrijd: 3-2. De schot trekt de stand gelijk en beide heren vervolgen sterk. King maakt er 4-3 van door behoud van eigen leg en Anderson trekt de score weer gelijk: 4-4. Door missers van Anderson op de dubbels weet King alsnog zijn leg te behouden 5-4. Het blijft een gelijke strijd tussen beide heren en dan gebeurd het eindelijk voor King: zijn tweede 9-darter op televisie is een feit en het wordt 7-6. Schrijf een Schot nooit af moet Anderson gedacht hebben want hij trekt de strijd wederom gelijk: 7-7. King blijft bijten en de wedstrijd telt op dit punt al 11 maal een score van 180. Met een prachtige bull finish op 84 maakt King er 8-7 van. De Schot geeft zich niet gewonnen en trekt de score weer gelijk: 8-8. Na James Wade weet ook Mervyn King na een 9-darter de wedstrijd niet te winnen. Gary Anderson naar de laatste 8 met 9-8.
Adrian Lewis – Wayne Jones 9-4
De laatste partij van de avond ging tussen Adrian Lewis en Wayne Jones. Beide heren zouden eigenlijk niet op het podium spelen maar uiteindelijk werd er toch besloten dat deze partij alsnog op het podium afgewerkt zou worden. Lewis wist al snel op een 5-1 voorsprong te komen en kwam daardoor ook niet meer in gevaar. Jones wist in totaal vier legs af te pakken maar kon Lewis verder niet echt in de problemen brengen.
Bord 2:
Andy Smith – Denis Ovens 1-9
De wedstrijd werd eenzijdig. Even leek het erop dat er een strijd los zou barsten tussen beide heren toen Andy Smith de openingsleg pakte. Hier bleef het echter bij want de volgende negen legs gingen direct naar Denis Ovens. De man uit Hertfordshire bereikte met dit resultaat de laatste 8.
Alan Tabern – Tony Ayres 5-9
Het sprookje van Tony Ayres gaat nog door tijdens de UK Open 2010 nu hij Alan Tabern wist te verslaan met 9-5. Tabern hield vast aan een vroege voorsprong van 3-2 maar Ayres wist dit om te buigen tot 6-4. Hij wist Tabern met een cruciale 154 checkout te breken en met een 100 checkout bracht hij de stand op 8-4. Alan Tabern wist nog wel de 13e leg te pakken maar het was uiteindelijk Tony Ayres die voor het eerst in zijn carrière een kwartfinale mag spelen bij een televisie toernooi.
Nigel Heydon – Wes Newton 5-9
Wes Newton mag zich de volgende kwartfinalist van de UK Open noemen. Met zijn 9-5 overwinning op Nigel Heydon wist hij de laatste 8 te bereiken. Newton was in het begin van de wedstrijd oppermachtig met 3-1, en hij bleef aan de leiding tot 5-2 en zelfs 8-3. Op dat moment wist de underdog uit Leamington Spa toch terug te slaan. Heydon, die zijn debuut maakte bij de UK Open, won de volgende 2 legs op rij en het leek erop dat hij helemaal terug kwam in de wedstrijd. Op dat moment sloeg Newton definitief toe en met de gewonnen 14e leg wist hij voor het eerst sinds 2 jaar een ronde verder te komen tot de laatste 8.
Foto’s