Home PDC Van Barneveld blikt vooruit op dertigste WK-deelname : ”Je moet erin geloven”

Van Barneveld blikt vooruit op dertigste WK-deelname : ”Je moet erin geloven”

Tim Abell/PDC

Raymond van Barneveld bereidt zich voor op zijn dertigste wereldkampioenschap. Hiermee zal hij in de voetsporen treden van Steve Beaton. Raymond is naast de Bronzed Adonis immers de enige speler die minstens 30 WK-deelnames op zijn naam heeft staan en ook dit jaar aan de oche verschijnt.

Op dinsdag 20 december zal hij het opnemen tegen Ryan Meikle of viervoudig wereldkampioen Lisa Ashton.

Van Barneveld blikt terug op wat het darten hem gebracht heeft: ”30 wereldkampioenschappen, wow! Deze sport heeft mijn leven veranderd. Toen ik in 1998 het WK won dacht ik dit duurt misschien drie tot vijf jaar, maar het heeft overal deuren voor me geopend. In januari is het 25 jaar geleden dat ik mijn eerste wereldtitel won. Ik denk dat we een fles champagne gaan openen om het te vieren!

Doordat de vijfvoudig wereldkampioen de halve finale wist te halen op de Grand Slam of Darts mede door twee overwinningen op nummer 1 van de wereld Gerwyn Price stroomt hij in in de tweede ronde en wacht hem bij de laatste 32 mogelijk weer een ontmoeting met de wereldkampioen van 2021. Door zijn goede prestatie in Wolverhampton kwam hij voor het eerst sinds maart 2019 weer de top 32 binnen. Toevallig of niet was de Hagenees ook voor het PDC WK 2007 waar hij zijn voorlopig laatste wereldtitel bemachtigde als 32e geplaatst.

”Het is altijd goed om terug te zijn op het belangrijkste toernooi ter wereld. Het WK is een groot toernooi. Dit is het toernooi dat je wilt winnen. Hier wil je presteren. Je moet het geloof hebben en daarom kan ik verlies vaak moeilijk verdragen, omdat ik weet wat mijn dromen en doelen zijn en als je die niet haalt is het lastig om daarmee om te gaan. Darts zal altijd de liefde van mijn leven zijn en ik denk dat het mij goed gedaan heeft om er een jaar tussenuit te gaan en me te herpakken. Ik ben nu in de top 32 van de wereld en ik ben trots op mezelf. Ik ben erg blij en als je blij bent is alles mogelijk”, zegt de man die verantwoordelijk is voor de eerste twee 9-darters in de geschiedenis van het PDC WK.

Raymond van Barneveld heeft verschillende legendarische wedstrijden gespeeld in Alexandra Palace, maar nog nooit de Sid Waddell trophy mogen ontvangen op deze iconische locatie. In 2009 was hij dichtbij, maar moest hij de titel aan Phil Taylor laten in de finale. 

Van Barneveld is ook blij met de steun die Phil Taylor hem geeft ”Ik heb hier geweldige wedstrijden gespeeld tegen Michael en Phil en Phil geeft me een enorme steun. Hij berichtte me dagelijks tijdens de Grand Slam of Darts en dat hoeft hij niet te doen, want hij is gestopt. Het was erg aardig van hem en ik waardeer het enorm. Nadat ik gestopt was moest ik weer van vooraf aan beginnen. Deze titel opnieuw winnen zal een geweldige overwinning voor mezelf zijn en ik kan niet beschrijven hoe gelukkig het me zou maken.”

Vanaf 15 december gaat het PDC WK 2023 van start en je kunt weer gratis deelnemen aan onze dartpoule op Poules.com/dartfreakz