Home PDC Phil Taylor wint de Whyte & Mackay Premier League of Darts

Phil Taylor wint de Whyte & Mackay Premier League of Darts

taywintprem

Phil Taylor heeft vandaag op een fantastische manier de Whyte & Mackay Premier League of Darts weten te winnen. Dat hij het toernooi wint is al een geweldige prestatie maar om dan ook nog is twee 9-darters te gooien in de finale, dat is gewoon puur klasse. Hij won de finale met 10-8 tegen een goed spelende James Wade. Met het binnenslepen van de titel mag Phil Taylor 125.000 pond mee naar huis nemen. Vorig jaar wist James Wade de titel te pakken door in de finale te winnen van Mervyn King die toen eerder op de avond Taylor had uitgeschakeld. Deze keer liet ‘The Power’ zich niet verrassen en was hij de gehele avond oppermachtig.

In de halve finale won ‘The Power’ zonder al te veel moeite van Mervyn King. James Wade wist in de andere halve finale te winnen van Simon Whitlock. In de play-off wedstrijd om de 3e plaats kwam het op een beslissende leg aan waar ‘The King’ uiteindelijk de beste papieren had ten koste van Simon Whitlock.

Gisteren moesten de Whyte & Mackay Premier League of Darts play-offs nog uitgesteld worden wegens een stroomstoring in het Engelse Wembley. Daardoor werd het verschoven naar vandaag en ik denk dat we wel kunnen concluderen dat het het wachten waard is geweest. 

Halve Finales (best of 14 legs, indien gelijk één 15e beslissende leg)

Simon Whitlock – James Wade 6-8
Beide spelers begonnen zenuwachtig aan de partij, dit resulteerde erin dat er in de 1e leg veel dubbels gemist werden. Wade was het eerste bij de les en maakte er 1-0 van om daarna via dubbel twaalf uit te lopen naar 2-0. Whitlock zette hierna ook zijn 1e leg op het scorebord maar zag Wade daarna 83 finishen om uit te lopen naar 3-1. ‘The Machine’ wist er daarna ook 4-1 van te maken en leek daarmee op een comfortabele voorsprong te staan. Whitlock dacht hier anders over en maakte er voor de pauze nog 4-2 van en na de pauze kwam ‘The Wizard’ pas echt op stoom. Hij kwam terug tot 4-4 om daarna 70 te finishen voor de 5-4 voorsprong. Whitlock zette hierna zichzelf in de 10e leg goed weg op tops maar zag Wade met een knappe 107 finish alsnog de leg stelen. De legs hierna gingen beide met de darts mee waardoor het 6-6 werd. Wade behield zijn eigen leg door een 64 check-out en wist hierna de break te forceren om zo ook de partij naar zich toe te trekken. 

Phil Taylor – Mervyn King 8-1
Taylor maakt een ontspannen maar getergde opkomst en opent het bal met 140, waar King matig begint met 44. King weet zich na wederom 140 van Taylor te herstellen met 140.  Het is Phil die als eerste een finish van 136 overlaat maar de 2e pijl mist. King probeert druk te zetten met een score van 132. Taylor blijkt niet onder de indruk en raakt tops met de eerste pijl voor 1-0. Mervyn begint zijn eigen leg met 140 waaraan Taylor hetzelfde vervolg geeft. T geeft vervolg met ook 140. Uiteindelijk vervolgen beide heren niet heel sterk en komt King op een finish van 138. Hierop weet Taylor de nodige druk te zetten door 72 over te laten. Mervyn bezwijkt onder de druk en met een uitgooi van 72 heeft Phil zijn eerste break voor 2-0 te pakken. De derde leg is een mooie van Phil. King komt ondanks een maximale score van Taylor dichterbij waar Taylor eerst mist. Uiteindelijk weet de scherp ogende Phil toch de 3-0 binnen te slepen.  Mervyn begint goed, maar lijkt het te verspelen met een nonchalante score van 58. Taylor gooit maar 85 en dit blijkt niet de beste leg van beide heren. Met een 180 zet Phil uiteindelijk weg op 137. Het gezicht van King lijkt boekdelen te spreken en uiteindelijk blijkt dit terecht: 4-0. Ook de volgende leg is een prooi voor Taylor 5-0. De 6e leg geeft zowaar een kans voor King maar hij ziet zijn pijl net op het ijzer naast de bull. Beide heren missen aardig wat pijlen waarna het uiteindelijk King is die zijn kansje weet te verzilveren het wordt 5-1. Nu Phil de leg met 139 begint voel je een mooie leg opkomen. Dit blijkt ook als The Power deze leg besluit met een prachtige 164 finish: 6-1. Het vervolg van de wedstrijd blijkt een easy match te worden. Taylor pakt wederom een break mee met dubbel 16 en maakt 7-1. In de laatste leg is The King onttroond en weet geen score meer te raken. The Power stelt zijn finaleplaats uiteindelijk veilig met een 85 finish en wint met 8-1.

Play-off 3e plaats (best of 15 legs)

Whitlock – King 7-8
In een zeer spannende strijd om de 3e plaats heeft Mervyn King uiteindelijk aan het langste eind getrokken. Beide spelers wisten hun eigen leg te behouden, waarna King er 2-1 van maakte om zichzelf daarna met een 180-er op 36 neer te zetten. Hij pakte deze met één pijl voor de 3-1 voorsprong. ‘The Wizard’ vocht hierna sterk terug en wist er 3-2 van te maken en met een knappe 120 check-out trok hij de stand weer gelijk. Met een 94 finish wist Whitlock de break te pakken maar hij zag King omiddelijk de break terug pakken.  ‘The King’ noteerde hierna een 100 check-out om zo weer op voorsprong te komen. Hierna wist Whitlock twee legs op rij te pakken om zo op een 7-5 voorsprong te komen, op dat moment zag het er goed uit voor ‘The Wizard maar King vocht terug naar 7-7 via  o.a. een 64 finish. In de beslissende leg was het King die het beste uit de startblokken kwam en hij wist hierna op dubbel twaalf de partij te beslissen.

Finale

Phil Taylor – James Wade 10-8

De wereldkampioen mag de finale beginnen en doet dat met 96. De regerend PL kampioen is meteen scherp uit de startblokken met 180. Zo mooi als het begin is ook het einde als Wade meteen Taylor breekt met een 136 finish: 1-0. James begint zijn eigen leg zwak met 59. Phil ruikt een kans en gooit 174.  Wade volgt met 100, maar The Power gooit nu 180. De nr,1 besluit de perfecte leg met T20, T17 en D18 en heeft nu ook een PL 9-darter op zijn naam staan. In het zinderende begin van de finale. Met de 9-darter heeft Phil meteen teruggebroken: 1-1

De volgende leg blijkt een prooi Taylor die zijn eigen leg besluit met een 110 finish: 1-2.  In het vervolg lijkt Phil de overhand te krijgen tot hij et bull mist op 132. Ondanks missers van James houdt die toch zijn eigen leg: 2-2. De heren maken er een mooie strijd van en ook Taylor houdt zijn eigen leg: 2-3. In het begin van de 6e leg lijkt Wade al het geweld van Taylor te doorstaan maar uiteindelijk mist hij zijn dubbel en met D16 heeft Taylor zijn eerste break te pakken: 2-4. Na de pauze moeten beide heren even bijkomen. Taylor weet deze eigen leg te houden: 2-5. Hoewel Wade zijn eigen leg slecht begint weet Taylor hier niet van te profiteren. Wade blijft dominant en met zijn 2e pijl houdt hij zijn eigen leg: 3-5.

De 9e leg blijkt een dominante eigen leg van The Power: 3-6. In het vervolg van deze prachtige finale brengt Wade met zijn 121 finish de stand op 4-6. Taylor maakt een getergde indruk en brengt de stand met een mooie finish op 4-7. Wade gaat aan een belangrijke leg beginnen en kruipt door het oog van de naald, maar weerstaat de druk: 5-7. In het vervolg leveren beide heren een zwakke leg af. Mede doordat Taylor 3 darts op een dubbel mist komt de stand op 6-7. Het beloofd een echte titanenstrijd te worden als James de stand ook nog gelijk trekt: 7-7.

Het vervolg is fenomenaal. We weten nog niet dat er vanavond geschiedenis wordt geschreven als Phil met 180 begint. Als hij de volgende beurt weer maximaal scoort voelt de zaal dat er iets in de lucht hangt. De kleine grootheid begint met T20, T19 en de magie in de zaal stijgt. Met D12 komt de ontlading van een dolblije Power. Voor het eerst in de geschiedenis van het darten worden er twee 9-darters in een wedstrijd gegooid: 7-8.

Even konden we denken aan die 3e 9-darter. Maar Taylor mist deze bijna perfecte leg D17. De getergde Taylor oogt even ziek van de misser maar breekt uiteindelijk toch: 7-9. Het lijkt gebeurd met de finale maar hier denkt Wadey duidelijk iets anders over. Een fantastische leg van beide heren waarin The Power wordt terug gebroken door de man uit Aldershot: 8-9. In de volgende leg is het uiteindelijk echt gedaan als 161 iets te hoog gegrepen is voor Wade. Taylor wint de titel met de laatste pijl in dubbel 14.

Foto’s
King
WhitlockWade
Wade_2Wade_3
Wade_4Whitlock_2Wade_5WhitlockWade
TaylorWadeTaylor_2
Taylor_4Taylor_5