Home PDC Van Barneveld en Stompé brengen World Cup of Darts goud naar Nederland

Van Barneveld en Stompé brengen World Cup of Darts goud naar Nederland

van barneveld_stompe_winnaar_2010

Raymond van Barneveld & Co Stompé hebben alle verwachtingen waargemaakt bij de allereerste editie van de World Cup of Darts. Nadat Engeland in de 2e ronde op sensationele wijze werd verslagen door Spanje was het Nederlandse team als 2e geplaatst de torenhoge favoriet voor de titel. Diezelfde Spanjaarden stonden vandaag tegenover de 2 oranje leeuwen en werden met 4-0 verslonden zodat er geen dubbelwedstrijd aan te pas hoefde te komen. Voor het ongeplaatste Spanje, bestaande uit Carlos Rodriguez en Antonio Alcinas was de halve finaleplaats een absolute topprestaties die alle kranten in Spanje heeft gehaald. In de finale moesten Stompé en Van Barneveld het opnemen tegen de heren uit Wales, Barrie Bates en Mark Webster. Het werd een spannende finale. Bij het enkelspel was het telkens stuivertje wisselen en met een 2-2 stand moesten de teams het dubbelspel spelen om tot een beslissing te komen. Nadat het lang gelijk opging wist Nederland uiteindelijk het gaspedaal te vinden en werd de dubbelfinale met 8-5 gewonnen.

Raymond van Barneveld verklaarde aan Skysports: “Ik wil Co Stompé bedanken voor deze drie geweldige dagen, we delen samen een kamer en Co heeft me weer van darts laten houden. Ik miste woensdag nog mijn vlucht, vier dagen later pakken we goud!” Het Nederlandse dreamteam oogde ook zeer solide en geconcentreerd. Co & Barney een geweldige combinatie, dartfreakz.nl wil Co & Raymond van harte feliciteren met deze mooie en verdiende gouden plak.

Nederland – Wales  (LIVE updates) 4-2

Raymond van Barneveld – Barrie Bates 8-4
De vrolijke man uit Wales Barrie Bates neemt het op tegen The man uit Nederland, in het verleden troffen beide heren elkaar al 10 keer. Maar liefst 9 overwinningen gingen naar de man in het oranje. Wales mag de wedstrijd beginnen, na één gemiste pijl op dubbel 19 voor een eerste Nederlandse break maakt Barrie Bates de eerste leg af via tops. Raymond van Barneveld weet zijn eigen leg via dubbel 6 binnen te halen. De Hagenees oogt zeer kalm en is geconcentreerd. In de leg van Bates mist Wales veel dubbels waardoor Nederland kan profiteren en via dubbel 16 de eerste break pakt. De Hagenees loopt verder uit naar 4-1 waarmee Nederland op weg is naar het eerste belangrijke punt. In de zesde leg weet van Barneveld 100 met twee pijlen te finishen. Bates weet de triple maar niet te vinden waardoor het een wedstrijd is die geheel onder controle is van de Nederlander. In de 7de leg komt Wales als eerste op de dubbel maar weet deze maar niet te vinden. Barney laat de derde pijl net buiten de dubbel 16 landen voor een 134 finish die Bates een klap in het gezicht gegeven zou hebben. Na deze Nederlandse ‘misser’ weet Barrie Bates de tweede leg te pakken. Beide heren gaan de pauze in met 5-2 in het voordeel van Nederland. Na de pauze weet Bates 81 te finishen op de bull en de achterstand terug te brengen naar 5-3 waarmee Wales terug komt in de wedstrijd. In de tweede leg weet Bates via 180 als eerste op een finish te komen maar wederom weet Bates de dubbel niet te vinden. Van Barneveld loopt via dubbel 16 uit naar 6-3. De 10de leg wil geen van beide winnen, de missers vliegen om de oren, het is Bates die uiteindelijk het winnende lot weet te trekken. (6-4) Barney begint wat zweet druppels te vertonen waaruit blijkt dat Bates nu gevaarlijk dichtbij begint te komen. Via een tweede poging op dubbel 14 weet Nederland uit te lopen naar 7-4, nog maar één leg is Nederland verwijderd van het eerste punt. Na een 180 en een 123 score staat Barney op 58, van Barneveld weet nu tops met de eerste pijl te vinden. Met 8-4 pakt Nederland het eerste punt in de World Cup finale.

Co Stompé – Mark Webster 6-8
De historische resultaten beloven een wedstrijd die heel dicht bij elkaar zal liggen. Van de 9 ontmoetingen gingen er 5 naar de Nederlander, kan Co Stompé ook op het World Cup podium zijn pijlen de kant van Nederland op laten vallen? Stompé mag de aftrap doen en gaat als een raket van start, na 9 pijlen staat Stompé op 44. De eerste leg gaat in 12 pijlen naar Nederland. In de leg van Webster blijft Stompé wat achter, door een misser op de dubbel van Webster weet Stompé vanuit 146 het scorebord op 40 te zetten. Wales raakt echter met de tweede pijl tops waardoor beide heren weer gelijk op 1-1 staan. Met de laatste dart in dubbel 5 weet The Matchstick zijn eigen leg binnen te houden. In de vierde leg Weet Webster zijn eigen leg goed te scoren en ook 91 met twee pijlen te finishen. Wales weet de druk op te voeren bij onze Nederlander, met gemiddelden van de rond de 96 zijn beide heren zoals verwacht aan elkaar gewaagd. Stompé pakt zijn eigen leg via dubbel 16 wat de derde pijl is vanaf 91. (3-2) Ook de zesde ‘Wales’ leg gaat naar Mark Webster waarmee de stand weer volledig in evenwicht is. Stompé krijgt voor de pauze maar één pijl op tops om zijn eigen leg te behouden terwijl Webster staat te wachten op dubbel 18. Koelbloedig weet the Matchstick zijn eigen leg te behouden en gaat de pauze in met 4-3. Na de pauze krijgt Stompé één pijl op tops voor de eerste break welke hij niet weet te raken. Mark Webster raakt tops met zijn laatste dart en brengt de stand weer in evenwicht 4-4. Co Stompé mist belangrijke pijlen op de dubbel waarna Webster via dubbel 18 Nederland weet te breaken. Stompé mag de 10de leg beginnen omdat in dit format de leg verliezer mag beginnen. Beide heren staan op 160, Stompé weet slechts 60 te scoren waarna Webster mag aanleggen op 160. Mark Webster weet op een heel belangrijk moment 160 te finishen en uit te lopen naar 4-6. De 11de leg wordt op een haartje gemist door Stompé waarna Webster 130 weet te finishen en nog maar één leg nodig heeft om de wedstrijd te winnen en Wales terug te brengen naar 1-1. Wederom staat Co Stompé als eerste op een finish, 128 gaat er met drie pijlen in via dubbel 10. The Matchstick laat zien nog niet verslagen te zijn. Met Stompé op 64 mist Webster zijn eerste wedstrijdpijl waarna Nederland de achterstand kan terug brengen naar 6-7. Ook in de 14e “Wales” leg weet Stompé goed bij te blijven maar kan niet voorkomen dat Mark Webster tops met zijn eerste dart raakt. Wales is terug in de finale en wint een belangrijk punt. (6-8)

Mark Webster – Raymond van Barneveld 8-6
Webster gaat van start met twee keer de maximale 180 score en weet via dubbel 2 zijn eigen leg te behouden. Raymond van Barneveld weet in zijn  leg ook zijn eerste maximale van deze wedstrijd te noteren gevolgd door een 140. Met een 11 darter behoud de Hagenees ook zijn leg. (1-1) In de leg van Webster weet Barney 96 met twee pijlen te raken en Wales te breaken. Met 1-2 in het voordeel van Nederland zien we een super wedstrijd waar beide heren heel ruim boven de 100 gemiddeld noteren. Webster raakt dubbel 12 met zijn eerste pijl waarmee hij zijn eigen leg weet te behouden. (2-2) in de vijfde leg finisht Webster 76 via de bull waarmee hij Nederland weet te breaken. In de Nederlandse leg raakt Barney tops met de eerste pijl nadat Webster met een 180 score de druk erop gezet had. Met de stand 3-3 mag Wales beginnen aan de 7de leg, Nederland probeert Wales uit haar spel te brengen door te vertragen wat van Barneveld zijn eigen spel beïnvloed. Met één pijl weet Mark Webster dubbel 10 te raken en met een 4-3 voorsprong de pauze in te gaan. Na de pauze start Webster direct met een 180 score maar weet Barney 75 te finishen op tops.(4-4) Met Nederland op 80 weet Mark Webster Wales weer op 5-4 voorsprong te brengen. Van Barneveld begint te schudden nadat hij verschillende beurten zonder triple blijft. Webster profiteert en loopt uit naar 6-4. In de 11de leg weet Barney het rode vlakje weer te vinden en staat na 9 pijlen op dubbel 18 welke met de eerste pijl word gevonden. (10 darter) Na 12 legs staan de heren nog steeds op 100 gemiddeld waarmee we een echte finale partij hebben. De 12de leg gaat naar Mark Webster waarmee hij nog maar één leg nodig heeft. (7-5) Van Barneveld weet 97 via 19-54 en dubbel 12 te raken waarmee hij helemaal terug is in de wedstrijd. (7-6) De Nederlander gaat in de 14de leg met een maximale 180 van start maar kan niet voorkomen dat Mark Webster 72 finisht waarmee hij voor Wales een belangrijk puntje binnen sleept. (8-6)

Co Stompé – Barrie Bates 8-5
De man in het blauw/oranje mag deze wedstrijd beginnen, Stompé werkt de leg solide af waarmee Wales tegen een 1-0 achterstand aankijkt. Wanneer Co Stompé voor Nederland een punt weet binnen te slepen gaat de eerste World Cup naar het team wat de koppel wedstrijd weet te winnen. Indien Barrie Bates Wales op een 1-3 voorsprong brengt en Nederland de koppels wint zal een sudden death leg de beslissing brengen. Zover is het echter nog niet, Bates behoud ook zijn leg waarna The Matchstick makkelijk met een aardige voorsprong zijn eigen leg behoud. In de vierde leg weet Bates zijn eerste maximale te noteren van de wedstrijd. Ook de vierde leg gaat naar de speler die de leg is begonnen. (2-2) Via dubbel 6 weet de Nederlander zijn eigen leg te behouden en de minimale voorsprong van één leg te pakken. Ook in de 6de leg gaan de heren gelijk op. Met Bates op 36 kan Stompé de eerste Break op zijn naam zetten maar mist de buitenste ring waarna Bates de stand weer terug brengt naar 3-3. Een goed scorende Co Stompé raakt met de eerste pijl tops en kan met de minimale voorsprong van één leg de pauze in. Na een 76 finish staat Barrie Bates weer naast Stompé en behoud zicht op een eerste single winst. Bates speelde deze World Cup 6 single wedstrijden en won er geen een. Met Stompé op dubbel 10 weet een van de toeschouwers ervoor te zorgen dat de eerste pijl buiten de dubbelring beland. uiteindelijk weet Stompé via dubbel 5 op een 5-4 voorsprong te komen. Bates verzuimt 68 te finishen waarna Stompé kans krijgt op een break, het blijft bij een kans… Bates weet de stand weer terug te brengen naar 5-5. Op een haartje na mist Stompé een 140 finish in de 11de leg maar hij mag ervoor terug komen waarna hij dubbel 5 finisht voor een 6-5 voorsprong. In de 12de leg weet Stompé de triple heel goed te vinden en Wales te breaken om 7-5 voor te komen. Een solide spelende Stompé laat 24 achter voor de wedstrijd na een maximale 180. Dubbel 12 gaat erin waarmee Nederland weer naast Wales staat.

Van Barneveld/Stompé – Webster/Bates 8-5 (best of 15)
De koppel wedstrijd die een beslissing zal brengen tijdens de eerste Word Cup of darts. De winnaar van deze koppel wedstrijd wint de World Cup 2010. Nadat Mc John Mcdonnald alle vier de heren naar het podium heeft gehaald zijn de gezichten gespannen op het World Cup podium. Alle vier willen ze de titel naar hun land halen. Kan het oranje dreamteam het waar maken? Webster doet voor Wales de aftrap, Stompé is verantwoordelijk voor de eerste maximale 180 van de wedstrijd. Het is van Barneveld die een belangrijke dubbel 16 mist voor de wedstrijd. Door een misser van Bates krijgt Stompé een kans om de eerste leg af te snoepen. The Matchstick raakt dubbel 16 met de eerste pijl. In de tweede leg loopt Wales makkelijk weg van Nederland en Webster brengt de wedstrijd weer in evenwicht. (1-1) Team Nederland komt op een comfortabele voorsprong in de 3de leg, Stompé maakt het af waarmee de Nederlanders op 2-1 voorsprong komen. Ook de vierde leg gaat naar de Nederlanders waarmee ze 3-1 voorkomen. Mark Webster finisht 84 met twee pijlen waarmee Wales in de wedstrijd blijft (3-2). Barrie Bates noteert zijn eerste maximale 180 in de 6de leg waarmee hij Wales eerder op een finish zet in de leg van de Nederlanders. Het is ook Bates die dubbel 8 mist om de stand gelijk te trekken. Na een bull misser van Barney weet Mark Webster alsnog de stand op 3-3 te zetten. Een goed scorende Stompé zet de Nederlanders op 69 welke door van Barneveld met twee pijlen word afgewerkt. (4-3) De vier heren gaan de pauze in, het tweede deel van deze koppelwedstrijd brengt de beslissing welk land de eerste titel zal opeisen. Van de Nederlandse gezichten is heel goed af te lezen dat ze zo graag het rood, wit, blauw op de hoogste trede willen hebben. In de eerste leg na de pauze gooit Barrie Bates 136 uit na een hele goede Nederlandse leg en brengt de stand weer geheel gelijk 4-4. van Barneveld mist 101 op tops waarna ook Webster mist, Co Stompé raakt dubbel 5 waarmee hij oranje weer een leg voor Wales krijgt.

Barrie Bates raakt 140 om 80 over te houden voor Mark Webster, Wales behoud de begonnen leg en blijft in de wedstrijd. (5-5) In de 11de leg mag Nederland beginnen. Met Wales op 100 moet Raymond van Barneveld 88 afwerken, de Hagenees mist dubbel 14 waarna ze afhankelijk zijn van Webster. Wales mist ook waarna Co Stompé met een pijl Nederland weer een legje voor brengt. (6-5) Goeie scores brengt Nederland als eerste in de leg van Wales op een finish. Nadat Barney de buitenste ring mist maakt Stompé het Nederlandse karwei af via dubbel 9. Nederland staat nu met een been op het podium, nog één leg is er nodig om oranje goud te bezorgen. The Matchstick weet er nog een maximale 180 uit te persen waarna Barney 149 gooit en Co Stompé een 10 darter mist op dubbel 16 voor de gouden plak. Na drie matchdarts legt de Hagenees aan op dubbel 8 en het dreamteam pakt goud via dubbel 4. Raymond van Barneveld en Co Stompé winnen de World cup of darts 2010.

Foto’s: Lawrence Lustig/PDC