Home PDC Bedreiger van Raymond van Barneveld gaat 1 jaar de cel in

Bedreiger van Raymond van Barneveld gaat 1 jaar de cel in

Barneveld6

De man die heeft geprobeerd dartkampioen Raymond van Barneveld te chanteren is veroordeeld tot 18 maanden celstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Daarnaast heeft de rechtbank in Den Haag Christopher P. een proeftijd van 2 jaar opgelegd en zal de verdachte zich gedurende die periode moeten houden aan de voorwaarden van een contract met Reclassering Nederland. Hij dreigde een sekstape van Van Barneveld met een andere vrouw uit Assen, waarmee hij een kortstondige affaire zou hebben gehad, op internet te zetten als de darter hem geen 10.000 euro zou betalen. Uit de rechtszaak is niet gebleken of een dergelijke tape bestaat en de vermeende affaire blijkt alleen uit het proces verbaal van de verklaring van de dame in kwestie.

Wat wel vast staat is dat er in het verleden contact is geweest tussen Van Barneveld en de vrouw en dat de verdachte via de dame in kwestie aan het telefoonnummer van Barney is gekomen. De 26-jarige Christopher P. bestookte de darter en zijn vrouw met anonieme telefoontjes en sms’jes en ging hier zelfs mee door op het moment dat Van Barneveld aangifte aan het doen was. Dit is ook verklaard door een agent die de telefoon heeft overgenomen tijdens de aangifte van Raymond en de dreigementen heeft gehoord. De agent kreeg van de verdachte te horen dat de man hem Raymond noemde en dat hij binnen een uur geld wilde zien. Ook heeft de verdachte in dit telefoongesprek verklaard dat Raymond er voor moest zorgen dat het geld bij een Texaco benzinestation werd gebracht te Rotterdam en dat er anders een seksfilm op internet zou worden geplaatst. De verdachte dreigde onder meer: Let goed op!” en/of “Denk aan je kinderen! En vrouw! Scholen zijn bekend en dergelijke”. De rechtbank rekent het P. zwaar aan dat hij geen rekening heeft gehouden met het welzijn van het gezin Van Barneveld. De rechtbank noemt dit “verwerpelijk”.

De rechtbank kon voor afpersing uiteindelijk geen bewijs vinden omdat Christopher P. in zijn telefoontjes en sms’jes geen concrete dreiging met geweld heeft geuit: “Nu de rechtbank met de officier van justitie en de raadsman tevens van oordeel is dat niet bewezen kan worden verklaard dat verdachte zich in de buurt van de woning of de familieleden van [A] heeft opgehouden, aangezien hiervoor onvoldoende aanknopingspunten in het dossier aanwezig zijn, zal de rechtbank verdachte vrijspreken van afpersing [toevoeging redactie]”.

Geconcludeerd kan worden dat de opgelegde straf van 18 maanden celstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk en een proeftijd van 2 jaar, een relatief zware straf is. Dit heeft mede te maken met het feit dat de verdachte eerder voor soortgelijke vergrijpen is veroordeeld. De advocaat van Christopher P, Mr. S. Lodder, heeft aangegeven de straf erg hoog te vinden en te overleggen met zijn cliënt om in hoger beroep te gaan. Raymond vond de straf prima: “Het gaat erom dat dit soort dingen niet ongestraft mogen gebeuren.” Daarnaast geeft de Hagenees aan dat het vervelend is dat de verdachte wel met Christopher P. wordt aangeduid maar hij niet met Raymond van B. Ook de geeft Raymond aan dat de gevolgen dart technisch vervelend zijn geweest. Bovendien gaf Van Barneveld aan niet te begrijpen wat de verklaring van de vrouw over de vermeende affaire met deze rechtszaak te maken heeft aangezien dat een privé zaak is. 

Met de uitspraak van de rechtbank Den Haag is er eindelijk een eind gekomen aan een gitzwart hoofdstuk in het leven van Raymond van Barneveld, dat wil zeggen, tenzij de verdachte via zijn advocaat in hoger beroep gaat, want dan sleept de zaak weer verder. 

Bron: www.rechtspraak.nl, NOS en RTL Boulevard (uitspraken Raymond).