Dag vijf van het PDC WK Darts in Londen heeft geen verrassingen opgeleverd. In de personen van Kevin Painter, Mervyn King, Andy Hamilton en James Wade bereikten de vier papieren favorieten de laatste 32, al hadden de twee laatstgenoemden daar wel de nodige moeite mee.
Wade speelt in de volgende ronde tegen Jelle Klaasen, terwijl Vincent van der Voort tegenover Hamilton komt te staan. King is mogelijk de volgende tegenstander van Michael van Gerwen, maar die moet dinsdag dan wel afrekenen met Colin Osborne.Ā
Andy Hamilton (ENG)- Antonio Alcinas (SPA) 3-2 (2-3, 3-1, 2-3. 3-1, 3-0)
Weggespeeld werd-ie in de openingsfase van zijn wedstrijd tegen Antonio Alcinas, Andy Hamilton. En dat lag niet eens aan zijn eigen spel, maar meer aan dat van zijn Spaanse opponent. Die speelde subliem, maar wist het hoge niveau niet vast te houden en miste in de beslissende fase te veel dubbels. Zodoende trok Hamilton de hoogstaande partij, die eigenlijk geen verliezer verdiende, naar zich toe: 3-2.
De triple twintig werkte in de openingsset op Alcinas als een rode lap op een stier. De speler van Mallorca, toepasselijk bijgenaamd The Dartador, wist het begeerde vlakje in de twintig feilloos te vinden; zijn gemiddelde piekte zelfs naar boven de 116 punten per beurt. Het leverde hem uiteindelijk setwinst (3-2) op. En dat terwijl Hamilton ook uitstekend speelde, getuige zijn twee 180-scores, een 125-finish en gemiddelde van rond de 100 per beurt.
Ook in set twee ging Alcinas voortvarend van start, met twee 180āers in de eerste leg. Dat spelletje pakte hij ook, maar setwinst ging uiteindelijk toch naar Hamilton (3-1). Alcinas speelde nog steeds uitstekend, maar niet meer zo goed als in het eerste bedrijf. Zodoende kropen de gemiddeldes -van uiteindelijk rond de 98- steeds meer naar elkaar toe en dat was dus ook op het scorebord te merken.
Set 3 overleefde Alcinas nog. Die won hij ondanks een 2-0 achterstand en drie setdarts-tegen (3-2). Maar daarna was het gedaan met de Spanjaard. Van de daaropvolgende zeven legs gingen er liefst zes naar Hamilton, die in de derde set overigens nog een 9-darter op dubbel achttien miste. Met name in de beslissende set knoeide Alcinas te veel op de dubbels. āIk heb goed gespeeld, maar de dubbels hebben me vermoordā, sipte hij na afloop dan ook in de microfoon van SkySports.
Maar Alcinas mag Engeland met opgeheven hoofd verlaten. Hij heeft zijn visitekaartje afgegeven en hem zien we over anderhalve maand terug in Hamburg voor de World Cup. Hamilton speelt op 27 december tegen Vincent van der Voort voor een plek bij de laatste zestien. Vuurwerk gegarandeerd.
Per Laursen (DEN)- Petri Korte (FIN) 3-4 (voorronde)
Het Scandinavische onderonsje tussen Petri Korte en Per Laursen is in het voordeel van de Fin geƫindigd. Korte, voormalig international van Finland, was de Deen in de beslissende zevende leg de baas (4-3) en mag dus later op de avond aantreden tegen James Wade.
Veel mensen zullen even raar hebben opgekeken, toen ze Korte in diens eerste paar beurten aan het werk zagen. De Fin heeft immers geen alledaagse stijl. Met zijn werparm (rechts) tikt Korte de pijl voor het gooien nog even tegen zijn kin. Bovendien houdt hij zijn linkerarm min of meer voor zijn gezicht. Niet heel gebruikelijk, maar het hielp hem wel aan de winst. Korte begon weifelend aan de wedstrijd en moest de eerste twee legs afstaan aan Laursen, maar kwam daarna beter in de wedstrijd en boog de 2-0 achterstand om in een 4-3 overwinning. Dat had hij mede te danken aan het slordige spel van voormalig Lakeside-ganger Laursen.
Mervyn King (ENG)- Geoff Kime (AUS) 3-0 (3-0, 3-0, 3-0)
Mervyn King heeft zich zonder een centje pijn bij de laatste 32 gevoegd. De Engelsman gunde zijn matig spelende opponent Geoff Kime niet ƩƩn leg. De arme Australiƫr ging er met drie keer 3-0 af. King stuit in de volgende ronde mogelijk op Michael van Gerwen, die dinsdag dan wel moet afrekenen met Colin Osborne.
King had van meet af aan niets te duchten van Kime. De AustraliĆ«r won anderhalve maand geleden nog de Oceanic Masters, maar in Londen kon hij geen vuist maken. Niet gek, aangezien voor de cameraās en een groot publiek spelen een nieuwe ervaring voor hem is. In de openingsset speelde Kime ver beneden de maat, met een zwak gemiddelde van circa 50 punten per beurt. Pas in de laatste set had hij zijn zenuwen enigszins in bedwang. Hij bracht het publiek zelfs op de banken met een 180-score. Bovendien kreeg hij vijf pijlen om een leg te winnen, maar miste.
Hoewel van enige tegenstand dus geen sprake was, bleef King geconcentreerd en haalde hij een gemiddelde van bijna 100 punten per beurt. Via dubbel 10 haalde The King uiteindelijk de winst binnen. āHet was voor Geoff de eerste keer dat hij op televisie speelde. Voor mij is dat al lang geleden, maar ik weet hoe dat voelt. Je staat helemaal onder spanning, hebt een belachelijk hoge hartslag. Dus dit is te begrijpenā, relativeerde King de prestatie van Kime tegenover SkySports. āMaar ondanks dat ik, met alle respect, niet veel tegenstand had, is dit een geweldige start.ā
Kevin Painter (ENG)- Arron Monk (ENG) 3-1 (3-1, 3-2, 2-3, 3-2)
Kevin Painter heeft de goede vorm waarin hij ruim een week geleden in Doncaster de Players Championship Finals won, meegenomen naar Londen. Met een keurig gemiddelde, van bijna 96 punten per drie darts, schaarde The Artist zich ten koste van jeugdwereldkampioen Arron Monk bij de laatste 32: 3-1.Ā
Hoewel Painter gezien zijn recente successen in Doncaster als favoriet begon, was het Monk die alle tijd had om de eerste leg te winnen. Hij faalde echter in de afwerking. Painter kon het daarentegen scorend niet bijbenen, maar door de missers van Monk trok hij de leg toch naar zich toe, in niet minder dan 23 darts. Daarmee waren de opstartproblemen van Painter wel meteen opgelost, want leg twee haalde hij in elf darts binnen. De break voorsprong gaf hij niet meer uit handen (3-1).
In het tweede bedrijf brak Monk Painter direct met een 86-finish, afgesloten op bullseye. Maar Painter sloeg meteen terug. Uiteindelijk kwam het op een beslissende vijfde leg aan. Daarin bood Monk weinig tegenstand en dus nam Painter een 2-0 voorsprong in sets. Ook in het derde bedrijf moest er een doorslaggevend spelletje gespeeld worden. Daarin kwam Monk, die eerder in de set via S8-D17-D20 op aparte wijze 82 had uitgegooid, beter voor de dag en dat leverde de debutant dan ook de winst op.
In set vier lieten beide heren het eveneens op de vijfde leg aankomen en daarin gaf Monk niet thuis. Painter gooide een 180 en die score beantwoordde Monk met een matige beurt. Daarmee was het verschil gemaakt. “Of ik ook dit toernooi kan winnen? Tuurlijk. Zoals Bobby George ooit zei: ‘Ik doe mee, dus ik kan ook winnen'”, lachte Painter bij SkySports. “Ik ben vol zelfvertrouwen. Bijvoorbeeld, als ik aanleg voor een dubbel ga ik ervan uit dat ik hem ook raak.” Painter kruist in de tweede ronde de degens met zijn landgenoot Mark Walsh.
James Wade (ENG) – Petri Korte (FIN) 3-1 (3-0, 3-1, 1-3, 3-2)
James Wade stevende af op een eenvoudige overwinning op Petri Korte, maar vanaf de derde set zette de Fin The Machine opeens hard aan het werk. Korte kreeg twee darts om er een beslissende vijfde set uit te slepen, maar miste. Die fout strafte Wade uiteindelijk af: 3-1.
Het oogde allemaal maar plichtmatig wat Wade liet zien. De dartsprof uit Aldershot was absoluut niet scherp. Desondanks trok hij de eerste sets vrij makkelijk naar zich toe. Van de eerste zeven legs hoefde hij er slechts ƩƩn af te staan. Maar toen kwam Korte uit het niets in de wedstrijd. Met name met het uitgooien was de speler uit Lahti, die zijn linkerarm (hij werpt met rechts) zoān beetje voor zijn gezicht houdt, erg sterk. Met een 94-finish pakte hij brutaal de derde set.
In het daaropvolgende bedrijf zette Korte Wade opnieuw aan het werk. āDie set had hij eigenlijk moeten winnenā, doelde Wade na afloop bij SkySports op de 2-0 voorsprong en twee gemiste pijlen op dubbel 18 voor setwinst van Korte. Die twee legs won de Fin overigens met keurige uitworpen, 112 en 106. Hij stond sowieso goed de dubbels te raken getuige zijn finishpercentage van 66,67 procent. Maar die twee missers op dubbel 18 kwamen hem duur te staan. Wade vocht zich terug tot 2-2 en maakte het af met een 115-checkout. āIk heb slecht gespeeld, maar eerlijk is eerlijk: hij heeft prima tegenstand geboden. Met mijn zelfvertrouwen zit het in elk geval wel goedā, aldus Wade, die in de volgende ronde (29 december) op Jelle Klaasen stuit.
.