Home PDC Voorbeschouwing Premier League week 10 met o.a. Barney vs Taylor

Voorbeschouwing Premier League week 10 met o.a. Barney vs Taylor

Barneveld Raymond army

We zijn inmiddels aangekomen bij de 10e speelweek van de McCoy’s Premier League 2012, en nog steeds staat niet helemaal vast welke 4 spelers zich zullen plaatsen voor de felbegeerde Play-Offs. Vooral de strijd tussen de nummers 2 t/m 6 zal nog hevig worden. Phil Taylor heeft zijn plek al op zak en Simon Whitlock en Raymond van Barneveld staan er met 10 punten goed voor, maar Barney krijgt deze week Taylor op zijn bord en die is voorlopig al 9 weken op rij een klasse apart. Vooral Gary Anderson kan roet in het eten gooien. De Schot komt deze week 2 keer in actie en kan bij winst ineens weer in de top 4 staan. Maar als Anderson er maar 1 wint en toevallig net van James Wade verliest is het juist Wade die weer terug in de top 10 is. We gaan deze week hoe dan ook een spannende strijd zien waarin de regerend wereldkampioen, Adrian Lewis een avond op de bank mag toekijken.

De mannen van de PDC zijn deze week te gast in Sheffield en die speelgelegenheid is er alweer jaren bij tijdens het Premier League seizoen. Van oudsher strijken de spelers altijd in de 2 e helft van het seizoen neer in de Engelse stad. In de Motorpoint Arena is plaats voor ongeveer 9000 dartsliefhebbers. Het complete programma, alle uitslagen en gemiddelden en meer informatie is terug te vinden in de Premier League Toernooizone 2012.

Speelprogramma McCoy’s Premier League wk 10:

Don 12 april, Motorpoint Arena (Sheffield)

James Wade v Gary Anderson
Simon Whitlock v Kevin Painter
Phil Taylor v Raymond van Barneveld
Andy Hamilton v Gary Anderson

James Wade v Gary Anderson
Deze openingswedstrijd kan weer eens voor flink wat opschudding zorgen in het klassement. Als Wade weet te winnen heeft hij 10 punten op zak en is hij terug in de top 4, maar als Anderson wint en later op de avond nog eens winst mee weet te pakken is de Schot weer terug in de top van het klassement. Deze wedstrijd stond in speelweek 3 ook al op het programma in de Ierse Odyssey Arena in Belfast en toen won Anderson met 8-5 van Wade. James Wade heeft nog een flink aantal wedstrijden te winnen om het gat wat kleiner te maken met Anderson. De vliegende Schot won al 14 keer en Wade heeft slechts 5 overwinningen op zak. Anderson is ook in iedere categorie een betere speler, maar het zal u niet verbazen dat Wade juist op het zwakke punt van Anderson trefzeker is. Wade is namelijk ster in het gooien van belangrijke, hoge en goede finishes. Dat is een specialiteit die hem op zij goede avonden meestal net de overwinning brengt bij moeilijke wedstrijden. Maar Wade heeft ook een zwak punt en dat is het uit handen geven van wedstrijden. Als Raymond van Barneveld of Phil Taylor een 6 of 7-0 voorsprong heeft, dan geven ze die zelden uit handen en zit je te wachten op het afmakertje. Bij Wade werkt dat eerder achterom. Bij een 5-0 voorsprong is de concentratie vaak weg en kunnen de nootjes op tafel omdat we dan echt een wedstrijd hebben tot de tegenstander helemaal terug is. Dat zie je ook terug in de resultaten tussen Wade en Anderson. Slechts 1 keer wint Wade gemakkelijk met 6-2 bij een UK Open Qualifier, maar daar staan al minimaal 2 overwinningen van 6-0 van Anderson tegenover. We zijn benieuwd wie van beide mannen vanavond de beste vechtlust in huis heeft. 

Simon Whitlock v Kevin Painter
Kevin Painter begint de avond met een behoorlijk psychologisch voordeeltje. Painter maakte Whitlock in de 3 e speelweek in de Odyssey Arena in Belfast in met 8-3 en won al 5 van de 7 onderling gespeelde wedstrijden. Nog een leuk feitje voor de Nederlandse lezer: In 2010 speelden beide mannen de halve finale bij een Players Championship in Nuland en toen won Painter met 6-4. Painter won dat toernooi uiteindelijk net niet. Na 9 weken staat Whitlock netjes op de 2 e plaats in het klassement en moet Painter het met plekje nummer 7 doen. Dat zou op zich een makkie moeten zijn voor de Australiër, maar we moeten niet vergeten dat Whitlock niet altijd lekker in vorm is. Zo verloor hij 2 weken geleden nog met 8-0 van James Wade en won hij vorige week zelf weer met 8-2 van Gary Anderson. Dat hij aan Painter weer een zware kluif zal krijgen werd vorige week nog pijnlijk duidelijk. Van Barneveld wist ondanks zijn beste tv gemiddelde ooit van 112.28 maar net met 8-6 van Painter te winnen. Simon Whitlock is in de statistieken in iedere categorie wel de duidelijk de beste speler, maar Whitlock mag waarschijnlijk toch aan de bak als hij zijn 2 e plaats wil houden.

Phil Taylor v Raymond van Barneveld
De ultieme dartsklassieker, de kers op de taart, helden van het publiek, die programmeer je normaal gesproken natuurlijk aan het eind van de avond, maar dat is deze week even anders omdat Gary Anderson nu twee keer in actie zal komen. Het zijn nog altijd de mannen die iedereen tegen elkaar in actie willen zien en de concurrentie tussen deze 2 maakte de PDC en Premier League mede tot het succes van vandaag. Waar Taylor veel Engelse talenten wist te inspireren om de pijlen op te pakken deed Van Barneveld hetzelfde voor de Nederlandse talenten. Stoke-on-Trent bracht aardig wat dartende helden voort, maar Den Haag doet daar weinig voor onder. Het aantal gespeelde wedstrijden tussen de mannen is op 1 hand al lang niet meer te tellen, en het gat tussen Van Barneveld en Taylor is flink in het voordeel van de Engelsman, maar juist de laatste tijd zien we een andere Barney. Een Barney die weer kan knokken en weer zin heeft in het spelletje en afgelopen week nog van zich liet horen met een nieuwe record toen hij zijn beste tv gemiddelde van 112.28 ooit noteerde. Sinds dit jaar mag Van Barneveld zich ook de 1e man noemen die het gelukt is om Taylor 2 dagen op rij te verslaan. In Benidorm ging Taylor op zaterdag en op zondag onderuit tegen de Nederlander en dat heeft nog geen enkele speler ooit voor elkaar gekregen. Nu Van Barneveld weer helemaal in zijn nopjes is met zijn nieuwe pijlen en nog altijd op 3 staat verwachten wij een hele andere wedstrijd dan die van week 3 in Belfast. In die week won Taylor met 8-4 van de Nederlander. Nog een pittig detail tot besluit: Taylor won slechts 2 van de laatste 4 wedstrijden, en kreeg bij die overwinning bij de laatste 16 in Dublin nog wel even een 9-darter van de Nederlander om de oren. Het laatste feitje komt nog uit Sheffield. In 2007 stonden de mannen ook tegen elkaar in dezelfde arena en toen won Taylor maar nipt met 8-6 van Barney. Dat was de laatste keer dat de uitslag zo dicht bij elkaar lag. Zullen we dit na 5 jaar weer gaan beleven in dezelfde Arena in Sheffield? Alle voortekenen wijzen er wel op.

Andy Hamilton v Gary Anderson
Toen Gary Anderson deze wedstrijd eerder speelde in zijn thuisbasis Aberdeen werd het een pijnlijke afgang voor Andy Hamilton. De Engelsman had zwaar te lijden onder het publiek en verloor met 8-2 van de Schot. Op dit moment staat Hamilton onderaan in het klassement en vinden we Anderson terug op de 6 e plaats. Anderson heeft een wedstrijd minder gespeeld en kan bij winst op zowel Wade als Hamilton zo de top 4 weer inschuiven. Maar we zijn deze week niet in Schotland en nu speelt ‘The Hammer’ zijn thuiswedstrijd. Vorige week kreeg zelfs Phil Taylor nog een hele zware dobber aan Hamilton en wist de maestro maar ternauwernood met 8-6 te winnen. Het is nog afwachten welke Hamilton we vanavond op het podium zien en beide mannen hebben met elkaar gemeen dat ze het de afgelopen weken zwaar hebben gehad. In de afgelopen weken verloor zowel Anderson als Hamilton hun vader. Hamilton won eerder slechts 3 wedstrijden van Anderson en daar staan 11 gewonnen wedstrijden van Anderson tegenover. In ieder opzicht is Anderson de betere speler als het om de statistieken gaat, maar Hamilton heeft nog een klein voordeeltje in de rug want hij won de laatst gespeelde wedstrijd in maart met 6-5 bij de laatste 16 van een Players Championship in Reading.

Klik hier en bekijk je voorspellingen, vanaf deze speelweek interactief je voorspelling beheren en bekijken.
.