Home PDC Michael overleeft ‘160-tik’ en bereikt 1/2 finale na krankzinnige partij

Michael overleeft ‘160-tik’ en bereikt 1/2 finale na krankzinnige partij

IMG_0101dartfreakz14

Michael van Gerwen heeft zich op op het dubbel-in, dubbel-uit toernooi van 2012 op “krankzinnige” wijze bij de laatste vier kunnen voegen. In een super spannende partij won de jonge sensatie nipt van Andy Hamilton. De Nederlander en Engelsman waren aan elkaar gewaagd. Het begin van de partij ging al gelijk opgaand. Een beslissende leg was nodig voor de eerste set, die door Michael werd gewonnen. Ook in de tweede set, die Hamilton naar zich toetrok, hadden de spelers vijf legs nodig. In set drie pakte van Gerwen de voorsprong van 2-1.

De jonge Nederlander had de mogelijkheid om de partij in de vierde leg te beslissen maar miste enkele dubbels om de partij naar zich toe te trekken. In deze set kwam het ook tot een beslissende leg. In de laatste leg miste de Nederlander vier pijlen op dubbel 20 en 10. Voor deze missers werd hij hard afgestraft door Andy Hamilton, die lef toonde en hem een fikse tik gaf met een briljante 160 finish. Het werd 2-2 in sets en een beslissende set was nodig. Na de prachtige uitgooi van zijn Engelse tegenstander, kreeg de Nederlander een behoorlijke dreun te verwerken en moest hier bovenop zien te komen. Mighty Mike knokte terug in de laatste set, waar een beslissende leg ook weer nodig was. De 23-jarige miste wederom vier pijlen voor de wedstrijd, waardoor de Engelsman de stand in evenwicht kon brengen. Met wat goede scores en een rake dubbel 2 in de laatste leg, kon van Gerwen uiteindelijk zijn eerste halve finale op een PDC tv toernooi bereiken.

Michael: ‘Ik heb de partij bijna uit handen gegeven, ik ben dus blij dat ik gewonnen heb. Andy is een lastige tegenstander en we spelen altijd goede partijen. Zijn 160 was briljant nadat ik enkele dubbels miste. Dat deed pijn. Maar mentaal geloof ik nog in mezelf. De laatste set was geweldig. Deze is één van de moeilijkste partijen die ik ooit gespeeld heb en de beste tegen Andy. Dit is een speciaal moment voor mij. Het is een geweldig gevoel om in de halve finale te staan, het geeft mij zoveel energie en zelfvertrouwen. Het zal een kraker worden tegen Wes en ik ben er enthousiast over’.

Brendan Dolan heeft het toch maar weer geflikt. Met wederom overtuigend spel en massale steun van zijn Ierse fans, heeft de runner-up van 2011 zich voor het tweede jaar op rij voor de halve finales geplaatst. Bij de laatste vier mag de populaire Ier het tegen Mervyn King opnemen. Een matig spelende Wes Newton stond tegenover Paul Nicholson, die sterk aan de partij begon maar het gaandeweg liet liggen. Robert Thornton scheen last te hebben van het “Taylor-syndroom”. Er zijn namelijk maar heel weinig spelers die Phil Taylor vóór een finale hebben verslagen en het betreffend toernooi dan ook gewonnen hebben. De schot die de afgelopen periode goed in vorm is en het voor mekaar kreeg om Phil Taylor voor de tweede keer in het jaar op een tv toernooi te verslaan, raakte vandaag geen pepernoot. De UK Open winnaar verloor met een whitewash tegen Mervyn King, die zoals vanouds zijn beste spel laat zien.

 

Het speelschema van de kwartfinales:
Justin Pipe 1-3 Brendan Dolan
Wes Newton 3-2 Paul Nicholson
Michael van Gerwen 3-2 Andy Hamilton
Robert Thornton 0-3 Mervyn King

Hieronder zijn de samenvattingen van de kwartfinales te zien.

Justin Pipe (87.07) 1-3 Brendan Dolan (85.53)
De populaire Ier mag zijn pijlen als eerste laten spreken. Pipe mist dubbel 18 voor zijn 90 finish en kan zijn tegenstander niet breken. Met een fantastische 107 finish laat Dolan meteen van zich spreken. Het publiek is bij de eerste leg al in extase. In leg 2 zet Dolan zijn goede start voort en wint de leg dit keer met 101 finsih. Zonder al te veel moeite pakt de Ier ook de derde leg. Dubbel 10 is raak. Pipe heeft nog geen leg kunnen winnen en Dolan gaat met een whitewash overwinning de eerste pauze in. Pipe knokt terug in de eerste leg van de tweede set. Hij komt na de pauze terug met een briljante 147 finish. Pipe gooit een 180, breekt zijn tegenstander en verdubbelt zijn voorsprong. Met een 48 finish voorkomt Brendan een whitewash. Maar Pipe weet de volgende leg toch naar zich toe te trekken met dubbel 8 en trekt de stand gelijk in sets. Brendan Dolan wint de eerste leg in de derde set met dubbel 2.

Het is de derde keer dat het 2-0 in legs wordt. Dolan pakt namelijk ook de tweede leg met een 81 finish. Hij kreeg deze gelenheid nadat Pipe dubbel 16 miste voor een mooie 112 finish. Pipe gooit twee keer 180 en voorkomt een tweede whitewash door de derde leg naar zich toe te trekken. Dolan gooit 82 uit via tops en gaat met een voorsprong van 2-1 in sets, de tweede pauze in. De Ier heeft nog 1 set nodig voor zijn tweede halve finale plaats op rij. Met zijn 70 finish knokt Justin terug. Dolan zit hem achterna met een 64 finish en maakt er 1-1 van. In de volgende leg heeft de Ier even wat moeite om de dubbel te vinden. Hij mist er drie maar opent daarna met een 160 score, Pipe beantwoordt met een 180. The Force mist echter twee pijlen op de dubbel 16 en de finalist van 2011 krijgt de gelegenheid terug te komen. Met dubbel 3 is hij nog 1 leg verrwijderd van zijn tweede finaleplek op rij. In de volgende leg maakt Dolan het af met zijn 68 finish. Het Citywest Hotel schudt op zijn grondvesten.

Wes Newton (75.60) 3-2 Paul Nicholson (82.79)
Nicholson heeft de openingsleg in bezit met 90 op tops. Zo voorkomt hij een break van zijn Engelse tegenstander. Newton gooide in de eerste de maximale score. Newton gooit zijn tweede 180 en met tops maakt hij er 1-1 van. The Warrior breekt zijn opponent in de volgende leg door een 78 finish uit te gooien. Newton knoeit op zijn openingsdubbels. Nicholson loopt uit en met dubbel 16 maakt hij er 2-2 van. Met dubbel 4 heeft de Australiër de eerste set te pakken. Nicholson breekt zijn tegenstander door de eerste leg in de tweede set naar zich toe te trekken. Met een 110 finish zet de Australiër zijn vorm voort in de volgende set. Met dubbel 16 heeft hij de whitewash te pakken en leidt al met 2-0 in sets. Netwon knokt terug met een 180 en met dubbel 16 wint hij eindelijk weer een leg. The Asset zit hem achterna met dubbel 10. Newton gooit een 180 maar kan alleen maar toekijken als hij een briljante 117 finish van Nicholson om de oren krijgt. Paul is nog 1 leg verwijderd van de halve finale. Met dubbel 10 vecht Newton voor zijn leven.

De Engelsman knokt verder met zijn vijfde 180. Als zijn tegenstander op de 106 faalt. Nicholson mist in de eerste leg van de vierde set de bull voor een 170 finish. Newton profiteert met zijn 70 finsih via dubbel 16. Nicholson gooit dubbel 6 voor een 69 finish om de voorsprong te pakken. De Engelsman eist de set op met een prachtige 113 finish. Nicholson lijkt het kwijt te zijn en mist maar liefst 4 pijlen voor de set. Newton straft de missers af en leidt voor de eerste keer weer vanaf de openingsleg. Nicholson mist wederom op tops. Dit keer voor een 114 finish. Met zijn 68 finsh heeft de Engelsman nog 1 leg nodig voor de zege. Newton is niet in staat zijn openingsdubbels te benutten. Hij mist er 12. Nicholson heeft een sterke leg met 180, 140 en dubbel 16. Nicholsom mist tops en twee pijlen op dubbel 10 om een beslissende leg te forceren. Newton mist tops voor zijn 108 finish. Drama in deze leg. Het duo mist ook nog twee pijlen op dubbel 10 en één op dubbel 5. Nicholson zet zijn dramatische ‘double truoble’voort door ook nog 3 keer te missen op dubbel 5. Newton heeft er genoeg van en raakt uiteindelijk de dubbel voor de halve finale.

Michael van Gerwen (85.00) 3-2 Andy Hamilton (83.67)
Met zijn 76 finish op tops breekt de jonge Nederlander zijn Engelse tegenstander. Hamilton breekt meteen terug met tops nadat Michael drie pijlen miste op de dubbels. Met 86 heeft The Hammer de voorsprong te pakken. Van Gerwen gooit de eerste 180 in de partij en met dubbel 16 brengt hij de stand in evenwicht. Een beslissende leg is nodig. Hamilton slaagt er niet in om de 1-0 voorsprong in sets te pakken. Hij mist de single 19 voor zijn 59 finish en daarna ook op de dubbel 16. De jonge Nederlander profiteert hiervan met een 88 finish en kan met de voorsprong de eerste pauze binnenwandelen. Hamilton mist twee pijlen voor de eerste leg in de tweede set. Maar van Gerwen rommelt met zijn 60 finish. Hij gooit ver naast het bord met zijn eerst epijl en mist ook nog op tops. Hamilton kan profiteren met dubbel 4. Andy verdubbelt zijn voorsprong door 40 uit te gooien. Met dubbel 8 voorkomt de Nederlander een whitewash. In de volgende leg begint de volgende leg met 160. Als Hamilton dubbel 14 mist voor een 148 finish, kan de jonge speler de stand in evenwicht brengen met dubbel 10. Van Gerwen gooit een 180 en houdt 120 over. Hamilton mist net de bull voor een 170 finish maar kan terugkomen en de stand in evenwicht brengen met een rake dubbel 4.

Hamilton mist in de eerste leg van de derde set vijf pijlen op dubbel 12 en 6 voor de leg. Mighty Mike profiteert met dubbel 10. Van Gerwen begint met 160 en met tops verdubbelt zijn voorsprong. The Hammer gooit zijn eerste 180 in de partij en met tops maakt hij er 2-1 van. Met dubbel 20 wint Michael zijn tweede set. Hamilton gooit 71 uit en breekt zijn jonge tegenstander in de eerste leg van de vierde set. Hamilton gooit de derde 180 in de partij en gooit wederom 71 uit. Michael gooit  160 en wint de leg met een rake dubbel 6. Met dubbel 20 maakt Andy de stand gelijk. Van Gerwen mist vier pijlen voor de partij en met een wonderbaarlijke 160 finish straft Hamilton dit af en deelt de Nederlander een behoorlijke tik toe. Hamilton wint de eerste leg in de beslissende set. Hamilton houdt 32 over maar Van Gerwen snoept de leg af met zijn 66 finsih. Hamilton mist 16 voor zijn 102 finish. Michael geeft hem een 115 finish om de oren en is nog 1 leg verwijderd van de halve finale. Mighty Mike gooit zijn vierde 180 van de partij, gooit 162 en laat 23 staan. Met dubbel 2 bereikt hij voor de eerste keer in zijn jonge carrière de halve finale op een PDC toernooi.

Robert Thornton (91.25) 0-3 Mervyn King (84.67)
Mervyn KIng kan niet breken en met dubbel 18 heeft Robert Thornton de openingsleg in bezit. De mannen gooien al vroeg in de partij 180-ers, maar Robert kan zijn voorsprong verdubbelen. In leg 3 mist King dubbel 12 en 6, Thornton mist ook dubbel 12 voor de set. Zijn tegenstander profiteert met dubbel 6. King brengt de stand in evenwicht met tops nadat Thornton met 40 stond te wachten. Beide spelers gooien 180 en King gooit zijn 88 finish uit. Thornton gooit 180 maar krijgt een 102 finish van King om de oren. In de volgende leg beantwoordt King met een 180 en raakt de dubbel 16. Het is 2-0 voor The KIng in de tweede set. Met zijn 61 finish zit Robert hem achterna. Zonder problemen pakt Mervyn ook de derde leg en leidt met 2-0 in sets. Het duo gooit hun zoveelste 180 in de partij. King mist de bull, The Thorn lijkt op weg naar een “comeback” maar mist de dubbel 5 voor een prachtige 130 finish. Robert gooit 180 en dubbel 5 om er 1-1 van te maken. King staat op dubbel 16 en gooit die raak. The King is nog 1 leg verwijderd van de halve finale. In de volgende leg gooit Mervyn 177 en laat 54 staan. De Schot kan in de partij blijven maar mist tops voor een 115 finish. Mervyn King benut zijn tweede kans en mag zich halve finalist noemen.