Home PDC James Wade winnaar World Grand Prix 2010

James Wade winnaar World Grand Prix 2010

Het is de laatste dag van de World Grand Prix en daarmee zijn we toegekomen aan de finale. Geen gehoopte klassieker tussen Phil Taylor en Raymond van Barneveld, maar wellicht de klassieker van de toekomst tussen de jonge Engelsmannen James Wade en Adrian Lewis. James Wade versloeg onderweg onder meer Colin Osborne, Andy Hamilton en Raymond van Barneveld. Adrian Lewis versloeg in de halve finale voor het eerst in zijn carrière zijn voormalig leermeester Phil Taylor in een ware thriller met 5-4. Lewis versloer o.a. Terry Jenkins en Wayne Jones. Beide heren speelden in het verleden 22 keer tegen elkaar waarvan 2 maal een gelijkspel en 13 overwinningen voor James Wade tegenover 7 winstpartijen voor Adrian Lewis. 

Bodog.com World Grand Prix Finale

Adrian Lewis v James Wade 3-6

James Wade begint prima aan de openingsleg van de finale en maakt er 1-0 van. Dit gaat 3 legs op rij door en hiermee is de 1e set van de finale van de World Grand Prix een prooi voor James Wade. Beide heren schroeven het niveau omhoog na de pauze en liggen zelfs even op koers voor een 9-darter. De eerste leg van de 2e set is uiteindelijk een prooi voor Lewis. Ondanks de druk van Wade heeft Lewis al snel zijn eerste break te pakken voor 2-0. Wade mist een kans om terug te komen tot 2-1 maar mist. Lewis staat op 30 maar mist 3 pijlen voor dubbel 15 zodat Wade weer een kans krijgt vanaf 55. Hij pakt die kans met beide handen aan. Wade mist in het vervolg dubbels om aan de leg te kunnen beginnen waardoor Lewis voldoende voorsprong krijgt om met 3-1 de 2e set binnen te halen.

Wade komt na de pauze goed uit de startblokken en wint de 1e leg van de 3e set. Lewis krijgt een kans om 1-1 gelijk te komen maar mist terwijl Wade op tops staat. Dit is nog steeds de beste vriend van Wade die via tops op 2-0 komt. Het wordt de set van Wade die hiermee op een 2-1 voorsprong in sets komt. De volgende leg wordt gewonnen door Adrian Lewis die hiermee op een 1-0 voorsprong staat in de 4e set. Wade komt in zijn eigen leg o.a. via een 180 terug tot 1-1. Lewis blijft prima bij en komt 2-1 voor. Terwijl Lewis nog op 167 staat krijgt Wade de kans om weer gelijk te komen via een 100 finish, en dat lukt hem ook. Beide heren doen weinig voor elkaar onder in de beslissende leg van de 4e set tot Lewis een ruime voorsprong pakt en de stand weer gelijk trekt tot 2-2 in sets.

James wade komt in de 5e set met 1-0 voor maar het is Lewis die in de 2e leg een ruime voorsprong opbouwt, Terwijl Wade op 270 staat mag Lewis terugkomen voor 16. Wade mist in het vervolg 73 voor een 2-1 voorsprong en dus gaat Lewis er met de voorsprong vandoor. In de volgende leg is het precies omgekeerd als Lewis 96 mist. Deze keer wordt de kans gepakt door Wade die hiermee op 2-2 komt. De jonge Engelsmannen gaan de strijd met elkaar aan in de beslissende leg van de 5e set. Ondanks de druk van Lewis op de 50 van Wade gaat de set toch naar de man uit Aldershot. Het is 3-2 in sets voor Wade.

Beide heren beginnen prima aan de 1e leg, maar het is Wade die de eerste kans op een voorsprong krijgt. Hij verspeelt zijn kans en Lewis gaat er met de voorsprong vandoor. Het is Wade die in de volgende leg een ruime voorsprong neemt en dit is voldoende om 1-1 gelijk te komen. Beide heren missen een paar kansen maar Wade houdt de zenuwen als eerste in bedwang voor een 2-1 voorsprong. Uiteindelijk wint Wade de set met 3-1 en komt hiermee 4-2 voor in sets. Lewis heeft de strijd nog niet opgegeven en komt via een 11-darter 1-0 voor in de 7e set. Lewis is helemaal los en haalt ook de volgende leg binnen voor een 2-0 voorsprong. De 7e set gaat zelfs met 3-0 in legs naar de jongste finalist van de avond.  

Wade gaat er met de 1e leg vandoor, maar mist kansen op 2-0 en daarmee komt Lewis op 1-1 in legs. Een fantastische leg brengt James Wade weer op 2-1 voorsprong. Lewis zet Wade onder druk en laat hem werken voor de volgende leg. Ondanks de druk gaat de leg en daarmee de set naar Wade die hiermee op 5-3 in sets staat. Wade lijkt los te gaan en de druk is zichtbaar op het gezicht van Lewis. Wade komt 1-0 voor in de 9e set. Lewis geeft zich niet gewonnen en wint 2 legs op rij om te gooien voor de set. Terwijl Wade nog op 156 staat zet Lewis met 180 druk op hem. Wade mist inderdaad maar Lewis mist 81 ook waardoor Wade alsnog de leg binnen haalt en mag gooien voor de wedstrijd. Wade neemt het initiatief en dat is voldoende. Hij wint de finale en valt emotioneel op de vloer.