Home PDC Adrian Lewis en James Wade in de finale van de WGP

Adrian Lewis en James Wade in de finale van de WGP

Adrian Lewis heeft in een absolute thriller voor het eerst in zijn carrière Phil Taylor verslagen en mag het in de finale gaan opnemen tegen James Wade die in de halve finale met 5-1 te sterk was voor Raymond van Barneveld.

Raymond van Barneveld – James Wade 1-5

Van Barneveld begint meteen lekker met 152 en gaat goed door, terwijl Wade er even over moet doen voor hij een dubbel raakt om te beginnen. Met een 11-darter opent de Hagenees het bal. De volgende leg komt in handen van Wade en daarmee is het 1-1 in de 1e set van deze halve finale. Beide heren blijven de eigen legs houden tot 2-2, Wade krijgt meteen een kans op een break als Van Barneveld geen dubbel weet te raken in de eerste beurt want de Engelsman zet er direct 160 tegenover. De openingsset gaat met 3-2 tegen de darts in naar Wade. In de 2e set is het Van Barneveld die Wade meteen breekt. Maar de Engelsman breekt meteen terug met een prachtige 121 finish op de bull. Ook de volgende leg is een prooi voor Wade waarmee de stand op 2-1 in zijn voordeel komt. Wade houdt zijn eigen set en komt hiermee met 2-0 in sets voor. In de 3e set laat Van Barneveld het koppie hangen als Wade druk uitoefent op een kans om 1-1 gelijk te komen. De Nederlander mist en Wade komt met 2-0 in legs voor te staan in de 3e set. In het vervolg lijkt het tij nog altijd niet te keren voor de Nederlander en heeft Wade al snel een ruime voorsprong en wordt het 1-0. Ook de volgende leg gaat naar Wade, maar dan tovert Van Barneveld in de 3e leg van de 4e set een 170 finish uit de hoed om terug te komen tot 2-1 in legs. Ook de volgende leg is een prooi voor de Hagenees die hiermee op gelijke hoogte komt in deze set. Met een mooie 100 finish gaat de set naar Van Barneveld die de stand daarmee terug zet tot 3-1 in sets. 

In de 1e leg van de 5e set krijgen beide heren kansen, maar het is Wade die hem als eerste grijpt voor 1-0. In de volgende leg loopt Wade ver uit op Van Barneveld en wordt het 2-0. In het vervolg is het Van Barneveld die als eerste aan mag leggen voor een 68 finish en hiermee komt hij uiteindelijk terug tot 2-1. Het initiatief gaat terug naar Wade die op 104 de kans krijgt om op 4-1 in sets voor te komen. Hij mist maar mag ervoor terugkomen en haalt de 4-1 in sets binnen. Na de pauze is de openingsleg van de 6e set een prooi voor Van Barneveld. Deze set blijven beide heren tegen de darts in gaan want de volgende leg wordt gewonnen door Wade en hiermee is het weer 1-1. Van Barneveld vervolgt met een fantastische leg die hij in 11 pijlen had kunnen afmaken, maar de dubbels laten hem in de steek en Wade komt uiteindelijk 2-1 voor. Daarna doet Van Barneveld wat hij moet doen en komt terug tot 2-2 in legs. In de beslissende leg van de 6e set komt de Hagenees 225 punten achter en dit lijkt niet meer goed te maken. Met dubbel 5 mag James Wade zich met 5-1 de eerste finalist van de World Grand Prix 2010 noemen.

Phil Taylor – Adrian Lewis 4-5

De openingsleg van de 2e halve finale gaat via een 12-darter naar Adrian Lewis. Taylor trekt de stand in zijn eigen leg weer gelijk. Lewis mist een kans om 2-1 voor te komen en dit betekent meteen de eerste break voor Taylor die met 2-1 in legs voor staat. Lewis komt weer terug tot 2-2 en in de beslissende leg krijgt de jonge Engelsman het intiatief omdat Taylor de tijd neemt om een dubbel te raken. Hij komt op 122 om de eerste set te pakken maar mag voor 32 terugkomen. Hier heeft Lewis maar 1 pijl voor nodig en het is 1-0 in sets voor Lewis. Na de pauze lijkt Taylor een tandje hoger te spelen en is het al snel 2-0 in legs. Taylor walst uiteindelijk met 3-0 over Lewis heen en sleept hiermee de 2e set binnen. Lewis begint goed aan de 3e set en neemt het initiatief, maar laat het vervolgens met een 41 score even liggen. Taylor straft de lage score van Lewis niet af, maar kan in het vervolg wel druk leggen op de 120 die Lewis nog over heeft. Dit doet hij niet en de Sjanghai van Lewis is een feit waarmee hij met 1-0 de leiding neemt in de 3e set. Hij vervolgt met onder meer 2 maal een 180 in de leg van Taylor en breekt uiteindelijk voor 2-0. Taylor moet in het vervolg 92 uitgooien om de set te redden en dat doet hij, het is inmiddels 2-1 in het voordeel van Lewis.

In de 4e leg van de 3e set neemt Taylor het initiatief over en maakt hij er 2-2 van. Lewis begint vervolgens zwak om er vervolgens een 180 achteraan te gooien. Taylor kan niet volgen maar komt langzaam dichterbij. Lewis kan als eerste uitgooien, maar mist onder druk van Taylor die hem op 94 heeft gezet. Taylor mist de bull en Lewis mag terugkomen en met dubbel 4 komt hij 2-1 voor in sets. De openingsleg en de 2e leg van de 4e set gaan naar Phil Taylor die hiermee met 2-0 een voorsprong neemt. Uiteindelijk komt Taylor met 2-2 in sets weer op gelijke hoogte. 

Na de pauze wordt Lewis in de 5e set meteen gebroken door Taylor. Taylor loopt al snel uit tot 2-0 in legs. Lewis geeft zich niet gewonnen en komt terug tot 2-1, maar de moeite wordt in deze set niet meer beloond. Taylor loopt uit tot 3-2 in sets met een 96 finish. Beide heren komen op briljante wijze uit de pauze. Lewis is op weg naar een 9-darter maar mist de 8e pijl als Taylor op een 170 finish staat. Talor gooit de hoogst mogelijke uitgooi en komt met 1-0 voor. Lewis laat zich niet kennen en bijt zich terug naar 1-1 in legs. Omdat Lewis de bull mist krijgt Taylor de kans om via 24 op 2-1 voor te komen en dat lukt hem. Lewis kan via 122 terugkomen tot 2-2 maar mist terwijl Taylor op 62 staat. Die laat de kans niet liggen en dat betekend een 4-2 voorsprong in sets voor Taylor. De openingsleg van de 7e set is dankzij een fantastische finish een prooi voor Lewis, maar de volgende leg gaat naar Taylor. Met dubbel 4 komt Lewis weer op voorsprong, het is dan 2-1. De jonge Engelsman wint ook de volgende leg en daarmee de set en komt terug tot 4-3 in sets. 

In de openingsleg zet Lewis met 180 de finish van Taylor onder druk en die mist inderdaad. Lewis laat deze kans niet liggen en komt met 1-0 voor in de 8e set. Het missen van een 141 finish komt Taylor duur te staan want twee maal tops brengt Lewis op een 2-0 voorsprong. Taylor is het even helemaal kwijt en Lewis gooit op constant niveau door. Lewis sleept er een beslissende set uit en de hele zaal staat op zijn kop. Het is 4-4. Beide heren maken er tot nu toe een echte strijd van maar het is Taylor die de eerste 2 legs van de beslissende set wint. Maar dan komt Lewis weer terug tot 2-1. Taylor kan de wedstrijd beslissen met een 151 finish maar hij mist als Lewis op 149 staat. Die mist de laatste pijl en Taylor mag terugkomen maar mist weer. Lewis laat de kans nu niet liggen en het komt aan op de allerlaatste leg. Taylor weet de dubbel even niet te vinden waardoor Lewis een voorsprong kan opbouwen. De voorsprong is voldoende en Lewis wint voor het eerst in zijn carrière van Phil Taylor en mag het in de finale gaan opnemen tegen James Wade.

 

Screenshots van de World Grand Prix halve finales.

Link naar het foto album, klik hier.