WK Darts dag 13: Van den Bergh gunt Huybrechts geen set, Clemens verslaat Soutar en Smith fameus langs Cullen PDC
PDC

Vrijdag 30 december 2022 staat in teken van de laatste dartdag van het jaar. Hierin zullen de laatste kwartfinalisten bekend worden op het WK Darts 2023. Nadat Gerwyn Price en Jonny Clayton zich gisteren als eerst hebben geplaatst voor de laatste 8, zullen vandaag de laatste zes partijen gespeeld worden. In dit artikel vindt u alles over de middagsessie. Hierin zien we eerst een Belgisch onderonsje tussen Dimitri van den Bergh en Kim Huybrechts. Vervolgens krijgen we een wedstrijd tussen de geplaatste Gabriel Clemens en de ongeplaatste Alan Soutar. Daaropvolgend zien we een mogelijke thriller tussen Michael Smith en Joe Cullen.

Hieronder kunt u de wedstrijden live volgen door middel van het live blog. Daarnaast kunt u deze wedstrijden live kijken bij Viaplay.

Kim Huybrechts (31) (87,13/38%) 0-4 Dimitri van den Bergh (15) (95,59/40%)
0-3, 2-3, 1-3, 0-3
Huybrechts had het bullen voor de wedstrijd gewonnen en begon dus deze laatste dartdag van 2022. Mede dankzij een 180 en 177 score van Van den Bergh, wist hij via een 44-finish een 11-darter te produceren voor een break in de eerste leg. Niet veel later verzilverde hij die break via dubbel 8. In de derde leg wist The Dreammaker nogmaals een break te plaatsen, waardoor hij de eerste set met 3-0 pakte.
Set twee mocht Van den Bergh ook nog eens beginnen. Huybrechts startte nu beter en wist zijn eerste kans vanaf 42 meteen uit te gooien om een break te plaatsen. Van den Bergh miste een leg later om die break direct alweer op te heffen, waardoor Huybrechts op 2-0 kwam. Vervolgens kwam Van den Bergh via dubbel 12 op 1-2 en met een 80-finish een leg later op 2-2, waardoor hij zelf mocht beginnen aan de vijfde leg. Huybrechts kreeg in de beslissende leg een pijl om alsnog de set te pakken, maar miste deze. Van den Bergh profiteerde daarvan en zette de 2-0 op het scorebord.
De derde set was de set van Huybrechts en via dubbel 16 ging de eerste leg gemakkelijk met de darts mee. Via dubbel 18 wist Van den Bergh daarna ook gemakkelijk op 1-1 te komen. In de derde leg wist The Dreammaker via dubbel 8 een break te plaatsen om ook in deze set de beste uitgangspositie te pakken. Hij hield daarna ook zijn eigen leg met een 52-checkout, waardoor hij op 3-0 kwam.
De vierde set, waarin Van den Bergh het al kon gaan afmaken, mocht hij ook nog eens beginnen. Via dubbel 8 wist hij de eerste leg binnen 13 pijlen te houden en een leg later kwam hij al op matchpoint doordat hij dubbel 7 voor de break gooide. Van den Bergh wist het meteen daarna af te maken via dubbel 2. Zo schakelde hij zijn landgenoot uit met maar liefst 4-0.

Gabriel Clemens (25) (93,96/42%) 4-1 Alan Soutar (91,92/30,4%)
3-0, 1-3, 3-0, 3-2, 3-2
De Duitser mocht deze partij aftrappen tegen de laatst overgebleven ongeplaatste speler. Via dubbel 20 wist hij de eerste leg ook te houden. In de tweede leg miste Soots twee pijlen op dubbel 12 vanaf 78, waarna Clemens dat afstrafte met een 114-finish voor de break. Een leg later wist Clemens de set al naar zich toe trekken met een 14-darter; 3-0.
Voor Soutar was er nog niets aan de hand, want hij mocht de tweede set beginnen. Soutar kreeg in de eerste leg meerdere kansen om zichzelf op het scorebord te zetten, maar miste meerdere dubbels. Clemens pakte het cadeautje uit en brak meteen in de eerste leg. Echter, in de tweede leg miste Clemens een aantal dubbels, waarna Soutar zijn eerste leg van de partij won met ene 104-finish. Ook in de derde leg miste Clemens dubbels, waar Soutar via dubbel 2 van wist te profiteren. Zo kwam de Schot op voorsprong in de set. In de vierde leg wist Soutar met een 80-finish de set al meteen naar zich toe te trekken.
Set drie was de set van Clemens en met een 85-finish op de bullseye wist The German Giant de eerste leg te houden. In de daaropvolgende leg stond Soutar geparkeerd op een dubbel, maar kreeg daarvoor geen kans meer. Clemens gooide namelijk 92 uit om naar 2-0 in de set te breaken. In de derde leg wist Clemens de set meteen te pakken met een 62-finish, waardoor hij wederom op voorsprong kwam in sets.
De vierde set mocht de Schot beginnen en doordat Clemens nu niet meteen alles afstrafte, kon hij de eerste leg via dubbel 8 houden. Vanaf 90 miste Soutar een leg later twee pijlen om 2-0 in de set voor te komen, waarna Clemens er 1-1 van maakte. Via dubbel 18 wist Soots in de derde leg wel op setpoint te komen. Met een 87-finish wist de Duitser vervolgens een 5e leg af te dwingen. In die vijfde leg was Clemens de baas en wist via de break de 3-1 voorsprong in sets op het scorebord te zetten.
De vijfde set, waarin Clemens zichzelf naar de kwartfinale kon gooien, mocht hij zelf beginnen. De eerste leg ging via dubbel 7 met de darts mee en in de tweede leg gooide Clemens een 148-finish om via de break al meteen op matchpoint te komen. In de derde leg miste Clemens vanaf 87 twee matchdarts, waarna Soutar via diezelfde dubbel terugbrak. En een leg later wist de Schot via dubbel 6 een vijfde leg af te dwingen. Maar in de beslissende leg miste Soutar een kans om de wedstrijd te verlengen, waarna Clemens uiteindelijk zijn vierde matchdart wist te benutten. Zo bereikte de Duitser de kwartfinale, waar Gerwyn Price wacht.

Michael Smith (4) (103,25/40%) 4-1 Joe Cullen (13) (93,86/31%)
3-2, 0-3, 3-0, 3-2, 3-2
Smith had het bullen vooraf gewonnen en mocht deze mogelijke kraker dus beginnen. Met een 68-finish wist Cullen meteen in de eerste leg een break te plaatsen. Niet veel later miste Cullen dubbels om die break te verzilveren, waardoor Smith 58 uitgooide voor de rebreak. Met een 13-darter wist Smith vervolgens zijn eigen leg nu wel te houden, waardoor hij op voorsprong kwam in de set. In de vierde leg herpakte Cullen zich na het missen van wat dubbels en forceerde een 5e leg. Met een 76-finish wist Smith die beslissende leg in 15 pijlen te houden.
De tweede set mocht The Rockstar beginnen en wist met een 79-finish meteen de eerste leg te houden en wist daarmee het missen van de dubbels achter zich te laten. In de tweede leg wist Cullen een break te forceren via dubbel 12 voor de 2-0 stand. Cullen wist in de derde leg de set al meteen te pakken via dubbel 8.
BullyBoy mocht zijn eigen derde set na de pauze zelf beginnen. Dat deed hij uitstekend met een 10-darter op dubbel 18, welke Cullen apprecieerde met een boks. Vervolgens wist Smith in de tweede leg een break te plaatsen in 14 pijlen en kwam daarmee op 2-0 in de set. Met daaropvolgend een 12-darter wist Smith de derde set in no-time te winnen. Hierin gooide hij en gemiddelde van ruim 125, welke Van Gerwen dit WK ook wist te doen tegen Mensur Suljovic.
De vierde set was weer de set van Cullen, maar stond meteen onder druk. Vanaf 90 kreeg Cullen geen pijl op de bullseye, waardoor Cullen meteen instapte om meteen alweer een break te plaatsen. Met een 153-finish wist Cullen vervolgens meteen terug te breaken, waarna Smith daar wel een applaus voor over had. Daaropvolgend kreeg Smith veel breakkansen voorgeschoteld, die hij uiteindelijk via dubbel één pakte. In de vierde leg miste Smith drie setdarts, waarna Cullen uiteindelijk een vijfde leg wist af te dwingen. Die vijfde leg was uiteindelijk een prooi voor Smith via dubbel 2 en sloeg dus een gat van 2 sets.
Smith mocht de vijfde set beginnen en wist de eerste leg in 14-darts te houden op dubbel 20, waarna Cullen via dubbel 8 ook zijn eigen leg hield om er 1-1 van te maken. Vervolgens wist BullyBoy een 13-darter te noteren, welke hem op matchpoint bracht. Via een 52-finish wist Cullen een vijfde leg af te dwingen. In die beslissende leg kreeg Cullen keen enkele kan, want Smith begon met zeven perfecte pijlen. Uiteindelijk maakte hij er een 12-darter van, die hem de overwinning bracht.

Door: Marcel Bus