WK Darts dag 5: Jansen wint op debuut, Zonneveld terug naar Q-School en De Sousa voltooit comeback PDC
PDC

Maandag 19 december is de vijfde dag van het PDC Wereldkampioenschap 2022. In dit artikel vindt u alles over de middagsessie, waarin we twee Nederlanders in actie zien. De eerste wedstrijd van de middagsessie is de partij tussen Goldfinger Andrew Gilding en de Welshman Robert Owen. Daarna zien we de eerste Nederlander van de dag in actie. Danny Jansen zien we dan in actie tegen de Filipijnse qualifier Paulo Nebrida. Als derde partij van de sessie zien we meteen de volgende Nederlander. Niels Zonneveld speelt dan tegen Lewy Williams. De laatste partij van de sessie is op papier een echte kraker tussen Jose de Sousa en Simon Whitlock.

Bovenstaande wedstrijden kunt u hieronder live volgen door middel van het live blog. Daarnaast kunt u de wedstrijden live kijken bij Viaplay.

Andrew Gilding (88,43/40%) 3-2 Robert Owen (86,52/28%)
1-3, 3-2, 3-1, 0-3, 3-1
De Welshman had het bullen gewonnen en mocht deze eerste set dus aftrappen. Met een dubbel 18 wist Gilding meteen in de eerste leg met een 16-darter de break te realiseren. In de tweede leg brak Owen direct terug via dubbel 10. In de derde leg pakte Stack Attack vervolgens zijn eerste voorsprong, via dubbel 20. Met een 61-finish in de vierde leg wist Owen de eerste set te pakken, nadat Gilding een 161-finish op de bullseye had gemist.
De tweede set was de set van Goldfinger en via dubbel 2 wist hij de eerste leg in 17 pijlen te houden. Ook Owen hield daarna zijn eigen leg om de set gelijk te trekken. Gilding kreeg het voor elkaar om zijn eigen leg daarna te houden en liep daardoor tegen een break aan. Echter, met een 105-finish wist de Engelsman meteen de rebreak te plaatsen om zo de set in leven te houden. In de vijfde leg was het Gilding die als eerst de dubbel gooide om de partij weer gelijk te trekken.
Set drie werd begonnen door de Welshman, maar via dubbel 18 wist Andrew Gilding direct de break te realiseren. In de tweede leg maakte Owen die break meteen alweer ongedaan via dubbel 10. Gilding wist in de derde van de set wederom een break te forceren, via uiteindelijk dubbel 2. Na vele missers op de dubbel wist Gilding in de vierde leg zijn eigen leg te houden en daarmee de set te pakken.
Gilding mocht het nu gaan proberen af te maken in zijn eigen vierde set, maar werd meteen via dubbel 16 alweer gebroken. Via diezelfde dubbel verzilverde Owen de break om met 2-0 op setpoint te komen. Met een 154-finish op dubbel 17 wist Owen de set met 3-0 te winnen.
De vijfde en laatste set werd ook nog eens begonnen door Owen. Via een 42-finish hield hij ook zijn eigen eerste leg. Met een 77-finish in de daaropvolgende leg maakte Gilding er weer 1-1 van. In de derde leg wist Gilding een zeer belangrijke break te plaatsen, waardoor hij op matchpoint kwam. Met een 120-finish in de vierde leg maakte Gilding het in zijn eigen leg daarna meteen af. Zo schakelde hij Owen uit.

Danny Jansen (83,42/23%) 3-2 Paolo Nebrida (82,75/23%)
3-1, 3-2, 2-3, 0-3, 3-0
Nebrida mocht dit duel tussen de debutanten beginnen. Met een 68-finish wist Nebrida de eerste leg ook te houden in 14 pijlen. Met een 72-finish wist Danny Jansen vervolgens ook zijn eigen leg te houden. In de derde leg misten beide spelers erg veel dubbels, maar uiteindelijk wist The Mullet toch de break te plaatsen via dubbel 1. De vierde leg ging met de darts mee via dubbel 16, waardoor Jansen de eerste set wist te pakken.
Doordat Jansen de eerste set van zijn tegenstander had afgepakt, mocht hij zelf gaan beginnen aan de tweede set. Maar, Nebrida wist met een 100-finish de eerste leg meteen al af te pakken van Jansen in 12 darts. Mede dankzij zijn eerste 180'er wist de man uit de Achterhoek meteen weer terug te breaken in 13 darts. De derde leg ging met de darts mee en dat was goed nieuws voor de Nederlander. Met een 51-finish kwam hij op 2-1 in de set. In de vierde leg miste Jansen vanaf 89 een pijl om de set te pakken, waarna Nebrida een beslissende leg afdwong. In die beslissende leg kreeg Nebrida kansen om de partij gelijk te trekken, maar miste de dubbel 18 meerdere malen. Jansen gooide uiteindelijk de dubbel 16 om de tweede set dan toch nog te pakken.
De Filipijn mocht de derde set, na de onderbreking, zelf beginnen. Jansen kreeg meteen twee darts vanaf 60 om te breaken, maar miste deze. Daardoor wist Nebrida alsnog de eerste leg te houden. Dankzij een goede tweede leg wist de man met het matje de stand daarna al snel weer gelijk te trekken, via dubbel 2. Na vele missers op de dubbels van beide spelers, wist Nebrida uiteindelijk de derde leg te winnen via dubbel 5. Met zijn laatste dart in de hand wist Jansen de vierde leg wel te winnen, waardoor hij alsnog op matchpoint kwam. Vanaf 146 miste Jansen een matchdart en ook in de herkansing miste Jansen drie darts. Nebrida profiteerde en pakte de set.
Set vier mocht Jansen nu zelf beginnen, maar Nebrida wist een 81-finish voor een 12-dart-break te realiseren. Nebrida was nu echt los en wist de break te verzilveren via dubbel 16; 2-0. De Filipijn wist daarna ook zijn vierde leg oprij te pakken, waardoor hij er 2-2 in sets van maakte.
De beslissende set mocht begonnen worden door Nebrida, maar wist met een 60-finish meteen de break te plaatsen. Met zijn laatste dart wist Jansen in de tweede leg de break te verzilveren en daarmee weer op matchpoint te komen. In de derde leg miste Jansen vanaf 79 twee darts op dubbel 11, maar kreeg van Nebrida een herkansing. In die herkansing gooide Jansen de matchdart er wel in en zo won hij dus zijn eerste WK wedstrijd.

Niels Zonneveld (86,88/40%) 0-3 Lewy Williams (92,81/41%)
1-3, 2-3, 1-3
Zonneveld mocht deze wedstrijd beginnen en overleefde wat breakkansen van Williams, waarna Zonneveld de eerste leg via dubbel 4 wist te winnen. In de tweede leg miste de Nederlander zelf een breakkans, waarna Williams er 1-1 van maakte. Vervolgens wist Williams de break wel te plaatsen door de dubbel 10 te vinden. Ook in de vierde leg wist Williams de dubbel 10 te gooien en pakte daarmee de eerste set.
De Welshman mocht de tweede set beginnen en via dubbel 12 hield hij de eerste leg ook. Met een 110-finish wist Zonneveld wat terug te doen en kwam zo langszij in de set. Via dubbel 2 was het even later toch weer Williams die de voorsprong in de set pakte. De vierde leg ging naar de Nederlander, waardoor hij zichzelf een kans verschafte om de set nog van Williams af te gaan pakken. In de vijfde leg stond Zonneveld geparkeerd op 24, maar zag Williams 100 uitgooien voor de set en mocht dus niet meer terugkomen voor de 24.
Schrale troost was wel dat Zonneveld de derde set zelf mocht gaan beginnen. Met een 92-finish via tweemaal dubbel 18 wist Lewy Williams meteen alweer een break te plaatsen en dus lonkte de uitschakeling al bijna voor Zonneveld. Met een 70-finish kwam Williams niet veel later ook al op matchpoint. Via een 51-finish wist Zonneveld zichzelf nog even in leven te houden en zette een leg op het bord in deze set. Williams kon het in de vierde leg zelf gaan afmaken en deed dat bijna met een 9-darter. Na 8 perfecte pijlen miste hij dubbel 12. Uiteindelijk gooide hij dubbel 6 om Niels Zonneveld uit te schakelen en terug naar Q-school te sturen.

Jose de Sousa (86,75/36%) 3-2 Simon Whitlock (86,23/21%)
2-3, 2-3, 3-0, 3-1, 3-1
De Portugees mocht deze laatste partij van de dag en deze eerste tweede ronde partij van de dag, aftrappen. Whitlock wist direct te breaken in 14 pijlen, via dubbel 8. In de tweede leg miste De Sousa de kans die hij kreeg voorgeschoteld. Maar Whitlock strafte het niet af, waardoor De Sousa via dubbel 5 alsnog terugbrak. In de derde leg wist De Sousa een 180'er op te volgen met een 78-finish, waardoor hij op 2-1 in de set kwam. Een leg later had Whitlock nog steeds moeite met de dubbels, maar omdat De Sousa zijn drie setdarts miste, kon The Wizard alsnog 2-2 maken. In de vijfde leg was het Whitlock die via dubbel 12 toch nog de set afpakte van de Portugees.
Na de pauze mocht Whitlock zelf beginnen aan set twee en wist zijn eigen leg te houden op dubbel 20 in 19 pijlen. In de tweede leg bleef De Sousa zijn dubbels missen en Whitlock strafte dat meteen af met een 48-finish voor de break. Beide spelers raakten niet veel in de derde leg, maar uiteindelijk was het De Sousa die een keer de dubbel 20 gooide nadat Whitlcok een setdart had gemist. Met een 114-finish, een leg later, kwam The Special One op 2-2. Ondanks dat De Sousa dus terugkwam tot 2-2, wist Whitlock via dubbel 10 alsnog zijn eigen set te houden.
In de derde set kon Whitlock het al gaan afmaken, maar dat moest dan wel tegen de darts in gaan gebeuren. De Portugees hield zijn eigen eerste leg van de set via dubbel 10. Omdat Whitlock in de tweede leg 66 niet uitgooide, wist de nummer 17 geplaatste Portugees de break te plaatsten. Niet veel later wist De Sousa met een 13-darter zijn eerste set te pakken.
Whitlock had de darts in de vierde set, maar liep meteen alweer tegen een break aan. De Sousa was een hele speler dan we in de eerste twee sets zagen. De Sousa gooide een 127-finish op de bullseye om naar 1-0 te breaken. Een leg later was ook Whitlock wakker met tweemaal 180, maar zijn kans vanaf 76 niet. Daardoor wist De Sousa zijn vijfde leg oprij te winnen en kon de wedstrijd nu in sets gelijk gaan trekken. Met een 144-finish hield Whitlock zichzelf in de set, maar kon daarna niet terugbreaken. De Sousa maakte er daardoor via dubbel vier 2-2 in sets van.
De beslissende set werd begonnen door de geplaatste speler, maar beide spelers voelden de druk weer op de dubbels. Uiteindelijk was het De Sousa die via dubbel twee een 23-darter gooide om voor het eerst in de partij op voorsprong te komen. Via dubbel 12 wist Whitlock daarna wel weer 1-1 te maken. De derde leg ging ook met de darts mee, via een 136-finish. Hierdoor kwam De Sousa op matchpoint. Wie had dat gedacht, na de eerste twee sets? In de vierde leg maakte De Sousa het meteen af via dubbel 10 en dus voltooide hij de comeback.

Door: Marcel Bus