Home PDC Van Gerwen wint en ook Walsh, Beaton en Wade naar de 2e...

Van Gerwen wint en ook Walsh, Beaton en Wade naar de 2e ronde

IMG_0101dartfreakz14

Dag twee in Blackpool. Ook vandaag komt er een Nederlander in actie. Of Michael van Gerwen evenals Raymond van Barneveld in het toernooi blijft gaan we vandaag zien. Mighty Mike neemt het op tegen the Wizard uit Australië. De cijfers zijn in het voordeel van de jonge Nederlander. Vier van de zes ontmoetingen werden door Michael van Gerwen gewonnen. Tijdens de Worlds Darts Trophy in 2006, UK Open qualifiers in 2010 en 2012 en op de Players Championship te Birmingham dit jaar was Michael steeds de sterkste. 

In het World matchplay center kunt u het hele toernooi volgen en de stand van de dartpoule zien, klik hier om naar het toernooicenter te gaan.

Eerste ronde dag 2:
Mark Walsh – Colin Osborne 10-8
Kevin Painter – Steve Beaton 6-10
James Wade – Richie Burnett 10-5
Simon Whitlock – Michael van Gerwen 6-10

Mark Walsh – Colin Osborne 10-8 
De nummer 21 van de wereldranglijst mag beginnen aan deze ‘first to 10’ eerste ronde partij. Zowel Walsh als Osborne hebben geen geweldig jaar achter de rug, belangrijk voor beide om ver te komen tijdens deze Betfair world matchplay 2012. Colin Osborn snoept echter de leg van Walshie af. Wanneer Osborn ook zijn eigen leg weet te behouden en de break weet te verzilveren staat het 2-0 in het voordeel van Osborn. De eigen leg van Mark Walsh weet hij keurig in 12 darts te behouden nadat hij ook de eerste 180 van de avond noteerden. Een 78 finish brengt Walsh weer naast Osborn, met de stand op 2-2 mag Walshie beginnen aan de 5e leg. Als Walsh met Osborn 200 punten achter verzuimd de dubbel te gooien profiteert Osborn en maakt net voor de eerste pauze 2-3.

Ook na de pauze is het spel en met name het finishen niet verbeterd. Zowel Osborne als Walsh behouden beiden hun eigen leg, het is Walsh die met hangen en wurgen eindelijk de dubbel vind om te voorkomen dat Osborne een tweede break zet. Nadat Colin Osborne voor zijn eigen leg 96 uitgooit komt er een beetje schot in de wedstrijd. In de 9e leg gooit Osborne zijn eerste maximale en zet Walshie op twee breaks achterstand. Mark Walsh staat enorm te knoeien op de dubbel en kan maart net voorkomen dat hij kansloos achter komt. De tweede pauze gaan de mannen in met 4-6. 

Mark Walsh begint na de tweede pauze aan een missie om twee breaks weg te werken. In de 14e leg kan Walsh met een prachtige 126 finish op dubbel 6 naast Osborne komen. (7-7) In de leg daarop vindt de laatste pijl van Osborne dubbel 16 waarmee hij voorkomt dat Walsh voorbij komt. De Engelse Wizard verzilverd de break niet als Walsh tops raakt en weer naast Osborne komt. Walshie raakt met de eerste dart dubbel 14 en komt voor het eerst op voorsprong, met de stand op 8-9 begint Osborne aan een zeer belangrijke leg. Walsh raakt zijn 6e maximale score en komt in de leg van Osborne als eerste op een finish. Via 16 en de tweede pijl in tops gaat Mark Walsh na een 3-6 achterstand door naar de tweede ronde. 

Kevin Painter – Steve Beaton 6-10

De tweede ontmoeting van vandaag gaat tussen Steve Beaton en kevin Painter. In de tweede leg van de wedstrijd word The Bronzed Adonis gebroken, al in 1998 stond Beaton tijdens de Matchplay in de kwartfinale en in 2001 zelfs in de halve finale. Kevin Painter beklom vandaag voor de 12e keer het Matchplay podium maar wist nog nooit ver te komen. Ook deze editie lijkt weer weer niet de Matchplay van Painter te worden, the Artist komt 3-1 voor waarna Beaton de wedstrijd naar zich toe trekt. Na de tweede pauze kijkt Painter al tegen een achterstand aan van 2 legs als het 6-4 is in het voordeel van Beaton. Na de tweede pauze raakt The Bronzed Adonis dubbel 12 met Painter nog niet op een finish waarmee hij op 7-4 komt.
Helemaal uit het niets gooit Kevin Painter 160 uit om zijn eigen leg te behouden. Painter is een meester in zichzelf naar beneden halen, als het even niet loopt lijkt Painter het meteen op te geven. Deze 160 finish kan het vertrouwen teruggeven en Kevin Painter terug brengen in de wedstrijd. The Artist behoud nog zijn eigen leg maar kan de gewenste en benodigde break niet zetten. Steve Beaton gooit met de eerste pijl op dubbel zestien 72 uit waarmee hij op 6-9 komt en dus nog maar een leg nodig heeft. De zelfde dubbel 16 brengt ook de winst voor Steve Beaton die met 10-6 Kevin Painter naar huis stuurt.

  

James Wade – Richie Burnett 10-5
De links handige James Wade neemt het in de derde wedstrijd van de avond op tegen de the prince of Wales. De in een uitstekende vorm verkerende Burnett gooide enkele weken geleden nog een gemiddelde van 121 in zijn eerste ronde wedstrijd in Düsseldorf alwaar hij in de halve finale onderuit ging tegen de latere winnaar Raymond van Barneveld. Met Burnett gaan we een aardig eind terug in de geschiedenis. De 45 jarige man uit Wales won in 1995 de wereld titel toen nog bij de BDO. Hij versloeg met 6-3 Raymond van Barneveld. In 1998 herhaalde deze wedstrijd zich op het zelfde Lakeside podium, toen ging de overwinning met 6-5 naar de Nederlander. Na een rustige periode werkt Burnett aan zijn tweede darts carriere, het is alweer 8 jaar geleden dat Burnett op het Matchplay podium stond. The machine begint aan de wedstrijd en weet ook in de tweede leg een break te zetten. Als Burnett al tegen een 3-0 aankijkt weet hij zijn eigen leg binnen te halen en zichzelf op het scorebord te zetten.
Na de eerste pauze vind de eerste pijl van Wade ook weer tops waarmee hij comfortabel op een 5-1 voorsprong komt. Van deze wedstrijd werd veel verwacht, Burnett kan geen vuist maken tegen de 29 jarige man uit Aldershot. The prince of Wales schrijft wel geschiedenis door de eerste 180 van de wedstrijd te gooien in de 8e leg, als Burnett dubbel 16 mist in zijn eigen leg is de beslissing gevallen. James Wade gooit weer met zijn eerste pijl dubbel 20 uit en komt 7-1 voor.

Machteloosheid straalt Burnett uit die vele maanden hard gewerkt heeft om zich tijdens deze matchplay weer aan de wereld te tonen. Het is duidelijk niet zijn avond en dat laat hij duidelijk blijken. Net voor de tweede pauze raakt eindelijk weer eens een pijl van de man uit Wales een dubbel, via dubbel 7 pakt Burnett zijn tweede leg. (8-2) Na de pauze lijkt Burnett herboren en gooit een prima leg om Wade te breaken en de achterstand terug te brengen naar 8-3. The machine steekt echter een stokje voor de wederopstanding en breakt direct terug. De wedstrijd heeft vlam gevat en ook Burnett heeft zijn ritme gevonden terwijl hij tegen een zeer ruime achterstand aankijkt vecht hij voor wat het waard is. Via dubbel 4 komt hij terug naar 9-5. Het is echter te laat, met Wade die nog maar een leg nodig heeft weet ook Burnett dat het dit jaar niet zijn Matchplay jaar zal worden. Een 83 finish op de favoriete tops van Wade maakt een einde aan de wedstrijd. Wade treft Mark Walsh in de volgende ronde en wint met 10-5.

Michael van Gerwen – Simon Whitlock 10-6
Op de Engelse TV wist van Gerwen te melden “het gaat niet om je prestatie van gisteren maar om de vorm van de dag”. Een van meest talentvolle spelers uit Nederland waarvan de verwachtingen hoog lagen bracht tot de Grandslam van 20111 niet wat Nederland van hem verwacht had. Mighty Mike is een volwassen speler geworden en heeft met name de laatste maanden laten zien dat hij bij de top hoort. Ook van deze wedstrijd verwachten we veel, van Gerwen is op zoek naar revanche na de nederlaag op het WK waarin hij met 4-3 verloor van Whitlock. De Nederlander gaat goed van start en breakt meteen de Australiër. Als ook dubbel 12 met de eerste pijl gevonden word heeft van Gerwen de break verzilverd en staat 2-0 voor. Als the wizard de dubbel mist om zijn eigen leg te behouden komt de Nederlander via tops op een 3-0 voorsprong. In de 4e leg gooit Whitlock de eerste maximale 180 score welke direct gevolgd word door een 180 van de Nederlander. van Gerwen gooit 64 niet uit waarna dubbel 18 gevonden word door Whitlock die zijn eerste leg pakt en meteen een break terug zet. (3-1) Net voor de pauze krijgt mighty mike de dubbel er niet in waar Whitlock van profiteert en 3-2 terug komt.

De eerste pijl van Mighty Mike raakt dubbel 4 waarmee hij weer twee legs voor Whitlock komt. Van Gerwen krijgt in de 8e leg een pijl op tops om zijn eigen leg binnen te houden, wanneer hij mist en Whitlock wel de dubbel vier weet te vinden is de wedstrijd weer in evenwicht 4-4. Wanneer Van Gerwen 174 gooit om dubbel 16 over te laten in de leg van de Australiër goot Whitlock 116 uit om voor het eerst op voorsprong te komen. (4-5) Mighty Mike mist 137 op een haar waarna hij het geluk heeft dat Whitlock de dubbel niet gooit en de kans grijpt via dubbel vijf. Met 5-5 gaan de heren de tweede pauze in. 

Met van Gerwen op 81 gooit Whitlock in 12 darts na de pauze 82 uit en komt weer op 5-6 voorsprong. De Nederlander behoud zijn eigen leg en breakt Whitlock via een110 finish op dubbel 18 om weer op 7-6 voor te komen. Als mighty Mike 99 uitgooit om de break te verzilveren ziet het er weer goed uit voor de man uit het Brabantse Boxtel. Een derde mooie finish word gevolgd door een 104 finish om op 9-6 voor te komen. Michael van Gerwen heeft Whitlock aan de zegekar gehangen als hij via dubbel 20 wint met 10-6 en Steve Beaton treft op woensdag in de tweede ronde.