Phil Taylor voor de veertiende keer oppermachtig in Blackpool PDC
PDC

Phil Taylor voor de veertiende keer oppermachtig in Blackpool

Phil Taylor voor de veertiende keer oppermachtig in Blackpool

En dat is nummer 14 en 6 op rij in Blackpool voor Phil 'The Power' Taylor. De strijd om de World Matchplay 2013 titel en de £100.000,- ging tussen Stoke on Trent plaatsgenoten Phil Taylor en Adrian Lewis. In een prachtige finale van ongekend niveau versloeg Phil Taylor zijn voormalig pupil met 18-13. Adrian Lewis begon sterk aan de partij en ging de eerste en tweede pauze met een voorsprong van respectievelijk 3-2 en 6-4 in. Het werd 6-6, maar daarna nam de partij over. Adrian kon zijn voormalig leermeester niet meer bijhouden en moet met de tweede plaats genoegen nemen.

Phil Taylor heeft de Matchplay titel voor de viertiende keer op rij naar zich toegetrokken en heeft ook nog zijn persoonlijk record verbroken door zijn zesde titel op rij in Blackpool te pakken. De nummer één van de wereld heeft namelijk twee keer vijf Matchplay titels op een rij weten te bemachtigen. Phil Taylor is de ongeslagen Matchplay kampioen vanaf 2008 en van 2000 tot en met 2004 trok hij de titel ook naar zich toe. Ook in 1995, 1997 en 2006 was The Power oppermachtig in Blackpool. Runner-up Lewis die de cheque van £50,000,- in ontvangst nemen, heeft met deze finaleplek zijn beste prestatie tot nu toe op de World Matchplay geboekt. In 2007 en 2011 bereikte de tweevoudig wereldkampioen de halve finale, waar hij steeds door James Wade van de finale werd afgehouden.

Alle uitslagen en overige info zijn in ons World Matchplay 2013 toernooicenter te zien.

De finale
(best of 35 legs)
Phil Taylor 18 (111.23) - Adrian Lewis 13 (105.92)
De twee mannen uit Stoke-on-trent kennen elkaar zeer goed, jarenlang trainde beide titanen met elkaar. Zestienvoudig wereldkampioen Taylor begint de best of 35 finale World Matchplay 2013. De eerste maximale is voor Jackpot die zijn 38e 180- score van dit toernooi noteerde. Met zijn eerste pijl vind Taylor dubbel 16 waarmee hij de openingsleg op zijn naam schrijft. Tot aan de 5e leg gaat het gelijk op, Taylor mist een 127 finish voor zijn eigen leg als Adrian Lewis via dubbel 7 de eerste break pakt en met 3-2 de eerste pauze in gaat.

Na de eerste pauze mag Jackpot beginnen en opent met een maximale 180 score. Met een 56 finish is de break verzilverd en staat Lewis op een 2-4 voorsprong. Tot aan de volgende pauze behouden beide Britten hun eigen legs. In de 10e leg weet Lewis zijn 4e 180- score te gooien op een heel goed moment. Ook 77 gaat uit via dubbel vijf waarmee de mannen even een glaasje gaan drinken met de score borden op 4-6.

Na de tweede pauze zet Taylor de jacht in op de break. De eerste leg blijft bij Taylor waarna hij in de tweede leg na de pauze (12e leg) 130 op dubbel vijf uitgooit om weer naast Lewis te komen 6-6. Ook de 13e leg gaat naar de meester die een 123 finish gooit en in de 14e leg opnieuw Lewis breakt voor een 8-6 voorsprong. Als ook de laatste leg voor de derde pauze naar the Power gaat wint hij vijf legs op rij en staat 9-6 voor.

De mannen geven na de derde pauze extra gas. Taylor op jacht naar zijn 14e titel en Lewis op zoek naar een kans om de zege reeks van Taylor te stoppen. Leg 16 is echter wederom voor Taylor die hiermee wederom Lewis breakt. Jackpot weet echter terug te vechten en pakt leg 17 en 18. Met een 12- darter weet Taylor Lewis te stoppen maar net voor de pauze weet Lewis op 11-9 te komen nadat Taylor 145 mist op dubbel 14.

Met een 11- darter komt Lewis uit de pauze voor een break. In zijn eigen leg gokt Jackpot verkeert door komende vanaf 68 en de eerste pijl hoog in de twintig te kiezen voor acht en tops, zijn derde pijl raakt de flight van de eerste pijl waardoor Taylor er met de leg vandoor gaat. Ook leg 23 gaat naar de meester uit Stoke. Met een 87- finish pakt the power wederom een break om 14-10 voor te komen. Ook de laatste leg gaat naar Taylor die met een gemiddelde van ruim 112 na 25 legs de laatste pauze in gaat. Lewis doet niet veel fout, met ruim 106 gemiddeld zien we een prachtige finale.

Lewis begint na de laatste pauze aan zijn tocht de achterstand weg te werken. The Power gooit zes perfecte darts maar mist nummer zeven voor de perfecte leg. Door het oog van de naald pakt Lewis zijn eigen leg om op 15-11 te komen. Lewis weet dubbel twaalf te vinden voor een break terug. Met 15-13 begint de tweevoudig wereldkampioen aan leg nummer 28. Een prachtige 127 finish brengt Lewis weer helemaal terug in de wedstrijd. Lewis krijgt een geweldige kans als Taylor in zijn leg 36 niet kan finishen. Lewis pakt deze enorme kans niet waarna Taylor alsnog op 16-13 komt via dubbel één. Met een 136 finish geeft Taylor de nekslag, met 18-13 weet Phil Taylor zijn 14e World Matchplay titel te pakken. Adrian Lewis heeft gevochten en deze finale in de geschiedenis boeken gezet. Een prachtige finale waarin we helaas geen Nederlander zagen maar wel een wereldfinale.

Foto: livedarts

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws