Home algemeen nieuws Fallon Sherrock wint allereerste PDC Womens World Matchplay ten koste van Aileen...

Fallon Sherrock wint allereerste PDC Womens World Matchplay ten koste van Aileen de Graaf in de finale

PDC

Zondag 24 juli is niet alleen de dag van de heren World Matchplay finale, maar ook de dag van de allereerste Womens World Matchplay. Dit is het eerste dames tv-toernooi dat bestaat uit acht speelsters. Deze acht speelsters zijn voortgekomen uit de Womens Series Ranking. Een van deze acht speelsters is Aileen de Graaf, die gaat proberen deze prestigieuze titel te winnen. Dit toernooi zal meteen in deze middagsessie afgerond worden. De kwartfinales wordt gespeeld in het best of zeven legs, de halve finales in best of negen en de finale gaat gespeeld worden over een best of 11 legs format.

Hieronder kunt u alle wedstrijden van de Womens World Matchplay live volgen door middel van het liveblog.

Finale:
Aileen De Graaf (76,30/60%) 3-6 Fallon Sherrock (82,41/33%)
De Nederlandse De Graaf mocht deze historische eerste editie van de Womens World Matchplay finale beginnen. Met een 100-finish wist De Graaf haar eigen eerste leg te houden via dubbel, net nadat Sherrock vanaf 66 twee breakkansen had gemist. Via dubbel 8 wist Fallon Sherrock vervolgens weer langszij te komen. De Graaf hield gedurende haar eigen leg het initiatief, maar zag Sherrock toch 86 uitgooien via dubbel 7. Daardoor brak de Engelse naar 2-1. Even miste Sherrock opeens weer dubbels om de break te verzilveren. Via een 60-finish brak De Graaf daardoor meteen terug. In de vijfde leg wist De Graaf 48 uit te gooien om de voorsprong weer terug te pakken in de finale. Met de hoogste finish van het toernooi van 142 wist Sherrock al snel weer op gelijke hoogte te komen in de zesde leg. In de zevende leg miste Sherrock een kans voor een belangrijke break, maar De Graaf miste ook een 75-finish. Daardoor kon Sherrock alsnog breaken en deed dat ook via dubbel 4; 4-3 Sherrock. Met een daaropvolgende 66-finish van Sherrock wist ze op matchpoint te komen en stond de Nederlandse met de rug tegen de muur. In de negende leg maakte The Queen of the Palace het meteen af met een 85-finish op dubbel 5. Daardoor wist ze deze allereerste Womens World Matchplay te winnen. 

 

Halve finales:
Lisa Ashton (72,15/25%) 4-5 Aileen de Graaf (73,43/28%)
Ashton wist de bull van te voren te winnen en mocht dit duel dus beginnen tegen De Graaf. Via een 60-finish wist De Graaf meteen in de eerste leg de break te forceren en daarmee op voorsprong te komen. In de tweede leg wist The Lancashire Rose via dubbel 10 meteen weer terug te breaken en het heft weer in handen te nemen in dit duel met de Nederlandse. Met een 19-darter wist Ashton vervolgens haar eigen leg te houden en daarmee haar eerste voorsprong te pakken. Vervolgens miste Ashton de kans voor de break in de vierde leg. De Graaf wist daardoor langszij te komen op 2-2 met een 60-checkout. De vijfde leg werd een cruciaal punt waarop beide dames veel dubbels miste. Uiteindelijk was het De Graaf die daarvan profiteerde en via de break op 3-2 kwam. De Graaf miste in haar daaropvolgende leg de kans om de break te verzilveren, waarna Ashton met een 68-finish weer langszij kwam. Via dubbel 18 wist Ashton in de zevende leg op matchpoint te komen, waardoor de druk nu vol op De Graaf stond. De Graaf wist in de achtste leg de beslissende leg te forceren via dubbel vier, waardoor één leg ging beslissen wie de finale ging halen. In de beslissende leg was het De Graaf die de verrassing wist te voltooien door dubbel 8 te gooien. Ze behaalde daardoor de finale. 

Fallon Sherrock (81,65/26%) 5-2 Lorraine Winstanley (76,93/40%)
The Queen of the Palace mocht deze tweede halve finale beginnen tegen haar landgenoot. Sherrock wist met een 52-finish de eerste leg te behouden en doordat Winstanley scorend het niveau van Sherrock niet aankon, brak Sherrock in de tweede leg naar 2-0. Tot nu toe had Sherrock geen last van gemiste dubbels, waar ze wel last van had in de kwartfinale. Sherrock verzilverde de break vervolgens via dubbel 20 om op 3-0 te komen. In de vierde leg kon Winstanley een leg op het bord schrijven, maar bezweek. Sherrock pakte wederom haar kans en brak naar 4-0 via dubbel 16. In de vijfde leg kwam Winstanley dan toch op het scorebord doordat Sherrock haar eerste matchdarts miste. Deze break verzilverde Winstanley vervolgens met een 60-finish om terug te komen op 4-2. In de zevende leg kon Winstanley nog eens een leg dichterbij komen, maar deed dat nu niet. De zevende matchdart van Sherrock werd nu gevonden en daardoor plaatste ze zich voor de finale van de Womens World Matchplay. 

 

Kwartfinales:
Lisa Ashton (67,55/24%) 4-0 Chloe O’Brien (61,17/0%)
Ashton mocht deze allereerste Womens World Matchplay wedstrijd beginnen tegen de 18-jarige dame uit Schotland. Ashton begon scorend goed, maar miste wat dubbels waardoor O’Brien meteen een breakkans kreeg. Echter, deze miste ze waardoor Ashton via dubbel 4 toch de 1-0 maakte. Via dubbel 6 wist Ashton in de tweede leg de break voorsprong te pakken, waardoor ze al halverwege de halve finale was. In de derde leg wist The Lancashire Rose de break te verzilveren en kwam via tweemaal dubbel 8 op 3-0 tegen haar Schotse opponente, die in diezelfde leg een 106-finish miste op de dubbel. Met een knappe 17-darter van de viervoudig wereldkampioen wist Ashton ook de vierde leg te winnen om zo de halve finales te bereiken met een 4-0 overwinning. 

Aileen de Graaf (80,63/31%) 4-1 Laura Turner (69,84/100%)
Turner mocht dit tweede duel van het toernooi beginnen tegen haar Nederlandse opponente. De Graaf wist meteen in de eerste leg de dubbel 8 te vinden met haar laatste dart om direct een break op het scorebord te zetten in een nerveuze eerste leg. In een goede tweede leg van beide speelsters wist De Graaf de break te verzilveren met een 16-darter en kwam zo op 2-0. Met een 73-finish wist Laura Turner de derde leg vervolgens te winnen om in de partij te blijven. Turner had nu de ontspanning gevonden en ging daardoor ook beter spelen, maar De Graaf gooide nog een betere leg waardoor het 3-1 werd via een 54-finish. In de vijfde leg wist De Graaf de partij al in het slot te gooien door nogmaals een goede leg, die ze met een 15-darter beëindigde.

Fallon Sherrock (80,61/24%) 4-2 Katie Sheldon (73,78/50%)
De nummer twee geplaatste Sherrock mocht deze derde kwartfinale aftrappen tegen de nummer zeven geplaatste Ierse Katie Sheldon. Sherrock wist de eerste leg te behouden via dubbel 4 om op 1-0 te komen. In de daaropvolgende leg wist Sheldon er scorend nog niet aan toe te komen, waardoor Sherrock veel kansen op de dubbel kreeg. Echter, deze miste ze allemaal waardoor Sheldon uiteindelijk een kans vanaf 86 kreeg. Deze gooide ze meteen uit via dubbel 7 om de stand toch op 1-1 te zetten. Met een 74-finish in de derde leg wist Sheldon de eerste break van de partij in haar voordeel op het scorebord te zetten. Een leg later wist Sherrock die break ongedaan te maken door zelf terug te breaken via dubbel 4, ondanks dat Shelden een dart had gehad voor de 3-1 voorsprong. Met een 113-finish in de vijfde leg van Fallon Sherrock wist zij juist als eerst op de drie gewonnen legs te komen. In de zesde leg miste Katie Sheldon een 101-finish om de beslissende leg af te dwingen. Sherrock gooide vervolgens de partij in het slot via dubbel 8 en bereikte daardoor ook de halve finale. 

Lorraine Winstanley (71,98/44%) 4-3 Rhian Griffiths (71,26/75%)
De ervaren Engelse mocht deze laatste kwartfinale aftrappen tegen de Welshe dame. Met een zeer knappe 76-finish wist Winstanley via dubbel 8 de eerste leg te behouden. In de tweede leg wist Winstanley meteen de break neer te zetten via dubbel 9 om zo op 2-0 te komen. Via dubbel 20 wist de nummer drie geplaatste Winstanley ook de derde leg op haar naam te zetten, waardoor ze nog maar één leg verwijderd was om haar bij de halve finalisten te voegen. In de vierde leg was het Griffiths die op het scorebord wist te komen dankzij een 56-finish voor een 17-darter; 3-1. De daaropvolgende leg leek een prooi te worden voor Winstanley, maar miste de matchdarts. Griffiths pakte haar kans om de rebreak te pakken en en leg later wist ze de decider af te dwingen via dubbel 20. In de zevende leg wist Winstanley haar ervaring te laten spreken en wist daardoor alsnog te overwinning te pakken via dubbel 8. 

 

Door: Marcel Bus