Home PDC World Cup of Darts: Spanje stuurt torenhoge favoriet Engeland naar huis

World Cup of Darts: Spanje stuurt torenhoge favoriet Engeland naar huis

rodriguez_alcinas_2010

Vandaag is de Cash Converters World Cup of Darts. begonnen. Vanmiddag werd de 1e ronde gespeeld en was alleen de overwinning van Oostenrijk op Denemarken een verassing te noemen, mede dankzij het sterke spel van Mensur Suljovic. Ook Maik Langendorf wist te verassen met een paar mooie finishes. Aanvankelijk kwam Denemarken, onder leiding van Per Laursen en Vladimir Andersen ook snel op een 3-0 voorsprong, maar toen ging de trein van Oostenrijk lopen. Het team boog een 3-0 achterstand om in een 6-4 overwinning.  Zoals verwacht gingen naast Oostenrijk ook België, Nieuw Zeeland, Rusland, Zweden, Spanje en Ierland door naar de 2e ronde. De 8 geplaatste landen komen vanavond in actie bij de 2e ronde. Al eerder werd bekend dat er een ouderwetse Nederland – Duitsland op het programma staat vanwege de terugtrekking van Tsjechië. Nu het Nederlandse team het op gaat nemen tegen het Duitse team, valt er een pittige strijd te verwachten voor Raymond van Barneveld en Co Stompé. Beide deelnemers van het Duitse team zijn in vorm en geplaatst voor het PDC WK later deze maand. Andree Welge deed het afgelopen jaar goede zaken op de Europese Order of Merit en Jyhan Artut won afgelopen weekend het kwalificatietoernooi voor het WK in Duitsland.  Daarnaast mag een mooie wedstrijd verwacht worden tussen Rusland en Schotland met o.a. Gary Anderson en Anastasia Dobromyslova tegenover elkaar. Er komen vanavond maar liefst 5 oud wereldkampioen in actie, waaronder Raymond van Barneveld, John Part, Mark Webster, Anastasia Dobromyslova en natuurlijk Phil Taylor die ook nog eens de huidige wereldtitel mag dragen. 

Canada wint de eerste 2e ronde wedstrijd van de avond, maar heeft een zware kluif gehad aan het Belgische team. John Part & Ken MacNeil mogen zich namens Canada als 1e in groep A melden waar bij een overwinning op Duitsland ook Nederland in terecht zal komen. 

Uitslagen 1e ronde Cash Converters World Cup of Darts:

Finland (12) – België (21) 2-6
Oostenrijk (14) – Denemarken (19) 6-4
Nieuw Zeeland (13) – Polen (20) 6-2
Rusland (16) – Gibraltar (17) 6-4
Zweden (15) – Slovenië (18) 6-2
Spanje (11) – Japan (22) 6-3
Ierland (9) – Slowakije (24) 6-4

Speelschema/Uitslagen 2e ronde Cash Converters World Cup of Darts:

Vrijdag 3 december 20.00-00.00 uur

Canada – België 6-5

VS – Zweden 6-4

De mannen van de VS en Zweden zijn lang aan elkaar gewaagd, maar het is Darin Young die er namens de VS bovenuit steekt. Bij een stand van 5-3 zet Young het team van de VS via 9 dubbel 12 de stand op 5-3 en is het Amerikaanse team nog maar 1 leg verwijderd van een plek in groep B. Via tops krijgt Magnus Caris nog een kans om Zweden in de wedstrijd te houden maar hij mist. Er wordt dan over en weer gemist en uiteindelijk pakt Zweden alsnog de leg voor 5-4. Beide Amerikanen trekken dan goed door en het is Bill Davis die zijn teamgenoot een goede kans geeft om de wedstrijd uit te gooien, maar die mist met de Zweden nog op ruime afstand. Davis weet het uiteindelijk met de laatste pijl af te maken en brengt ook de VS naar de volgende fase in groep B.

Noord Ierland – Oostenrijk 3-6

Het lijkt er al heel snel op dat het team uit Oostenrijk met daarin Mensur Suljovic & Maik Langendorf voor de 1e verassing van de avond gaat zorgen. Ze spelen goed tegen het als 6e geplaatste team uit Noord Ierland met Brendan Dolan & John MaGowan. Oostenrijk loopt al snel uit naar een 3-1 voorsprong als Langendorf net 2 pijlen mist voor een 4-1 voorsprong. Deze kans wordt afgestraft door Dolan die met de laatste pijl team Noord Ierland terug brengt tot 3-2. Het Noord Ierse team weet uiteindelijk nog maar 1 leg van de hele wedstrijd te pakken en Oostenrijk mag zich morgen in groep A.

Wales – Nieuw Zeeland 6-4

Nog maar net bijgekomen van de vorige sensatie Oostenrijk die het als 6e geplaatste Noor Ierse team naar huis stuurde krijgen we een wedstrijd te zien die alles behalve eenzijdig is. Nieuw Zeeland kan prima mee met Wales en weet de druk op te voeren tot een 3-1 voorsprong. Vooral Phillip Hazel staat fantastisch te gooien en weet een 141 finish te raken. Dan komt Bates los en brengt het team Wales terug tot 3-2 met een 126 finish via bull. Nieuw Zeeland krijgt een kleine kans om de voorsprong weer groter te maken maar mist en Bates houdt de eer van de Welshmen hoog door er 3-3 van te maken. De wedstrijd gaat over en weer tot 4-5. De mannen uit Nieuw Zeeland krijgen voldoende kansen om terug te komen tot 5-5 maar weten de dubbels niet te raken. Bates gooit de wedstrijd via bull op slot: 6-4 voor Wales. Bates en Webster mogen de eer hoog gaan houden voor Wales in groep B waar het team van de VS zich al eerder voor plaatste.

Schotland – Rusland 6-2

Dit was op papier vooral een leuke wedstrijd voor de echte liefhebber omdat o.a. Gary Anderson en Anastasia Dobromyslova tegenover elkaar stonden om de landseer te verdedigen. Het werd een wedstrijd met Schotland als bovenliggende partij. Op 5-2 verzuimde Thornton om de wedstrijd te beslissen en kreeg Dobromyslova pijlen om Rusland terug te brengen tot 5-3. Maar zij miste de laatste pijl en Anderson maakte het wel af en bracht hiermee Schotland tot een 6-2 overwinning en een plek in groep B met daarin o.a. Wales en de VS.

Nederland – Duitsland 6-2

Al voor de wedstrijd hebben de Hollandse mannen het naar hun zin. Uit het interview voorafgaand aan de wedstrijd blijken beide mannen goed gestemd te zijn en blij om voor Nederland uit te mogen komen. Vooral Raymond is erg blij om na een periode van 5 jaar voor zijn land uit te mogen komen. Van Barneveld grapt al meteen dat hij en Co slechts 2 amateurs zijn die al blij zijn dat ze aan de World Cup of Darts mogen meedoen met al die profs om hen heen, en Stompé voegt eraan toe dat zijn teamgenoot een goed gevoel voor humor heeft. Het team oogt ontspannen en lijkt elkaar prima aan te vullen. 

De eerste leg is direct een prooi voor team Holland, met de 1e dubbel voor Van Barneveld. De heren vullen elkaar inderdaad prima aan. Stompé zorgt voor het scorend vermogen en Van Barneveld is de man die de beslissende dubbels staat te raken en zo komt team Nederland snel op 2-0. In de 3e leg zijn de rollen omgedraaid en mag Stompé een finish van 115 proberen. De Amsterdammer raakt hem niet maar Van Barneveld mag terug komen en brengt Nederland op een 3-0 voorsprong. In de 4e leg loopt Nederland weer uit mede via een 170 van de hand van Stompé blijft er 36 over. Van Barneveld doet ook wat hij moet doen en brengt het team via de 2e pijl op dubbel 9 op 4-0. In de 5e leg mist Van Barneveld voor het eerst een pijl op de dubbel en Andree Welgee maakt hier meteen gebruik van. Met 1 pijl op dubbel 10 zorgt de Duitser ervoor dat het team van de nul af raakt. De Duitsers pakken ook de volgende leg en komen terug tot 4-2. Via 102 lukt het Artut niet om verder terug te komen en Stompé pakt de leg namens Nederland en brengt het team hiermee op 5-2. Via een 80 finish van Stompé komt de uitslag vast te staan op 6-2 en doet het Nederlandse team wat het als 2e geplaatste team moet doen: doorgaan naar de groepsfase in groep A waar het in ieder geval Canada en Oostenrijk zal treffen.

Engeland – Spanje 5-6

Het Spaanse team doet meteen van zich spreken als Carlos Rodriguez namens Spanje de 1e leg van de wedstrijd pakt. Via tops brengt Taylor de 1e leg van de wedstrijd voor Engeland op het scorebord. Ook de volgende leg komt op naam te staan van team Engeland. Beide teams zijn onverwacht toch aan elkaar gewaagd en dat is mede aan het goede spel te danken van Carlos Rodriguez & Antonio Alcinas. Maar dan lopen de Engelsmannen verder uit naar 4-2. Nog steeds weigeren de Spaanse mannen zich over te geven en komt Spanje via een bull finish terug tot 4-3. Wade laat na om 100 uit te gooien voor een 5-3 voorsprong met Spanje op 125. Rodriguez verschijnt aan het bord en raakt de briljante finish wel namens Spanje en het vuur is te zien in de ogen Van Taylor. Spanje is met 4-4 weer helemaal terug in de wedstrijd. Team Spanje zet in de volgende leg het favoriete team Engeland onder druk en dat bezwijkt. Via dubbel 18 komt Spanje 5-4 voor. Via 126 zet Wade de leg weg op tops en Taylor tikt die met 1 pijl binnen voor een laatste en beslissende leg met voordeel voor Spanje. De druk lijkt toe te nemen bij beide teams maar vooral de jonge mannen Alcinas en Wade zorgen voor prima scores. Met 2x de maximale score heeft Spanje een flinke voorsprong en die is voldoende. Het is de verassing van de avond nu het als 1e geplaatste favorietenteam met 6-5 naar huis is gestuurd door Spanje. Leuk detail is dat James Wade en Antonio Alcinas al weer heel snel tegenover elkaar zullen staan en wel op maandag 20 december bij de 1e ronde van het PDC WK.

Australië – Ierland 6-5

Best of 11 legs, verliezer begint.

Deelnemers Cash Converters World Cup of Darts:

Engeland (1) – Phil Taylor & James Wade
Nederland (2) – Raymond van Barneveld & Co Stompe
Australië (3) – Simon Whitlock & Paul Nicholson
Schotland (4) – Gary Anderson & Robert Thornton
Wales (5) – Mark Webster & Barrie Bates
Noord Ierland (6) – Brendan Dolan & John MaGowan
Canada (7) – John Part & Ken MacNeil
VS (8) – Darin Young & Bill Davis
Ierland (9) – Mick McGowan & William O’Connor
Duitsland (10) – Jyhan Artut & Andree Welge
Spanje (11) – Carlos Rodriguez & Antonio Alcinas
Finland (12) – Jarkko Komula & Marko Kantele
Nieuw Zeeland (13) – Phillip Hazel & Warren Parry
Oostenrijk (14) – Mensur Suljovic & Maik Langendorf
Zweden (15) – Magnus Caris & Par Riihonen
Rusland (16) – Anastasia Dobromyslova & Roman Konchikov
Gibraltar (17) – Dylan Duo & Dyson Parody
Slovenië (18) – Osmann Kijamet & Sebastijan Pecjak
Denemarken (19) – Per Laursen & Vladimir Andersen
Polen (20) – Krzsystof Kciuk & Krzsystof Ratajski
België (21) – Patrick Bulen & Rocco Maes
Japan (22) – Haruki Muramatsu & Taro Yachi
Slowakije (24) – Peter Martin & Oto Zmelik