Home PDC World Cup of Darts: Wales tegen Nederland in de finale na thriller...

World Cup of Darts: Wales tegen Nederland in de finale na thriller tegen Australië

bates_webster_2010

Vandaag is het de laatste dag van de PDC World Cup of Darts. In de middagsessie zullen de halve finales gespeeld worden. Waarna vanavond om 8 uur de finale zal beginnen. In de eerste halve finale traden Nederland & Spanje aan. Het Nederlandse team, bestaande uit Raymond van Barneveld & Co Stompé, won in de tweede ronde met 6-2 van Duitsland en wist vervolgens in de poule achtereenvolgens Canada, Oostenrijk & Australië te verslaan. Het Spaanse team is de verrassing van het toernooi en bestaat uit Carlos Rodriguez en Antonio Alcinas. Spanje was in de eerste ronde met 6-3 te sterk voor Japan en in de tweede ronde moest ook topfavoriet Engeland (bestaande uit Phil Taylor & James Wade) er aan geloven. In de poule met Wales, Schotland en de VS wisten ze een tweede plaats te behalen achter Wales. Nederland won alle singels. Raymond won met 6-2 van Antonio Alcinas en met 6-4 van Carlos Rodriguez en Co was met 6-3 te sterk voor Carlos Rodriguez en met 6-5 voor Antonio Alcinas.

De andere halve finale gaat tussen Australië & Wales. Australië (Simon Whitlock & Paul Nicholson) hoefde net zoals Nederland pas een ronde later te beginnen. Australië won de tweede ronde met 6-5 van Ierland en eindigde vervolgens in de poule met Nederland, Canada & Oostenrijk tweede. Ook Wales (Mark Webster & Barrie Bates) had de eerste ronde vrij en waren vervolgens in de tweede ronde met 6-4 te sterk voor Nieuw-Zeeland. In de poule met Schotland, Spanje & de VS wisten ze de eerste plaats te behalen. 
De halve finales zullen bestaan uit 4 singels (best of 11 legs) en 1 koppelpartij (best of 11). Singelwinst levert 1 punt op en koppelwinst 2 punten. Mocht een van beide landen alle singels winnen is de koppelpartij dus overbodig en zal niet gespeeld worden. Mocht het na de koppelpartij 3-3 staan dan zal een ‘sudden-death’ leg tussen de beide koppels de beslissing brengen.

Nederland – Spanje 4-0
Raymond van Barneveld – Antonio Alcinas 6-2

Van Barneveld begint goed aan de eerste wedstrijd van de halve finale namens Nederland en loopt uit dankzij een viertal maximale scores en briljant spel uit tot 5-2. Spanje kan via de hand van Alcinas nog terugkomen tot 5-3 maar hij mist zijn dubbels met ”Barney” op 132 en een fantastisch finishpercentage van boven de 60%. De Hagenees besluit de wedstrijd in stijl en pakt de 6-2 overwinning via een 132 finish. Het 1e punt in de halve finale is binnen en gemiddelde Van Barneveld kwam uit op 103.

Co Stompé – Carlos Rodriguez 6-3

Ook Stompé lijkt er zin in te hebben en laat zien dat het Nederlandse team de juiste formule heeft gevonden. Via dubbel 12 wordt het 1-0. Ook in de 2e leg moet Rodriguez achter de feiten aanlopen en komt Nederland op 2-0. In de 3e leg mist Stompé bull voor een 94 finish met Spanje op 20. Rodriguez heeft aan 1 pijl voldoende om Spanje terug tot 2-1 te brengen. In het vervolg gaan beide mannen iets meer gelijk op het staat 100 om 139 maar Spanje mag het eerst proberen. Rodriguez mist en via een 100 finish brengt Stompé team Holland op 3-1. In de 5e leg mist Rodriguez 100 met Stompé op 132, maar die kan het kunstje van Barney niet nadoen en Spanje komt terug tot 3-2. Het tij lijkt even te keren met voldoende kansen voor Spanje op 3-3 maar Rodriguez must veel te veel dubbels en Stompé steelt de leg namens Nederland voor 4-2. De 7e leg mag door het missen van dubbels door beide mannen in meerdere beurten een drama genoemd worden, maar het Stompé die de leg uiteindelijk toch wil hebben voor 5-2. Stompé mist dan 3 pijlen op tops voor de wedstrijd en Rodriguez brengt Spanje terug tot 5-3. Ook in de 9e leg worden er wedstrijdpijlen gemist, maar uiteindelijk wint Stompé met 6-3 van Rodriguez en brengt team Nederland op 2 punten.

Raymond van Barneveld – Carlos Rodriguez 6-4

Van Barneveld gaat als een dolle van start en via een 15-darter pakt hij de 1e leg namens Nederland. Maar in de 2e leg is het andersom en pakt Rodriguez het initiatief omdat hij goed staat te scoren. Omdat Rodriguez het weer niet kan afmaken op de dubbels krijgt Van Barneleveld een kans via 112 en hij pakt die kans direct en brengt Nederland 2-0 voor. In de 3e leg mag hij in de herkansing als Rodriguez weer het initiatief te pakken heeft. Via tops brengt hij Spanje terug tot 2-1. Van Barneveld pakt de volgende leg en komt 3-1 voor. Rodriguez mist dan tops met Van Barneveld op 121. De Hagenees doet een ultieme poging en is zichtbaar teleurgesteld als hij bull mist voor weer een 100+ finish. Rodriguez brengt Spanje terug tot 3-2. Dan volgt een mooie leg van “Barney” die ook terecht de 4-2 voorsprong pakt. De Spanjaard geeft zich niet gewonnen en levert een goede leg af voor 4-3. Van Barneveld bijt nu door en brengt Nederland op 5-3. Spanje krijgt via de hand van Rodriguez een kans om terug te komen tot 5-4 en pakt die kans met beide handen aan. Maar dan trapt Van Barneveld het gas in en via 76 brengt hij Nederland de 6-4 overwinning en het 3e punt van de middag.

Co Stompé – Antonio Alcinas 6-5

Zowel Co als Alcinas beginnen goed. Co komt 1-0 voor. Daarna komt Alcinas met  2-1 voor. Co maakt er 3-2 van door een 12-darter via een 92 finish. Daarna gaan er weer twee legs naar Alcinas waardoor hij de leiding weer overneemt met 4-3. Met wat geluk maakt Co er 4-4 van. Alcinas lijkt geen last te hebben van druk en finisht 120 voor 5-4. Co gooit net geen 320 met zes pijlen hij mist de dubbel 10, maar maakt het in de herkansing ‘gewoon’ af en wint met 6-5. En hierdoor is Nederland als eerste geplaatst voor de World Cup of Darts finale.

van Barneveld/Stompé – Rodriguez/Alcinas (niet nodig, aangezien Nederland zich na de singels al had geplaatst voor de finale)

Wales – Australië 3-3 (Wales wint sudden death leg)
Mark Webster – Paul Nicholson 6-5

Nicholson neemt een 2-0 voorsprong. Webster finisht 68 voor 1-2. Webster weet terug te komen tot 3-3. Nicholson finisht 121 om 4-3 voor te komen. Ze lopen vervolgens uit tot 5-5. Leuk om te vermelden is dat Bates & Whitlock het slot van de partij in de ‘oefenruimte’ volgen en onderling grapjes maken. Webster sleept de 6-5 overwinning binnen.

Barrie Bates – Simon Whitlock 4-6

Whitlock pakt de eerste leg met een 12-darter via een 76 finish. Bates finisht 72 voor 1-1, nadat Whitlock dubbel 12 op 138 miste. Whitlock finisht 170 voor een 2-1 voorsprong. Whitlock gooit 124 voor 3-2. Het spel van Whitlock is genieten voor de dartsliefhebber, maar geeft de Nederlander misschien wat angst, aangezien hij in de finale wel eens tegen Nederland zou kunnen spelen. De zevende leg gaat met een 167 finish naar Whitlock, waardoor hij 4-3 voorkomt. Bates mist 40 en Whitlock straft dit af door er 5-3 van te maken. Bates maakt er 4-5 van. Whitlock finisht 85 voor een 6-4 overwinning.

Mark Webster – Simon Whitlock 4-6

Webster pakt de eerste leg. Whitlock maakt er 1-1 van. Whitlock maakt er via een 164 finish 2-1 van. Webster komt terug tot een 3-2 voorsprong. Via een 11-darter door een 84 finish komt Whitlock 5-4 voor. Whitlock finisht 130 voor de wedstrijd met Webster wachtend op 38.

Barrie Bates – Paul Nicholson 6-3

Beide mannen gaan gelijk op en krijgen de kans om de openingsleg te pakken en die is uiteindelijk een prooi voor Nicholson namens Australië. Bates komt in de 2e leg op Sjanghai, maar Nicholson zet er druk op door tops over te laten. Bates is niet onder de indruk, via 120 wordt het 1-1. Dan pakt Nicholson het initiatief en ligt de leiding weer bij Australië. Daarna pakt Nicholson de break via dubbel 16 en komt hij op 3-1 voor. In de 5e leg is het Bates die na mens Wales het initiatief pakt en via dubbel 10 wordt het 3-2. Nicholson mist zijn dubbel onder druk van Bates maar ontsnapt omdat Bates 97 niet uit gooit en brengt Australië op 4-2. Bates speelt dan een goede leg en komt terug tot 4-3. In de 8e leg zijn der rollen omgedraaid. Nicholson loopt weg van Bates en komt 5-3 voor. Daarna voert de Australiër de druk verder op. Bates bezwijkt onder de druk en Nicholson brengt de Aussies op 6-3 met weer een punt erbij.

Webster/Bates – Whitlock/Nicholson 6-5

Beide teams beginnen goed, maar Nicholson mist kansen om de eigen leg te houden. Die kans wordt optimaal benut door Bates die de leg voor Wales steelt van Australië. Daarna pakken ze nog een leg en is het 2-0 voor Wales. De Aussies spelen goed door en via een mooie 171 van Whitlock blijft er 94 over. Nicholson mist dubbel 6, maar Australië mag ervoor terugkomen en Whitlock weet de dubbel wel te raken en brengt het team terug tot 2-1. Webster & Bates pakken het initiatief maar de Aussie komen weer goed bij. Beide teams krijgen kansen maar via dubbel 9 vergroot Bates de voorsprong naar 3-1. In de 5e leggen pakken Whitlock & Nicholson het initiatief en komt Australië terug tot 3-2. Bates mist bull voor 4-2 en Nicholson pakt de kans meteen aan. De wedstrijd ligt met 3-3 weer helemaal open en de mannen zijn duidelijk opgelucht. Dan gaat de wedstrijd over en weer totdat team Wales weer op 5-4 voorsprong staat, maar Australië komt terug tot 5-5. In de beslissende leg laten beide teams fantastisch spel zien, maar Webster mist onder druk 3 pijlen op tops. De 156 finish is nu ook te hoog voor Whitlock waarna bates ook 3 pijlen mist. Nicholson kan de finaleplaats niet veiligstellen en Webster sleept er via dubbel 10 een alles beslissende leg uit. Whitlock is vastbesloten om de finale te halen en wint de bull om met 180 te beginnen. Webster gaat met 140 goed mee, maar Nicholson haakt af, terwijl Bates er 140 tegenover stelt. Nu ook Whitlock maar 81 scoort liggen de daar voor team Wales. Dan moet Bates eerst nog wel even een 116 finish neerzetten. Hij is vastberaden en houdt de eer van Wales hoog. Webster & Bates springen uitzinnig in de lucht en staan in de finale tegen Nederland.