Home PDC World Grand Prix 2011: Voorbeschouwing van de kwartfinales

World Grand Prix 2011: Voorbeschouwing van de kwartfinales

partypokerwgplogo

Het gaat bij de 5e avond van de Party Poker World Grand Prix pas echt spannend worden nu we toe zijn gekomen aan de kwartfinales. Het toernooi ligt helemaal open nu er nog maar 3 van de 16 beste geplaatste spelers over zijn. Dat zijn niet de minste, want Phil Taylor (nr 1), James Wade (nr 3) en Mark Webster (nr 8) zitten er nog in. Alle andere favorieten uit de top 16 van geplaatste spelers voor dit toernooi zijn allemaal gesneuveld in de eerste 2 rondes. De Australiërs Simon Whitlock en Paul Nicholson waren de allerlaatste slachtoffers uit de top 16. Whitlock verloor met 1-3 van Mark Hylton en Nicholson kon het niet waarmaken tegenover Phil Taylor. 

World Grand Prix 2011: De kwartfinales

Brendan Dolan v John Henderson
Deze wedstrijd zal bij beide spelers nog vers in het geheugen liggen. De mannen stonden in een wedstrijd ng nooit eerder tegenover elkaar…tot dat ene weekend bij de Players Championship in september in Nuland. Ze troffen elkaar bij de laatste 32 en Dolan won met 6-5. Zal John Henderson vanavond revanche nemen? Of zal Brendan Dolan het slechte afmaken van Henderson af gaan straffen? De Schot heeft in ieder geval wel het betere spel in handen en blinkt in alle statistieken uit, behalve de belangrijkste van allemaal. Dolan is namelijk de sterkste speler als het op het finishwerk aan zal komen. Beide mannen kunnen in ieder geval vrijuit gooien want ze kwamen nooit verder dan de 2e ronde en een halve finale is alleen maar meegenomen om weer een paar plaatsjes te stijgen op de Order of Merit en het ego van 1 van de mannen. Het publiek zal in ieder geval als 1 blok achter Dolan staan, aangezien hij de enige speler is die de (Noord-)Ieren in Dublin kan vertegenwoordigen in deze fase van het toernooi.      

Andy Smith v James Wade
Hier gaat vast en zeker om de eer gespeeld worden. Smith kwam nog niet eerder voorbij de kwartfinale en wil nu ook wel eens een keer door naar de halve finales en Wade heeft op zijn beurt een naam hoog te houden als titelverdediger. Kan Smith er nog een geplaatste speler uitgooien? Of staat Wade er ook nu weer als het echt van hem gevraagd zal worden? Gelet op de statistieken zal het een zware dobber worden voor de taartenliefhebber uit Studley, want Wadey is in iedere categorie absoluut de betere speler. De heren stonden in totaal 11 keer tegenover elkaar en hiervan werd Wade 7 keer als winnaar uitgeroepen tegenover 4 overwinningen van Smith. Maar Smith staat hier natuurlijk niet voor niets. Hij is als 5e geplaatst via de Players Championship Order of Merit en pakt op de vloer ieder jaar wel een titeltje mee. Zal Wade het als een ware spaarlamp op spaarstand gaan winnen vanavond? Of moet de nummer 3 geplaatste nu echt alles uit de kast gaan halen om zijn titel te verdedigen?

Phil Taylor v Mark Webster
Eindelijk tijd voor een echte kraker, en dat is lastig als er nog maar 3 top 16 spelers in het toernooi zitten. De nummer 1 en nummer 8 mogen vanavond tegen elkaar en dat is meteen weer een strijd tussen 2 wereldkampioenen. Zal Taylor tijdens de Premier League zijn gram al gehaald hebben met 2 overwinningen op Webster? Of is hij die belangrijke nederlaag tijdens de kwartfinale van het WK (5-2) toch niet vergeten? De debutant uit Wales zal er in ieder geval weer staan vanavond. Webster is 1 van de meest constante spelers van deze World Grand Prix en Taylor zal er ook zeker staan. Die is er aan toe om zijn titel weer terug te claimen van de nieuwe generatie. De mannen stonden 9 keer tegenover elkaar en hiervan was Taylor 7 keer de beste tegenover 2 keer van Webster. Webster won als latere finalist in de 1e ronde vand e IDL 2007 al eens een keer van Taylor en deed dit in januari nog eens dunnetjes over. Daarna kreeg de twintiger uit Wales op zijn beurt wel weer aan paar flinke tikken van Taylor om de oren tijdens de Premier League. Maar toen was Webby niet in vorm en nu wel. Wij voorspellen hoe dan ook aardig wat vuurwerk in deze onvervalste England vs Wales. 

Mark Hylton v Richie Burnett

Het succesverhaal van de Prince of Wales gaat vandaag gewoon rustig verder. Wereldkampioen na een zwaar ongeluk en nu is hij aan zijn 2e comeback bezig terwijl hij nog niet zo lang geleden het hoofd amper boven water kon houden. En daarnaast staat de opmars van Hylton, die in de herfst van zijn carrière prachtige resultaten boekt. De 45-jarige debutant draait pas sinds 2010 echt volledig mee in het PDC circuit en mag ook niet klagen over zijn prestaties tot nu toe. Beide mannen kwamen nog niet verder dan de kwartfinale en plaatsten zich via de Players Championship Order of Merit. Burnett als 10e en Hylton als 13e. De mannen speelden dit jaar pas voor het eerst tegenover elkaar en dat is precies 1-1 geworden. Vanavond zal dus weer even voorlopig bepaald worden wie de beste van de 2 is. Hylton heeft alleen wel het betere van het spel in iedere categorie. Zal het vanavond net zo spannend worden als de onderlinge stand op dit moment? Er kan er hoe dan ook maar 1 van hen naar de halve finales. 

Speelschema World Grand Prix 2011

Vrijdag 7 oktober, 20.00 uur:
Kwartfinales
Brendan Dolan v John Henderson
Andy Smith v James Wade
Phil Taylor v Mark Webster
Mark Hylton v Richie Burnett

Uitslagen World Grand Prix 2011

Maandag 3 oktober, 20.00 uur:
1e ronde
Brendan Dolan 2-0 Wayne Jones
Justin Pipe 0-2 John Henderson
Vincent van der Voort 2-0 Kevin Painter
Wes Newton 2-1 Colin Lloyd
Adrian Lewis 1-2 John Part
James Wade 2-0 Steve Brown
Raymond van Barneveld 2-0 Mervyn King
William O’Connor 0-2 Andy Smith

Dinsdag 4 oktober, 20.00 uur:
1e ronde
Jamie Caven 0-2 Denis Ovens
Mark Hylton 2-1 Mark Walsh
Dave Chisnall 1-2 Alan Tabern
Mark Webster 2-1 Andy Hamilton
Gary Anderson 1-2 Richie Burnett
Phil Taylor 2-1 Peter Wright
Simon Whitlock 2-1 Terry Jenkins
Ronnie Baxter 0-2 Paul Nicholson

Woensdag 5 oktober, 20.00 uur:
2e ronde
Wes Newton 2-3 John Henderson
James Wade 3-2 Vincent van der Voort
Raymond van Barneveld 2-3 Andy Smith
John Part 1-3 Brendan Dolan

Donderdag 6 oktober, 20.00 uur:
2e ronde
Mark Webster 3-1 Alan Tabern
Simon Whitlock 1-3 Mark Hylton
Phil Taylor 3-0 Paul Nicholson
Richie Burnett 3-1 Denis Ovens