Home PDC World Grand Prix 2011: De voorbeschouwing van dag 2

World Grand Prix 2011: De voorbeschouwing van dag 2

partypokerwgplogo

We staan aan de vooravond van een groot favoriet toernooi voor velen, de Party Poker World Grand Prix. Dit major PDC toernooi is bij velen geliefd vanwege de unieke double in double out speelwijze. De editie van 2011 heeft ook een nieuwe hoofdsponsor gevonden in Party Poker. Datzelfde bedrijf sponsort al jaren het European Championship. De enige andere wijzigingen zijn te vinden in de deelnemerslijst.

We gaan dit jaar niet met 3, maar met 2 Nederlanders van start. Co Stompé was er vorig jaar nog bij en was dichtbij plaatsing, maar redde het net niet dit jaar. Daarmee vallen we terug op 2 oude en vertrouwde gezichten: Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort. Beide mannen kunnen vandaag meteen aan de bak in Dublin. Van der Voort zal het vanavond in de 3e wedstrijd van de avond op gaan nemen tegen Kevin Painter. De Engelsman plaatste zich net als de Nederlander via de Players Championship Order of Merit maar staat aanzienlijk lager gerangschikt dan Van der Voort. Op papier een redelijk loting, maar later in dit artikel meer hierover. Raymond van Barneveld zal Mervyn King treffen in de 1e ronde van de Party Poker World Grand Prix 2011. Dat is toch een wat zwaardere loting met een rijke geschiedenis. Beide mannen plaatsten zich via de gewone Order of Merit en dit beloofd een klasbak van een partij te worden.

Van Barneveld is ook de Nederlander die het meeste te verdedigen heeft vandaag. Hij wist vorig jaar de halve finale te bereiken waar James Wade, de latere winnaar van 2010 hem te slim af was. Dat zijn toch 20.000 pondjes op de teller. Vorig jaar was Van Barneveld samen met Simon Whitlock en Phil Taylor ook verantwoordelijk voor de hoogste uitgooi (170) van het toernooi. Van der Voort heeft op zijn beurt weinig te verdedigen omdat hij vorig jaar na de 1e ronde naar huis moest. Een goede run brengt een definiteve plaats in de top 16 ineens een stuk dichterbij. Het speelschema is onder dit artikel te vinden.

World Grand Prix 2011: De wedstrijden dag 1

Jamie Caven – Denis Ovens
Een wedstrijd tussen 2 mannen die zich beide wisten te plaatsen via de Players Championship Order of Merit. Caven en Ovens stonden in het verleden al 8 keer tegenover elkaar in een wedstrijd en de cijfers zijn in het voordeel van ‘The Heat’. Ovens won 6 van de 8 onderlinge ontmoetingen van Caven. Een leuk weetje is dat 3 van die 8 ontmoetingen in Nederland zijn geweest. De wedstrijd in de voorronde van de World Darts Trophy 2007 was de meest spraakmakende omdat er in die periode veel te doen was over het toelaten van PDC spelers bij de WDT. Een jaar later werd de stekker uit het toernooi getrokken. Die wedstrijd in 2007 werd toen met 5-3 gewonnen door Denis Ovens. De Engelse heren draaien beide al een tijdje mee bij de PDC maar speelden vreemd genoeg nog nooit tegen elkaar bij een tv toernooi. De statistieken van de mannen ontlopen elkaar niet veel. Caven heeft in bijna alle statistieken een klein streepje voor, maar Ovens heeft op zijn beurt een iets hoger gemiddelde. Dat zal een ouderwets spannend potje tussen 2 gelijken worden.  

Mark Hylton – Mark Walsh
Dit is een typische wedstrijd tussen de ‘oude garde’ en de ‘nieuwe lichting’. Hylton heeft weinig gesc hiedenis en komt vooral in 2010 en dit jaar steeds meer in beeld. Walsh draait op zijn beurt al jaren mee. Hylton is debutant en Walsh staat al vanaf 2003 op de World Grand Prix. Zal de ervarenheid van Walsh de doorslag gaan geven? Of juist de onbevangenheid van Walsh? Hylton heeft een klein psychologisch voordeeltje want hij heeft 4 wedstrijden van Walsh gewonnen en Walsh won er op zijn beurt 2 van Hylton. Het winstpercentag van Walsh ligt een stukje hoger, maar in alle andere statistieken is Hylton een stuk beter. In juni van dit jaar kwamen de heren elkaar voor het laatst tegen en toen was Walsh met 6-4 de winnaar.

Dave Chisnall – Alan Tabern
Dit moet wel de derby van de avond worden, een klein variant van de grote Stoke-derby tussen Taylor en Lewis. Chisnall en Tabern wonen namelijk beide in St. Helens en gaan vanavond even bepalen wie er de beste speler in de stad is. Dat is hard nodig want de heren hebben zo goed als geen geschiedenis. Slechts 1 keer eerder stonden de mannen tegenover elkaar en toen was Tabern met 3-0 de winnaar. Daarvoor moeten we wel helemaal terug naar Wales Open 2004 en er is met name voor Chisnall aardig wat veranderd sinds die tijd. Chisnall is de te kloppen debutant en heeft een geweldig 1e jaar achter de rug bij de PDC. De finalist van Lakeside waagde in januari de gok bij de Q-School en ging met de gewonnen ProTour Card goed aan de slag. Inmiddels zijn we al 3 finales in het circuit verder en wist Chissy ook nog even twee 9-darters te scoren bij de Tour. Kan Tabern met zijn ervaring Chisnall stoppen?

Mark Webster – Andy Hamilton
Dit is op papier de eerste klasbak van de avond tussen 2 spelers uit de huidige top 16 van de wereld die PDC heet. Webster is op dit moment wat beter in vorm bij de Players Championships, maar Hamilton kan er zomaar weer staan en is in vorm levensgevaarlijk. Hij was in juli niet voor niets halve finalist bij de World Matchplay en heeft ook nog eens een voordeel op Webster. Hamilton heeft namelijk onderling de beste kaarten en won 4 van de 5 onderlinge ontmoetingen. Webster won de laatste wedstrijd vorige maand in Nuland en blijft daarmee op 1 steken. Beide mannen weten wat het is om een grote finale te winnen, maar alleen Webster kon die ook verzilveren. In de statistieken is het spannend tussen de mannen. Hamilton heeft het betere winstpercentage en knalt er iets makkelijker een 180 score in en Webster is wat constanter in het gemiddelde, mede door zijn vele 140 scores en de wereldkampioen is ook wat beter in het finishwerk. Het vuurwerk mag van beide mannen zeker verwacht worden. 

Speelschema World Grand Prix 2011

Dinsdag 4 oktober, 20.00 uur:
1e ronde
Jamie Caven v Denis Ovens
Mark Hylton v Mark Walsh
Dave Chisnall v Alan Tabern
Mark Webster v Andy Hamilton
Gary Anderson v Richie Burnett
Phil Taylor v Peter Wright
Simon Whitlock v Terry Jenkins
Ronnie Baxter v Paul Nicholson

Uitslagen World Grand Prix 2011

Maandag 3 oktober, 20.00 uur:
1e ronde
Brendan Dolan 2-0 Wayne Jones
Justin Pipe 0-2 John Henderson
Vincent van der Voort 2-0 Kevin Painter
Wes Newton 2-1 Colin Lloyd
Adrian Lewis 1-2 John Part
James Wade 2-0 Steve Brown
Raymond van Barneveld 2-0 Mervyn King
William O’Connor 0-2 Andy Smith