Home PDC Van Gerwen in de finale WGP 2012, King legt publiek het zwijgen...

Van Gerwen in de finale WGP 2012, King legt publiek het zwijgen op

Michael WGP 1

Michael van Gerwen heeft de finale op de World Grand Prix 2012 op sublieme wijze bereikt. De jonge sensatie was vastbesloten zijn allereerste finale op een PDC tv toernooi te bereiken en speelde zijn beste partij van het toernooi. De Nederlander denderde over zijn tegenstander Wes Newton heen en won de partij met de overtuigende cijfers 5-1. Michael van Gerwen speelt in de finale tegen Mervyn King, die het hele toernooi een sterke indruk maakt. King was vanavond weer sterk op zijn dubbels en scores en stoorde zich niet aan het publiek, dat massaal achter zijn tegenstander Brendan Dolan stond. The King was zijn Ierse tegenstander met 5-2 de baas.

Michael: ‘Het is echt wonderbaarlijk om de finale te bereiken. Het is prachtig dat ik het zo goed heb gedaan op een toernooi zoals deze, omdat het heel moeilijk is om met een dubbel te starten. Ik ben blij dat ik zo goed heb gespeeld en ik denk dat deze mijn beste partij was op het toernooi. Mijn scores waren goed en ik had heel veel zelfvertrouwen tijdens de partij. Ik denk dat ik op de juiste momenten “schade heb aangericht”. Het publiek was fantastisch en ik hoop dat ik dit kan voortzetten op de belangrijke partij van morgen. Adrian Lewis, Wes Newton en Andy Hamilton zijn goede spelers uit de top 10. Je zal heel goed moet spelen om ze te verslaan. Ik hoop dat ik verder kan gaan. Ik ben heel tevreden hiermee en ik hoop dat ik morgen goed spel kan laten zien aan het publiek en fans die voor de buis zitten’.

Speelschema halve finales:
Michael van Gerwen 5-1 Wes Newton
Mervyn King 5-2 Brendan Dolan

Hieronder zijn de samenvattingen van de halve finales te zien. Zie ook ons toernooicenter.


Michael van Gerwen
(95.04) 5-1 Wes Newton (82.33)
De Engelsman gooit in de eerste leg een 180 en laat 150 staan. Michael mist twee pijlen op tops, waardoor zijn tegenstander zijn hoge finish via dubbel 15 kan benutten. In leg 2 kan Newton zijn voorsprong verdubbelen maar mist dubbel 10 voor zijn 140 finish. Met dubbel acht maakt de jonge Nederlander er 1-1 van. Met een prachtige 136 finish heeft van Gerwen de voorsprong te pakken. De Nederlande rkan ook de volgende leg naar zich toetrekken met een 48 finish via dubbel 16. Newton mist op de dubbel 20 en 10. Met dubbel 8 kan Mike breken en profiteren. Newton pakt de wteede leg. Met 90 op de bull is de derde leg ook in bezit van de Engelsman. Newton gooit 180 maar Mike gooit dubbel 4 uit om in de set te blijven. Met zijn 86 finish via dubbel 8, maakt de Engelsman er 1-1 van in sets.

In de eerste leg van de derde set gooit The Warrior 174 en houdt 16 over, die hij dan ook benut. In de volgende leg beantwoordt de jonge speler met een score van 177, maar Newton laat weer een 180 zien. Michael mist twee pijlen op dubbel 16 waardoor zijn tegenstander de gelegenheid krijgt gelijk te maken. Met dubbel 12 eist van Geerwen zijn voorsprong wee rop. De Nederlande rgooit zijn eerste 180 in de partij maar krijgt een prachtige 152 finish van zijn Engelse opponent om de oren. Michael slaat terug in de vijfde leg met een mooie 104 finish. De jonge Nederlander gaat voor de tweede keer met een 3-2 voorsprong in legs de pauze in. Vna Gerwen gooit 177 in de eerste leg van set 4 en komt als eerste op een finish te staan. Hij mist echter drie pijlen op dubbel 20 en 10. Newton straft dit af met dubbel 20. Met dubbel 10 maakt Mighy Mike de stand gelijk. Newton zit hem achterna met dubbel 16. Met een 36 finish maakt Michael de stand gelijk. Newton mist dubbel 16, waardoor van Gerwen ook de beslissende leg naar zich toe kan trekken.

Met dubbel 10 in de eerste leg van de vijfde set, stevent de jonge sensatie af op de finaleplek. De 23-jarige dendert verder en wint de tweede leg via dubbel 16. Het ziet er heel goed uit voor Michael van Gerwen. In de volgendeleg begint Mike met 160, de Engelsman beantwoordt met 180. Mike mist echter twee pijlen voor de set, Newton kan niet profiteren. Hij mist namelijk de bull voor een 126 finish. Met dubbel 2 kan Mighty Mike de leg alsnog naar zich toetrekken. Met tops heeft van Gerwen de eerste leg in de volgende set te pakken. Met dubbel 12 is de jonge sensatie nog 1 leg verwijderd van de zijn eerste finaleplek op een PDC tv toernooi. Mike gooit 180 en Newton probeert in de partij te blijven met een 52 finish. Met een rake 72 finish wandelt Michael van Gerwen zijn eerste PDC tv finale binnen.

Mervyn King (88.60) 5-2 Brendan Dolan (83.53)
The King laat zijn pijlen als eerste spreken. King mist drie dubbels om te starten. Dolan mist eerst de bull voor zijn 170 finish. King mist daarna dubbel 16 en Dolan weet zijn publiek te vermaken met zijn 25 finish. Het duo gooit 180-ers. Kimg mist dubbel 10 voor zijn 128 finish. De Ier straft dit af door 62 uit te gooien. Met onder anderte een 180 en tops is King van de 0 op het scorebord af. Beide spelers missen de bull voor de 4e leg. King komt terug en met dubbel 4 maakt hij er 2-2 van. Met een 52 finish wint King zijn derde leg op rij en gaat met de voorsprong de eerste pauze in. Het publiek dat hem uitjouwde, is nu stil. Met 82 wint Brendan de eerste leg van de tweede set. Met dubbel 12 maakt King er 1-1 van. De populaire Ier mist dubbel 13. king straft dit af en breekt zijn tegenstander. Met dubbel 16 komt King met 2-0 voor te staan.

King stoort zich niet aan het publiek en gooit 174. Dolan beantwoordt echter met de maximale score en pakt de leg met dubbel 16. Met dubbel 8 verdubbelt de runner-up van de WGP 2011 zijn voorsprong. Met een briljante 170 uitgooi brengt Dolan zijn publiek in extase en wint zijn eerste leg. Dolan wint zijn vierde leg op rij door de eerste leg van de vierde set naar zich toe te trekken. Brendan is niet in staat om drie gemiste dubbels van zijn tegenstander af te straffen. King komt terug en raakt de dubbel 2. Met dubbel 18 breekt King de Ier. In de volgende leg gooit King zijn derde 180 en met dubbel 16 komt hij met 3-1 in sets voor te staan. King gooit 89 uit met 2 pijlen voor de voorsprong in de eerste leg van de vijfde set. Dolan slaat terug in de tweede leg. De mannen gooien 180-ers.

King mist op dubbel 16 en zijn tegenstander kan profiteen met een 84 finish op de bull. Met dubbel 20 maakt The King er 2-2 van. Met zijn 49 uitgooi is de Engelsman nog 1 set verwijderd van de finale. Dolan gooit 180 in de eeste leg van set 6 en pakt de leg met tops. Met dubbel m8 zit King hem achterna. King gooit 180 maar mist dubbel 7. Dolan profiteert en komt met 2-1 voor te staan. Met een 90 finish via dubbel 8, brengt Mervyn de stand in evenwicht. King mist maar liefst vier pijlen op dubbel 20 en 10, Doaln kan opgelucht ademhalen als hij nog in de partij kan blijven met een rake dubbel 2. King komt in de volgende set op een voorsprong. Dolan mist dubbel 16 om in de partij te blijven. Zijn Engelse tegenstander stevent op de finale af met een 108 finish. De Ier probeert nog met zijn vijfde 180 terug te knokken maar het heeft niet mogen baten. Met een 132 finish sluit King de partij in stijl af en mag zich na Michael van Gerwen de tweede finalist noemen.