Barney naar de 2e ronde, Huybrechts na spannende partij onderuit PDC
PDC

Barney naar de 2e ronde, Huybrechts na spannende partij onderuit

Barney naar de 2e ronde, Huybrechts na spannende partij onderuit

De World Matchplay 2012 is van start gegaan in de vertrouwde Winter Gardens te Blackpool. Op het totaal van £400.000,- aan prijzengeld tellende toernooi gaan 32 spelers de strijd met elkaar aan. Het sterk deelnemersveld bestaande uit de top 16 van de PDC Order of Merit en de top 16 niet automatisch geplaatste spelers van de Pro Tour Order of Merit, zullen in de sfeervolle Winter Gardens te Blackpool strijden om de felbegeerde titel 'World Matchplay kampioen 2012'.

Zal Phil Taylor zijn titel kunnen verdedigen en zijn record evenaren door voor de tweede keer vijf overwinningen op rij te boeken? Of krijgen we na ruim vijf jaar eindelijk weer een nieuwe Matchplay kampioen? Het antwoord op de vragen krijgen we op de Matchplay 2012.

De zestien eerste ronde partijen zijn verdeeld over vier dagen. Op de openingsdag kwamen onder andere World Matchplay 2010 finalist Raymond van Barneveld en debutant Kim Huybrechts in actie. De eerste ronde partijen worden gespeeld over best of 19 legs. Paul Nicholson en Andy Smith beten het spits af op de World Matchplay 2012.

Andy Smith is voor de eerste keer sinds 2006 de eerste ronde doorgekomen op de World Matchplay. Het was de Engelsman is zijn zes vorige optredens op dit toernooi nooit gelukt de tweede ronde te bereiken. Met een 10-6 overwinning gaf hij zijn tegenstander Paul Nicholson het nakijken en bracht de stand in hun onderlinge duels op 3-3.

Het is dedutant Kim Huybrechts die een hele sterke partij speelde tegen de ‘ The Raging Bull’ Terry Jenkins niet gelukt de tweede ronde te bereiken. De Belg begon heel sterk door de eerste leg met een briljante 167 finish te pakken en speelde alsof hij het podium in de Winter Gardens al eerder had betreden. Huybrechts kon de partij naar zich toetrekken, maar door een aantal gemiste dubbels kreeg Jenkins de gelegenheid terug te komen in de partij en die uiteindelijk ook te winnen. Al met al heeft Kim Huybrechts een goede indruk achtergelaten als debutant.

"Het podium in de Winter Gardens houdt niet van Robert Thornton". Voor de tweede keer op rij verlaat The Thorn het toernooi zonder een leg te winnen. In 2010 werd hij ook al door zijn landgenoot Gary Anderson met een whitewash verslagen. Van de goede vorm die de Schot op de afgelopen UK Open liet zien en dit toernooi ook won, was vanavond niets terug te zien. Adrian Lewis pakte leg na leg en denderde over de UK Open 2012 winnaar heen. Lewis heeft met deze overwinning de eerste stap gezet richting zijn doelen, namelijk het toernooi winnen tevens de nummer één positie op de wereldranglijst innemen.

Raymond van Barneveld voegt zich samen met Andy Smith, Terry Jenkins en Adrian Lewis in de tweede ronde. De Nederlander was een maatje te groot voor debutant en jeugdspeler Michael Smith. Zonder problemen wist Barney van de jonge speler te winnen en zich te verzekeren van een plek in de tweede ronde, waar Terry Jenkins hem opwacht. Na een 2-0 en 5-1 achterstand leek het alsof Smith stand zou kunnen houden, maar zijn vechtlust heeft niet mogen baten. Hij moest zijn meerdere in zijn ervaren tegenstander erkennen.

Updates van de vanavond gespeelde partijen zijn hieronder te zien. Check ook onze World Matchplay toernooicenter. Deze is rechts op de voorpagina te zien in de 'World Matchplay box'.

Speelschema eerste ronde dag 1:
Paul Nicholson v Andy Smith
Terry Jenkins v Kim Huybrechts
Adrian Lewis v Robert Thornton
Raymond van Barneveld v Michael Smith

Updates:

Paul Nicholson 6-10 Andy Smith
Smith pakt de eerste leg met tops. Beide spelers missen in de volgende leg de bull, te weten: Nicholson mist de bull voor een 121 finish en Smith mist de bull voor een mooie 170 uitgooi. Met dubbel acht maakt Nicholson de stand gelijk. Met tops wint Nicholson de derde leg. Met dubbel 18 zit de Engelsman zijn tegenstander op de hielen en brengt de stand ook in evenwicht. Met een 76 finish via dubbel acht kan Smith de pauze met een voorsprong ingaan. Na de pauze mist Nicholson een 150 finish, Smith pakt de leg met een 86 finish via de bull. De Engelsman leidt met 4-2. Na een 180 houdt Nicholson 20 over, die hij uitgooit via dubbel 10 en zijn achterstand verkleint naar 4-3. Met een 100 finish maakt de Australiër de stand gelijk. Deze gelegenheid krijgt hij nadat zijn tegenstander dubbel 18 en ook nog 2 pijlen op dubbel 8 voor de leg miste. Nicholson gooit zijn tweede 180 in de partij en houdt 70 over, maar mist dubbel 16 voor deze finish. Andy straft de misser met tops af en leidt met 5-4. Smith kan wederom met een voorsprong de pauze ingaan. Met dubbel top staat hij weer met twee legs voor. Na de pauze verkleint de Australiër zijn achterstand naar 1 leg met een 70 finish. In leg 12 gooit Smith een 76 finish uit via tops en pakt zijn zevende leg van de partij. In de volgende leg gooien beide spelers 180. Smith mist 9 pijlen voor de 13e leg, Nicholson mist ook enkele voor de leg maar kan de leg alsnog naar zich toetrekken via dubbel 2. Het is 7-6 voor The Pieman. Smith gooit 74 uit via tops en is nog twee legd verwijderd van de tweede ronde. In leg 15 staat Nicholson als eerste op een finish na 2 x 140 maar mist dubbel 16 en nog 3 pijlen voor de leg. Smith profiteert met een rake dubbel 2 en stevent af op de overwinning. Smith gooit een 180 in de volgende leg en onder andere een 130 finish en houdt 32 over. Met een 14-darter via dubbel 8 belandt hij voor de eerste keer op de World Matchplay in de 2e ronde.

Terry Jenkins 11-9 Kim Huybrechts
Jenkins opent de partij met een 180 en houdt 121 over na 9 pijlen. Hij komt niet aan het uitgooien van deze finish toe. Met een briljante finish van 167 weet de Belg de eerste leg namelijk nar zich toe te trekken. Met weer een 180 begint Jenkins aan de tweede leg en gooit een 140 finish uit (12-darter). Het niveau in de partij is al heel hoog. Jenkins gooit zijn derde 180 van de partij en houdt 41 over. Huybrechts mist de bull voor een 127 finish maar kan de leg alsnog pakken via dubbel 10. Jenkins brengt de stand in de vierde leg in evenwicht. Huybrechts gooit zijn tweede finish van boven de 100 uit en gaat de eerste pauze met een voorsprong in. Na de pauze komt The Raging Bull als eerste op een finish te staan maar mist 4 pijlen om de stand in evenwicht te brengen. Met tops straft Huybrechts de missers van zijn tegenstander af. De Belg zet zijn indrukwekkende finishes voort door met dubbel 10 de zevende leg te pakken. Jenkins wint de volgende leg in stijl met een 12-darter. Hij gooit 2 x 180, 83 en gooit zijn 58 finish uit via 18, dubbel 5 en dubbel 15. Het is 5-3 voor Kim. Huybrechts gooit zijn eerste 180 in de partij en met duubbel 8 wint hij zijn zesde leg. Jenkins gooit een 174 score en houdt 32 over. Met een 14-darter via dubbel 8 gaat hij met een achterstand van 6-4 de tweede pauze in. Met dubbel 5 vergroot Huybrechts zijn voorsprong naar 7-4. Met een 61 finish via dubbel 8 vecht Jenkins terug in de 12e leg. Met een 85 finish via dubbel 10 is de debutant nog 2 legs verwijderd van de overwinning. Huybrechts begint de 14e leg met een 180 en mist dubbel 12 voor een 144 finish. Maar geen nood. Aangezien Jenkins nog ver weg staat, heeft de Belg genoeg kansen om de leg te pakken. Met dubbel 3 maakt hij er 9-5 van. Na een briljante score houdt Kim 36 over. Maar met een prachtige 'Shanghai' 120 finish blijft Jenkins in de partij. Met dubbel 10 wint Jenkins zijn tweede leg op rij en verkleint zijn achterstand naar 9-7. Huybrechts mist tops voor de partij. Jenkins staat op 71 maar mist de dubbel. Kim komt terug maar mist dubbel 10 en dubbel 5. Met tops kan Jenkins de 17e leg alsnog pakken. Jenkins begint met 2x 140 maar mist dubbel 18 voor een 156 finish en nog 5 pijlen voor de partij. Huybrechts mist 3 pijlen voor de leg en Jenkins krijgt de gelegenheid er met dubbel twee 9-9 van te maken. We gaan de verlenging in. In de volgende leg mist Huybrechts de bull voor een 86 finish. Met tops leidt Jenkins voor de tweede keer in de partij vanaf leg 3. In leg 20 gooit Kim 180 en houdt 121 over. Hij mist echter de bull en met een ongelooflijke comeback trekt Jenkins de partij naar zich toe. Dit doet hij via dubbel 10.

Adrian Lewis 10-0 Robert Thornton
Thornton begint de partij met een 180 maar is niet in staat zijn 95 finish uit te gooien. Lewis profiteert met dubbel 12. Lewis gooit 2x 180, 100 en houdt 41 over na 9 pijlen. Met een 12-darter via tops verdubbelt hij zijn voorsprong. In leg 3 is de tweede break voor Lewis een feit. Met een 81 finish via dubbel 12 leidt de wereldkampioen al met 3-0. Lewis opent de volgende leg met weer een 180, gevolgd door een 140 en gooit dubbel 10 om er ruim 4-0 van te maken. Met een 80 finish gaat de wereldkampioen vervolgens de pauze in. Zijn gemiddelde is al boven de 110 en de Schot heeft nog geen leg kunnen winnen. Lewis gooit zijn vierde 180 maar mist de bull voor een 121 finish. Vanwege 5 gemiste dubbels van zijn Schotse tegenstander, krijgt de wereldkampioen de gelegenheid de leg te pakken. Dit doet hij via dubbel 2. De nummer 2 van de wereld leidt al met een hele ruime voorsprong van 6-0. Met dubbel 18 gaat Lewis vrolijk verder. Lewis begint de achste leg met een 180 en met dubbel 8 is hij nog 2 legs verwijderd van een whitewash overwinning. In leg 9 houdt Thornton 32 over voor de kans op eindelijk een leg-winst maar de wereldkampioen is niet te stoppen. Met een 126 finish is hij nog 1 leg verwijderd van een plek in de tweede ronde. Met dubbel 5 maakt Lewis er een eind aan en voor het 2e jaar op rij is een whitewash voor Thornton een feit.

Raymond van Barneveld 10-4 Michael Smith
Met een 15-darter via een 64 finish begint Barney zelfverzekerd aan de partij. In deze leg gooide hij 2 x 140. Met dubbel 4 verdubbelt hij zijn voorsprong. Smith mist in de 3e leg dubbel 18 voor een 104 finish maar kan terugkomen en pakt de leg. Met dubbel 10 maakt van Barneveld er 3-1 van. Het duo gooit 180, Barney gooit nog een 180 en breekt met dubbel 16. Met een 4-1 voorsprong voor de Nederlander gaan de spelers de pauze in. Raymond gooit zijn vierde 180 en met een 96 finish in 2 pijlen, wint hij de vijfde leg. Met een 126 finish via dubbel 6 slaat de jeugdspeler terug. In leg 8 gooit Smith een 180, die door zijn tegenstander wordt beantwoord. Vervolgens gooit van barneveld zijn 64 finish uit via dubbel 16. De Nederlander leidt met 6-2. Smith gooit weer een 180 in de volgende leg maar is niet in staat zijn dubbel uit te gooien. Met dubbel 12 breekt Barney en wint zijn 7e leg. Met 7-2 voor Raymond van Barneveld gaan de spelers de pauze in. Met dubbel 8 is van barneveld nog 2 legs verwijderd van de tweede ronde, waar Terry Jenkins hem opwacht. Met dubbel 14 probeert de jonge speler er nog wat van te maken. Het is 8-3 voor Barney. Smith mist dubbel 18 om zijn strijd voor te zetten en Raymond benut een 60 finish. Michael wint zijn vierde leg van de avond. Het is 9-4. In de volgende leg staat van Barneveld het eerste op een dubbel maar mist 4 pijlen op de dubbel voor de leg. Smith krijgt de gelegenheid er 9-5 van te maken maar benut de kans niet. Met dubbel 8 wordt van Barneveld de tegenstander van Terry Jenkins in de volgende ronde.

Prijzengeld:
Winnaar £100,000,-
Runner-up £50,000,-
Halve finalisten £25,000,-
Kwartfinalisten £15,000,-
Tweede ronde verliezers £7,500,-
Eerste ronde verliezers £5,000,-

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws