Home PDC World Matchplay: Stompe en van Barneveld bij de laatste 8

World Matchplay: Stompe en van Barneveld bij de laatste 8

Barney_matchplay2010

Co Stompe en Raymond van Barneveld zijn er beide in geslaagd om zich te plaatsen voor de kwartfinales. Co Stompe versloeg Mark Webster met 13-9 en Raymond van Barneveld kende weinig moeite met Alan Tabern die hij met 13-4 versloeg. Vincent van der Voort kwam vandaag ook in actie maar hij legde het met 10-13 af tegen James Wade. Wayne Jones hield Ronnie Baxter van de kwartfinale af door hem met 13-9 te verslaan. Co Stompe en Raymond van Barneveld zullen het in de kwartfinale tegen elkaar mogen opnemen. Jelle Klaasen kan zich vanavond tevens plaatsen voor de kwartfinales. Hij mag hiervoor aanleggen tegen Gary Anderson.

Wayne Jones v Ronnie Baxter 13-9
Wayne Jones begon zijn wedstrijd goed en nam een verrassende 3-0 voorsprong tegen Ronnie Baxter. Voor de pauze kon Baxter nog enigszins terugkomen waardoor hij met een 2-3 tussenstand ging rusten. Na de pauze forceerde Jones onmiddellijk een break waarna hij uitliep naar 5-2. Hierop gingen vijf legs op rij met de darts mee waarna Baxter bij een 7-5 tussenstand eindelijk de terugbrak en voor het eerst in de wedstrijd zelfs op gelijke hoogte wist te komen met 7-7. Vanaf dat moment was het echter toch weer Jones die het stokje overnam en wegliep naar 10-7. Baxter kon nog even aanzetten en kwam terug tot 10-9 maar spannend werd het niet meer want Jones stond vanaf dat moment geen leg meer af en plaatste zich als eerste speler voor de kwartfinale door een 13-9 overwinning op Ronnie Baxter.

Co Stompe v Mark Webster 13-9
Beide heren troffen elkaar al 5 keer eerder. Helaas voor onze landgenoot was het telkens Webster die aan het langste eind trok. De laatste keer was tijdens de UK open qualifiers, ook hier won Webster met 6-2 van de Matchstick. Dit treffen word begonnen door Mark Webster, direct in de eerste leg laat Stompe zien dat Webster het moeilijk gaat krijgen. Stompe pakt de eerste break van de wedstrijd met een 96 finish. Webster weet Stompe direct terug te breaken in de tweede leg. Pas in de 5de leg weet Stompe de eerste maximale 180 te noteren. De 47 jarige Nederlander is stabiel en constant in deze wedstrijd waardoor hij Webster domineert. Relatief eenvoudig loopt Stompe van Webster weg, na 9 gespeelde legs is het 2-7 in het voordeel van de Matchstick. Webster weet door de eerste foutjes van Stompe de 9de leg van Stompe af te snoepen 3-7. Deze break kon echter de wedstrijd niet keren voor Webster. De Nederlander weet de wedstrijd volledig te controleren en weg te lopen naar 3-10 waarna Webster weer eens een leg kan pakken. (4-10) De loodgieter uit Wales begint beter te scoren en groeit plotseling in de wedstrijd, Webster pakt 3 legs op rij met onder andere een 90 en een 122 op de bull finish. In de 17de leg weet Stompe weer een Webster leg af te snoepen, met 6-11 neemt de spanning toe. De Nederlander mist vervolgens 170 op de bull en 144 op dubbel twaalf, na 20 legs is de stand 8-12. De 21ste leg mag Webster na de pauze beginnen na een misser op dubbel 12 krijgt Stompe zijn eerste wedstrijd pijl. Deze ‘gouden pijl’ weet Stompe niet in het gewenste vakje te krijgen waarna de hoop van Webster toeneemt. (9-12) Voor Webster mag het niet meer baten, Stompe zet aan voor de wedstrijd op 170 welke met de tweede pijl mislukt. 87 via de bull brengt Co Stompe in de kwartfinale, wederom een mooi gevecht op de oche welke beslist word door de Nederlander.

Vincent van der Voort v James Wade 10-13
De man uit Purmerend weet direct een belangrijke break af te snoepen in de eerste leg. Met deze break kan de Nederlander Wade 5 legs voor blijven. Beide heren weten geweldig goed te scoren en de dubbels te vinden. In de eerste serie zet vd Voort zelfs ruim 115 gemiddeld neer. Dat de man uit Aldershot een lastige is weet vd Voort, reeds 10x troffen ze elkaar en slechts 2 keer werd de wedstrijd in het voordeel van de Nederlander beslist. James Wade komt meer en meer op stoom, kleine foutjes worden direct afgestraft door de Engelsman. In de 8ste leg weet Wade via 20, dubbel 18 en tops 96 te finishen voor een belangrijke break. (3-5) In de 10de leg weet de Nederlander zijn leg te behouden waarmee hij de schade beperkt weet te houden. Wade loopt uit naar 4-8, vd Voort lijkt het vertrouwen wat te verliezen. James Wade laat zijn top 3 van de wereld kwaliteit spreken, de Nederlander weet met een keurige 106 via dubbel 18 zijn leg te behouden waarmee hij in de wedstrijd blijft. (5-9) De boomlange vd Voort weet een belangrijke break te verzilveren in de 18de leg, via tops maakt hij 8-11 en is weer helemaal terug in de wedstrijd die hij zo mooi begon. Met een strakke 121 pakt James Wade de leg van de Nederlander af en is nog maar één leg verwijderd van de laatste 8. Knap weet vd Voort Wade uit de kwartfinales te houden door de wedstrijd te keren en naar 10-12 terug te komen. In de 23ste leg zet Wade het scorenbord op 40 na 12 pijlen. De Nederlander moet 136 afmaken wat niet lukt, via tops weet James Wade zich te plaatsen voor de laatste 8.

Alan Tabern v Raymond van Barneveld 5-13
Na Stompe is Raymond van Barneveld is de tweede Nederlander die zich kan plaatsen voor de laatste 8. Alan Tabern is geen makkelijke tegenstander. Tijdens de World Grandprix in 2009 speelde beide heren het laatst tegen elkaar, toen was de Hagenees de sterkste. Kan van Barneveld zijn uitstekende vorm voortzetten? Evenals vd Voort weet ook Barney de eerste leg van Tabern af te pakken via dubbel 5. In de eerste 5 legs gaat het redelijk gelijk op, zowel Tabern als van Barneveld spelen subliem. De Nederlander ligt zelfs op record koers. Via wederom dubbel 5 weet the man 90 te finishen en comfortabel met 2-4 voor te komen. De Nederlander ziet er solide uit, focus en vertrouwen brengt de Nederlander op een confortabele voorsprong van 3-7. Na 10 legs is het finish percentage 44% en heeft Barney met 3 maximale, 6x 140 en 14x 100+ een stabiel gemiddelde van net boven de 100. Via tops maakt de Nederlander na de pauze 3-8 waarmee hij Tabern opnieuw breakt. Door goed te scoren komt the Saint als eerste op een finish. Nadat Tabern wat pijlen laat liggen op de buitenste ring maakt van Barneveld uiteindelijk zijn eigen leg af. (3-9) Via een 94 finish komt de Nederlander 4-11 voor, ontspannen kan Barney de pauze in. Met bijna 105 gemiddeld ligt de Hagenees op kwartfinale koers. Tabern weet nog 5-12 te maken via een herkansing op dubbel 10, nadat hij 140 op dubbel 10 miste. Makkelijk en confortabel maakt Raymond van Barneveld het karwei af via dubbel 16 plaatst hij zich voor de kwartfinale. 5-13 in het voordeel van the man!

Raymond van Barneveld zal vrijdag aanstaande om 20.10 uur Co Stompe treffen in een oranje kwartfinale waarna we minimaal één Nederlander terug zien in de halve finale. Morgen de laatste Nederlander in actie, Jelle Klaasen neemt het op tegen Gary Anderson.