Home Specials In de spotlight met The Dutch Crown, Francis Hoenselaar

In de spotlight met The Dutch Crown, Francis Hoenselaar

ZuiderduinMasters2010_25

Francis Hoenselaar, geboren op 15 januari 1965, is afkomstig uit Rotterdam en haar bijnaam is ‘The Dutch Crown’. Ze draait al flink wat jaren mee in de dartswereld en ze staat al jaren lang aan de top van het damesdarts. Ze wist één keer de Lakeside te winnen en dit deed ze in 2009 waar ze in de finale Trina Gulliver met 2-1 in sets versloeg. Naast deze titel heeft ‘The Dutch Crown’ nog een enorme waslijst aan prijzen gewonnen.

Tijdens de Lakeside voor dames was het vaak net niet voor Hoenselaar. Ze wist in 2002, 2004, 2005, 2006 en 2007 de finale te bereiken maar zag iedere keer Trina Gulliver er vandoor gaan met de eind overwinning. In 2008 kwam ze niet verder dan de eerste ronde, het toernooi zou later gewonnen worden door Anastasia Dobromyslova die op haar beurt in de finale wist te winnen van Trina Gulliver. Op dat moment werd dus duidelijk dat Gulliver te verslaan was. Francis kwam het jaar erop terug en wist deze keer wel weer de finale te bereiken. Wederom stond er een ontmoeting met Trina Gulliver op het programma. Deze keer was Francis de betere van de twee om zo voor het eerst in haar carrière de Lakeside te winnen. Deze titel wist ze het jaar erop niet te behouden aangezien ze toen in de eerste ronde te kort kwam tegen Trina Gulliver.

Het winnen van de titel in 2009 gaf haar de mogelijkheid om mee te doen aan de Grand Slam of Darts in Wolverhampton. ‘The Dutch Crown’ besloot om hier op in te gaan en reisde later in het jaar af naar Wolverhampton om mee te doen aan de Grand Slam of Darts. Ze kwam in de groep met John Part, Kevin Painter en landgenoot Raymond van Barneveld. Haar eerste partij was ook meteen tegen ‘Barney’. Ze wist een leg te pakken van Raymond maar meer zat er die partij niet in. In haar tweede partij tegen John Part wist ze het de Canadees erg moeilijk te maken. De Canadees ging er uiteindelijk met een 5-3 overwinning vandoor maar hij had het zeker niet makkelijk tegen een goed spelende Hoenselaar. In haar laatste groepsfase partij stond een ontmoeting met Kevin Painter op het programma. Hoenselaar kwam hier met 5-0 te kort en daarmee was het ook meteen haar laatste partij op de Grand Slam of Darts.

Naast het winnen van de Lakeside wist ze nog enorm veel andere titels te winnen. Zo werd ze vijk keer Europees Kampioen. In 1996, 2004 en 2010 tijdens de singles en in 2000 en 2002 tijdens de koppels samen met Karin Krappen. Ook tijdens het WK wist ze de nodige titels te pakken. Zo wist ze in 1993 de koppels te winnen samen met Valery Matum. In 2001 won ze de single, overall en de koppels samen met Mieke de Boer tijdens het WK. Verder won ze drie keer de Winmau World Masters voor dames. Ook werd ze maar liefst vijftien keer kampioen van Nederland. Ze liet ook in België van zich spreken door het Open Antwerpen tien keer op haar naam te schrijven en daarnaast won ze ook acht keer de Primus Masters en zes keer het Open België. De erelijst gaat maar door.

Ook het Dutch Open werd verschillende keren gewonnen. De eerste keer was in 1995 en ze herhaalde dit kunstje in 1996, 1997, 1998, 2000, 2002 en 2004. Uiteindelijk werd deze titel daarmee zeven keer gewonnen. Naast de open toernooien in Nederland en België was ze ook succesvol in Noorwegen, Finland, Denemarken, Zweden, Frankrijk, Zwitserland, Canada, Duitsland en Engeland. In Noorwegen won ze net als in Zwitserland en Denemarken zes keer. Het Open Duitsland pakte ze vijf keer. In Finland en Frankrijk was ze vier keer de sterkste en het Open Zweden werd net als het Open Engeland twee keer gewonnen en in Canada was ze één keer de sterkste.

Inmiddels is bekend dat Hoenselaar dit jaar niet in actie zal komen tijdens de Winmau World Masters en zelf heeft ze een tijdje terug bekend gemaakt dat het komende WK haar laatste optreden zal zijn voor het Nederlands team. Ze maakte voor het Nederlandse team in 1991 haar debuut en was toen meteen succesvol met een derde plaats tijdens het single toernooi. Voor Hoenselaar en het Nederlandsteam is het nu hopen op een goed en succesvol WK in Ierland. Wat de uitkomst ook mag zijn, Hoenselaar heeft in ieder geval al een enorm succesvolle carrière achter de rug en wat daar in de toekomst nog allemaal bij gaat komen zullen we in de loop van de tijd gaan leren.
.