Home Specials Speler in de spotlight: BDO-talent “The Baltic Warrior” Madars Razma

Speler in de spotlight: BDO-talent “The Baltic Warrior” Madars Razma

En ineens stond hij daar midden in het internationale circuit met zijn rugzak in Bremen. Na een vliegreis, treinreis en busreis arriveerde hij op de German Gold Cup van 2012. De Let Madars Razma was op dat moment alleen nog een grote naam in de Baltische Staten en werd er slechts mondjesmatig over hem gesproken in de rest van het circuit. Toch mag er gezegd worden dat Razma nu een bekende naam is in het circuit en dat een ieder rekening met hem houdt, want darten kan deze talentvolle Razma.
Door: John Lokken

De eerste keer dat ik Madars Razma zag spelen was in 2010 op de Baltic Cup in Trakai, Litouwen. Marco Meijer, Sander van Oostenbrugge, Roy Moerenhout en ik wilden weer eens iets anders dan die lokale toernooien en dus besloten we om naar Vilnius af te reizen. Als u eens wat anders wilt, neem dan vanaf daar de taxi naar Trakai, het ritje is namelijk te vergelijken met “De Vliegende Hollander” in de Efteling. Rechts inhalen, op het laatste moment naar links, inhalen over de vluchtstrook en toeteren waar je maar kan, zijn hele normale dingen in het Litouwse verkeer. Toch moet gezegd worden dat alle mensen vreselijk gastvrij zijn, mede ook omdat ze willen laten zien dat ze niets meer met Rusland te maken hebben. We namen daar als eerste niet-Baltisch dartteam deel aan de Baltic Cup en ondanks dat wij niet presteerden (misschien lag het aan de zelfgestookte Litouwse wodka, die meerdere malen ingeschonken werd in onze bekers) zagen wij daar toch enkele spelers die toen al zo mee konden met het internationale circuit. Toch stak er daar één tussenuit en dat was Madars Razma. Zijn concentratievermogen en het makkelijke gooien van de triples viel toen al op. Toen al spraken we met hem, maar ja, probeer dat maar eens met iemand die haast geen Engels spreekt. Toch viel het stuivertje wel, want toen wij een jaar later weer aan de Baltic Cup deelnamen bleek hij een grote naam te zijn geworden in het Baltische circuit.

Nu enkele jaren later zien wij Madars steeds vaker op de toernooien en is het echt leuk om te zien hoe die het toch allemaal maar doet. Hij neemt de goedkoopste vliegreis en goedkoopste hotel, neemt zijn zelfgesmeerde boterhammetjes met komkommer en grote fles water mee in zijn tas en speelt zijn toernooi. Tegenwoordig reist hij samen met de Litouwer Darius Labanauskas, maar vorig jaar deed hij dit allemaal in zijn eentje. Het is ook goed om te zien dat hij nu de sponsors en de steun heeft die hij dan ook echt verdiend.

Vorig jaar stond hij voor het eerst op het echte podium, met zijn debuut op de Winmau World Masters 2013. Zijn laatste voorronde wedstrijd op de vloer tegen de Deen Bjarne Iversen zal me voor altijd bij blijven. Het tijdrekken van de onsympathieke Deen werd beantwoord met het heen en weer lopen van Madars, en daaropvolgend een hoop triples en dubbels. Dat hij op het podium zijn eerste wedstrijd verloor van Geert de Vos was begrijpelijk voor een debutant op het hoogste podium, de zenuwen speelde de Let parten. Toch kreeg hij in december op de Lakeside World Darts Championships 2014 een herkansing, want door eerste te worden op de BDO Baltic/Scandinavia ranglijst mocht hij deelnemen aan dit geweldige toernooi. In de playoffs moest hij het eerst opnemen tegen de Griek John Michael en wie stond er op dat podium om zijn wedstrijd te callen? Marco Meijer. Dat moet de Let al een goed gevoel hebben gegeven, iemand die met hem op dat podium staat waarmee hij een persoonlijke band heeft. Madars won deze kraker van een wedstrijd met 3-2 in sets en de glimlach van de sympathieke Let sprak boekdelen. Het bleef bij één overwinning op Lakeside, want in zijn tweede wedstrijd werd er wederom verloren van de Belg Geert de Vos.

Op dit moment staat “the Baltic Warrior” 18e op de BDO World Rankings en ziet het er dus naar uit dat Madars zich rechtstreeks kwalificeert voor de Lakeside World Darts Championships 2015. Madars is een ambassadeur voor de dartsport in de Baltische Staten en een echte parel voor de BDO. Ik ben er van overtuigd dat Madars nog veel meer in zijn mars heeft, maar laten we zien wat de toekomst gaat brengen. Voorlopig zullen we hem in ieder geval steeds vaker gaan zien binnen het BDO circuit.

madars razma