Home Specials Terug in de tijd: de doorbraak van Simon Whitlock bij de PDC

Terug in de tijd: de doorbraak van Simon Whitlock bij de PDC

Eens in de twee weken verschijnt op dinsdag bij Dartfreakz.nl de rubriek ‘Terug in de tijd’, met verhalen over spelers, toernooien en bijzondere wedstrijden. Vandaag aandacht voor de definitieve doorbraak van wereldtopper Simon Whitlock bij de PDC, op het WK van 2010.

Het is 18 december 2009. De dartwereld bereidt zich voor op het hoogtepunt van het jaar. Tickets voor het wereldkampioenschap van de PDC, gehouden in het tot de verbeelding sprekende Alexandra Palace in Londen, zijn de afgelopen maanden als warme broodjes over de toonbank gevlogen. Diverse spelers maken zich op voor hun debuut op het enorme podium, voor het oog van 9.000 fanatieke en kleurrijk uitgedoste dartfans. Een van die spelers is in maart 2009 overgestapt naar de PDC, de Australiër Simon Whitlock.

Helemaal nieuw is de PDC niet voor de man uit Down Under. The Wizard speelde eerder in 2002 en 2003 al eens voor de bond en stond in 2003 op het WK. De jaren daarna gooide hij zijn pijlen voor de BDO, met als hoogtepunt een finaleplaats op Lakeside 2008. In die finale was Mark Webster te sterk voor de Australiër. Bijna twee jaar later begint Whitlock aan zijn avontuur op het PDC WK van 2010.

Als een van de vier internationale qualifiers stroomt Whitlock in de eerste ronde in. Toevalligerwijs koppelt de loting hem aan Colin Osborne, voormalig winnaar van het internettoernooi de Championship League en tevens bijnaamgenoot van The Wizard. De bijnaam van Osborne mag dan overeenkomen, zijn spel doet dat tijdens de eerste ronde niet. Met 3-1 verliest hij relatief ruim van de voormalig runner-up op Lakeside. Whitlock imponeert met een gemiddelde van boven de 100 en een aantal spectaculaire finishes.

De goede vorm van de sympathieke Whitlock zet door. Wayne Jones uit Wolverhampton, als 22e geplaatst voor het WK, krijgt met 4-0 een whitewash om zijn oren. Wederom geeft The Wizard een masterclass af, slechts een punt verwijdert van de sterke 100-gemiddeld grens. Met twee overwinningen en een derde ronde op zak ontpopt Whitlock zich tot een outsider voor het toernooi. In die derde ronde wacht wel een tegenstander van formaat: de altijd gevaarlijke Terry Jenkins.

Jenkins is als 6e geplaatst in het Alexandra Palace en behoort tot het rijtje waar men altijd rekening mee dient te houden. In eerste instantie lijkt ook The Bull afscheid te moeten nemen van het WK podium als Whitlock met 2-0 in sets op voorsprong komt. Jenkins zou echter Jenkins niet zijn als zich niet terug zou vechten. Set drie wordt gepakt en ook in de volgende komt de man uit Ledbury goed mee. Toch pakt Whitlock de winst met 4-2 en plaatst hij zich voor de kwartfinales.

Pas dan begint de echte test voor de de man uit Australië. In de kwartfinale wacht The Machine, de meervoudig major-winnaar James Wade. Een geweldige partij volgt en de hoge finishes, waaronder een fabuleuze 122, vliegen je om de oren. Tekenend voor de fantastische vorm van Whitlock is zijn precisie op de dubbels. Hoewel Wade zoals verwacht stevig tegenstand biedt, eindigen de titeldromen van The Machine met 5-3 in het voordeel van de Australiër.

Wat een WK is het dán al voor Simon Whitlock! In de halve finale wacht hem wederom een tegenstander van formaat, sterker nog, de wereldkampioen van 2007: Raymond van Barneveld. De man uit Den Haag heeft ook al diverse namen achter zich gelaten en wist tegen Brendan Dolan zelfs een 9-darter te gooien. Een pittige kluif wacht voor The Wizard, die met zijn halve finale al zeker is van een slordige 40.000 Britse ponden.

Die halve finale van het PDC WK 2010 is er ook wel eentje en mag toch wel worden omschreven als een spannendste wedstrijden ooit in Alexandra Palace. Beide mannen doen na tien sets nauwelijks voor elkaar onder. Een elfde en beslissende set moet duidelijkheid bieden wie in de finale tegen legende Phil Taylor zal uitkomen. Het wordt een knotsgekke set, waarin Whitlock op 1-0 voorsprong komt. Van Barneveld antwoordt bijna met een 9-darter, de finish van 147 wordt met de zevende pijl gemist. Beide mannen krijgen pijlen om de derde leg te pakken, maar het is Whitlock die aan het langste eind trekt. Via dubbel tien verslaat hij de Nederlander met zes sets tegen vijf om zich te gaan opmaken voor die laatste, meest belangrijke test.

Simon Whitlock, net in maart 2009 overgestapt naar de PDC, mag zich opmaken voor zijn eerste WK finale in Alexandra Palace. Hij heeft vrijwel iedereen versteld doen staan, wie zou voor aanvang van het toernooi hebben voorspeld dat de Australiër zo goed zou presteren? Alleen Phil Taylor blokkeert nog de ultieme bekroning op het dan al prachtige toernooi van The Wizard.

Het is een finale van formaat. De eerste vier sets worden evenredig tussen de mannen verdeeld. Dan al zijn er fantastische hoge finishes voorbij gekomen. Maar dan zet Taylor een tandje bij, 2-2 wordt 3-2 in het voordeel van de Engelsman en na een klein uur staat een respectabele stand van 5-2 op het scorebord. Het niveau blijft, met gemiddeldes van rond de 104 voor beide darters, van wereldklasse.

Whitlock probeert de druk op Taylor te houden maar moet toch toezien hoe The Power op een set van de eindzege komt. Bij een stand van 6-3 in sets en 2-1 in legs pakt The Power met een 131-finish in stijl de wereldtitel. Het onderlinge respect tussen de spelers na afloop is groot.

Het sprookje van de Australiër komt dan toch ten einde in de finale. Hoewel de runner-up positie vlak na afloop zuur zal zijn gevallen, kan Whitlock terugkijken op een fantastische prestatie. De honderdduizend Britse ponden zorgen ervoor dat hij zich ineens vestigt in de bovenste regionen van de PDC. Ook een plaats in de Premier League volgt niet veel later.

Vanaf 2010 is Whitlock op praktisch alle televisietoernooien aanwezig en met resultaat. Met de winst van het European Championship pakt Whitlock een tijd later tevens zijn eerste officiële major bij de Professional Darts Corporation.

Recentelijk is Simon Whitlock enigszins uit beeld geraakt. De prestaties van The Wizard op met name de televisietoernooien blijven al geruime tijd uit. Ook zijn positie op de Order of Merit staat onder druk. Prestaties zoals op het WK van 2010 laten echter zien dat Whitlock zich vanuit het niets kan opwerken in een toernooi, daarom zullen we de man uit Australië vast en zeker spoedig weer terugzien in de eindfasen van de vele PDC evenementen.

 *Beelden van de verloren finale van de Lakeside 2008