Home Specials Terug in de tijd: Richie Burnett, de onttroonde Prince of Wales

Terug in de tijd: Richie Burnett, de onttroonde Prince of Wales

Eens in de twee weken verschijnt op dinsdag bij Dartfreakz.nl de rubriek ‘Terug in de tijd’, met verhalen over spelers, toernooien en bijzondere wedstrijden. Vandaag aandacht voor The Prince of Wales, Richie Burnett, die vorige week voor 18 maanden werd geschorst door PDC vanwege het gebruik van harddrugs.

De vorige ‘Terug in de tijd’ verscheen op 13 oktober.

Vorige week verscheen in de Engelse media het nieuws over de schorsing van voormalig wereldkampioen Richie Burnett. De Welshman werd eind november 2014 betrapt op het gebruik van cocaïne tijdens de Grand Slam qualifier in Wigan. De PDC heeft Burnett een schorsing van achttien maanden opgelegd, die afloopt op 2 mei 2016. Exact een jaar geleden in oktober 2014, was de Prince of Wales voor het laatst te zien op televisie. Daar behaalde hij nog de kwartfinale van de World Grand Prix, waarin hij met 3-1 in sets verloor van Stephen Bunting. Het is maar de vraag of we Burnett ooit nog terug gaan zien op het grote podium.

Ongeveer dertig jaar geleden begon Richie Burnett actief aan zijn dartcarrière. In 1985 stond hij al op de Winmau World Masters. Verder dan de laatste 32 kwam hij daar niet, hij verloor van Russell Stewart. Drie jaar later won Burnet met Wales de WDF Europe Cup teams. Het zou echter tot 1994 duren voordat de echte doorbraak kwam van de man uit Cwmpark.

Het jaar 1994 was misschien wel het meest succesvolle jaar uit de carrière van Richie Burnett. Achtereenvolgens won de Welshman de Dutch Open, het Welsh Open, de British Matchplay en de Denmark Open. In december kwam daar ook de eerste grote televisietitel bij: de Winmau World Masters. Burnett won in zowel de halve finale als in de finale nipt met 3-2 van Andy Fordham en Steve Beaton. Raymond van Barneveld, er ook al bij in 1994, verloor bij de laatste zestien van Helge Knapskog.

Vol zelfvertrouwen reisde Burnett in januari 1995 af naar de Lakeside Country Club in het Engelse Frimley Green. Het eerste slachtoffer van de Prince of Wales werd de kleurrijke Peter Wright, die in 1995 zijn debuut maakte op de Embassy. Na Wright zette Richie Burnett achtereenvolgens Russel Stewart, Paul Hogan en Andy Fordham opzij. In de finale werd met 6-3 afgerekend met niemand minder dan Raymond van Barneveld. Zo won Burnett bij zijn debuut in Frimley Green de Embassy. De toernooizege leverde de Welshman een slordige 34.000 pond op.

Ook in de maanden na zijn Embassy-overwinning weet Richie Burnett een aantal toernooien te winnen. De voor hem belangrijke Welsh Open en de British Penthalon van 1995 worden een prooi voor de Prince of Wales. Als hij op de Winmau World Masters en op de Embassy tweemaal een finale behaald, is de naam van Burnett definitief gevestigd in de top.

Natuurlijk kennen de meeste dartfanatici uit Nederland Burnett van de WK finale van 1998. De waanzinnige spannende finale werd in de beslissende set gewonnen door Hagenaar Raymond van Barneveld. Het is in de periode na de verloren Embassy-finale dat Burnett de overstap maakt naar de PDC.

De beginperiode bij de PDC verliep voor de man uit Wales nog relatief succesvol. In 2002 en 2003 bereikt Burnett tweemaal een kwartfinale op het WK van de Professional Darts Corporation. Vanaf dat moment ging het bergafwaarts met de carrière van The Prince of Wales. Magere jaren volgden met financiële problemen en zelfs een periode waarin Burnett last had van darteritus. Toen hij in 2009 een aantal maanden afstand nam van de sport, leek het alsof hij zijn pijlen aan de wilgen zou hangen.

Dat gebeurde echter niet. Achtereenvolgende finales tijdens een Pro Tour weekend in Duitsland in 2010 zorgden ervoor dat The Prince of Wales geplaatst was voor het WK van 2011. Hoewel hij daar in de eerste ronde verloor, kreeg de comeback van Burnett in oktober definitief glans. Pas in de halve finale van de World Grand Prix 2011 verloor hij met 5-2 van Phil Taylor, zijn beste prestatie op een PDC major tot dusver.

En zo komen we terug bij de World Grand Prix van oktober 2014. Wederom was daar voor Burnett een mooie prestatie, een kwartfinale. Enkele dagen later vond in Wigan het incident plaats dat hem tot mei 2016 dwingt te stoppen bij de PDC. Of we Burnett nog terug gaan zien in de gevorderde fasen op de grote podia valt te betwijfelen. Maar dat hij terug zal komen, staat vast!